BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

6

June 2018

0

COMMENTS

7 momente misto de la TIFF.17

Written by , Posted in Film

“Si s-a mai dus un TIFF… Amintiri cat pentru un an, oboseala cat pentru o luna. Am vazut clujeni si straini fericiti, am vazut oameni care cantau “Imagine” noaptea pe strazi, am vazut pensionari cu ochii in lacrimi, am citit mesaje emotionante de la oameni care nu mai vazusera Bergman in viata lor. See you next year! 31.05-9.06.”

Sunt cuvintele presedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, la finalul celei mai tari editii a Festivalul International de Film Transilvania de pana acum. O editie care a avut parte de cele mai bune filme romanesti din ultimii ani, o editie care a avut in competitie o serie de filme extrem de bune, o editie care se poate lauda cu un seminar extrem de interesant despre Instagram – la care si eu am fost unul dintre invitati – infiniTIFF Workshop: #Stories of Instagram, o editie plina de petreceri care mai de care mai misto, o editie plina de cam tot ce poate sa isi doreasca un iubitor de film.

Emotie la TIFF

Cel mai emotionant moment de la aceasta editie a TIFF a fost vizionarea de la Casa de Cultura a celui mai asteptat film al anului. Este vorba despre Touch Me Not”, filmul cu care Adina Pintilie a castigat Ursul de Aur la Berlinale. Castigator al Ursului de Aur si al Premiului pentru Cel Mai Bun Lungmetraj de Debut la Berlin (2018), “Touch Me Not” de Adina Pintilie a avut premiera in Romania la Festivalul Internațional de Film Transilvania, in competitia oficiala si in cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Biletele pentru ambele proiectii s-au epuizat in doar cateva zile de la punerea lor in vanzare iar momentul in care Adina impreuna cu intreaga echipa a urcat pe scena a fost unul etrem de emtionant.

Un alt moment emotionat l-a constituit intalnirea intregii echipe care a facut acest film cu publicul din Cluj. Intalnirea a avut loc in lounge-ul Mastercard aflat fix in Piata Unirii. La discutia moderata de jurnalistul Mihnea Maruta, regizoarea Adina Pintilie a fost invitata alături de protagonistii lungmetrajului sau de debut: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Grit Uhlemann, Christian Bayerlein, Hanna Hofmann, Paul Dunca. Impreuna cu echipa a venit si producatoarea filmului, Bianca Oana. Mai bine de 2 ore toti cei prezenti au raspuns la intrebarile celor aflati in lounge-ul Mastercard. In aceasta zona te puteai intalni in fiecare zi cu actorii tai preferati. Mai jos aveti o fotografie cu Vlad Ivanov care a participat si el in una din zile la TIFF Lounge.

Un film care nu trebuie ratat

Unul dintre cele mai interesante filme pe care le-am vazut la TIFF 2018 se intituleaza “Den skyldige” (Vinovatul) si a castigat Premiul Publicului oferit de Mastercard. Asger Holm, centralist la serviciul de urgenta, raspunde la apelul unei femei rapite. Cand convorbirea se intrerupe brusc, incepe o disperata cautare a victimei si a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se arunca intr-o cursa contracronometru pentru a salva femeia aflata in pericol, dar curand isi da seama ca are de-a face cu o infractiune mult mai periculoasa decat s-ar fi asteptat. Cei de la Bad Unicorn o sa il aduca in Romania asa ca aveti unde sa il vedeti. Tineti minte data: 09.11.2018.

Intalnirea cu Fanny Ardant 

Fanny Ardant este una dintre actritele mele preferate. Iar momentul de la finalul filmului “Lola Pater” in care actrita a vorbit despre film si despre experienta avuta la Cluj mi s-a parut un moment emotionant. Cand mama sa moare, Zino vrea sa porneasca in cautarea tatalui său, Farid. Doar ca in urma cu 25 de ani, Farid s-a transformat in Lola… Cuvintele de la finalul filmului ale actritei franceze spun totul: “Cel mai important lucru pe care l-am invatat in viata este faptul ca nu trebuie sa judecam oamenii din jur.”

Close-up Ingmar Bergman

Cu aceasta ocazie am revazut unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei. Pentru cine nu a vazut Persona pana acum trebuie sa mearga la Carturesti sa sa isi cumpere DVD-ul. Merita. Elisabet Vogler este o actrita celebra. In mijlocul unei reprezentatii cu Electra, Elisabet ramane muta. Chiar si dupa tratament indelungat la o clinica psihiatrica, tacerea ei continua. Doctorul ii sugereaza asistentei, Alma, ca nu ar fi o idee rea ca ea si pacienta sa petreaca ceva vreme singure, pe litoral. Nevoita sa infrunte tacerea incapatanata, dar si plina de compasiune a lui Elisabet, Alma incepe sa-i destăinuie secrete… Cum va evolua relatia lor?

Pe langa filmele semnate de regizorul suedez la Muzeul de Arta a avut loc Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art. O selectie de fotografii si materiale multimedia care prezinta pe marele regizor si patru dintre cele mai importante filme ale sale, dezvaluind puternica influenta pe care Bergman, in calitatea sa de producator de film emblematic si trendsetter reticent, a avut-o asupra modei si artei.  Mai jos o sa vedeti cateva fotografii de la aceasta expozitie.

Filmul surpriza

In fiecare an la TIFF exista un film surpriza al carui titlu il aflam cu o zi inainte de prima proiectie. Anul acesta am avut parte de o supriza extrem de placuta: Omul care l-a ucis pe Don Quijote / The Man Who Killed Don Quixote in regia lui Terry Gilliam a rulat de 2 ori la Cinema Florin Piersic si cei care au fost sa il vada s-au bucurat. Adam Driver si Jonathan Price interpreteaza rolurile principale intr-o proveste care urmareste aventurile lui Toby, un om de publicitate foarte pragmatic, prins in deziluziile unui batran pantofar spaniol care se crede Don Quijote. De-a lungul aventurilor suprarealiste si deosebit de comice pe care ajung sa le traiasca impreuna, Toby va fi nevoit sa-si asume efectele tragice pe care un film regizat de el in tinerete le-a avut asupra unui mic sat spaniol.

Seara de Gala

Filmul din Paraguay “Moştenitoarele”, regizat de Marcelo Martinessi, a castigat, Trofeul Transilvania al Festivalului International de Film Transilvania, premiul fiind decernat de soprana Angela Gheorghiu in cadrul galei de inchidere desfasurata la Teatrul National din Cluj-Napoca. In cadrul ceremoniei, Fanny Ardant a primit Trofeul Transilvania pentru intreaga cariera, premiu cu care au fost recompensati si actorii romani  Dan Nutu si Anna Szeles. Cei de la Mastercard au pus la bataie o experienta VIP de 2 persoane la gala de inchidere TIFF. Trebuia doar sa prezinti talonul la Standul Mastercard din Piata Unirii in perioada 25 mai – 3 iunie. Pe langa acest premiu te mai puteai bucura de bilete la film si invitatii duble la cocktailul de deschidere a zilelor filmelor romanesti. Mai jos o sa va arat o fotografie cu locul in care s-a tinut acest super party.

3 filme romanesti foarte tari

De un debut foarte bun a avut parte și Andrei Crețulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno. Crețulescu a fost prezent și în competiția de scurtmetraj cu Parabellum, proiectat în premieră mondială.

Pentru prima oară la TIFF, Bogdan Theodor Olteanu intră în competiție cu primul său lungmetraj. Silvana Mihai, una dintre actrițele remarcate în programul 10 pentru FILM interpretează rolul principal din extrem de curajosul Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (Several Conversations About a Very Tall Girl). Vlad Zamfirescu debutează în regie cu o poveste dinamică despre un triunghi sentimental și adevăruri incomode, scrisă de Alexandru Popa, Secretul fericirii (The Secret of Happiness) este o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.