BLOGU LU' OTRAVĂ

Saturday

23

February 2019

4

COMMENTS

Cea mai buna pizza din lume!

Written by , Posted in Travel

Napoli este orasul unde s-a inventat pizza, orasul unde exista cele mai celebre pizzerii din lume, orasul cu cei mai cunoscuti pizzari din lume. Unde se mananca cea mai buna pizza in orasul unde s-a nascut pizza? Aceasta este intrebarea la care o sa incerc sa raspund. Si nu o sa spun Da Michele – cu toate ca este cea mai veche si cea mai cunoscuta pizzerie din Napoli 🙂

Si uite asa impreuna cu oamenii de la Mamizza – Mother of Pizza am plecat sa descoperim adevarata pizza napoletana acasa la ea, in Napoli. 4 zile de mancat pizza. Adica o adevarata experienta culinara care include vizite la cativa producatori locali si la cele mai vestite pizzerii din zona Campania – Napoli. Nu suna rau deloc. Prin urmare va invit la pizza si povesti.

20 februarie ora 17:00 decolam de pe Otopeni impreuna cu toti tinerii entuziasti care fac parte #pizzagang-ul catre Napoli. In mai putin de 2 ore ajungem in Napoli de unde suntem ridicati de la aeroport si dusi la Grand Hotel Parker’s unde ne-am cazat. Hotelul se afla la 8 km de Aeroportul din Napoli si are o vedere superba de pe terasa. Se poate vedea in fotografiile de mai jos.

In prima seara am mers la prima pizzerie de pe lista noastra. Pizzeria Da AttilioMamizza’s godfather si pizzaiolul preferat al localnicilor. Pizzeria a fost fondata in anul 1938 si este de neratat daca ajungi in Napoli. Attilio este un tip foarte misto, locul este foarte familiar si pizza este foarte buna. O pizza incepe de la 3,5 euro si ajunge pana la 10 euro. Omul vinde 300-400 de pizza pe zi si sunt mari sanse sa il vedem pe viu la Bucuresti. Chiar la Mamizza.

A doua zi am fost intr-un restaurant cu specific napoletan: O’ Vascio e’ Nunziatina – Quartieri Spagnoli – Tradizione Napoletana. Un restuarant extrem de colorat, cu peretii plini cu tot felul de obiecte si fotografii cu Maradona. Am mancat mega traditional, ne-am bucurat de cantece italienesti celebre cantate la chitara de un tanar entuziast si am ascultat povestea locului de la cel care il detine. Afacere de familie, alaturi de mama si sotie, omul nostru ne-a introdus in spiritul zonei si ne-a delectat cu mancare din zona. O sa va las mai jos niste fotografii cu localul.

Pepe in Grani – World’s Best Pizzeria

Seara am fost in unul dintre cele mai cool restaurante in care am calcat vreodata. Restaurantul Pepe In Grani se afla la 60 de km de Napoli – in Caiazzo – si in fiecare zi e coada pe toata strada. Franco Pepe a visat ca restaurantul sau sa fie in satul in care s-a nascut tatal sau si sa aiba o fantana in curte. Ce a putut sa faca din locul asta este poezie. Un cu totul si cu totul alt nivel la care a dus toata treaba.

Pizza reinterpretata, un local superb care dispunde si de 2 camere in care se pot caza celebritatile care ii calca pragul. Si printre ele se afla familia regala a Marii Britanii. Omul este din alta liga. Departe de tot ceea ce inseamna pizza in Napoli din toate punctele de vedere. Si zic cu mana pe inima ca este restaurantul pe care il recomand 200% cand vine vorba de cea mai buna pizza din lume. O pizza incepe de la 4 euro si ajunge pana la 12 euro.

Ce o sa gasesti la Pepe nu se poate compara cu nimic. Sa faci un restaurant la 60 de km departare de Napoli, intr-un orasel si lumea sa vina aici doar pentru tine este ceva ce merita laudat de absolut toata lumea. Am mancat aici urmatoarele: Ciro, Viadante, Marinara reinterpretata -Lost and Found, Margherita sbagliata, Scarpetta si un desert delicios facut din coca de la pizza pe care era ricotta, dulceata de caise si fistic. Omul vinde 800 pizza pe zi.

Vedere de la masa la Pepe in Grani – World’s Best Pizzeria – direct in bucatarie.

Pe via dei Tribunali, 32 se afla Gino Sorbillio Via Tribunali – Most historical pizzeria building in Naples. Gino Sorbillo este un personaj in sine iar locul este extrem de popular in Napoli. Mereu este coada afara si oamenii asteapta pana se elibereaza mesele minute in sir in fata restaurantului. Din cand in cand se aude cate un nume la microfon si fericitul se strecoara prin multime si se bucura ca a prins un loc la masa. O pizza la Gino costa intre 3,5 si 8,5 euro. Exista si o pizza la 8.000.000 de euro. Dovada e mai jos 🙂 Sorbillio este foarte iubit, participa la tot felul de show-uri culinare prin toata lumea si vinde pe zi intre 1300 si 1400 de pizza.

Pentru ca am amintit mai sus de producatorii locali o sa va zic ca am vizitat doi dintre ei.

Latteria Sorrentina este o fabrica unde se produce mozzarela si fior di latte. Aflat la cateva minute de Napoli, Latteria Sorrentina a fost infiintata in 1880 si produce o tona de mozzarela pe ora. La fabrica se lucreaza 24 de ore in ture de cate 8 ore. Am fost sa vizitam fabrica si am luat parte la intreg procesul de productie. Mai jos va las cateva fotografii. Puteti incerca mozzarela de la Latteria Sorrentina daca faceti o vizita la baietii de la Mamizza. O sa va placa tare.

Caputo este o fabrica de faina fondata in 1924 cu care livreaza materie prima pentru cele mai celebre pizzerii din Napoli si din lume. Pe langa faptul ca Sorbillo si Attilio folosesc faina de la Caputo si baietii de la Mamizza fac pizza cu faina de aici. Oamenii au ajuns si in Cartea Recordurilor dupa ce au facut o pizza de aproape 2 km. O sa va las mai jos niste fotografii de la turul pe care l-am facut in fabrica.

Pe tot parcursul vizitei in Napoli, alaturi de noi a fost Luciano, ghidul nostru local care pe toata perioada tripului ne-a oferit o gramada de informatii interesante despre tot ceea ce inseamna adevarata pizza napoletana. Luciano este un tip la 65 de ani, care a locuit 6 ani in America si care este pizza photographer. Adica este cel mai bun ghid pentru cei care vor sa se bucure de un adevarat tur de pizzerii din Napoli, este prieten cu cei mai buni pizzaiolo din Napoli si ii insoteste mereu in toate delegatiile pe care acestia le au in toata lumea.

#mamizzapizzatour #pizzagang #nastroazzuro #lagrandeitalia #hellomamizza


4 Comments

  1. Vio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *