BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

14

August 2017

1

COMMENTS

Cele mai bune 25 de filme ale secolului XXI

Written by , Posted in Film

Ca orice top este subiectiv insa cand am vazut cine este pe locul 1 m-am bucurat tare. Este unul dintre filmele mele preferate iar ce rol face omul ala este pur si simplu demential. Jurnalistii de la The New York Times au intocmit alaturi de cineasti o lista a celor mai bune 25 de filme ale acestui secol.

Lista a fost creata de Manohla Dargis si A.O. Scott cu ajutorul unor nume grele din industrie ca Kathryn Bigelow, Guillermo del Toro, Ava DuVernay, Barry Jenkins, Richard Linklater, Robert Pattinson si Michelle Williams.

1. There Will Be Blood (Dir. Paul Thomas Anderson, 2007)

O poveste de proporții epice despre familie, credință, putere și petrol, Va curge sânge! este un film derulat la frontiera necruțătoare a Californiei de început de secol, în contextul boom-ului explorărilor petroliere. Povestea urmărește ascensiunea lui Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), evoluând dintr-un miner amărât, care își crește singur fiul, într-un mare magnat al țițeiului. Când Plainview primește un pont misterios, conform căruia ar exista un orășel în Vest unde un întreg ocean de țiței țâșnește din pământ, își ia fiul pe nume H.W. (Dillon Freasier) și pleacă să își încerce norocul în prăfuitul orășel Little Boston.

there_will_be_blood_2

În acest loc dur, unde principala distracție este biserica înființată de charismaticul predicator Eli Sunday (Paul Dano), Plainview și H.W. dau lovitura cea mare. Dar în timp ce țițeiul îi îmbogățește pe toți, totul pare să se schimbe, iar conflictul capătă proporții și toate valorile umane – iubire, speranță, comunitate, convingere, ambiție și însăși legătura dintre un tată și fiul său – sunt puse în pericol de corupție, decepție și țițeiul care curge în valuri.

Filmul lui  Paul Thomas Anderson, cu Daniel Day-Lewis in rol principal, a castigat 2 premii și 6 nominalizări la Oscar, un premiu și o nominalizare la Globurile de Aur, 2 premii și o nominalizarea la Berlinale.

2. Spirited Away (Dir. Hayao Miyazaki, 2002)

Spirited Away spune povestea lui Chihiro, o fetiță ambițioasă de 10 ani, nefericită că familia ei își mută domiciliul și va trebui să-și facă prieteni noi. Tatăl lui Chihiro se abate de la drumul spre casă pentru a explora un tunel misterios din pădure. Pe partea cealaltă pare să fie un parc de distracție, dar de fapt este un oraș bântuit.

“As a young adult, I saw My Neighbor Totoro and it moved me to tears. I mean, I basically couldn’t stop crying at the beauty and the enormous feat of capturing the innocence of being a child. I immediately chased down everything he had done.” Guillermo del Toro

2

Fără să-și dea seama, au ajuns în Lumea Spiritelor, o lume cu scene de basm, locuită de zei antici și ființe magice, peste care domnește vrăjitoarea Yubaba. Părinții săi fiind captivi și Yubaba hotărâtă să îi țină sclavi pentru totdeauna, Chihiro va trebui să-și folosească toată energia pentru a supraviețui în acest loc nou și ciudat. Cu ajutorul lui Haku, un spirit tânăr și curajos, este forțată să-și depășească temerile și să se alăture unei lupte ca în povești, pentru libertatea familiei ei.

3. Million Dollar Baby (Dir. Clint Eastwood, 2004)

Filmu relatează ascensiunea unei tinere pugiliste, interpretată de Hilary Swank, şi a bătrînului ei antrenor, al cărui rol a fost jucat de Eastwood.

million-dollar-baby-cover

4. A Touch of Sin (Dir. Jia Zhangke, 2013)

Un miner nemulțumit se revoltă împotriva conducătorilor din satul său. Un muncitor venit acasă pentru Anul Nou descoperă infinitele posibilități create de o armă de foc. O recepționeră drăguță își descoperă limitele când este atacată de un client la sauna unde lucrează. Un tânăr muncitor schimbă slujbele pentru a-și face un rost în viață. Patru oameni, patru provincii diferite. O explorare a Chinei contemporane, un gigant economic măcinat de violență.

a-touch-of-sin-stills-da-hai-jiang-wu-06-copyright-xstream-pictures-beijing

5. The Death of Mr. Lazarescu (Dir. Cristi Puiu, 2006)

Un batran de 63 de ani – domnul Lazarescu – locuieste intr-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Sotia lui a murit, iar fiica sa traieste in Canada. Simtindu-se rau, batranul cheama salvarea. Pana la sosirea acesteia, cere ajutorul vecinilor. Consultandu-l si suspectand un cancer de colon, medicul decide sa-l interneze. La spital intervin alte prioritati si batranul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul… Ceea ce parea la inceput o simpla formalitate – consultarea si supraveghearea unui batran care a vomat si se plange de dureri de cap – se transforma intr-un cosmar. Pe masura ce inainteaza in noapte, paramedicii conduc prin Bucuresti, incercand sa gaseasca un spital care sa le accepte pacientul, a carui stare se deterioreaza alarmant.

“Filmul domnului Puiu a fost un semn timpuriu al cinematografiei Romanesti infloritoare, care urma sa obtina recunoastere la nivel international datorita unor autori tineri precum Cristian Mungiu (‘4 luni, 3 saptamani si 2 zile/ 4 Months, 3 Weeks and 2 Days’) si Corneliu Porumboiu (‘Politist, adjective/ Police, Adjectiv’)”,  spune Anthony Oliver Scott. (sursa: Hot News)

6. Yi Yi (Dir. Edward Yang, 2000)

Cel mai accesibil si probabil cel mai bun film al lui Eduard yang de la “O zi de vara mai stralucitoare”, “Si una si doua” urmareste perioada de viata a trei generatii ale unei familii din Taipeiul contemporan cuprins intre o nunta si o inmormantare.

y

7. Inside Out (Dir. Pete Docter and Ronnie del Carmen, 2015)

Este animatia pe care orice adult trebuie sa o vada. Viața lui Riley, o fetiță veselă și lipsită de griji, este dată peste cap când trebuie să-și ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota pentru a se muta la San Francisco. Este momentul când emoțiile ei preiau inițiativa, spre nemulțumirea părinților complet depășiți de situație ai fetiței. Furia, Dezgustul, Frica, Tristețea și Bucuria se ceartă, colaborează și se pierd în discuții în contradictoriu în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe și să-și găsească noi prieteni.

inside

8. Boyhood (Dir. Richard Linklater, 2014)

Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Lorelei Linklater, Ethan Hawke sunt actorii principali ai filmului. În filmul său revoluționar,Richard Linklater se concentrează asupra lui Mason, de la primele zile din școala primară în Austin până la plecarea la colegiu. Mason are destule pe cap din cauza surorii sale enervante și a celor doi părinți divorțați. Tatăl său poate că se va maturiza într-un târziu, în timp ce mama lui are tendința de a se îndrăgosti de bărbați nepotriviți. În mijlocul lor, comentariile lui Mason devin mai inteligente pe an ce trece… Drama a fost filmată de-a lungul a 12 ani, cu aceiași actori, regizorul urmărindu-le evoluția fizică și emoțională

Boyhood

9. Summer Hours (Dir. Olivier Assayas, 2009)

Castigator al unui Palme d’Or, in 2004, cu lungmetrajul Clean, Olivier Assayas spune in L’heure d’ete povestea a doi frati si o sora care, aflati pe punctul de a pierde toate bunurile mamei lor recent decedate, devin martorii neputinciosi ai dispartiei propriilor amintiri din copilarie. Filmul ii are pe Juliette Binoche si Charles Berling in rolurile principale.

sum

10. The Hurt Locker (Dir. Kathryn Bigelow, 2009)

11. Inside Llewyn Davis (Dir. Joel and Ethan Coen, 2013)

Inside Llewyn Davis este o comedie întunecată cu actori de calibru, muzică live și o poveste pe cinste. Llewyn Davis cântă folk pe scena unui pub din New York-ul anilor `60 și vrea să dea lovitura în industria muzicală. Este certat cu familia, nu are niciun domiciliu stabil și doarme pe canapelele unui număr de prieteni ce tot descrește. Llewyn trăiește de pe o zi pe alta, alături de un motan simpatic ce îi fuge mereu printre degete și luptă pentru pasiunea lui.

inside-llewyn-davis

12. Timbuktu (Dir. Abderrahmane Sissako, 2015)

Nu departe de Timbuktu, acum controlat de fundamentaliști religioși, Kidane trăiește fericit alături de soția Satima și copiii lor. În oraș oamenii suferă, lipsiți de putere, din cauza regimului de teroare impus de jihadiștii hotărâți să le controleze credința. Kidane și familia lui sunt scutiți de haosul de acolo, dar destinul lor se schimbă tragic cand Kidane îl ucide accidental pe Amadou, pescarul din cauza căruia GPS, iubita vacă a familiei, își află sfârșitul. Bărbatul trebuie să înfrunte acum legile invadatorilor.

timbuktu-4

13. In Jackson Heights (Dir. Frederick Wiseman, 2015)

14. L’Enfant (Dir. Jean-Pierre and Luc Dardenne, 2006)

Bruno (Jérémie Renier) are 20 de ani și nici o lețcaie în buzunar; el locuiește cu iubita lui, Sonia (Déborah François) în vârstă de 18 ani, în Seraing, un oraș sărăcăcios din estul Belgiei. Ei trăiesc din ajutorul de șomaj al Soniei și din învârtelile și găinăriile pe care le comit Bruno și gașca lui.

Viețile lor se schimbă pentru totdeauna atunci când Sonia dă naștere copilului lor, Jimmy. Ea vine acasă după nașterea lui Jimmy și află că Bruno a subînchiriat apartamentul lor unor necunoscuți. Dacă la început Bruno promite și încearcă să se țină de cuvânt, să se schimbe și să devină un tată responsabil, curând își dă seama că micuțul Jimmy reprezintă o nouă sursă de venit.  Disperat după bani și incapabil să-și accepte responsabilitățile paterne, Bruno îl vinde pe Jimmy unui amic care are legături cu piața neagră, care îi promite că va găsi o familie adoptivă pentru copil. Dar Bruno își dă seama ce greșeală a făcut și pornește să-și caute fiul într-o încercare de a se reabilita, care îl va conduce la o puternică transformare personală.

arton266

15. White Material (Dir. Claire Denis, 2010)

Într-o țară din Africa, un conflict civil își împinge consecințele distrugătoare până la marginea plantației de cafea administrate de autoritara Maria (Isabelle Huppert). Sfătuită să plece din calea urgiei, femeia refuză să plece capul în fața amenințării și să-și părăsească plantația îngrijită deja de trei generații ale familiei ei. Fostul soț al Mariei, Andre, plănuiește în schimb pe la spatele ei repatrierea familiei și apelează exact la cine nu trebuie.

White Material

16. Munich (Dir. Steven Spielberg, 2005)

17. Three Times (Dir. Hou Hsiao-hsien, 2006)

18. The Gleaners and I (Dir. by Agnès Varda, 2000)

19. Mad Max: Fury Road (Dir. by George Miller, 2015)

20. Moonlight (Dir. Barry Jenkins, 2016)

21. Wendy and Lucy (Dir. Kelly Reichardt, 2008)

22. I’m Not There (Dir. Todd Haynes, 2007)

23. Silent Light (Dir. Carlos Reygadas, 2008)

24. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Dir. Michel Gondry, 2004)

25. The 40-Year-Old Virgin (Dir. Judd Apatow, 2005)


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.