BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

1

April 2016

1

COMMENTS

“Ne pleaca din tara copiii straluciti si ne raman cei usor de manipulat, fara idei.” Interviu cu Daniel Relenschi – primul pictor 3D din Romania!

Written by , Posted in Diverse

L-am gasit intamplator pe net, am vazut ce face si am ramas impresionat. L-am abordat direct si omul a fost mega deschis. Mi-ar raspuns la toate intrebarile. Se numeste Daniel Relenschi si este primul pictor 3D din Romania. Pe langa asta…Daniel este si un om care a demonstrat ca nu a uitat ce inseamna sa daruiesti…a cedat jumatate din suma incasata pentru in tablou in scopuri caritabile. Doamnelor si domnilor…la “Romania mea” sta de vorba cu Daniel Relenschi.

Faci parte dintr-o familie de artisti. Tatal tau canta iar mama ta picteaza. Care a fost cel mai de folos sfat dat de parintii tai?

Am primit nenumarate sfaturi, unul care mi-a ramas in minte a fost : Fii bun cu cine merita.

Esti primul pictor 3D din Romania. Cum ai ajuns sa faci pionierat cu treaba asta?

E ciudat, pentru ca nu mi-am propus asta, a venit pur si simplu, la fel ca multe lucruri pe care nu le-am fortat. Un prieten care lucreaza pentru o agentie de publicitate, ma intreba in 2011 daca nu vreau sa pictez pentru o campanie de publicitate in cadrul festivalului de publicitate noncnventionala, ADfel  Bucuresti. Evident am acceptat desi nu stiam despre ce e vorba si asa am devenit primul pictor 3D din Romania. In presa se vehicula ca un pictor german facuse prima pictura 3D in Romania, eu o realizasem cu o luna inainte, oarecum am dezmintit stirea cum ca el ar fi realizat prima data o pictura 3D la noi, asta si pentru ca tin sa arat ca si la noi se pot face lucruri. E interesant, as fi putut ramane sa lucrez 5 ani in Germania la un castel, unde am mai pictat doua tablouri, astfel nu as fi realizat lucruri la noi in tara ci pentru altii, lucruri ca tablourile 3D ori colaborarea cu Doina Levintza, sunt si designer vestimentar printre altele.

103

“Lumea are nevoie – mai mult ca niciodata – de emotie si de sensibilitate.. pentru ca traim intr-o lume care pare ca striveste emotia si sensibilitatea.” Sunt vorbele lui Razvan Mazilu. Tu de ce crezi ca are nevoie lumea cel mai mult in aceasta perioada?

Pot sa fiu mai mult decat de acord cu vorbele lui. Avem nevoie sa ne iubim unii pe altii si sa tinem la tara noastra, chiar daca nu e usor, avem nevoie de oamenii care pleaca in afara, ne pleaca copiii straluciti si ne raman cei usor de manipulat, fara idei. M-am intalnit cu diverse situatii, in special in medicina lipsesc specialistii, ori in alte domenii esentiale. Sigur ca mirajul banilor e fermecator dar, chiar daca e mai greu la noi, nu pot sa am decat respect pentru cei care raman si incearca sa faca din tara asta, una mai buna.

41

E adevarat ca in lume exista doar 10 pictori 3D? Poti sa ne spui mai multe despre acest mod de a picta?

E o tehnica ce implica matematica, geometria in spatiu, dar si maestria, talentul de a reproduce realst o imagine, cum nu de multe ori aceste elemente nu de intalnesc la un om, de aici si numarul scazut de astfel de pictori. E si efort si chiar si fizic, iar unii se departeaza de realist pentru ca e mai mult de munca si mai mare responsabilitatea, mult mai usor e sa manjesti panze si sa te dai mare maestru, asta pentru ca ai popularitate.

Oamenii mari sunt buni la suflet. Cum te-ai hotarat sa donezi bani pentru Matei – pustiul care nu si-a auzit niciodata mama?

Am avut probleme de sanatate de mic, stiu ce inseamna sa stai prin spitale, sa fii intepat cu ace de nenumarate ori si e ca si cum ai sta intr-o celula, nu suport ideea ca un copil sa fie condamnat la asa ceva. E ciudat, acum ma confrunt cu o problema grava de sanatate si eu, dar nu vreau sa dezvolt, probabil voi face la randul meu o campanie de strangere de fnduri, tratamentul pentru problema mea necesita sume mari de bani de care din pacate nu mai dispun. Probabil voi merge la o clinica in afara tarii si sigur voi intani si medici romani.

5

Cum ti-a venit ideea sa faci un tablou 3D cu Sofia Vicoveanca?

Nu pot decat sa am un mare respect pentru Doamna Folclorului Romanesc. O iubesc pentru autenticitate, pentru bunatate si simplitate, nu vad cu ar fi fost cineva mai potrivit sa fie personaj al acestui tablou, care este primul de acest fel la noi, primul tablou 3D pe straturi de sticla.

E adevarat ca ai vandut un tablou la NY pentru suma de 1.000.000 de dolari si unul pentru suma de 700.000?

E adevarat, sumele incasate de mine sunt cele uzuale, restul banilor au intrat in contul unei asociatii umanitare.

Cum a fost realizat “Izvor de dor”?

Executia lui a durat cumulat doua saptamani, cu nopti nedormite, stres pentru ca trebuia sa fie gata pana la TEDx Iasi, eveniment unde a fost prezentat prima data. Ideea realizarii tabloului e mai de demult dar nu gasisem pana atunci timpul si dispozitia necesara realizarii lui.

67

Crezi in bucuria lucrurilor simple? Care sunt lucrurile simple care te fac fericit?

Da, imi plac lucrurile simple dar acompaniate si de cele mai putin simple. Spre exemplu imi place sa ma plimb in parcuri, sa mananc fructe, sa ascult o muzica buna, cat mai fresh daca se poate, sa cunosc oameni noi.

Ce iti vine acum in cap daca ti-as spune sa faci un tablou care are ca tema…Otrava? 🙂

Probabil as picta un fruct otravitor dar intr-o natura statica atragatoare, cu lumini calde, mergand pe deviza: priveste dar nu atinge!

2


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.