BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

10

June 2014

4

COMMENTS

Style Icons: 31 style icon-uri masculine care au facut istorie!

Written by , Posted in Film, Music, Teatru

Exista barbati care au influentat o lume intrega prin tot ceea ce au facut. In mare parte sunt actori. Exista insa in acest top si scriitori si oameni de afaceri, pictori sau muzicieni. Topul meu este teribil de subiectiv si o sa fie comentarii in care oamenii o sa spuna ca am uitat sa il includ in top pe X si pe Y. Sunt sigur de asta. Insa asa arata topul meu 🙂

Bob Dylan este cu siguranta unul dintre cele mai complexe si influente personaje ale secolului 20. Celebrele sale opere dateaza inca din anii 1960. Piese precum Blowin ‘ in the Wind  sau The Times They Are a-Changin’, au devenit adevarate imnuri pentru miscarea de sustinere a drepturilor civile din SUA si a manifestantilor impotriva razboiului. De asemenea, single-ul Like a Rolling Stone  a schimbat radical parametrii de compozitie a muzicii populare, in 1965, si a devenit una dintre cele mai cunoscute piese ale tuturor timpurilor.

De-a lungul vastei sale cariere, Dylan pe numele sau adevarat Robert Allen Zimmerman, a castigat nenumarate distinctii, printre care 11 premii Grammy, un premiu Oscar si un Glob de Aur. Artistul a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame iar  in anul 2000 a primit Polar Music Prize. Anul 2012 i-a adus acestuia Medalia Prezidentiala pentru Libertate, pe care insusi presedintele Barack Obama  i-a inmanat-o. In clasamentul Revistei Rolling Stone realizat in anul 2011, Bob Dylan este pozitionat pe locul al doilea in lista celor mai mari 100 artisti.

Actualul turneu mondial, numit Never Ending Tour 2014 il aduce pe artist si in România, alaturi de trupa sa, in data de 25 iunie, la Sala Palatului din Bucuresti, unde cu siguranta va oferi publicului prezent  un show live de exceptie!

Biletele sunt puse in vanzare in reteaua Eventim si online pe www.eventim.ro

BobDylan

Nascut in regiunea Lazio din Italia, Vittorio De Sica a crescut intr-o familie saracasara in Napoli. De Sica a jucat in peste 100 de filme si a regizat 30. Este un reprezentant de seama al neorealismului agrementat cu o puternica tenta sentimentalista.

Vittorio de Sica

A colaborat  Sophia Loren si Marcello Mastroianni si a fost recompensat cu premiul Oscar pentru peliculele: “Sciuscia”, “Hoti de biciclete”, “Ieri, azi, maine”, “Gradinile familiei Finzi Contini”- apreciate toate la categoria “cel mai bun film strain”. De Sica era un adevarat dandy – purta costume create de Vincenzo Attolini de la magazinul lui Gennaro Rubinacci. Era cunoscut pentru usurinta cu care combina tinutele.

Julie Christie and Warren Beatty
Warren Beatty s-a nascut  in 30 martie 1937 in Richmond,Virginia intr-o familie de profesori, dintre care se va evidentia si sora sa care este in prezent o mare actrita, Shirley MacLaine castigatoare a premiul Oscar si a 3 Globuri de aur, fiind nominalizata de inca 21 de ori la aceste distinctii. A ramas celebru si pentru ca s-a culcat cu aproape 13.000 de femei, potrivit cartii “Star: How Warren Beatty Seduced America”. Printre cuceririle lui Warren Beatty, potrivit lui Peter Biskind, s-ar afla Jane Fonda, Joan Collins, Leslie Caron, Isabelle Adjani, Julie Christie, Diane Keaton, Madonna si, desigur, Annette Bening, cu care este casatorit din 1992 si cu care are patru copii. Era recunoscut pentru modul in care se imbraca si pentru rafinamentul si relaxarea cu care poarta oice tinuta.

serge gainsbourgSerge Gainsbourg a fost un poet, compozitor, actor si regizor francez. Gainsbourg este adesea considerat ca unul dintre cei mai influenti muzicieni ai lumii.  “My mother was beautiful, my father too. I do not see where my ugliness can come from… Maybe from my dog.” Spunea cantaretul francez care a avut mare prize la femei: a avut relatii cu Brigitte Bardot si Jane Birkin – cu care are si o fata la fel de celebra: Charlotte Gainsbourg. Serge era un adevarat dandy – se vede asta si in poza de mai sus in care poarta un costum in dungi si o pereche de pantofi Repetto. Citeste mai mult aici.

picasso

Pablo Picasso nu s-a putut multumi in viata cu un singur rol. Va juca multe, reale si imaginare, dar pe toate cu aceeasi pasiune. A fost un copil genial, la Paris un strain “iresponsabil”, din cauza caruia insa cartierul Montmartre a intrat în legenda. A fost un amant pasional, sot si tata. Dar mai presus de orice, a fost cea mai stralucita personalitate artistica a secolului al XX-lea, unul dintre marii maestri ai penelului, care a rupt definitiv cu conventiile stilului iluzionist si figurativ, dominant inca din perioada Renasterii.

marlon-brando

In anii 1950 a fost nominalizat de 5 ori la premiul Oscar si dupa rolul din The Wild One a devenit unul dintre cei mai influenti barbati din punct de vedere al stilului vestimentar. Alaturi de James Dean, este reprezentantul de marca al generatiei beat. Cariera sa se consuma practic in doua etape: seria marilor succese din anii ’50, cand este intruchiparea masculului modern, revoltat, incrancenat, instinctual, si dupa 1970, seria rolurilor de compozitie, expresie a maturitatii creatoare. Este considerat de multi cel mai mare actor al tuturor timpurilor. “Singurul lucru pe care un actor il datoreaza publicului sau este sa nu-l plictiseasca!”, spunea Marlon Brando care in 1972 a refuzat premiul Oscar pentru rolul din The Godfather: asta pentru ca se opunea puternic modalitatii in care Hollywood-ul denatura imaginea nativilor americani.

“Am cinat de mai multe ori impreuna, apoi el a venit intr-o dimineata sa ma ia pe insula lui. Desigur, nu sa adunam scoici. Aveam 20 de ani si eram fascinata de acest barbat care era inca frumos, dar eram si infricosata. Nu stiu daca era indrăgostit, dar avea cu siguranta ceva pentru mine, ii placea mult ceva la mine. Mi-a lasat o poseta de matase neagra la receptia hotelului meu, in care era o oglinda si un glont de revolver, ca si cand ar fi vrut sa spuna «Daca preferi sa intarzii, atunci impusca-te!»”, spunea Isabelle Adjani intr-un interviu acordat “Paris Match”.

humphrey-bogart

Cine nu a vazut Casablanca? Este probabil cel mai cunoscut si iubit actor American al tuturor timpurilor. A reusit sa ajunga la proportiile unei adevarate legende a cinematografului mondial, pastrandu-si aura de-a lungul timpului. In smochingul sau alb in Casablanca sau in costumele sifonate in The Maltese Falcon arata mereu impecabil. Intreaga viata a simtit un adevarat dezgust pentru fals, pentru prefacatorie, pentru snobism. Sensibil si in egala masura caustic, dezgustat de filmele proaste in care era nevoit sa joace, Humphrey Bogart le aparea celorlalti ca un idealist amar, un om care se ascundea in New York de sine, care bea si fuma prea mult, parca sortit sa isi petreaca viata printre mediocri. In total a jucat in 75 de filme de lung metraj. Unii criticii de film il considera drept cel mai mare actor american de film al secolului 20.

alain-delon

Ce bine e sa fii Alain Delon! Alain Delon a debutat in cinematografie pe cand avea 23 de ani. Cariera lui a cunoscut o ascensiune rapida, fiind curand comparat cu actori francezi celebri, precum Gérard Philipe si Jean Marais. A castigat un Premiu César la categoria „Cel mai bun actor” pentru rolul din filmul „Notre Histoire” (1984). Mereu elegant, trendy – a demonstrat mereu ca poate sa fie la fel de elegant indiferent de situatie – rolurile din 1967 movie Le Samouraï (1967) si Lost Command (1966) arata acest lucru.

Paul_Newman

Paul Newman s-a nascut in 26 ianuarie 1925. Fiu al unui tata de origine iudeo-germana si al unei mame catolice cu radacini unguresti, a facut cursurile elementare la “Malven Grammar School” si la “Shaker Heights School”. In 1942 se inscrie in Kenyon College iar in anul urmator se inscrie in marina. Newman este castigator al Premiului Oscar pentru cel mai bun rol masculin din “Culoarea banilor” in 1986, a unui Oscar onorific in 1985 si a premiului umanitar Jean Hersholt in 1993.

Arthur Miller
 Arthur Miller
A scris, a trait la New York si a fost casatorit cu Marilyn Monroe. Arthur Miller a fost un dramaturg si eseist american si a fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie. Una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale este drama “Moartea unui comis-voiajor” (“Death of a Salesman”), jucata in premiera in 1949. O pereche de ochelari de soare, un aer boem, pipa in coltul gurii si aer de poet – destule lucruri sa o cucereasca chiar si pe Marilyn Monroe.

James Dean

James Dean a fost un actor american de teatru si film, care a marcat tineretul american post-belic, mai ales prin rolul lui Jim Stark din filmul “Rebel Without a Cause”. Moartea sa tragica, la numai 24 de ani intr-un accident de masina pe soseaua californiana 466, in apropiere de Paso Robles, il va transforma in idolul unei intregi generatii ce se identifica in imaginea tanarului sensibil, nonconformist si rebel, reprezentant al conflictului dintre generatii.

Sidney Poitier

In 1963 Sidney Poitier a devenit primul actor de culoare care a castiga premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal in filmul Florile de camp. Datorita fizicului sau agreabil si a prezentei sale carismatice reuseste sa schimbe radical tipologia rolurilor distribuite negrilor in filmul american, fiind el insusi o pledoarie pentru abolirea discriminarii rasiale. Cu un aer degajat Potier s-a remarcat mereu si prin vestimentatie. Pe plan diplomatic este numit ambasador al statului Bahamas in Japonia si la UNESCO.

Michael Caine

Este unul dintre actorii mei preferati. Sansa i se ofera dupa multe incercari, o data cu rolul din “Ipcress File” care ii asigura si stabilitatea financiara. Cu urmatorul film, “Alfie”(1966), capata faima pana dincolo de ocean, primind si o prima nominalizare la Oscar. Urmand sfatul lui Cary Grant– un actor trebuie sa faca cel putin 15 filme pentru a deveni familiar publicului- Caine semneaza un contract de 2 ani cu 20th Century Fox si se pune pe treaba. In 1968 este eliberat de contract si incepe sa isi aleaga singur rolurile. Urmeaza “The Battle of Britain” alaturi de mari staruri britanice. Anul 1971 il gaseste in postura de producator cu filmul “Get Carter”, experienta repetata in 1972 si, mai tarziu, in anii ’80. Profesional anii ’70 nu se ridica la valoarea talentului sau dar dintre aparitiile notabile iese in evidenta “The Man Who Would Be King” (1975) in care joaca alaturi de Sean Connery dar si de sotia sa.  Tot in aceasta perioada paraseste Anglia stabilindu-se in Los Angeles.  Aparitiile sale numeroase in al optulea deceniu sunt, de multe ori, motivate financiar. Printre ele gasim totusi roluri bune iar in 1986 productia “Hannah and Her Sisters” ii aduce primul Oscar- pentru rol secundar. Satul de nominalizarile anterioare neconfirmate, Michael Caine nu a fost prezent tocmai la ceremonia care i-a adus confirmarea. Tot pentru rol secundar vine si al doilea Oscar in anul 2000 (The Cider House Rules). In noiembrie 2000 este innobilat de regina la rangul de cavaler, Caine optand ca titlul sa i se ofere sub numele sau real – Maurice Micklewhite jr. – in memoria tatalui sau. Geniale costumele Douglas Hayward pe care le poarta.

jean-luc-godard

Jean-Luc Godard a  promovat un cinema avangardist si experimental in ceea ce priveste montajul classic. Este unul din reprezentantii cei mai de seama ai curentului nouvelle vague. In 1950 a inceput sa lucreze pe post de critic de cinema la diverse reviste, printre care si cunoscuta Cahiers du Cinéma, in care se folosea de pseudonimul Hans Lucas. La moartea mamei, in 1954, s-a mutat din nou in Elvetia unde a lucrat ca zidar, lucru care i-a servit ca material in primul sau documentar, Operation Béton. Se intoarce la Paris si in timp ce lucra la Cahiers du Cinéma, filma scurt metraje: Une femme coquette si Tous Les Garçons S´Apellent Patrick in 1955 si 1957.

Truman Capote Un adevarat dandy. Truman Capote a fost un scriitor american, unul dintre cei mai importanti ai secolului XX, autor de romane, nuvele si scenarii. A inaugurat cu “In Cold Blood” genul “romanului de non-fictiune”, roman-reportaj in care personajele si actiunea sunt adevarate. Capote a devenit celebru dupa Breakfast at Tiffany’s. Prezent in numeroase show-uri de televiziune, cu câțiva prieteni fideli care i-au ramas alaturi, Capote isi petrece ultimii ani continuand sa scrie. Impreuna cu prietena sa, actrita Joanne Carson, se muta in Los Angeles unde aceasta avea o proprietate. Reuseste sa învinga dependenta de droguri si alcool, dar in cele din urma inima sa cedeaza. Pe 25 august 1984, scriitorul se stinge in bratele iubitei sale. Avea 59 de ani. Stilist desavarsit, cu o proza intimista de o mare sensibilitate, tradus in zeci de tari, socotit unul din cei mai mari scriitori ai vremii sale, Truman Capote a marcat istoria literara, opera si viata sa suscitand si astazi un imens interes din partea publicului.

Jean Cocteau
“Stilul este un mod simplu de a spune lucruri complicate” Acesta este unul dintre pricipiile dupa care s-a ghidat Jean Cocteau – poet, scriitor, pictor, dramaturg si cineast francez.

Clinton Eastwood

Clinton Eastwood a castigat cinci premii Oscar ca regizor, actor si producător. Ca erou laconic de westernuri si filme de acțiune, se numara din anii ’60 printre cele mai de succes staruri ale lumii. Mai tarziu devine un regizor si producător de film renumit si obtine in anii 1993 si 2005 Oscarul pentru cea mai buna regie.

Jean Paul Belmondo

In 1987 era pe locul al 3-lea intr-un sondaj al revistei “Le Nouvel Observateur” din punct de vedere al popularitatii – dupa Lino Ventura si Yves Montand. Nascut pe 9 aprilie 1933 la Neuilly-sur-Seine, o periferie sic a Parisului, Jean Paul Belmondo a crescut intr-o familie de artisti. Tatal, de origine italiana, era un sculptor renumit. Ascensiunea sa este foarte rapida si la inceputul anilor 60 ajunge printre varfurile generatiei sale. Era exact ce se cauta…si in acea perioada – un rebel fara cauza, revoltat pe sistem. Avea ceva din Brando, Dean dar si ceva din Jean Gabin si alaturi de Delon intra in istoria cinematografiei franceze. Succesul vine rapid – 1960 “A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, apoi urmeaza “Le Magnifique”, “Le Professionnel”, “L’As des As” sau “Cent mille dollars au soleil”. Citeste mai mult aici.

RobertRedford
Fondatorul Festivalului de Film Sundance, Robert Redford a primit premiul Oscar de doua ori, in 1981 pentru regia filmului Ordinary People si pentru întreaga sa activitate în 2003. Pe parcursul anilor 1974 – 1976, Redford a fost in topul box-office cu filmele The Great Gatsby (1974), The Great Waldo Pepper (1975) si Three Days of the Condor (1975). Popularul si aclamatul “Toti oamenii presedintelui” (1976), regizat de Alan J. Pakula si scris de Goldman, a fost un film care a costituit un punct de reper pentru Redford.

Gary Cooper

“For Whom the Bell Tolls” si “Vera Cruz”. Gary Cooper a fost unul dintre cei mai mari actori americani de film, detinator al premiului Oscar.

Clark Gable

Exista cineva care nu a vazut “Gone with the Wind”? Nu cred. A fost supranumit “The King”. “El a fost regele unui imperiu numit Hollywood. Acest imperiu nu mai este ceea ce a fost candva, dar regele n-a fost detronat nici macar dupa moarte” spunea Joan Crawford. “Povestea asta cu regele e o prostie. Eu mananc, beau si merg la closet ca orice om. Nu sunt decat un tip norocos din Ohio, care s-a intamplat sa se afle in locul potrivit la momentul potrivit” ii raspundea Clark Gable.

David Bowie

“Intotdeauna am simtit nevoia puternica de a fi mai mult decat un simplu om.” Activ pe parcursul a cinci decenii de rock ‘n’ roll si frecvent reinventandu-si muzica, David Bowie este considerat drept un influent inovator, in special datorita lucrarilor sale din anii ’70.  Intr-un sondaj realizat in 2002, de BBC, Bowie s-a clasat pe pozitia a 29-a in clasamentul celor mai mari 100 de artisti britanici din lume. In 2004, revista Rolling Stone l-a clasat pe Bowie pe locul al 39-lea in topul celor mai buni 100 de artisti rock din toate timpurile.

Gregory Peck

Gregory Peck a fost unul dintre cei mai celebri actori americani de dupa razboi. In primii 5 ani ai carierei sale, a fost nominalizat de patru ori la premiile Oscar, ca cel mai bun actor, dar a castigat premiul abia in anul 1962, cu rolul Atticus Finch din filmul Sa ucizi o pasare cantatoare. “A aratat simplitatea unui mare om si maretia unui om simplu”, a spus despre el Audrey Hepburn, pentru care Peck a reprezentat cel mai mare actor al timpurilor noastre.

Tom Waits

Despre omul asta as putea sa scriu 100 de posture. Vocea sa particulara a fost descrisa ca fiind „inecata intr-un butoi de whisky, atarnata la afumat pentru cateva luni si apoi calcata de o masina”. Imi place foarte tare Tom Waits. Waits a compus coloana sonora a unor filme („Night on Earth”, regia Jim Jarmusch), precum si opera „The Black Rider”. Cariera sa include roluri în filmele “Down by Law”, “Coffee And Cigarettes” – BESTIAL FILM, „The Fisher King” (regia Terry Gilliam), “Bram Stoker’s Dracula”.

Steve McQueen

“Mr Steve McQueen is a style icon regular.” McQueen  s-a nascut in Beech Grove, in statul Indiana. S-a remarcat in filme de aventuri si de actiune devenite clasice ale genului, precum “Magnificii sapte” (1960), “Marea evadare” (1963), dar si cu rolul lui Henri Charriere in filmul-cult “Papillon” (1973), de Franklin J. Schaffner. A fost dependent de adrenalina, era un impatimit al vitezei si al curselor de motociclete sau masini. A fost prieten foarte bun al marelui maestru de arte martiale Bruce Lee si se antrena in Jeet Kune Do. A devenit un icon si a fost mereu un rebel, un singuratic pasionat de copii lui si de prieteni. Despre omul asta am scris aici.

gianni agnelli

La 12 martie 1921 s-a nascut la Torino, Giovanni “Gianni” Agnelli, puternicul magnat italian, care a transformat Fiat, compania auto a familiei sale, intr-un conglomerat international. Poreclit l’avvocato, Gianni  Agnelli a acumulat o avere de mai multe miliarde de dolari, a fost prieten cu multi dintre liderii lumii si nu o data a uimit prin extravaganta lui vestimentara si pasiunea pentru fotbal si Juventus Torino.

Mick Jagger

Mick Jagger face parte din trupa The Rolling Stones, alaturi de Ronnie Wood, Charlie Watts si Keith Richards. The Rolling Stones a vandut peste 200 de milioane de albume in lumea intreaga pe parcursul ultimelor 5 decenii si a sustinut mii de concerte cu casa închisa. Jagger a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame alaturi de colegii sai din trupa The Rolling Stones in 1989. Jagger a primit din partea reginei Marii Britanii, in 2003, titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse industriei muzicale.

Johnny Depp

Johnny Depp este considerat unul dintre cele mai mari staruri de cinema din generatia sa. Johnny Depp s-a simtit in largul lui atat în productiile hollywoodiene – mai ales in franciza “Piraţii din Caraibe”, “Chocolat”, “Donnie Brasco” -, dar si in productii independente, precum “Jurnalul unui iubitor de rom”, dar si în colaborarile sale cinematografice cu regizorul american Tim Burton – “Edward Maini-de-foarfece”, “Sleepy Hollow”, “Corpse Bride”, “Alice in Tara Minunilor” şi “Dark Shadows”. Depp este pasionat de haine, poarta cu placere palarii si este mereu la moda.

Marcello Mastroianni

Marcello Mastroianni debuteaza in film in 1947 în “Mizerabilii” (regia: Riccardo Frada), lucreaza apoi cu Luciano Emmer (“Fetele din Piata Spania”, “Bigamul”), cu Carlo Lizzani (“Cronica amantilor saraci”) si Giuseppe de Santis (“Zile de dragoste”), dar primele experiente hotaratoare le traieste sub regia lui Luchino Visconti in “Nopti albe” si, mai ales, cu Federico Fellini in rolul ziaristului Marcello din epocalul film “La dolce vita”.

 

Lapo ElkannLapo Elkann este fratele lui John Elkann, CEO-ul grupului italian Fiat, mostenitor al celebrei familii Agnelli. Lapo Elkann, nepotul fostului “patriarh” al grupului Fiat, Gianni Agnelli, a fost pe punctul de a muri din cauza unei supradoze de droguri, in 2005, dupa ce si-a pierdut cunostinta in apartamentul unui transsexual. In acelasi an, el a parasit postul de director de marketing al grupului Fiat, care detine in prezent compania Chrysler. In timp ce John, fratele sau mai mare, este cunoscut pentru temperamentul sau rezervat, stilul neconventional si spectaculos al lui Lapo a facut din el o celebritate in Italia, unde este cunoscut pentru devotamentul sau pentru Juventus Torino, detinuta de familia Agnelli, si pentru pasiunea sa pentru automobilele sport. In 2007, Lapo Elkann a infiintat compania Italia Independent.

AlexTurner

Are ceva din Elvis dar si din Beatles. Este o combinatie. Alex Turner are 28 de ani si canta de cand avea 18. Impreuna cu Miles Kane au lansat un album, A facut impreuna cu Miles Kane proiectul The Last Shadow Puppets iar cu Arctic Monkeys a facut deja istorie. Primul album intitulat Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not si lansat în 23 ianuarie 2006 a devenit albumul de debut care s-a vandut cel mai rapid in istoria muzicii britanice. Ulterior trupa a lansat alte patru albume: Favourite Worst Nightmare (2007), Humbug (2009), Suck It and See (2011), si AM (2013), toate plasandu-se pe locul 1 in clasamentul albumelor din UK.


4 Comments

  1. Marina
    • Otrava
  2. Simona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.