BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

6

January 2019

0

COMMENTS

Tara care vrea sa puna capat birocratiei si prima tara europeana in care transportul cu autobuzul este gratuit la nivel national!

Written by , Posted in Diverse

Am auzit foarte multe lucruri bune in legatura cu tara asta. O tara ex-sovietica care acum face pasi vizibili spre a ajunge foarte aproape de Europa de Vest. De la investitia in educatie pana la birocratie. Articolul de astazi o sa va prezinte cateva lucruri stiute sau mai putin stiute despre Estonia – tara si un model care ar putea sa fie urmat si de noi.

La 24 februarie 1918, Estonia şi-a declarat independenţa de Imperiul Rus, la sfârşitul Primului Război Mondial. În prezent membră a Uniunii Europene şi a NATO, Estonia făcuse parte pentru aproape două secole din Imperiul Rus. În 1940, Estonia a fost ocupată de trupele Uniunii Sovietice, devenind Republica Sovietică Socialistă Estoniană. Ea şi-a recăpătat independenţa în 1991.

Estonia se îndreaptă uşor către digitalizarea completă a administraţiei publice. Estonia este o țară cu 1,3 milioane de locuitori, unde sectorul IT reprezintă aproape 6% din economie.

Estonia este campioana europeană a digitalizării serviciilor publice. La ora actuală sunt disponibile electronic 4000 tipuri de servicii publice. Nivelul de digitalizare a Romaniei este cel mai lent din Uniunea Europeana. Conform raportului Comisiei Europene din 2017, Romania se afla pe ultimul loc din UE cu un scor total de 33,21%.

Estonia are cea mai mică datorie din Uniunea Europeana. Cel mai scăzut nivel al datoriei guvernamentale ca raport din PIB în primul trimestru din 2018 s-a înregistrat în Estonia (8,7%), Luxemburg (22,2%), Bulgaria (24,1%) şi România (34,4%), iar cel mai ridicat nivel în Grecia (180,4%), Italia (133,4%) şi Portugalia (126,4%).

Photo by: Magnus Heinmets

In Estonia serviciile de internet banking sunt disponibile de acum 23 de ani.

In urma cu 14 ani, când au avut loc alegeri municipale în Estonia, cetățenii acestei țări au putut vota pe net, prin verificarea identității cu ajutorul semnăturii electronice, de pe cardul de identitate. Estonia a fost astfel prima țară care a avut un sistem de vot electronic la alegerile parlamentare din 2007. În timpul acelor alegeri, 31% din estonieni au votat în acest mod.

Inregistrarea nou-născuților la evidența populației se face online. Lucrul acesta o sa fie posibil in Estonia chiar din primăvara lui 2019. Lansat în 1997, proiectul de digitalizare a administraţiei a ajuns mai departe decât oriunde în lume. Autentificarea electronică şi semnăturile digitale au redus mult interacţiunile fizice cu instituţiile. De la vot până la înregistrarea unei firme, totul se poate face online. Mai există câteva lucruri ce nu pot fi realizate electronic în Estonia, cum ar fi căsătoria, divorţul sau transferul de proprietate, şi asta pentru că guvernul a decis că este important să fii prezent fizic la unele dintre cele mai importante evenimente ale vieţii. Cetăţenii îşi pot monitoriza datele şi vedea dacă vreo instituţie guvernamentală sau privată le accesează. Platforma se bazează pe un software denumit X-Road. Potrivit celor mai recente date, Estonia este pe locul 3 în Europa în ceea ce privește numărul de afaceri noi și există 31 start-up-uri la 100.000 de rezidenți.

În luna august 2017, Estonia a lansat Programul e-Residency prin care doreşte să revoluţioneze lumea afacerilor, pe baza unui plan de acţiune dedicat economiei viitorului. Prin intermediul acestui program, oricine are cu acces la internet, din orice colţ al lumii, îşi poate deschide o afacere în Estonia fără a pune piciorul fizic în această ţară.  In schimbul sumei de 50 de euro oricine poate obtine o carte de identitate digitala estoniana, care ii va permite accesul la o serie de servicii publice si private, ceea ce va reduce semnificativ costurile functionarii companiei respective. Toate tranzactiile se fac la distanta si asta datorita semnaturii electronice. Până în 2021 Estonia va avea 150.200 de e-rezidenţi, majoritatea veniţi din Marea Britanie. Profitul net va urca la 31 de milioane de dolari până în 2021, iar beneficiile nete socio-economice indirecte la 194 de mil. euro. Estonia şi-a propus ca până în 2020 să aibă 20 de milioane de companii înregistrată la nivelul ţării cu acest tip de înregistrare electronică. Pentru ca cea mai mare problemă pentru mediul de afaceri din România o reprezintă desele modificări ale Codului fiscal peste 30 de români şi-au deschis, până acum, firme în Estonia.

Unele dintre cele mai cunoscute companii din Europa şi din lume au sediul aici: Skype, TransferWise sau Taxify. Skype a fost scris initial de trei specialisti estonieni: Ahti Heinla, Priit Kasesalu si Jaan TallinnMarkus Villig (24 de ani) este fondator și director general (CEO) al startupului estonian Taxify. Antreprenorul etonian și-a deschis afacerea în anul 2013, pe când era în liceu, pentru că era foarte nemulțumit de serviciile de taxi din orașul său, Tallinn.

În 2016, Estonia (6,8%) a fost statul membru al UE cel mai puţin dependent de energia importată, fiind urmată de Danemarca (13,9%), România (22,3%), Polonia (30,3%), Suedia (31,9%) şi Cehia (32,8%).

Estonia a devenit prima ţară europeană care oferă transport gratuit cu autobuzul pe aproape întregul său teritoriu, în speranţa de a limita exodul rural şi consumul de combustibili fosili. Si lucrurile au inceput sa se vada. Jumătate din cei care se folosesc de transportul public la Tallin afirmă că au început să recurgă la transportul în comun mai des de când acesta a devenit gratuit, potrivit unei anchete anuale privind nevoile cetăţenilor realizată în 2017. Inca un efect pozitiv in toata treaba asta – numărul de pasageri pe calea ferată a crescut cu 8% în acest an. Proiectul a soluționat  şi problema mare a blocajelor de trafic și a poluării.

Rezultatele elevilor din Estonia sunt cele mai bune din Europa conform testelor PISA. Asta vine in urma unui program educational tratat cu seriozitate. Elevii au acces egal la educatie, primesc un pranz gratuit, manuale scolare si transport gratuite. Pe langa toate astea un sistem bine pus la punct in ceea ce priveste copiii care au nevoie de sprijin suplimentar – cei care au nevoie de 2 mese pe zi sau cei care au problemele disciplinare. Si aiaic vorbim despre dupa caz de psiholog, terapeut sau un program individual de studiu. Ideea e simpla – sărăcia nu îți stabilește destinul. Toata lumea are interes pentru cei mici asta datorita faptului ca oamenii astia au inteles ca un popor educat are sanse mari sa se dezvolte mai bine. Investitia in educatie reprezinta investitia in viitor. Doar noi nu am inteles treaba asta.

Photo by: Danel Rinaldo

Estonia vrea să lanseze “estcoin”, o monedă virtuală, care să plaseze euro în sistemul blockchain. Moneda virtuală ar putea fi lansată cu ajutorul unui sistem de colectare asemănător crowdfunding-ului, denumit Ofertă Inițială de Monedă (ICO). Sistemul permite start-up-urilor să strângă bani din vânzarea de monede virtuale, cum ar fi bitcoin sau ether, în schimbul banilor cash.

Estonia a lansat un comando cibernetic care ar urma să protejeze ţara de atacuri online. Comandoul este format din circa 300 de soldaţi şi ar urma să fie deplin operaţional până în 2023. Estonia are din partea Standard & Poorís ratingul “AA-“, acelaşi pe care il are Cehia, cea mai bogată economie est-europeană.

Capitala Estoniei, Tallin, face parte dintre primele 10 cele mai moderne oraşe din lume, conform unei analize publicate de Culture Trip. In 2019 capitala Estoniei a castigat premiul “Christmas Market is #1 in Europe“.

Centrul de cercetare PEW din Statele Unite ale Americii a făcut un studiu din care reiese  în 34 de ţări europene care arată că România ocupă primul loc la capitolul religie. Un procent de 55% dintre români se declară “extrem de religioşi”. La polul opus, sunt ţări ca Estonia (7%), Danemarca (8%) sau Cehia (8%).

Kersti Kaljulaid (n. 30 decembrie 1969) este președintele actual al Estoniei de la 10 octombrie 2016. În perioada 2001-2004 ea a făcut parte din partidul Isamaaliit (Uniunea Țării), după care a devenit politiciană independentă.

In Estonia oamenii mănâncă de şapte ori pe zi, de Anul Nou, pentru a-şi asigura prosperitatea în Noul An. Poate de asta le merge atat de bine 🙂

Citeste: Cum a reușit Estonia, o țară cu o populație mai mică decât București, să elimine birocrația prin online


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.