BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

24

May 2017

0

COMMENTS

10 filme pe care fiecare femeie trebuie sa le vada la TIFF

Written by , Posted in Film

Stiu ce vor, sunt independente, pline de curaj, iubitoare, mereu in cautarea celei mai bune solutii de a iesi din impas – am facut o lista cu filmele in care femeile sunt cap de afis in 10 filme prezente anul asta la TIFF.

Recomandarile le-am facut impreuna cu AVON – partener de tradite al Festivalului International de Film de la Cluj si sunt inspirate din universul feminin, trateaza solidaritate de care dau dovada femeile, problememe de cuplu, problemele din familie, lupta impotriva violentei domestice. Anul acesta am sansa sa fiu reporterul AVON la TIFF si o sa va tin la curent cu cele mai interesante lucruri din perioada festivalului. De la proiectii speciale pana la concerte, evenimente, intalniri cu actorii si regizorii care participa la TIFF si mai ales cu atmosfera de la petrecerile care vor alea loc la Cluj pe perioada festivalului. Asa ca urmeaza o perioada plina de filme, actori si tot ceea ce inseamna atmosfera cool care e la Cluj la inceput de iunie.

obstacole3l_ombre_des_femmes_in_the_shadow_of_women_still

1. Ana, mon amour

După ce a câştigat „Ursul de Aur” cu filmul „Poziţia copilului”, regizorul Călin Peter Netzer revine pe marile ecrane cu un nou proiect ce explorează dinamica celor mai importante relaţii din viaţa unui om. „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu.

Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat. Deşi pare să deţină controlul asupra relaţiei, ani mai târziu el se trezeşte gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forțându-se până la limită în încercarea de a o salva. Filmul ii are protagonisti pe Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Carmen Tănase, Vasile Muraru, Tania Popa, Igor Caras Romanov si Vlad Ivanov.

“Nu cred în lucrurile obţinute simplu, cred că trebuie să munceşti din greu şi să pui cărămidă peste cărămidă, treptat, iar asta va da într-un final măsura lucrului pe care l-ai făcut.” Diana Cavallioti

2.  In umbra femeilor

Invitată în juriul competiției TIFF, actrița Clotilde Courau, “Prințesă de Veneția” și “Piemont”, va putea fi văzută și în “În umbra femeilor/ L’Ombre des Femmes” (r. Philippe Garrel).

Pierre şi Manon fac documentare cu buget mic. Când Pierre o întâlneşte pe Elisabeth, o tânără stagiară, ea devine amanta lui. Dar Pierre refuză s-o părăsească pe Manon, le vrea pe amândouă. Elisabeth descoperă că Manon are un amant şi îi spune lui Pierre. Pierre se întoarce la Manon, femeia pe care o iubeşte. Se simte trădat, aşa că o imploră, neglijând-o pe Elisabeth

3. Profesoara

Cehoslovacia, începutul anilor ’80. Directorul unei şcoli elementare convoacă de urgenţă o şedinţă cu părinţii. Dna Drazdechova, o profesoară aparent iubitoare şi amabilă a fost acuzată că îşi foloseşte elevii pentru a-i manipula pe părinţi, determinându-i să o ajute cu diverse treburi pe lângă casă şi să-i furnizeze foloase necuvenite. Va îndrăzni vreuna din familii să-i ţină piept profesoarei lipsite de scrupule?

4. Recviem pentru doamna J

Vieţile a patru femei din generaţii diferite: o mamă, fiicele ei şi soacra. După ce îşi pierde slujba, doamna J nu mai poate să-şi întreţină familia. Fiica mai mare nu a spus nimănui că este însărcinată, în timp ce fiica mai mică trece printr-o pubertate dificilă. Soacra nu scoate o vorbă, refuzând să comunice cu cei din jur.

5. Extaz primordial

Prizonieră fără scăpare într-un mariaj nefericit, Helene Brindel îşi pierde speranţa când simte că a fost abandonată şi de Dumnezeu. Caută cu disperare o soluţie şi crede că a găsit-o în forma faimosului psiholog Eduard E. Gluck. Dar carismaticul Gluck îşi înfruntă şi el propriii demoni. Când el şi Helene se întâlnesc pentru prima oară, cele două firi diametral opuse se simt atrase irezistibil. Dragostea poate fi promisiunea unui viitor fericit, dar poate fi şi o încercare.

6. Casatorie cu obsacole

Michal are 32 de ani. A început să creadă în Dumnezeu cu 12 ani în urmă, iar acum se mărită. Cu o lună înainte de nuntă, mirele se răzgândeşte şi nunta este anulată. Michael simte că nu se poate întoarce la viaţa de dinainte, la chinul de a-şi găsi un partener. Simte că este momentul să schimbe ceva simplu în personalitatea ei. Convingerea simplă că Dumnezeu este bun şi generos, că El vrea să-i ofere ce îşi doreşte, doar să-şi dorească. Michal începe o călătorie de o lună ce se va termina în ziua nunţii deja planificate: “Am restaurantul, rochia şi apartamentul. Dumnezeu să facă bine să-mi aducă un mire”.

7. Dezindragostire

E vară în Atena şi Nikos, un muzician trentagenar fără o leţcaie, are grijă de vila luxoasă a unui amic. Incapabil să treacă peste recenta despărţire de Sofia, Nikos îşi dă seama că are la dispoziţie un mijloc de a obţine răspunsuri: o invită să petreacă un weekend la vilă. Sofia acceptă cu entuziasm, neştiind că planurile lui Nikos sunt mult mai puţin inocente decât par. Nikos o închide pe Sofia în casă şi refuză să-i dea drumul până când nu îi explică motivele despărţirii. Astfel, o escapadă de weekend se transformă într-un haos de jocuri de-a şoarecele şi pisica, certuri, râsete şi introspecţie.

8. Efectul acvatic

Samir e înalt şi deşirat, are 40 şi ceva de ani şi e operator de macara în Montreuil. Se îndrăgosteşte până peste cap de Agathe, o femeie plină de viaţă pe care o întâlneşte într-o cafenea. Când află că Agathe e instructor de înot la bazinul din oraş, Samir se înscrie la ore… deşi ştie perfect să înoate. Dar minciuna are picioare scurte, iar Agathe urăşte mincinoşii. Adevărul iese la suprafaţă şi Agathe e furioasă. Povestea s-a terminat?

9. Pierduti in Paris

Fiona, o bibliotecară dintr-un orăşel canadian, primeşte o scrisoare neliniştitoare de la bătrâna ei mătuşă din Paris. Fiona ia primul avion şi descoperă că aceasta a dispărut. Într-o avalanşă de dezastre spectaculoase, Fiona îl întâlneşte pe Dom, un bărbat fără adăpost, cuceritor şi egocentric, care refuză să o lase în pace. O distractivă şi haotică poveste a trei oameni pierduţi în Paris.

10. Tu si numai tu

Sonia este o nevrotică creatoare de jingle-uri care a visat dintotdeauna să trăiască o viaţă ieşită din comun. Surprinsă de cererea în căsătorie a prietenului ei, Chris, Sonia trebuie să decidă dacă intră şi ea în grupul prietenelor măritate sau îşi urmează visurile. O comedie romantică ireverenţioasă, dar tandră, Tu şi numai tu explorează alegerile pe care femeile trebuie să le facă în ziua de azi, dar şi satirizează provocările romantismului.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.