BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

27

January 2019

4

COMMENTS

10 locuri de vazut in Praga

Written by , Posted in Travel

Am fost cateva zile la Praga cu HBO pentru ca oamenii de acolo fac un serial despre care am auzit numai lucruri bune. Am stat de vorba cu actorii si toti oamenii implicati in proriect si o sa va spun mai multe despre asta si despre serial cat de curand. Pana atunci ne bucuram de orasul asta superb. Pe langa Cetatea din Praga, Old Town Square, Piața Wenceslas, Mănăstirea Strahov, Turnul Petrin, biserica Sfânta Maria din Tyn, parcul Petrin, gradinile Wallenstein sau Cartierul Evreiesc…Praga mai are locuri frumoase de vizitat. Si despre ele este acest material.

Biblioteca Klementinum

Biblioteca Klementinum din Praga, una dintre cele mai frumoase din lume. Situata in apropiere de Podul Carol si de Piata Staroměstské, Biblioteca Klementinum, al doilea cel mai mare complex de cladiri din Praga dupa Castelul Praga, este un veritabil exemplu de frumusete al arhitecturii baroce. Klementinum a fost construit pe o suprafata de doua hectare si a servit, de-a lungul istoriei, ca domeniu de lucru pentru multi mari astronomi, oameni de stiinta, matematicieni, filosofi si istorici. Aula barocă a bibliotecii din interiorul Klementinum este cunoscută pentru frumoasele sale lucrări artistice interioare, inclusiv picturile de pe tavan realizate de Jan Hiebl. Cu o colectie impresionanta de circa 20.000 de carti, Biblioteca Klementinum este considerata una dintre cele mai frumoase si maiestuoase biblioteci din intreaga lume.

Va sfatuiesc sa faceti un tur al cladirii Klementinum care costa in jur de 13 euro si include Biblioteca Baroca (Sala Baroca), Turnul Astronomic, Holul Meridian si Capela Oglinzilor. Totodata, din galeria situata in partea de sus a Turnului Astronomic, vei avea oportunitatea extraordinara de a te bucura de cea mai frumoasa priveliste din Praga, cea a Orasului Vechi, care include o multime de obiective turistice splendide. O sa va iasa niste poze foarte frumoase cu orasul de sus.

Zidul John Lennon

Cu toate ca Lennon nu a fost niciodata la Praga, exista un zid care ii poarta numele. Un zid cu grafitti si versuri din cantecele sale se afla în capitala Cehiei. Dupa moartea lui sa, in data de 8 decembrie 1980, John Lennon a devenit un simbol al pacii pentru multi tineri cehi. In 1998 zidul a vost varuit insa oamenii au continut sa scrie pe el. Zidul John Lennon se afla peste drum de ambasada franceza din Praga, foate aproape de muzeul Kampa.

Pasta Oner’s  “Choose to Be Happy”

Inspirat din fresca lui Michelangelo din Capela Sixtina, Pasta Oner a creat in 2012 o lucrare care aminteste de atingerea divina. Acest pop-art mural prezinta mana lui Dumnezeu care seamana cu cea a lui Mickey Mouse si se intituleaza “Choose to Be Happy.” Adresa este Verdunska street langa statia de metrou Dejvicka.

Casa care danseaza

Tančící dům sau Fred și Ginger este porecla data cladirii Nationale-Nederlanden de pe Rašínovo nábřeží. Casa a fost proiectata de catre arhitectul croato-ceh Vlado Milunić, în colaborare cu arhitectul canadiano-american Frank Gehry, pe un teren viran de pe malul râului Vltava, în apropierea podului Jirásek. Clădirea a fost proiectată în anul 1992 și finalizată în 1996. Designul controversat al Casei dansatoare a facut ca la mijlocul anilor ’90 sa curga multa cerneala in presa, fiind poreclita chiar “Casa betiva”. Stilul este cunoscut sub numele de arhitectură deconstructivistă („neo-barocă”) datorită formei sale neobisnuite. Forma „dansanta” este sustinuta de 99 panouri de beton, fiecare cu o alta forma si dimensiune. In partea superioara a cladirii se afla o mare structura din metal rasucit poreclita Medusa. Desi este o cladire de birouri, puteti vizita restaurantul frantuzesc de pe acoperisul ei, de unde pot fi admirate raul Vltava si Castelul Praga. Adresa: Rasinovo nabrezi 80 (luati tramvaiul 17 sau 21)

Podul Carol (Charles Bridge)

Probabil unul dintre cele mai cunoscute poduri spectaculoase din Europa, Podul Carol, care traverseaza raul Vltava, este un loc in care trebuie neaparat sa ajungeti. Podul Carol leaga Centrul Vechi al orașului de Mala Strana oferind privelisti ale orasului pentru care merita sa te opresti din loc in loc. Podul are o lungime de 515,76 metri și o lățime de aproximativ 10 metri, fiind sprijinit pe 16 arcuri apărate de bariere antigheata. Aleea celor 30 de statui și grupuri statuare baroce amplasate pe balustradă formează o combinație unică de stiluri artistice cu podul gotic de dedesubt. intre cele mai cunoscute sculpturi sunt grupurile statuare dedicate Sfintei Lutgarda, Sfintei Cruci și Calvarului și Sf. Ioan Nepomuk. De asemenea, este binecunoscută statuia cavalerului Bruncvík, deși ea a fost realizată cu aproximativ 200 de ani mai târziu și nu se află pe aleea principală.Chiar dacă este destul de aglomerat, Podul Carol trebuie vizitat atât ziua, cât și seara, când are un farmec aparte.

Casa Municipala

Casa Municipală este una dintre cele mai faimoase clădiri art nouveau din Praga și este situată în Piața Republicii (nr. 5), în apropiere de Turnul Pulberăriei și vizavi de casa U Hybernů. Interiorul său conține mai multe săli, dintre care cea mai mare este Sala Smetana folosită ca o sală de concerte pentru aproximativ 1200 de auditori; ea găzduiește în principal concert ale Orchestrei Simfonice din Praga Praga FOK, apoi festivalul Primăvara de la Praga si concerte de orgă. Celelalte săli sunt sala Grégrův, sala Sladkovského și salonul Primarului. Aici s-a semnat actul de naştere al statului independent Cehoslovacia în 1918.

Catedrala Sfântul Vitus

Catedrala Mitropolitană a Sfinților Vitus, Venceslau și Adalbert este o catedrală mitropolitană romano-catolică situată în Cetatea Praga, necropolă regală și imperială, catedrală a Arhiepiscopiei de Praga si se află în curtea Castelului din Praga și este una dintre cele mai impresionante catedrale din lume. Aceasta catedrală este un excelent exemplu de arhitectură gotică și este cea mai mare și cea mai importantă biserică din țară. Continand mormintele ale mai multor regi ai Boemiei și împărați ai Sfântului Imperiu Roman, catedrala se află în proprietatea guvernului ceh si poate sa fie vizitata gratuit. Pentru a o putea vizita integral ai nevoie de un bilet de acces în castel. Biletul costa in jur de 27 de euro. Merita sa vedeti absolut tot pentru ca este superba. Si inca ceva. Intre 6:00 și 23:00 puteti urmări ceremonia de schimbare a gărzii care este foarte misto.

Strada de aur

Zlatá ulička este o străduță celebră situată în curtea Castelului. Ea este formată dintr-un șir de 11 case colorate relativ joase, care au fost construite în stil manierist la sfârșitul secolului al XVI-lea pentru a-i găzdui pe cei douăzeci de gardieni ai împăratului Rudolf al II-lea de Habsburg (1555-1612), precum și familiile acestora. Numele său se datorează aurarilor care au locuit mai târziu în acel loc. Strada a fost cunoscută și sub numele de Strada Alchimiștilor sau Aleea Alchimiștilor, din cauza unei legende că acolo ar fi locuit în secolul al XVI-lea câțiva alchimiști care încercau să transforme fierul în aur pentru împăratul Rudolf al II-lea și să obțină piatra filozofală și elixirul vieții. In casa cu numarul 22 se pare ca a locuit chiar Franz Kafka.

Ceasul astronomic

Conform legendei, acest ceas ar fi fost construit în 1410 de Nicolae de Kadau și renovat în jurul anului 1490 de meșterul Hanus de la Rose (Jan Ruze). Aceeași legendă afirmă că ulterior i s-ar fi scos ochii ceasornicarului Hanus pentru a-l împiedica să mai realizeze vreo capodoperă asemănătoare în vreun alt oraș din Europa. Se afla in Centrul Vechi al orasului si merita vazut cu siguranta. Ceasul indică timpul pentru 4 zone: timpul Europei Central, vechiul timp bohemian, timpul stelar si timpul babilonian. La ora fixa toata lumea se aduna buluc ca sa vada cum se misca figurinele din ceas. Daca esti prin zona la ora aia e ok sa vezi treaba asta…daca nu..nu e panica. Nu e un must.

Piata Wenceslas

Piata Wenceslas a fost creata in 1348 de catre regele Charles al IV-lea, initial ca o piata de cai. In secolul al XIV-lea în orașul nou exista încă Bazarul (acum Piața Charles), piața Sennaya (acum zona Hayow). În 1948, puterea Partidului Comunist din Cehoslovacia a fost proclamată în piață, iar în 1989, 200 000 de cehi s-au adunat aici în timpul Revoluției de Catifea, deja răsturnând regimul comunist. În 1968, Piața Wenceslas a devenit unul dintre centrele evenimentelor din Primăvara de la Praga. Tot aici, pe 16 ianuarie 1969, Jan Palach un student al Universitatii Carolina din Praga, si-a dat foc in semn de protest față de invadarea Cehoslovaciei de către armatele Tratatului de la Varșovia în scopul stopării reformelor inițiate în perioada Primăverii de la Praga. Palach a murit din cauza arsurilor in spital pe 19 ianuarie 1969. Funeraliile lui Palach s-au transformat într-un protest major la adresa ocupației sovietice. O lună mai târziu (pe 25 februarie), un alt student, Jan Zajíc, și-a dat foc în același loc. Piata este locul unde praghezii se aduna sa demonstreze sau sa sarbatoreasca diferite evenimente. Este un loc incarcat de emotie. O sa simtiti asta.


4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.