BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

24

May 2018

0

COMMENTS

10 lucruri cool care se intampla la TIFF anul asta

Written by , Posted in Film

In urma cu 7-8 ani imi povesteau cei mai buni prieteni ai mei despre cat de tare este vibe-ul in Cluj pe perioada TIFF. Si cam cat de tari erau petrecerile. Imi doream extrem de tare sa ajung in Cluj fix in perioada asta pentru ca auzeam din stanga si din dreapta oameni care povesteau despre concertele din oras, despre evenimentele care au loc pe langa multitudinea de filme misto si pur si simplu de vibratia pe care o are orasul asta minunat la final de Mai. Am simti asta de fiecare data in ultimii ani in care am fost in Cluj si postarea de astazi este o recomandare de locuri si lucruri pe care sa le faci in perioada 25 mai – 3 iunie.

infiniTIFF Summit 

infiniTIFF Summit este o conferință de jumătate de zi care explorează modul în care se întrepătrund progresele din domeniile filmului, storytelling-ului și tehnologiei. Conferința se adresează profesioniștilor din domeniul filmului, interesați de modul în care noile tehnologii modelează viitorul industriei cinematografice, precum și specialiștilor din IT, tech, design și antreprenoriat care doresc să exploreze noi aplicații și oportunități de piață în tehnologie. Obiectivul conferinței este acela de a inspira audiența să caute noi forme de colaborare între toate aceste domenii și de a regândi felul în care filmele sunt făcute, distribuite și experimentate

Conferința își propune să nască dialog și conexiuni între industria cinematografică și specialiștii din alte domenii. Keynote-urile și prezentările vor aborda, printre alte subiecte relevante, pre-vizualizarea filmelor, interacțiunea dintre tehnologie și storytelling pe Instagram, story games și sisteme de alocare ale veniturilor pe bază de blockchain.

infiniTIFF Summit este platforma B2B a infiniTIFF și oferă o oportunitate reală pentru informare și crearea unei rețele interdisciplinare. Biletele la infiniTIFF Summit se gasesc la pretul de 100 de lei si e bine de stiut ca faptul că peste tot, în locațiile TIFF si in aplicatia TIFF, se poate plăti cu Mastercard si in plus, plătind cu Mastercard, aveti sansa de a castiga si ceva premii.

infiniTIFF Workshop: #Stories of Instagram

Cum poate fi folosită gama tot mai mare de caracteristici (și restricții) a Instagram pentru a spune povestiri convingătoare? Cum putem utiliza acest mediu, care este atât un instrument de producție și de distribuție, cât și una dintre cele mai mari rețele social media din prezent?

În timp ce, în prezent, Instagram este folosit în principal de influenceri, brand-uri, dar și de persoane obișnuite, scopul workshop-ului #Stories on Instagram este de a descoperi potențialul narativ al rețelei sociale pentru #Stories.

In cadrul celor 4 zile de atelier, participanții vor înțelege în profunzime caracteristicile narative și vizuale ale Instagram, vor descoperi trucurile și secretele folosite de profesioniști și le vor pune în practică prin producerea de #Stories proprii. Sub îndrumarea Gemenilor Kissinger, un duo creativ premiat, specializat în storytelling vizual și interactiv, și combinând cele mai recente tehnologii digitale cu filmul și fotografia clasică, participanții vor învăța și produce #Story-urile pe care le creează în mediul interdisciplinar al atelierului. Acestea își vor avea premiera publică în timpul infiniTIFF Summit și vor fi publicate în toate rețelele de comunicare ale TIFF.

Concert DakhaBrakha

Pentru prima dată invitați la Cluj în 2013, DakhaBrakha revin în TIFF după o pauză de cinci ani în care notorietatea lor a crescut spectaculos, aducându-le concerte în toate colțurile planetei, inclusiv la evenimente majore precum Glastonbury sau Bonnaroo. Trupa  surprinde cu fiecare spectacol tocmai pentru că repertoriul lor inspirat din folclorul ucrainean este atât de amplu încât le permite să fie mereu altfel. Cum sună în 2018 „trupa cult etno-haos”, așa cum încearcă să-i definească presa muzicală, veți putea descoperi luni, 28 mai, în concertul programat la Casa de Cultură a Studenților de la ora 19:30. Biletul la concert costa 30 de lei.

Concert Ochiul Magic

Pornind de la opera cinematografică a celui cunoscut ca inventator al cinemaului, Ochiul Magic recreează universul poetic al regizorului Georges Méliès în armonie cu compozițiile muzicale spectaculoase compuse de către Jean-Francois Alcoléa și interpretate live de către Alcoléa & Cie. Cei mai mici dintre spectatori au șansa să descopere începuturile cinematografiei și ale animației și vor fi cuceriți de imaginile impresionante îmbinate într-o manieră jucăușă și curajoasă. Proiecția filmelor în acompaniament live al celor trei muzicieni, printre ele Le voyage à travers l’impossible (1904) și Le voyage de Gulliver a Lilliput et chez les Géants (1902), va fi dublată de efecte de lumină și de un design scenic inovator, care vor face deliciul publicului tânăr. Concertul are loc vineri, 1 iunie, ora 17:00 la Casa de Cultura a Studentilor.

Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art

Ampla retrospectivă pe care TIFF.17 i-o dedică legendarului regizor Ingmar Bergman cu ocazia împlinirii a 100 de ani de nașterea acestuia, include și expoziția Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art, găzduită de Muzeul de Artă. O selecție de fotografii şi materiale multimedia îl prezintă pe marele regizor şi patru dintre cele mai importante filme ale sale, dezvăluind puternica influență pe care Bergman, în calitatea sa de producător de film emblematic şi trendsetter reticent, a avut-o asupra modei şi artei.  Expoziția este organizată cu sprijinul Ambasadei Suediei la București, Swedish Institute, Swedish Film Institute și Ingmar Bergman Foundation.  Vernisajul va avea loc pe 26 mai, ora 17:00, iar expoziția va fi deschisă vizitatorilor pe toată durata festivalului.

Concert Trans Duna

O călătorie pe Dunăre, de la Regensburg la Marea Neagră, în sunet de trompetă mixată live, e propunerea lui Lőrinc Barabás, artistul maghiar ce va susține Trans Duna, performance-ul programat pentru miercuri, 30 mai, ora 21:30, la Urania Palace. Cei 3.000 de kilometri sunt parcurși prin imagini spectaculoase însoțite de muzică live, o experiență cinematică ce transpune publicul într-o stare specială. Trans Duna încheie, astfel, Ziua Maghiară la TIFF.17

Partidul te vrea tuns

Artiștii momentului sunt și ei prezenți în TIFF 2018 cu cele mai recente proiecte. Partidul te vrea tuns, un proiect al Asociaţiei Forum Apulum, propune o călătorie vizuală prin istoria comunismului din România, dedicată păstrării memoriei și combaterii miturilor, propusă de. În cadrul vernisajului programat sâmbătă, pe 26 mai, de la ora 18:00, în H33, va fi lansat și Ghidul ilustrat al comunismului românesc, o istorie incomodă a celor 50 de ani de dictatură, ilustrată de artiști autohtoni consacrați. Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Dragoș Boțcău și Bogdan Topîrceanu sunt cei care și-au oferit voluntar munca pentru acest ghid. Istoria României este și tema expoziției de fotografie găzduită de Muzeul de Artă,între 25 mai și 3 iuniePhoto Historia include o colecţie unicat de fotografii de epocă din prima jumătate a secolului XX, expuse în cadrul secțiunii care celebrează Centenarul Marii Uniri la TIFF 2018.

Chef ca-n Teleorman

„Chef ca-n Teleorman” e seara specială care aduce la TIFF.17 primele imagini din cel mai așteptat film românesc al anului, „Moromeții 2”. Exclusivitatea imaginilor este completată de prezența lui Horațiu Mălăele, cel care, după 30 de ani, reia pe marele ecran rolul lui Ilie Moromete sub bagheta aceluiași regizor, Stere Gulea. Proiecția este doar momentul de încălzire a ceea ce se anunță a fi cea mai vibrantă petrecere din festival.

Restul serii aparține tarafului Marian Sandu din Videle și sătenilor de frunte din satul Talpa, locul în care s-a filmat atât filmul original, cât și continuarea acestuia. În rol de gazde al acestei seri speciale, aceștia nu vin la Cluj cu mâna goală, iar chiar și asta e suficient să convingă pe oricine că vineri, 1 iunie, locul în care trebuie să fii după ora 21:30 este Form Space.

GIGI CᾸCIULEANU – Omul Dans

Protagonist şi creator al unor capodopere scenice, conducător de companii reputate, pedagog cu vocaţie, Gigi Căciuleanu este o voce originală şi profundă a dansului contemporan.  Pe 30 maiCasa de Cultură a Studențilorva găzdui lansarea volumului GIGI CᾸCIULEANU – Omul Dans, de Ludmila Patlanjoglu, o carte-album cu mărturii, gânduri, confesiuni, poeme și desene ce dezvăluie o faţă tainică a artistului, realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean și susținută de Institutul Cultural Român. Pentru acest eveniment, Gigi Căciuleanu a realizat recitalul extraordinar Text Shop, un one-man-show ce propune o formă originală de contact direct cu publicul. Organizat în colaborare cu JTI, evenimentul va continua cu proiecția documentarului Bobbi Jene (r. Elvira Lind), distins cu Premiul Juriului la Tribeca. Filmul spune povestea emoționantă a dansatoarei americane Bobbi Jene Smith,  care după zece ani de celebritate alături de apreciata trupă israeliană Batsheva decide să revină în SUA, luându-și rămas-bun de la mentorul ei, de la coregrafi şi, nu în ultimul rând, de la dragostea vieţii ei.

Party-ul Mastercard

Party-ul Mastercard de pe 31 mai este unul dintre cele mai asteptate evenimente de la Cluj din aceasta perioada. Exista deja o traditie legata de aceasta petrecere care deschide zilele filmului romanesc si garantez ca este una dintre serile alea de care o sa va amintiti multa vreme cu placere. Pe langa acest celebru party de care va vorbeam – Mastercard este partenerul traditional al lounge-ului public din Piata Unirii si acolo este locul in care se tin toate interviurile oficiale TIFF si conferintele de presa. Este un loc de intalnire pentru sute de cinefili si un loc in care puteti vedea in carne si oase pe regizorii si actorii favoriti. Aici am sanse mari sa o vad pe Fanny Ardant – invitatul special al Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.