10 recomandari de crame unde se poate face turism viticol
Written by Otrava, Posted in Travel
Ma intreaba foarte multi oameni despre vinurile din Romania si despre unde se poate face turism viticol. Si aceasta postare fix despre aste vorbeste. Turismul viticol este o experienta, nu se pot compara cramele deoarece unele impresionează prin arhitectura, altele prin vinuri, dar și prin oamenii care spun povestea cramei și care susțin degustarea.
OLTENIA – PODGORIA DRĂGȘANI, crame situate la 175 km distanță de București (între Râmnicu Vâlcea, Slatina și Craiova). Zona este cunoscută pentru trei soiuri locale: Crâmpoșie selecționata, Negru de Drăgășani și Novac. Mai mult detalii gasiti AICI.
Crama AVINCIS – probabil cea mai spectaculoasă cramă de la noi, ne duce înapoi în 1927, când un ofițer al armatei române a cumpărat aici un conac în stil neoromânesc, înconjurat de vii. 80 de ani mai târziu, strănepoata acestuia, Cristiana, și soțul ei Valeriu Stoica s-au reîntors pe acest domeniu unde au avut revelația vinului. Din 2011, domeniul Vila Dobrușa și-a deschis porțile pentru public. Astfel, conacul, crama AVINCIS și cele 40 de hectare de viță-de-vie pot fi vizitate azi de oricine. Din soiurile româneşti, la AVINCIS se cultivă Crâmpoşia selecţionată, Tămâioasa românească, Fetească regală, Fetească albă, Negru de Drăgăşani, Novac şi Fetească neagră.
Tot în zona Drăgășaniului, de partea cealaltă a dealului, îl vei găsi pe Oliver Bauer. Proprietar și enolog al cramei Bauer, care locuiește în România din 2004, s-a mutat aici pentru a face performanță în vinificație. Spune că nu trebuie să vorbim despre potențialul vinurilor românești, pentru că acesta este evident, ci mai degrabă despre imaginea și valoriile proprii, care ne pot reconstrui reputația și despre investiții în educație și cercetare. Vinurile lui Oliver Bauer sunt de nișă, foarte populare în rândul celor care caută ceva nou.
Domeniul viticol din podgoria Drăgășani aparține familiei princiare Știrbey de peste 300 de ani. Proprietarii de astăzi, baroana Ileana Kripp-Costinescu și soțul ei Jakob Kripp și-au propus să continue tradiția vinurilor nobile din soiuri locale precum Novac, Crâmpoșie sau Negru de Drăgășani și să ducă mai departe amintirea strămoșilor. Vizitatorii care trec pragul cramei, concepută de Barbu Știrbey la începutul secolului al XX-lea și restaurată, pot vedea etichete de vin de acum 100 de ani, meniuri de restaurante, arborele genealogic impresionant și istoria familiei într-o serie de fotografii de epocă. Enolog este același Oliver Bauer, care, în acest caz, nu mai experimentează și nu se abate de la metodele clasice, reușind să scoată la iveală caracterul fiecărui soi în parte.
TRANSILVANIA
Pe valea râului Târnava Mică, în una din cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei, vei găsi crama Villa Vinéa. Povestea acestei crame a început în 2001, când proprietarul ei, Heiner Oberrauch, a descoperit în această zonă un loc plin de promisiuni. Zece ani mai târziu, promisiunile s-au transformat în vinuri complexe, echilibrate din soiuri nobile locale, precum Fetească albă, Fetească regală și Fetească neagră, alături de soiuri clasice, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir și Merlot.
După decenii de inactivitate, zona viticolă Dealurile Durgăului, terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare de către antreprenorii Simion Mureșan și Claudiu Sugar. Vinurile poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici, încă de când localitatea purta numele Potaissa. Soiurile cultivate aici sunt: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling de Rin, Fetească neagră, Neuburger.
DOBROGEA
De pe terasele însorite ale cramei Rasova (Cernavodă, lângă Podul Carol) poți admira cursul Dunării și apusurile spectaculoase. Antreprenorii care au iniţiat acest proiect au fost de la început convinşi de potenţialul pe care îl are regiunea în vederea obţinerii unor vinuri de calitate. Astfel, cele 50 de hectare sunt cultivate cu Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir. Oricine vine în vizită poate urmări procesul de vinificație, de la culesul strugurilor până la fermentare în tancuri și maturarea în butoaie speciale.
MUNTENIA – Podgoria Dealu Mare este mai apropiata de Bucuresti – se afla intre Ploiesti si Buzau.
Crama LacertA, întinsă pe 82 de hectare din Dealu Mare, a devenit un reper al zonei prin arhitectura ei unică semnată de arhitecții tirolezi V. Miklautz și M. Gaertner. Zona Dealu Mare este situată de-a lungul paralelei 45 unde sunt poziţionate şi celebrele regiuni Bordeaux (Franţa) și Toscana (Italia), iar vinurile obținute aici sunt recunoscute pentru gustul bogat, complex și catifelat și au fost premiate de-a lungul timpului la concursuri naționale și internaționale.
Crama Aurelia Vișinescu – Domeniile Sahateni
Crama, aflată în mijlocul podgoriei Dealu Mare, a fost înfiinţată în 2003 de către Aurelia Vişinescu, unul dintre cei mai cunoscuți enologi din România, şi asociatul său, Steve Cacenco. “Într-un pahar de vin poți să citești mai mult decât o poveste, povestea mea de oenolog care începe cu dragostea pentru natură. Când iubești natura și via, îi dai tot ce ai mai bun, iar ea te răsplătește cu generozitate”, spune Aurelia Vișinescu. Vinurile reflectă caracterul de soi și, de regulă, sunt produse în loturi mici.
Conacul născut în 1925 și renăscut în 2015, se află în Chițorani, Bucov, unde alt undeva decât între vii. Recondiționarea lui a durat trei ani, iar acum, cei care îi trec pragul se bucură de vedere către plnatațiile de viță-de-vie din orice cameră. Via de cinci hectare este cultivată cu Merlot și Sauvignon Blanc. Oaspeții pot degusta vinuri din producție proprie, alături de bunătăți locale, precum friptură de iepure, borș de cocoș sau saramură de pui.
Crama Viile Metamorfosis (podgoria Dealu Mare) este un proiect al Casei Antinori în România, împreună cu oenologul Fiorenzo Rista. Primul vin produs de Viile Metamorfosis, Cantvs Primvs Cabernet Sauvignon, a fost lansat pe piaţă în 2009, iar în prezent, compania are un portofoliu de 11 vinuri premium: Cantvs, produsul etalon al cramei, şi gamele Viile Metamorfosis şi Fluturi. Compania își propune să promoveze soiurile autohtone şi o viticultură sustenabilă, astfel, din cele 100 de hectare, 15 sunt cultivate cu struguri ecologici, de calitate superioară.
Revino.ro a lansat harta viticola a Romaniei in format print în completarea proiectelor noastre online. Harta viticolă a României are rolul a identifica zonele distincte din România, dar și de a-i ghida pe turiști să găsească mai ușor crama pe care doresc să o viziteze. Accentul este pus pe cramele despre care știm că fac turism viticol: peste 70 de crame din cele prezente pe hartă își deschid porțile pentru turiști, 14 dintre ele oferă inclusiv locuri de cazare, iar pentru restul se poate găsi cazare în vecinătate. Harta conține și un mic ghid al soiurilor locale de viță-de-vie reprezentative pentru România.
Vizitarea unei crame în prezenta unui personal calificat presupune:
▪ prezentarea procesului tehnologic
▪ degustare de 3 – 10 vinuri însoțite de neutralizatori (pâine, brânză, etc) și apă
▪ plimbare în vie (la cerere, dacă starea vremii este favorabilă)
De știut!
- o vizită la cramă durează aproximativ două ore
- rezervarile se fac în prealabil, cu 10 – 30 zile înainte, depinde de perioadă
- la cerere, se pot oferi prânz sau cină (oferite de cramă sau de o firmă de catering)
- cazarea se face la cramă sau, de cele mai multe ori, în apropierea cramelor, la 3 – 7 km distanță
- transportul se poate face cu mașina personală sau cu microbuz rezervat în prealabil
Prețuri degustări:
- degustare de cinci vinuri și mică gustare rece: 50-100 lei/ persoană
- degustare de vinuri mai scumpe din game de top și mancare poate ajunge și la 200-250 lei/persoană
Revino.ro este un agregator de tipul Trip Advisor care le oferă vizitatorilor toate informațiile de care au nevoie pentru a organiza vizite la crame si organizeaza degustari de vinuri sau vizite la crame pentru grupuri private.
CrameRomania.ro este singura bază de date bilingvă online a cramelor din România. Proiectul non profit, creat și dezvoltat de pasionați ai vinului, are ca obiectiv dezvoltarea turismului viticol și creșterea nivelului de curiozitate al celor care călătoresc pentru vinurile, cramele și podgoriile din România.
#CrameRomania #ReVino #TurismViticol #vinuriromanesti #struguri
Respect pentru familia Bauer!
Visiting one of these places is my dream. Thank you for sharing!
Adaugati si crama Banu Maracine ,care a apartinut Universitatii si facultatii de Horticultura Craiova.
Aveau babeasca neagra si tamiioara romaneasca.
Si multe alte soiuri selectionate.
Seful de ferma , afacut 3 ani specializare in Franta.
Sper ca nu au “privatizat-o” de tot.
Incercati si crama Umbraresti-Tecuci , jud.Galati.Interesant
Crama Kelaru din Dealu Mare e una din cele care nu ar trebui sa lipseasca de pe lista. Afacere de familie, cu o poveste impresionanta, am mers acolo pentru maxim o ora si ne-am trezit ca stateam de 4 ore la povesti.