10 spectacole pentru copii la care trebuie sa mergeti
Written by Otrava, Posted in Diverse, Teatru
Discutam zilele trecute cu un amic despre teatru pentru cei mici. Si se plangea ca nu stie unde sa isi duca pustiul. Atunci m-am gandit sa recomand cateva spectacole de teatru pentru cei mici. Pentru ca stiu ca sunt cateva foarte misto. Articolul acesta se adreseaza si adolescentilor. Am si pentru ei cateva recomandari. Asa ca va astept la teatru impreuna cu toata familia.
Carina pe drumul spre casă de Oana Răsuceanu – unteatru de copii
Carina se pierde de părinții ei într-unul din mall-urile bucureștene. Ajunsă singură pe străzile orașului, Carina trebuie să găsească drumul spre casă. Un drum pe care îl petrece alături de Margo – pisica orașului, cea care știe fiecare stradă, fiecare bloc (mai nou sau mai vechi), fiecare piață cu tarabe sau fără, fiecare stație de metrou sau de troleibuz.
Astfel, Carina are parte de o experiență unică, prin care reușește să descopere un oraș neștiut până atunci. Un oraș colorat, care conține un pic de magie, un pic de muzică și un pic de… nebunie urbană. Vârsta recomandată: 4 – 10 ani. Durata: 60 minute.
Cu: Adina Lucaciu, Irina Velcescu, Andrei Barbu – Regia: Oana Răsuceanu – Decor & Costume: Anca Lazăr – Muzica: Petre Ancuța – Ilustrație muzicală: Vasile Manta – Producător: Eugen Matei Lumezianu.
In fata la O12 de Oana Răsuceanu – unteatru de copii
“Când eram mică îmi doream să fiu mare. Mi se părea că orice lucru pe lumea asta e condiționat de o anumită vârstă. “Nu ești destul de mare să mergi singură…”, “Cand o să fii mare, o să faci cum vrei…” Și pe urmă am fost mare… și am devenit “prea mare”: prea mare să mă joc în nisip, prea mare să mă dau pe tobogan, prea mare ca să nu-mi pese de ce cred oamenii… Asta-i marea bucurie a acestui spectacol! Pot, pentru o oră și un pic, să fiu mică din nou.” (actrița Irina Velcescu despre spectacolul “În față la O 12”)
Patru copii își petrec vacanța de vară în fața blocului O 12, pe una din străzile unui cartier din București. Zi după zi, cei patru ies afară, la joacă. Anca, Maria, Alex și Dragoș inventează și reinventează jocurile copilăriei anilor ’90: De-a v-ați ascunselea, Mațele Încurcate, Flori, Fete, Filme și Băieți, Elasticul, Frunza, 1, 2, 3 la Perete Stai, Cornete, Țomapant, Țările și câte și mai câte. 3 luni de vară în care povestea prieteniei lor ia forma jocului pe care decid să îl joace. Vârsta recomandată: +10 ani (Spectacol recomandat și adulților, în special celor care și-au petrecut copilăria în anii ’90, în fața blocului, eventual cu cheia la gât ) Durata: 60 minute.
Cu: Adina Lucaciu, Irina Velcescu, Andrei Barbu, Rareș Florin Stoica – Regia: Oana Răsuceanu – Decor & Costume: Anca Lazăr – Producător: Eugen Matei Lumezianu
S.O.S. Dispar poveștile spectacol scris și regizat de Oana Răsuceanu – Unteatru
Mara este o fetiță de 7 ani, din București, care iubește poveștile. E înconjurată de cărți, de cuvinte, de personaje care îi sunt prieteni buni. Asta până într-o bună dimineață, când cuvintele tipărite se evaporă, lăsând în urmă pagini întregi goale. Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roție, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, Harap Alb, Mica Sirenă, Crăiasa Zăpezii. Ce au toate aceste povești în comun? Dispariția. Ce anume le face să dispară? Și cum poate Mara să le salveze? Păduri întregi tăiate. Ape invadate de plastic. Încălzirea globală. Prin mici gesturi și acțiuni concrete – în direcția protecției și salvării mediului înconjurător – Mara redă speranța și readuce cuvintele înapoi, în paginile cărților de povești.
Cu: Irina Velcescu, Adina Andrei Lucaciu, Lavinia Pele și Andrei Barbu
Pentru rezervări sau informații: rezervari@unteatru.ro, contact@unteatru.ro sau sms la telefon 0721 268 516 (nume, data, număr de locuri).
Eliza visează de Mihaela Michailov – Teatrul Ion Creanga
Eu visez, tu visezi, Eliza visează. În realitate, totul e nemișcat: în camera fetiței patul e pat și tata e acolo, să o trimită iar la culcare și joaca se amână iar pe mâine. Dar când Eliza adoarme, lumile se-ntorc cu susul în jos: există cercei cu fistic și pajiști din alune, și există chiar și-un Stăpân, maestru-vrăjitor al imaginației, care construiește vise cu ajutorul spiridușilor lui, Visorogii. Din când în când, apar în somn colțuri întunecate, umbre care fâșnesc, trosnesc, mârâie și hârăie. Atunci, Eliza se sperie. Dar și mama e în vis, iar puterea bună poate fi adusă înapoi oricând de unde cu gândul n-ai gândi. Eu visez, tu visezi, el visează. Tot ce-i pe Pământ visează. Iar când visăm, mințile noastre se joacă mult. Și gândim în imagini despre care credem că n-au legătură unele cu altele. De fapt, au legătură. Sau n-au?
Cu: Eliza Teofănescu, Marius Nănău, Gabi Costin / Voicu Hetel, Ilinca Atanasiu, Andra Mirescu, Denis Hanganu, Idris Clate, Mădălina Dorobanțu, Nicolae Dumitru
Familia Addams la Teatrul Excelsior
Excentrica familie, care la începutul anilor ‘90 cucerea publicul larg prin versiunea cinematografică omonimă, i-a inspirat pe Marshall Brickman, Rick Elice și Andrew Lippa în crearea unei adaptări muzicale originale care revizitează universul Addams dintr-o perspectivă surprinzătoare, confruntându-i pe Gomez și pe Morticia cu ceea ce s-ar putea numi „coșmarul” oricăror părinți: copiii cresc (prea repede). Ajunsă la vârsta adolescenței, Wednesday, unica lor fiică, se îndrăgostește de Lucas Beineke, un băiat drăguț dintr-o familie respectabil de „normală” și decide să îi încredințeze secretul tatălui ei, care nu doar că este nevoit să accepte cruda realitate, ci și să facă ceva ce nu a mai făcut vreodată: să îi ascundă adevărul iubitei sale soții. Totul va lua o întorsătură neașteptată în noaptea când „prea normalii” Beineke ajung să cineze în casa „ciudaților” Addams – un festin nocturn care va confrunta cele două familii cu limitele (a)normalității și cu rezistența în fața schimbării.
Cu: cu: Lucian Ionescu, Oana Predescu / Camelia Pintilie, Mihai Mitrea / Radu Mitrea, Aida Avieriței, Ana Udroiu, Matei Hotăranu, Mircea Alexandru Băluță, Doru Bem, Maria Alexievici, Dan Pughineanu, Andreea Hristu, Iulia Samson, Loredana Cosovanu, Alex Popa, Ovidiu Ușvat, Dan Clucinschi
Micul Print la unteatru
Papusi in marime naturala, intr-un spectacol dupa cea mai frumoasa carte a copilariei, scrisa de Antoine de Saint-Exupery, destinat atat copiilor cat si adultilor. „Tu, pentru mine, esti un baietel, la fel ca toti ceilalti baietei. Eu, pentru tine, sunt o vulpe, asemenea tuturor vulpilor, dar, daca tu ma imblanzesti, eu nu o sa mai fiu ca celelalte vulpi, si tu nu vei mai fi ca toti ceilalti baietei. Eu voi fi pt tine fara seaman in lume, tu vei fi pt mine fara seaman in lume.”
Cu: Cristina-Andreea Ion, Petru Stratulat, Oana Cercel – Voci: Cristina Andreea Ion, Oana Mihaela Cercel, Petru Stratulat, Dragos Olaru, Dragos Stanciu, Chriss Casper
Cenușăreasa regia Felix Alexa – Teatrul Tandarica
Teatrul Țăndărică prezintă un spectacol de excepție într-un stil vizual care atrage publicul de toate vârstele, cu păpuși de mari dimensiuni și elemente contemporane gândite de scenografii Marian Sandu și Oriana Pelladi. Spectacolul lui Felix Alexa reușește să surprindă lumea de azi cu dorințele, interesele și preocupările ei printr-un scenariu plin de haz, presărat cu numeroase momente muzicale și de dans. Povestea „Cenușăresei” ne conduce spre o morală care întărește puterea faptelor bune și reușește să cucerească publicul de toate vârstele.
Despre modul în care și-a gândit spectacolul, regizorul mărturisește: ”Cenușăreasa este un spectacol modern, al acestei noi generații care accesează de foarte mici internetul, pentru orice informație. O generație surprinzătoare, chiar și pentru părinți. În același timp însă, mi-am dorit o reîntoarcere la emoții și senzații adevărate, profunde, la comunicare sufletească, lucruri de care tehnologia modernă ne îndepărtează din ce în ce mai mult. Cenușăreasa mea vorbește despre iubire, ca sentiment esențial ce dă sens vieții. Iubirea, care poate fi percepută de copii sau adulți ca o stare binefăcătoare ce apare uneori din senin și schimbă destine. Am reinterpretat celebrul basm gândindu-mă la sensibilitatea și lumea înconjurătoare a copiilor de azi, la inteligența lor, uneori surprinzător de matură. O ”Cenușăreasă” a timpurilor noastre, agitate și imprevizibile, în care singura alternativă rămâne evadarea din realitate în iluzii și povești teatrale.”
Cu: Olga Ioana Bela, Liliana Gavrilescu, Daniel Stanciu, Gabriel Apostol, Simina Constantin, Dan Codreanu, Florin Mititelu, Ana Maria Bălescu
Apolodor – Teatrul Tandarica
Spectacolul ”Apolodor” este realizat după textul poetului, prozatorului și dramaturgului Gellu Naum și ilustrează povestea un pinguin de la circ, căruia i se face dor de ,,frații săi din Labrador”, și pornește în aventura vieții lui spre casa natală. Supus unui drum greu, trecând prin multe primejdii și situații limită care țin publicul spectator în suspans, Apolodor reușește să ajungă la familia sa. Ce se întâmplă după ce ajunge în ținuturile înghețate și cum continuă aventura simpaticului pinguin, veți afla la Teatrul Țăndărică.
Regizoarea Silvia Roman, împreună cu echipa de creație a acestui spectacol, reușește să surprindă momentele cheie ale poveștii, scoțând în evidență stările schimbătoare ale micului pinguin, în funcție de probele la care este supus. Fiecare tablou este gândit în amănunt, din punct de vedere al decorului, muzicii și coregrafiei, într-un concept vizual și contemporan, pentru a atrage spectatorul în poveste. Montarea spectacolului este concepută într-un registru umoristic, dar în același timp potențează emoțiile textului astfel încât spectatorii ajung să trăiască cu sufletul la gură fiecare moment alături de micul ,,fugar” care îşi caută originile.
Scenografa Iuliana Vâlsan a conceput decorul într-o cheie contemporană, astfel încât Apolodor, ajutat de actorii mânuitori, să transmită starea sufletească și emoțiile cât mai aproape de realitate. Un spectacol pe care Teatrul Țăndărică îl propune spectatorilor de peste 4 ani, dar și părinților, o poveste care aduce zâmbetul pe chipul oricărui copil, dar în același timp, cu o morală mai actuală astăzi ca oricând.
Cu: Olga Bela, Ana Maria Bălescu, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu, Robert Trifan, Florin Mititelu, Dan Codreanu
Fluturii sunt liberi de Leonard Gershe – Teatrul Excelsior
Poveste. O poveste de dragoste. O poveste despre cum iubirea transcende orice impediment fizic. O poveste despre ambiție, vise și dezamăgiri. O poveste despre Don, cel care vrea să trăiască cu adevărat. O poveste despre Jill, cea care îl învață să o facă. O poveste despre doamna Baker și despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul său „puiului” care încearcă să zboare liber, de teamă ca el să nu-și frângă aripile. O poveste despre doi tineri care se găsesc, apoi se pierd, pentru ca în final… O poveste cu zâmbete și cu lacrimi în ochi…
Cu: Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Șerban Gomoi
Teatrul Naţional pentru copii – Teatrul National
Teatrul Naţional pentru Copii, proiect iniţiat de Fundaţia Abracadabra, condusă de actorul Marian Râlea, în parteneriat cu Teatrul Naţional din Bucureşti, este locul unde copiii urcă pe scenă şi devin eroii cei buni şi frumoşi ai basmelor. Ca într-o adevărată magie, « înarmaţi » cu doar câteva elemente de costum şi de decor, ei învaţă să-şi înfrângă teama şi să lupte vitejeşte cu duhurile rele, cu forţele cele întunecate din poveştile românilor, de ieri şi de azi.
Înarmaţi cu multă fantezie şi poftă de joc, dar şi cu o recuzită neaşteptată, urcând pe scenă şi învingându-şi teama, micuţilor actori li se oferă şansa ca, la capătul premierei să concureze pentru un rol special, erou de poveste. În lumea magică a teatrului şi a copilăriei, totul este permis. Poţi să lupţi cu forţele rele, ţinând în mână un balon pe post de sabie, şi să le învingi, pentru că la Teatrul Naţional pentru Copii Binele triumfă întotdeauna prin luptă dreaptă.
Fiind vorba numai despre spectacole interactive, copiii trebuie să ştie că există câte un rol pentru fiecare dintre ei şi, odată cu evoluţia poveştii, apare şi şansa de a fi învingător. De-a lungul stagiunii, toţi copiii vor urca pe scenă şi vor deveni Eroi în nemuritoarele basme ale românilor.
Prîslea cel voinic
Poveștile de toamnă încep cu Prîslea cel Voinic și merele de Toamnă! Parcă așa era….sau nu așa…?! – vă întreabă Magicianul Poveștilor.
“Vă invit duminică, 6 octombrie 2019, în Sala Media a Teatrului Național, să ne jucăm de-a teatrul. Sigur că era ceva cu merele, dar cum erau merele …, aceasta este întrebarea! Voi, dragi copii, o să fiți eroii principali din poveste”. Magicianul Poveștilor și asistenții săi vă invită să deveniți Zmeii, Prîslea și frumoasele fete salvate de eroul nostru.
Teatrul Național pentru Copii Abracadabra a început noua stagiune! Așadar, o premieră în fiecare duminică vă așteaptă la Sala Media, fix la 11! La TNB! Și, în fiecare duminică dimineață, sunteți așteptați să jucați într-o nouă poveste!!!!
Adina Lucaciu Ana Maria Bălescu Andrei Barbu Apolodor Carina pe drumul spre casa Cenusareasa Chriss Casper Cristina-Andreea Ion Dragos Olaru Dragos Stanciu Familia Addams Irina Velcescu Marian Ralea Micul Print Oana Cercel - Voci: Cristina Andreea Ion Oana Mihaela Cercel Oana Rasuceanu Petru Stratulat Rareş Florin Stoica S.O.S. Dispar poveștile Teatrul Ion Creanga Teatrul Tantarica Unteatru