BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

10

October 2018

1

COMMENTS

12 filme pe care trebuie sa le vezi

Written by , Posted in Film

Incepe Les Films de Cannes à Bucarest – cel mai important festival de film de la Bucuresti. Asa ca ii rog pe toti cei care ma intreaba unde pot vedea filme in concurs sau premiate la Cannes sa se grabeasca si sa isi cumpere bilete la filme. Festivalul se afla la a 9-a editie si se desfasoara in perioada 19 – 28 octombrie 2018.

Roma – Un film de Alfonso Cuaron 

Cel mai personal proiect al regizorului și scenaristului Alfonso Cuarón, Roma este o cronică a celui mai tulburat an în viețile membrilor unei familii din clasa mijlocie a orașului Mexico City în 1970. Cuarón, inspirat de femeile copilăriei sale, livrează o odă artistică matriarhatului care a dat formă lumii. Un portret viu al violenței domestice și a ierarhiei sociale în mijlocul tumultului politic, Roma o urmărește pe tânăra casnică Cleo, descendentă a moștenirii Mixteco, și colega sa Adela, tot Mixtecă, care lucrează pentru o mica familie din clasa de mijloc dintr-un cartier al Romei. Mama a patru copii, Sofia, se consolează cu absența îndelungată a soțului ei, iar Cleo se confruntă cu vești devastatoare ce amenință să o distragă din a-I îngriji pe copiii Sofiei, pe care-i iubește ca și cum ar fi ai ei. În timp ce încearcă să construiască o altă imagine a dragostei și solidarității într-un context al ierarhiilor sociale  unde clasa și rasa sunt în mod pervers interconectate, Cleo și Sofia luptă în tăcere cu schimbări în interiorul căminului, într-o țară care înfruntă un conflict între în guvern sprijinit de forțele de ordine pe de o parte și studenți demonstranți, pe de altă parte. Filmat într-un alb-negru luminos, Roma este un portret intim, sfâșietor și revelator totodată.

Everybody Knows – Un film de Asghar Farhadi

Cu prilejul nunții surorii ei, Laura se întoarce împreună cu copiii ei în satul natal, în inima unor vii spaniole. Evenimente neașteptate îi bulversează însă tot sejurul și scot la suprafață un trecut de mult ascuns.

BlacKkKlansman – un film de Spike Lee

Ron Stallworth, un ofițer de poliție afro-american din Colorado, reușește să se infiltreze în gruparea locală a Ku Klux Klan și aproape devine șeful ei.

Dogman – Un film de Matteo Garrone

Într-o suburbie italiană dezolantă, Marcello, un frizer pentru câini discret și apreciat de toată lumea, e martor la întoarcerea din închisoare a prietenului său Simoncino, un fost boxeur dependent de cocaină, care începe să terorizeze cartierul. Sigur pe el la început, Marcello se lasă angrenat, împotriva voinței lui, într-o rețea a crimei. Înainte de a pune la cale o răzbunare feroce, el învață pe propria piele ce înseamnă trădarea și abandonul.

 

Border – Un film de Ali Abbasi 

Tina, un ofițer de vamă de o eficacitate incredibilă, este recunoscută pentru simțul ei infailibil. Practic, e ca și cum ar mirosi vina ori intențiile ascunse. Însă când Vore, un tip suspect, trece prin fața ei, capacitățile sale sunt puse la încercare pentru prima dată. Tina știe că Vore ascunde ceva, dar nu poate identifica ce anume. Mai rău, simte și o atracție bizară față de el. În timp ce dezvoltă o relație specială cu el, Tina își descoperă, în sfârșit, adevărata identitate. La fel ca Vore, nu aparține acestei luni. Întreaga sa existență s-a bazat pe o minciună, iar ea este nevoită să aleagă acum: să continue să trăiască în impostură sau să îmbrățișeze revelațiile terifiante ale lui Vore. Propunerea Suediei la premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, 2018.

Le Livre d’image – Un film de Jean-Luc Godard

Îți mai amintești cum ne antrenam altădată gândirea? Cel mai adesea plecam de la un vis…Ne întrebam cum e posibil ca într-o obscuritate totală Se pot ivi în noi culori de o asemenea intensitate. Cu o voce dulce și șoptită
Spunând lucruri mari. Importante, uimitoare, profunde și juste lucruri. Imagine și cuvânt. Un vis urât scris într-o noapte cu furtună, ai spune. Sub ochii Occidentului. Paradisurile pierdute. Războiul e aici.

Ash Is Purest White – Un film de Jia Zhangke

E 2001, tânăra Qiao este îndrăgostită de Bin, un mafiot local din Datong. În timpul atacului unei bande rivale, Qiao sare în apărarea lui Bin și trage mai multe focuri de armă. Este condamnată la cinci ani de închisoare. După eliberare, Qiao pleacă în căutarea lui Bin și încearcă să refacă relația lor. Însă el refuză să o urmeze. Zece ani mai târziu, la Datong, Qiao este singură și a reușit în viață rămânând fidelă valorilor grupării interlope. Bin, marcat de încercările prin care a trecut, vine în căutarea ei, singura persoană pe care n-a iubit-o niciodată…

 

Mektoub, My Love: Canto Uno – Un film de Abdellatif Kechiche

Amin, un scenarist aspirant care trăiște în Paris, se întoarce acasă pe timpul verii, într-un sat de pescari din sudul Franței. E un moment de restabilire a legăturilor cu familia și prietenii din copilărie. Împreună cu verișoara sa Tony și cea mai bună prietenă Ophélie, el își petrece timpul când la restaurantul Tunisian care aparține părinților lui, când la barurile din localitate și la plajele frecventate de fete care vin în vacanță. Încântat de foarte multe personaje feminine care-l înconjoară, Amin rămâne fascinate de aceste sirene ale verii în timp ce verișorul său se defată în plăceri carnale și euforie. Având cu el camera de luat vederi și ghidat de lumina srălucitoare a verii pe coasta mediteraneană, Amin pornește într-o căutare filozofică în timp ce-și adună muze pentru scenario. Când vine vorba de dragoste, doar destinul, mektoub, poate decide. Această saga de maturizare care se desfășoară în 1994 aruncă o umbra de nostalgie asupra minunilor tinereții.

Citeste si: 3 filme premiate la Cannes 2018 pe care trebuie sa le vezi

Burning – Un film de Lee Chang-Dong

În timpul unei livrări, Jongsu, un tânăr curier, dă din întâmplare peste Haemi, o tânără care locuia cândva în cartierul lui. Haemi îl roagă să aibă grijă de pisica ei cât timp va călători în Africa. La întoarcere, i-l prezintă pe Ben, un tip misterios pe care l-a întâlnit în călătorie. Într-o zi, Ben îi povestește lui Jongsu despre hobby-ul său cât se poate de neobișnuit…

One day – Un film de Zsófia Szilagyi

Mamă a trei copii, Anne este mereu sub presiune, fuge de la muncă la creșă, apoi la școală, la balet, la lecții de tir cu arcul… Și ca și cum nu ar fi de ajuns, bănuiește că soțul o înșală. E departe de a fi singura care are astfel de probleme, dar pur și simplu nu are timp să se oprească și să reflecteze la ele. Dar problemele se tot adună și riscă să o strivească. Nu mai poate continua așa, nu mai are atâta energie. Va reuși oare să păstreze acel ceva fragil și unic în viața ei?

Girl – Un film de  Lukas Dhont

Lara este o tânără de 15 ani cu o voință puternică și complet dedicată visului de a deveni balerină. Cu sprijinul tatălui ei, se aruncă într-o căutare a absolutului la o școală nouă. Frustrările de adolescent ale Larei și nerăbdarea ei sunt amplificate pe măsură ce realizează că trupul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat.

Donbass – Un film de Sergei Loznitsa

In Donbass, regiune din estul Ucrainei, se desfășoară un război hibrid: au loc conflicte armate deschise, crime și jafuri organizate de grupări separatiste. În Donbass, războiul a ajuns să fie numit „pace”, propaganda e numită „adevăr”, iar ura pretinde că e dragoste. Un periplu prin Donbass poate fi o înlănțuire de aventuri incredibile, în cursul cărora grotesctul și tragicul se amestecă precum viața și moartea. Nu e o poveste despre o regiune, o țară sau un sistem politic, ci despre o lume pierdută în epoca post-adevăr și a falselor identități. Iar asta ne privește pe noi toți.

Alte filme de vazut: Capharnaüm (Regia: Nadine Labaki), 3 Faces (Regia: Jafar Panahi), Seule à mon mariage (Regia: Marta Bergman), About Elly (Regia: Asghar Farhadi) si neaparat de vazut cel mai nou film semnat Terry Gilliam – The Man Who Killed Don Quixote si Touch Me Not – minunatul film al Adinei Pintilie. Bilete gasiti AICI.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.