14 filme bune pentru anul 2014
Written by Otrava, Posted in Film
O treaba buna fac cei de la Les Films de Cannes a Bucarest – readuc filme premiate in festivaluri care au rulat in 2004 si in Romania. Seria de proiectii se va deschide vineri, 2 ianuarie 2015, la 17.30, cu o avanpremiera in salile romanesti: multi-premiatul La Jaula de Oro (r. Diego Quemada-Díez), urmat de The Search, drama despre razboiul din Cecenia regizata de Michel Hazanavicius, de la 19.30.
La Jaula de Oro/ Colivia de aur a adunat peste 65 de trofee in ultimul an, incepand cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat intregii distributii. La premiile industriei mexicane de film, si-a adjudecat noua trofee, inclusiv pentru Cel mai bun film si Cel mai bun debut. Drama hiperrealista si plina de suspans are in centru patru adolescenti, jucati de actori non-profesionisti, care decid sa plece ilegal din Guatemala spre SUA.
Titlul filmului este dat de o balada mexicana despre cei care au reusit sa treaca frontiera, dar s-au trezit prizonieri intr-o „colivie de aur”. Filmul a fost proiectat in premiera la Les Films de Cannes à Bucarest si va fi distribuit de Voodoo Films, in primavara lui 2015.
Prezentat la Bucuresti de regizor, alaturi de actrita Bérénice Bejo, in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, The Search/ Cautarea a concurat pentru Palme d’Or si urmareste patru destine prinse intr-un razboi despre care se stiu putine lucruri.
De la Cannes 2014 vine si Maps to the Stars/ Harti catre stele, de David Cronenberg, o drama acida despre Hollywood-ul drogurilor, al depresiei si al vanitatii care i-a adus actritei Julianne Moore un premiu de interpretare si ii are in distributie pe Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams.
In program figureaza si doua dintre „hiturile” competitiei Festivalului de la Berlin, editia 2014: In Order of Disappearance/ In ordinea disparitiei (r. Hans Petter Moland), un thriller cu mult umor negru despre un tata care-si razbuna fiul, si Stations of the Cross/ Patimile Mariei (r. Dietrich Brüggemann), o comedie neagra despre o adolescenta care vrea sa se sacrifice pe „altarul credintei”, premiata cu Ursul de Argint pentru scenariu.
Cei care au ratat controversatul Nymphomaniac, al lui Lars von Trier, pot viziona ambele volume, 1 & 1, intre 2 si 8 ianuarie. Bizarul si provocatorul Borgman (r. Alex Van Warmerdam) figureaza in topul celor mai bune thrillere din 2014 si a fost propunerea Olandei la Oscar.
Un crime thriller plin de suspans si de vedete – Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard, Mila Kunis si Zoe Saldana – este Blood Ties/ Legaturi de sange, un remake regizat de renumitul actor francez Guillaume Canet si plasat in New York-ul anilor 70.
Printre titlurile importante ale ultimului an se afla si castigatorul premiilor Oscar, Globul de Aur si BAFTA pentru Cel mai bun film strain, La Grande Bellezza/ Marea frumusete, in regia lui Paolo Sorrentino, alaturi de emotionantul The Broken Circle Breakdown (r. Felix Van Groeningen), nominalizat la Oscarul pentru film strain si distins cu trofeul César la aceeasi categorie.
Apreciat de critica a fost si filmul lui Corneliu Porumboiu, Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism, nominalizat la sapte premii Gopo, la inceputul anului, si proiectat la Locarno, New York, Toronto, Vancouver si Rotterdam.
Favoriti ai criticilor in ultimul an au fost si Inside Llewyn Davis, al fratilor Joel si Ethan Coen, istoria atasanta a unui artist in lumea muzicii folk din New York-ul anilor 60, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan si Justin Timberlake pe afis, si Only Lovers Left Alive/ Indragostitii mor ultimii, o comedie romantica semnata de Jim Jarmusch, in care Tom Hiddleston si Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticati. Un „rasfatat” al presei si al publicului, deopotriva, este filmul Like Father, Like Son/ Asa tata, asa fiu, in regia lui Kore-Eda Hirokazu, povestea a doua familii care afla, dupa 6 ani, ca baietii lor au fost schimbati intre ei la nastere, din greseala. A castigat Premiul Juriului la Cannes si Premiul Publicului la San Sebastian, anul trecut, si va avea parte de un remake la Hollywood.
Billy Crudup: Blood Ties Borgman Bucuresti Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism Cinema Studio Clive Owen Corneliu Porumboiu David Cronenberg ilda Swinton Inside Llewyn Davis Jim Jarmusch Joel si Ethan Coen La Grande Bellezza La Jaula de Oro Lars von Trier Les Films de Cannes à Bucarest Like Father Like Son Maps to the Stars Marion Cotillard Michel Hazanavicius Mila Kunis Nymphomaniac. Only Lovers Left Alive Stations of the Cross The Broken Circle Breakdown The Search Tilda Swinton www.filmedefestival.ro
Bici sau morcov. La asta se reduce totul, inclusiv în dragoste, chiar și în filme, dar mai ales în realitate…
(Ca să destindem puțin atmosfera vă aduc aminte bancul acela cu muncitorii obosiți care înțeleg într-un final că-i mai bine ”cu morcovul” decât cu biciul, și la acel moment unul dintre ei, mai ”metro” așa, sau mai nou poate mai ”sporno”, roagă instanțele superioare și decizionale: Bine-bine, cu morcovul suntem de acord, dar dacă se poate de data asta cu frunzele spre înapoi…)
Știu că e greu de perceput la începutul unei noi vieți, sau pentru un începător în ale vieții cu ochii deschiși, dar dragostea este în toate. Sau când nu este, pentru că așa vrem noi, atunci viața e puțin mai searbădă.
De multe ori chiar goală și fără sens.
http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/11/dragoste-nu-frica.html
Un film cum de mult n-am mai văzut ,, Predestination” captivant si imprevizibil. Merita văzut.