BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

7

January 2016

2

COMMENTS

16 filme romanesti pe care trebuie sa le vezi in 2016

Written by , Posted in Film

In 2015 am avut parte de un film exceptional –Aferim – un film bun cu 2 actori extrem de talentati Emilian Oprea si Andreea Vasile – “De ce eu?” – primul love story romanesc adevarat – “Poveste de dragoste” si multe incercari…unele dintre ele reusite – cazul lui “Bucuresti NonStop“…altele nereusite. Pe lista o sa adaug si “Acasa la tata” – un film cu un scenariu bun si cu niste actori foarte, forte buni – Alexandru Papadopol, Ioana Flora si Andi Vasluianu + cel mai misto afis romanesc de film din 2015. In 2016 se anunta vremuri mai bune.

Avem cateva filme care merita vazute si eu o sa ma ocup cu lista aceasta. Pentru ca vreau ca in 2016 sa mergem la film romanesc mai mult ca in alti ani. Vreau sa nu mai aud asta la oameni “nu merg ca e romanesc”. Stiu ca sunt multe filme romanesti care au fost pilaf…insa exista si filme bune. Exista filme cu care ne-am mandrit la Cannes, la Berlin sau ne-am ras in sala de cinema cu prietenii. Vreau sa vad coada la filme romenesti. Asta este una dintre dorintele mele pe 2016.

Prietenul Anchidin scria zilele trecute pe Facebook – “Peste 20 de filme romanesti vor fi lansate in cinema in 2016. Sezonul se deschide pe 12 Februarie. Si se deschide bine, cu un thriller foarte Hitchcock – Orizont.” Doamne ajuta 🙂

Marian Crisan“Orizont” – Incercand sa isi gasească “norocul’, Lucian (András Hatházi) si Andra (Rodica Lazar) – sot si sotie, preiau in adminstrare o cabana pierduta undeva in Muntii Apuseni. Lucrurile par sa mearga bine pana cand Lucian realizeaza ca tot ce se intampla pe munte si la cabana e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei taierilor ilegale de paduri. Asa ca avem Hitchcock in stil ardelenesc! din 12 februarie in cinema!

Cristian Mungiu – “Fotografii de familie” – este o coproductie romano-franco-belgiana care vorbeste despre responsabilitatile vietii de parinte. Filmul a primit cea mai mare finantare la concursul CNC din 2015. Puteti sa citit mai multe aici.

“Este o poveste care se refera la momentul in care ma aflu acum in viata. Vorbeste despre compromis, rolul de parinte si copii si intelegerea relatiei dintre ceea ce le spui copiilor si ceea ce vad ei ca faci tu. (Povestea, n.r.) are loc în Romania, din nou. Oamenii ma intreaba mereu daca am de gand sa fac un film in limba engleza, dar eu vreau sa fac proiecte personale despre lucruri pe care le cunosc” –  Cristian Mungiu pentru Screen Daily.

mungiu

Regizorul care a adus cei mai multi oameni in sala in 2014 – 102.026 – Cristina Iacob – revine in 2016 cu unul dintre cele mai asteptate comedii ale anului –#Selfie69. Si ce bine ca si in Romania se face comedie. Din distributia noului film fac parte, pe lângă actorii care au jucat în primul film, şi nume noi precum Maia Morgenstern, Alex Bogdan, Adela Popescu, Loredana Groza, Tolea Ciumac si Antonia. Si cel de-al doilea film ii are in rolurile principale pe actorii Olimpia Melinte, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Vlad Logigan, Levent Sali si Alex Calin care pornesc intr-o noua aventura. Daca in prima parte fetele organizau o escapada inainte de bacalaureat, de data aceasta miza este diferita: Roxi, Yasmine si Ana se reunesc intr-un pariu care le va schimba vietile: Care se marita prima in trei zile?

Teaser Selfie69In 2016 #SELFIE revine cu sequelul: #SELFIE69, mai nebunesc, mai dinamic, mai antrenant! Lista actorilor din prima productie de succes e completata in noul film de Maia Morgenstern, Alex Bogdan, Tolea Ciumac, Adela Popescu, Loredana Groza, Antonia si multe, multe alte nume cunoscute.

Posted by Selfie Your Movie on Monday, December 28, 2015

 

Cristi Puiu – “La Conac” – proiectul a primit o finantare de 910.000 de lei din partea Centrului National al Cinematografiei. Filmul a fost deja selectat in programul Paris Project. La conac este o adaptare a dupa “Povestire despre Antichrist”, de Vladimir Soloviov (Humanitas, 2005). Vladimir Soloviov (1853–1900) este intemeietorul „liniei“ existential-crestine din cugetarea rusa de la sfarsitul secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului XX, lucrarea sa dezbatand problema raului. Citeste mai mult aici.

puiu

Radu Jude – “Inimi cicatrizate” – este o adaptare libera a textelor literare autobiografice ale scriitorului roman Max Blecher si in special a romanului omonim. Radu Jude spune despre proiectul sau care trateaza tema conditiei umane: “Sper că acest film va oferi descrierea amanuntita a unei experiente umane limita, la care sa ne raportam cu duiosie, cu teama si cu respect”. Din distributia filmului fac parte Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic si Ilinca Harnut. “Inimi cicatrizate” este o coproductie Romania — Germania, intre Hi Film si Komplizen Film si beneficiaza de sprijin financiar din partea Centrului National al Cinematografiei din Romania si din partea Programului Media al Uniunii Europene.

jude

Nae Caranfil – “6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale” – “Este o comedie partial realista, partial nerealista, dar care contine niste elemente de musical. Nu l-as considera un musical, pentru ca stiu foarte bine cum sa definesc genul si nu se incadreaza in aceasta definitie. Este o comedie pe care incerc sa o compun din ingrediente aparent paradoxale. Adica ce sa caute depresia, cutremurul si musicalul in aceeasi tigaie? Sa vad ce imi iese”, declara Nae Caranfil pentru Mediafax.

nae

Proiectul “6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale”, de Nae Caranfil, a primit o finanţare de 150.000 de euro din partea Eurimages, în primăvara acestui an, dar şi 990.000 de lei, în 2013, din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Igor Cobileanski –  “Afacerea Est/ Eastern Business” – este produs de Alien Film (Romania) si Just A Moment (Lituania), si este un road-movie, o comedie despre doi prieteni care incep o calatorie plina de aventuri in Moldova, incercand sa dea lovitura in afaceri si, cu banii stransi, sa-si indeplineasca visul.

igor

Catalin Mitulescu – “Dincolo de calea ferata” – Filmul spune povestea lui Radu, un tanar plecat sa munceasca in Italia, care revine acasa dupa un an. O gaseste pe Monica, sotia lui, total schimbata, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decat se astepta. Cuplul petrece o noapte in care incearca sa se regaseasca. Timpul petrecut separat a creat neincredere si confuzie intre cei doi, dar le da si posibilitatea unui nou inceput. In rolurile principale joaca Alexandru Potocean si Ada Condeescu. Filmul a castigat la concursul Centrului National al Cinematografiei un credit de 1.520.400 lei.

rum

Radu Mihaileanu – “The History of Love” este primul film in limba engleza al regizorului – o parte din filmari au avut loc la Cluj-Napoca, iar Mihai Calin si Ovidiu Cuncea se numara printre actorii romani din distributie. Adaptarea dupa bestsellerul lui Nicole Krauss, aparut în 2005, este o poveste intercalata, care urmareste viata lui Léo, interpretat de Derek Jacobi, din vremea Holocaustului pana in modernul New York. Léo Gursky si Alma Mereminski sunt doi tineri indragostiti care au stramosi polonezi de origine evreiasca, in Polonia anilor 1930. Léo scrie pentru Alma o carte cu titlul “Istoria dragostei”, iar, pe fondul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cei doi sunt despartiti, cand Germania invadeaza Polonia. Multi ani mai tarziu, Léo – acum, un batran nefericit – nu stie ca volumul dedicat Almei a fost tiparit si ca a recreat legăturile intre vietile strainilor care cauta sa afle adevarata identitate a personajelor povestii.

radu

Ruxandra Zenide – “Miracolul din Tekir” – Mara (30 ani), este vraciul unui sat de pescari din Delta Dunării, folosindu-se de un namol special pentru a trata satenii. Cand Mara ramane gravida si povesteste satenilor ca sarcina se datoreaza namolului si nu unui om, satenii o acuză de vrăjitorie si o alunga. Ascunzandu-si sarcina, reuseste sa isi gasească ceva de munca intr-un hotel in zona lacului Tekirghiol, care functioneaza ca o clinica si centru SPA pentru oameni instariti, unde o intalneste pe Lili, unul dintre clientii hotelului, o femeie bogata si frumoasă care incearca cu inversunare sa gaseasca o solutie pentru problema infertilitatii ei. Treptat, trecutul si natura femeii misterioase iese la iveala, iar Mara si copilul ei se afla in pericol.

Anca Damian – “Muntele magic” – Protagonistul Muntelui magic este Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat in Afganistan alaturi de mujahedini, impotriva sovieticilor. Urmarind destinul lui Winkler, o poveste in acelasi timp tragica si sensibila, uneori burlesca, filmul Muntele Magic va fi centrat pe relatia destinului individual cu istoria, si a omului cu moartea.

Adrian Sitaru – “Fixeur” – este povestea unui tanar absolvent de Jurnalism care are ocazia sa faca un reportaj despre doua prostituate romance minore repatriate din Franta. Tanarul face reportajul, isi dovedeste abilitatile de jurnalist, dar simte ca abuzeaza el insusi de aceste fete, victime ale traficului de carne vie. Protagonistul se afla, astfel, in fata unei dileme morale: cat de departe mergem in afirmarea personala si in incercarea de a castiga bani?

sitaru

Dan Chisu – “Aniversarea/ The Birthday Party” – scenariu este semnat tot de Dan Chisu si il are ca protagonist pe Mircea Albulescu, din distributie facand parte si Rodica Lazar, Simona Bondoc, Razvan Vasilescu, Emilia Dobrin si Lucian Ifrim. Familia se aduna cu ocazia zilei de nastere a lui Radu, care implineste 94 de ani, iar seara sfarseste prin a fi tulburata de discutii despre intamplări din trecut, cu pareri contradictorii, avand in vedere diferentele dintre generatiile adunate la petrecere.

albulescu

Iulia Rugina – “Breaking News” – “Andi Vasluianu joaca rolul principal. Este un reporter de stiri care, in timpul unui live, isi pierde colegul operator si trebuie apoi sa faca un material in memoriam. Alaturi de Andi Vasluianu, un rol important este jucat de Voica Oltean, o adolescenta in varsta de 15 ani, celelalte partituri fiind episodice “, a declarat regizoarea Iulia Rugina, care semnează, alaturi de Ana Agopian si Oana Răsuceanu, scenariul filmului.

rugina

Bobby Paunescu lucreaza la 2 proiecte cinematografice. Este producatorul documentarului “The Sight of Music”, regizat de Giuseppe Tornatore, despre viaţa compozitorului Ennio Morricone. Cei doi laureati cu Oscar au colaborat, din 1988, cand Moricone a compus muzica filmului “Cinema Paradiso”, continuând pana la “The Best Offer”, aparut in 2013. “«The Sight of Music» este un docu-fiction si speram sa fie gata in luna aprilie”, a declarat Bobby Paunescu pentru Mediafax. Filmul are un buget de 2, 7 milioane de euro si este coprodus de Piano B Produzioni, compania lui Tornatore, alaturi de Mandragora Group, cea a lui Bobby Paunescu. In acelasi timp, pregateste din postura de regizor filmul “The Girl Who Knew Too Much”.

paunescu


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.