BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

7

December 2017

2

COMMENTS

2 “nebune” construiesc prima clinica de oncologie si radioterapie integrata pentru copii din Romania!

Written by , Posted in Bucurestiul meu

“Bună, fiindcă mereu ne-ai susținut și fiindcă puțin ți-am mulțumit, și fiindcă vrem să îți arătăm că noi chiar construim un spital, aș vrea, dacă ai timp, să vii joi să vezi lucrurile pe care le-am făcut până acum ?” Mesajul este de la Carmen Uscatu. Una dintre cele 2 “nebune” care au fac cel mai tare proiect din Romania. Cealalta “nebuna” – asa cum le-a numit Tudor Chirila este Oana Gheorghiu. Daca vreau sa vin? Este o onoare si o mandrie pentru mine sa sunstin treaba asta. Sa fiu – vorba lui Tudor – si cu o unghie partas la toata treaba asta formidabila.

Asociația Dăruiește Viață cere ajutorul companiilor să redirecționeze 20% din impozitul pe profit la finalul acestui an, pentru realizarea celui mai important proiect de responsabilitate socială, menit să crească rata de supraviețuire în lupta cu cancerul!

Acum este ultima șansă: Guvernul a modificat Codul Fiscal, iar în noua variantă, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, elimină posibilitatea de a redirecționa până la 20% din impozitul pe profit la final de an, sub formă de sponsorizare, pentru peste 50.000 de companii, afectând un potențial de sponsorizare de peste 40 de milioane de euro!

În contextul în care statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani, Asociația Dăruiește Viață începe construirea PRIMULUI SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România.

Cu o investiție estimată la 8.000.000 de euro și o campanie de strângere de fonduri pornită din anul 2015, Asociația Dăruiește Viață a strâns aproape jumătate din sumă, a obținut avizele și a dat startul lucrărilor efective, în curtea Spitalului „Marie Curie” din București.

Clădirea va avea 8,000 mp, desfășurați pe subsol, parter și trei etaje pentru Oncologie și Radioterapie, care vor fi complet utilate și mobilate, conform celor mai moderne standarde. Vor fi 52 de paturi în Secția de Oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secția de Chirurgie Oncologică, 25 paturi în Departamentul Ambulator, 10 Camere Sterile, 1 compartiment pentru Radioterapie, săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema, iar părinții vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital, în condiții civilizate.

Pentru finalizarea celui mai ambițios proiect de responsabilitate socială al momentului, Dăruiește Viață cere ajutorul companiilor să redirecționeze 20% din impozitul pe profit la final de an.

Este pentru prima dată când, în România, un ONG construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări și este ultimul Crăciun în care 80% dintre firme mai pot decide să redirecționeze 20% din impozitul pe profit.

Acum este ultima șansă! Orice redirecționare de până la 20% din impozitul pe profit la finalul lui 2017 contează enorm pentru realizarea acestui proiect la care muncim de doi ani. Doar prin implicare directă putem să facem ceva în România, unde sistemul medical este la pământ. 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în Europa 80% dintre ei trăiesc. Vă cerem ajutorul să salvăm un spital de Codul Fiscal! Fără donațiile companiilor, construcția și darea în folosință a acestui spital vor întârzia pe termen nedefinit”, a declarat pentru presă Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

În prezent, în secția de Oncologie a Spitalului “Marie Curie”, 31 de copii și 31 de părinți împart două toalete și două dușuri, secția este pe același palier cu o secție de ORL – lucru nepermis conform normelor medicale în vigoare, în secția de chirurgie generală sunt operați și copii cu cancer, iar secția de terapie intensivă deservește și secția de oncologie.

La ora actuală, în România, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Este important ca toate serviciile să fie în același loc, pentru a simplifica actul terapeutic și pentru a asigura tratament multidisciplinar.

Asociația Dăruiește Viață a adus România cu 25 de ani în față în domeniul hemato-oncologiei, prin proiectele realizate, investind peste 6 milioane de euro în spitalele din România, modernizând și dotând în special secții de oncologie, astfel încât, un număr cât mai mare de pacienți să poată beneficia de tratament la standarde europene, pentru ca șansele lor de vindecare să crească.

Companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către Asociația Dăruiește Viață, până la data de 31 decembrie 2017. Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe www.bursadefericire.ro

Pe Bursa de Fericire – platforma noastră de strângere de fonduri, sunt înregistrate toate proiectele realizate și cele în desfășurare. Anul acesta finalizăm proiectul de reconstrucție a Clinicii de Oncologie Louis Țurcanu din Timișoara, cu o investiție de peste 1.100.000 euro

Persoanele fizice pot contribui cu 2 euro pe lună trimițând un SMS cu mesajul SPITAL la 8844 și/sau pot investi online pe Bursa de Fericire.

Cum va arăta PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România

Primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România este construit în baza unui proiect arhitectonic conform standardelor internaționale, proiectat de arhitecta Raluca Șoaită.

Lucrările de demolare au început în septembrie 2017 și se apropie de finalizare. Între timp am obținut toate avizele pentru începerea lucrărilor de construcție, care, estimăm, că se vor încheia în noiembrie 2018. În martie 2019 spitalul va fi complet funcțional.

Am apelat la consultanță specializată.

Definirea funcționalităților și dimensionarea spațiilor au fost realizate cu o echipă de consultanți francezi, specializați în construcția de spitale în Europa, ei fiind cei care au supervizat designul medical al întregului spațiu, integrând toate procedurile medicale și itinerariul micuților pacienți, astfel încât să poată fi respectate toate protocoalele la care aceștia sunt supuși pe parcursul tratamentului și să scadă riscul de a dezvolta infecții.

Spitalul este construit în jurul vieții micuțului pacient.

Copilul pacient nu iese din mediul spitalicesc deloc pe toata perioada tratamentului şi a spitalizării. În acelaşi timp, copiii cu cancer lipsesc perioade îndelungate de la şcoală sau grădiniţă şi astfel duc lipsă de activităţi intelectuale sau de socializare cu persoane ce îşi desfăşoară viaţa într-un mod normal. Lumea exterioară îşi continuă evoluţia şi fără participarea acestora şi lipsa de contact a pacientului cu aceasta poate crea disfuncţionalităţi psihologice importante.

În ideea de a compensa această lipsă de activităţi intelectuale şi de socializare pe care copiii sănătoşi le au şi contactul cu o lumea care evoluează în mod normal în exteriorul spitalului, soluţia arhitectului a fost aceea de a crea un spaţiu arhitectural în care exteriorul-oraşul- „participă” la tratamentul copilului pacient şi  în care copilul intră într-un  joc virtual. Se va realiza un univers virtual, în care exteriorul să se întrepătrundă cu interiorul, utilizând diferite tehnologii şi gadget-uri contemporane dar şi elemente sociale şi culturale ce definesc lumea în care trăim. Jocurile sunt considerate în sine produse culturale, ce pot fi folosite în educarea şi creşterea copiilor.

Vor exista, de asemenea, spații dedicate terapiei de grup și individuale pentru copii și părinți, bibliotecă, mini-sală de cinema, mini-sală de recuperare.

Structura spitalului de Oncologie și Radioterapie Pediatrică

Suprafață: 8,000 mp

Înălțime: 3 etaje, cu o fundație turnată pentru 6 etaje

Facilități:

  • 1 compartiment oncologie , cu 97 de paturi, din care:
    • 52 de paturi – Secția Oncologie internare continuă
    • 10 paturi Chirurgie oncologică
    • paturi pentru părinți în saloanele unde sunt internați și copiii
    • 25 de paturi – Departament Ambulator – internare de zi
    • 10 Camere Sterile (10 paturi)
  • 1 compartiment pentru Radioterapie
  • Săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema

Realizările majore ale Asociației Dăruiește Viață

Peste 30.000 de șanse la viață au fost oferite bolnavilor de cancer din România, atât copiilor, cât și adulților, prin eforturile și proiectele Asociației Dăruiește Viață, desfășurate în cei opt ani de activitate.

Dăruieste Viață a adus Romania cu 25 de ani în față în domeniul hemato-oncologiei, prin proiectele sale derulate astfel:

  • Primul Centru de Excelență în Tratarea Cancerului la Copii (prin campania Nu mă ignora, din 2011) – construit de Dăruiește Viață;
  • 2 noi Centre de Transplant înființate în București (1 pentru copii – Institutul Clinic Fundeni,  1 pentru adulți – Spitalul Universitar)
  • 2 Centre de Transplant mărite & modernizate (1 copii – Timișoara, 1 adulți – Institutul Clinic Fundeni, București)  – a construit 18 camere sterile de transplant, triplând capacitatea de transplant a României; Peste 720 de transplanturi mădulare au fost deja efectuate în centrele construite și modernizate de Dăruiește Viață;
  • 2 noi Laboratoare pentru diagnosticarea în profunzime a cancerului de sânge (1 construit de la zero, la Timișoara, 1 modernizat și dotat, la Institutul Clinic Fundeni) – La ambele laboratoare au fost realizate peste 7.500 de proceduri de diagnosticare a leucemiei și a altor tipuri de cancer;
  • 1 nou Centru de Radioterapie, construit la Timișoara;
  • a renovat secții de oncologie pediatrică și de adulți în București și Brasov și a dotat câteva zeci de spitale cu echipamente medicale;
  • a investit in spitalele din Romania peste 6 milioane de euro;
  • a determinat autoritățile să schimbe o lege nedreaptă, care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp în care mulți se stingeau;
  • a dus bătălii cu Ministerul Sănătății pentru finanțarea diagnosticării cancerului limfatic și pentru medicamentele oncologice;
  • Construiește Prima Clinică Integrată de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, la Spitalul „Marie Curie” din București – cel mai ambițios proiect de responsabilitate socială al momentului;


2 Comments

  1. MOCANU MARIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.