BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

27

August 2014

1

COMMENTS

20 de filme in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Venetia. Pe 3 le poti vedea si in Romania

Written by , Posted in Film

Din Competitia Oficiala, care cuprinde in total 20 de lungmetraje, Independenta Film va aduce si pe ecranele romanesti trei: THE CUT (regia: Fatih Akin), LA RANCON DE LA GLOIRE / THE PRICE OF FAME (regia: Xavier Beauvois), 3 COEURS / 3 HEARTS (regia: Benoit Jacquot). Al patrulea, Out of Competition, ale carui versiuni de cinema au fost lansate la inceputul acestui an de distribuitorul roman, este NYMPHOMANIAC VOL. I(Long Version) Director’s Cut, tn regia lui Lars Von Trier.

The Cut, in regia lui Fatih Akin, va fi primul dintre cele trei filme din Competitia Oficiala – Venetia 2014 distribuit in Romania de Independenta Film. The Cut va avea premiera in cinematografe pe 27 februarie 2015.

La Festivalul International de la Venetia, editia 71, participa regizori consacrati precum: Alejandro Gonzales Inarritu, Andrei Konchalovsky, Lisa Cholodenko, dar si actori celebri: Willem Dafoe, Al Pacino, Holly Hunter, Edward Norton, Andrea Risenborough, Emma Stone, Naomi Watts, Ethan Hawke, Owen Wilson, Jennifer Aniston, Bill Murray, Michael Keaton, Zach Galifianakis, Zoe Kazan si altii.

De asemenea, la acest eveniment sunt prezente 39 de tari, cel mai consistent fiind reprezentate Italia (24 de titluri), Franta (19) si SUA (17).

The Cut

Genul: drama istorica
Regia: Fatih Akin (Soul Kitchen, Head-On)
Durata: 138 minute
Cu: Tahar Rahim, Akin Gazi, Simon Abkarian, George Georgio

Filmul, pe site-ul oficial al Festivalului: Vezi AICI

55_3

Mardin (oras din sud-estul Turciei – n.red.), 1915. Intr-o noapte, autoritatile turce executa o razie si ii aresteaza pe toti barbatii armeni din oras, inclusiv pe tanarul fierar Nazaret Manoogian. Dupa cativa ani, reusind sa supravietuiasca ororilor genocidului, tanarul afla ca cele doua fiice ale sale inca traiesc. Devine obsedat de ideea de a le gasi. Cautarea il poarta de la deserturile Mesopotamiei, prin Havana, pana in preeriile din North Dakota. In aceasta odisee a sa, Nazaret intalneste o varietate intreaga de oameni: personaje angelice si suflete mari, dar si genul diabolic, incarnarea diavolului insusi.

Regizorul Fatih Akin spune despre cel mai recent film al sau: “The Cut este un film epic, o drama, un film de aventuri, dar si un western, toate intr-unul singur. Chiar daca subiectul filmului este plasat in urma cu cateva sute de ani, el este cat se poate de actual si acum. Spune o poveste de razboi si deportare, in timp ce ne infatiseaza puterea iubirii si a sperantei, cele doua care ne dau posibilitatea de a atinge inimaginabilul. The Cut este concluzia trilogiei Love, Death, Devil. De data asta exploreaza tema “diavolului”, dezvaluind cat de mult rau suntem in stare sa ne facem unii altora, aratand granita subtire care de cele mai multe ori separa binele de rau.”

La ranCon de la gloire / The Price of Fame

Genul: drama
Regia: Xavier Beauvois (Of Gods and Men / Des hommes et des dieux, Le petit lieutenant)
Durata: 114 minute
Cu: Benoit Poelvoorde, Roschdy Zem, Seli Gmach, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki

Filmul, pe site-ul oficial al Festivalului: Vezi AICI

La-rançon-de-la-gloire-Photo-Benoît-Poelvoorde-Roschdy-Zem

Pe malurile lacului Geneva exista un mic oras elvetian, Vevey. Este finele anilor ‘70. La iesirea din inchisoare, Eddy – un belgian in varsta de 40 de ani, de meserie escroc – este asteptat de amicul sau, Osman. Cei doi fac un pact: Eddy va putea locui la Osman, in schimb, va trebui sa aibe grija de fiica sa in varsta de 7 ani, in timp ce mama ei se afla internata in spital. Este Craciunul, dar saracia in care se zbat toti il face pe Eddy sa fie mai inversunat decat era. Intr-o zi, la televizor se anunta moartea lui Charlie Chaplin impreuna cu vestea averii sale fabuloase. Lui Eddy ii vine o idee traznita: ce-ar fi daca ei ar fura corpul marelui actor si ar cere apoi rascumparare familiei? Inspirat din fapte reale, filmul brodeaza pe marginea conceptului indraznet de resuscitare a lui Chaplin. Un Chaplin al carui suflet incepe sa ii posede pe cei doi inadaptati, pana cand aventura lor devine o poveste demna de insusi marele Charlie Chaplin.

Regizorul Xavier Beauvois, despre La ranCon de la gloire: “Ideea aici nu e de a reconstitui povestea celor doi sau de a face un documentar despre acel eveniment care, in final, nici nu merita atat de multa atentie. Ci, mai degraba, de a aluneca, putin cate putin, intr-o comedie dulce-amaruie, un film care este in acelasi timp nostim si caraghios, dar si emotionant. Ceva ce ar putea fi numit o comedie à l’italienne, in care se aduce un omagiu sincer celui despre care Einstein a spus: <<pe el l-a inteles toata lumea, in timp ce pe mine nu m-a inteles nimeni de pe lumea asta>>.

3 Coeurs / 3 Hearts

Genul: drama
Regia: Benoit Jacquot
Durata: 100 minute
Cu: Benoit Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve

Filmul, pe site-ul oficial al Festivalului: Vezi AICI

3 Coeurs

Intr-o noapte, intr-un orasel provincial din Franta, Marc – care tocmai a ratat trenul inapoi spre Paris – o cunoaste pe Sylvie. Cei doi cutreiera strazile pana spre dimineata, vorbind despre orice, mai putin despre ei insisi, in perfecta armonie. Apoi Marc ia primul tren, nu inainte de a-si stabili o intalnire cu Sylvie la Paris, cateva zile mai tarziu. Sylvie se duce la intalnire, insa Marc nu reuseste sa ajunga. El incepe sa o caute si sfarseste prin a gasi o alta femeie, pe Sophie. Marc nu stie ca Sophie este sora lui Sylvie. Ulterior, Marc si Sylvie reusesc sa se intalneasca. Iar armonia initiala inca este acolo… Doar ca acum este prea tarziu.

3 Coeurs

Regizorul Benoit Jacquot vorbeste despre 3 Coeurs: “De obicei, cuvantul <<melodrama>> este folosit in sensul peiorativ. Insa, de la inceputul cinematografului si pana acum, nu poti sa nu realizezi ca, mai mult sau mai putin, multe din marile filme au fost melodrame. Autorii vor ca publicul sa planga in urma esecurilor, accidentelor, despartirilor sau orice distruge armonia. Fara sa fie prea constienti de asta, oamenilor le place sa verse lacrimi in semn de recunostinta. Recunostinta ca celor de pe ecran li se intampla lucruri care nu li se vor intampla si lor personal, in realitate. In sala, pe scaune, ei sunt pe teren sigur. O melodrama este, la urma urmei, contemporana, si in acelasi timp, perena.”

Nymphomaniac Vol. I (Long Version) Director’s Cut

Genul: drama
Regia: Lars von Trier
Durata: 145 minute
Cu: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman, Sophie Kennedy Clark, Connie Nielsen

Filmul, pe site-ul oficial al Festivalului: Vezi AICI

Prelude-to-a-Wholesome-Evening

Nymphomaniac este epopeea erotica a unei femei al carei traseu, de la nastere si pana la varsta de 50 de ani, ne este povestit de personajul principal, Joe, cea care si-a pus diagnosticul de “nimfomana”. In dupa-amiaza unei ierni geroase, batranul dar inca sarmantul burlac Seligman o descopera pe Joe batuta si prabusita pe o alee laturalnica. O ia acasa si ii ingrijeste ranile, in timp ce incearca sa afle cate ceva despre viata ei. Seligman este cel care, vreme de opt capitole, ii asculta povestea cea complicata si intesata de interjectii a “nimfomanei” Joe. Filmul are o galerie impresionanta de actori. Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgard, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tanara Joe) si altii.

Lista completa a filmelor:

— “Birdman” de Alejandro Gonzales Inarritu (SUA)
—”The Cut” de Fatih Akin (Germania-Franța-Italia-Turcia)
—”En duva satt pa en gren och funderade aa tillvaro” (Un porumbel statea pe o craca si reflecta asupra existentei) de Roy Anderson (Suedia-Germania-Norvegia)
—”99 homes” de Ramin Bahrani (Statele Unite)
—”Le dernier coup de marteau” de Alix Delaporte (Franta)
—”Pasolini” de Abel Ferrara (Franta-Belgia-Italia)
—”La rançon de la gloire” de Xavier Beauvois (Franta-Belgia-Elvetia)
—”Hungry hearts” de Saverio Costanzo (Italia)
—”Ghesseha” (Povești) de Rakhshan Bani E’temad (Iran)
—”Manglehorn” de David Gordon Green (Statele Unite)
—”Trois coeurs” de Benoît Jacquot (Franta)
—”The Postman’s White Nights” de Andrei Koncealovsky (Rusia)
—”Il giovane favoloso” de Mario Martone (Italia)
—”Sivas” de Kaan Müjdec (Turcia)
—”Anime nere” de Francesco Munzi (Italia-Franta)
—”Good Kill” de Andrew Niccol (Statele Unite)
—”Loin des hommes’ de David Oelhoffen (Franta)
—”The Look of Silence” de Joshua Oppenheimer (Danemarca-Finlanda-Indonezia-Norvegia)
—”Nobi” (‘Fires on the Plain’) de Shinya Tsukamoto (Japonia)
—”Chuangru Zhe” (“Red Amnesia”) de Wang Xiaoshuai (China).


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.