BLOGU LU' OTRAVĂ

Saturday

25

March 2017

29

COMMENTS

23 locuri cool de vazut in Bucuresti

Written by , Posted in Bucurestiul meu

Bucurestiul ascunde o multime de locuri frumoase cu multe povesti interesante in spate. Unele cunoscute, altele mai putin. Postarea de astazi este despre unele dintre cele mai frumoase locuri din Bucuresti. Unele dintre ele sunt stiute de toata lumea, altele sunt mai putin cunoscute. Pe 26 martie trecem la ora de vara si sarbatorim cea mai scurta zi din an. Pentru a descoperi cum putem profita la maximum de aceasta zi am facut cel mai cool ghid al orasului. Am avut la dispozitie 1 zi, 1 camera foto mirrorless – Canon EOS M5 si 23 de ore pentru a surprinde cele mai interesante 23 de povesti din București. #23OreinBucuresti

Artichoke este una dintre cele mai noi descoperiri. Nu stiu cand s-a deschis dar eu am ajuns abia acum 3 saptamani acolo. Si imi place foarte tare locul. Cred ca la vara o sa fie si mai cool pe terasa fix de la care se vede Piata Revolutiei. Asa ca va astept la o cafea pe Calea Victoriei la numarul 45.

Artichoke

Capsa este unul dintre locurile cele mai incarcate de povesti din Capitala. Casa Capsa a reprezentat cea mai buna cofetarie din Europa. Inainte, dulciurile erau din Orient: sarailii, cataifuri, baclavale, serbeturi. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea au aparut limonada, prajiturile fine, bomboanele si ciocolata, adesea importate de la Paris. “Casa Capsa” a devenit faimoasa in toata Europa pentru ciocolata sa fina. In prezent, toate prajiturile sunt facute din ingrediente naturale, cu un gust special, conform cu retetele originare. Pe aici au trecut in decursul istoriei foarte multe personalitati marcate printre care Theodor Pallady, Eugen Barbu, Marin Preda, Tudor Musatescu, Ion Barbu sau Ion Minulescu.

Capsa

Carturesti-Carusel este unul dintre cele mai cool locuri din Bucuresti. Situata pe strada Lipscani, la numarul 55, libraria se desfasoara pe 6 niveluri insumand 1000mp. Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni in 1903, iar in perioada comunista a fost confiscat si transformat in magazinul Familia. Dupa 1990, imobilul a fost recuperat si reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viata printr-o amenajare inovatoare.

Carusel Carturesti

Casa Lipatti din Bulevardul Lascar Catargiu numarul 12 se inscrie in liniile ecletismului, accentele principale fiind de origine baroca. “Era o cladire cam ciudata, care exista si astazi, fiind cunoscuta drept Casa Lipatti. Fusese construita de Petre Antonescu, pe atunci june arhitect descins de la Paris. O casa de un rococo bastard, eleganta si totodata disproportionata, care parca sta in genunchi. Seamana cu un om cu torsul mare si cu picioare scurte, fiind lipsita de acele nobile proportii, care se mai pot intalni in Bucureşti la unele case vechi”, scria Valentin Lipatti in memoriile sale.

Casa Lipatti

Pe strada Corbeni nr 3 exista una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti. Casa Maura – despre care nu se stiu foarte multe lucruri: exista voci care spunca ar fi in stil maur, altii olandez – cat despre cine a costruit aceasta casa superba…la fel…nu se stie mai nimic.

Casa Maura 2

Castelul Tepes din Bucuresti se afla in parcul Carol si este o adevarata bijuterie arhitectonica. Este o constructie de tip medieval din piatra si caramida rosie si reprezinta copia fidela a cetatii Poenari. Castelul a fost inaugurat in anul 1906 in cadrul Expozitiei Generale a Romaniei, organizata în Parcul Carol cu ocazia aniversarii a 40 de ani de domnie a regelui.

IMG_0443

Pe Calea Victoriei la numarul 13 se afla Palatul CEC. Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusa la 8 iunie 1897, in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Pana in 1875, in acel loc se aflasera manastirea si hanul “Sfantul Ioan cel Mare”. Datand din secolul al XVI-lea, asezamintele au fost restaurate de Constantin Brancoveanu in anii 1702-1703. Palatul, construit in stil eclectic, se termina cu o cupola de sticla si metal. Palatul a fost realizat dupa planurile arhitectului Paul Gottereau si executat sub indrumarea arhitectului roman Ion Socolescu, Palatul CEC a fost terminat in anul 1900.

CEC

Pe Strada Constantin Mille la numarul 4 se afla unul dintre cele mai cool locuri din Bucuresti. Control este unul dintre cluburile care au scris istorie. Aici au loc foarte multe concerte si evenimente culturale. Locatia actuala este din anul 2012 pe locul unde era Gradina Berlin.

Control 1

Foarte aproape de Patriarhia Romana se afla unul dintre cele mai cool locuri din Bucuresti. Pe scarile care urca pana in Dealul Mitropoliei se afla 2 desene ce le ilustreaza pe Margareta Paslaru si Anda Calugareanu.

Desen Patriarhie 4

Pe Bulevardul Dacia se afla Institutul Francez in curtea caruia este gazduit unul dintre cele mai chic cinematografe din Bucuresti: Cinema Elvira Popesco. Deschisa in 1974, sala Elvira Popescu este una dintre putinele sali de cinema istorice care inca functioneaza in Capitală. Membra a retelei Europa Cinemas, este administrata de Institutul Francez din Bucuresti. Sala Elvira Popescu a fost complet renovata dupa planurile cabinetului de arhitectura Lundi et Demi (castigator al premiului Bienalei de Arhitectura de la Bucuresti din 2008 pentru cel mai bun design interior, scenografie si spatiu public).

Elvira Popescu

Beraria Gambrinus se afla pe strada Elisabeta si a fost construita in anul 1912 de arhitectul Nicolas Pissiota, de origine macedo-roman, si varul sau, Argir Culina. Imobilul luxos, cu sase etaje a fost denumit ulterior Hotel Cismigiu. Caragiale s-a mutat cu beraria sa la parterul hotelului. In 1940, cladirea a fost demolata. Peste un an, localul a fost redeschis de către un anumit Naumescu, la intersectia dintre bulevardul Regina Elisabeta si strada Brezoianu, pe locul fostului Cerc Sidoli. Purta aceeași sigla: Gambrinus.

Gambrinus

Cea mai mare pictura murala din Bucuresti are 18 metri inaltime si acopera in jur de 360 de metri patrati de desen. Proiectul a fost realizat pe o cladire din Regie de catre cei de la Sweet Damage Crew. Sweet Damage Crew este o echipa de grafferi cu peste 15 ani de experienta in acest domeniu care s-a ocupat de-a lungul timpului de mai multe picturi murale cunoscute bucurestenilor, cum ar fi cea din strada General Eremia Grigorescu, de pe cladirea hub-ului artistic Point sau cea de la Gradina cu Filme.

Graffitti nou 3

Teatrul de vara Capitol din București a fost construit la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu. Denumit initial “Teatrul de vara Alhambra”, el este clasat ca monument istoric si se afla pe strada Constantin Mille.

Grand Hotel Capitol 2

Pe strada Nicolae Minovici nr. 3 exista una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti. Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru-Furnica Minovici”- Casa Minovici. Este una dintre cele mai spectaculoase cladiri din Bucuresti, despre care nu stiam mare lucru. Deschis in aprilie 1947, Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici” este o cladire–institutie armonios construita, casa si colectia aflandu-se intr-un echilibru perfect, rod al multor schite facute de fondator si de arhitectul angajat, Enzo Canella. Casa este ridicata in stil Tudor (asa-zisul gotic tertiar sau perpendicular-englezesc) cu insertii specifice stilului normand (rezalidul si manoires-urile).

Muzeul de Arta Veche Apuseana_

Pe strada Vasile Alecsandri la numarul 16 se afla o alta cladire superba: Muzeul de Arta Storck. Muzeul este adapostit in fosta locuinta a sculptorului Frederic Storck si a sotiei acestuia, pictorita Cecilia Cutescu-Storck. Cladirea, conceputa in stil anglo-normand, este opera arhitectului A. Clavel si a fost construita in 1913. Fatada principala este decorata cu motive ornamentale in piatra (brauri, ancadramente, basoreliefuri) realizate de Frederic Storck. Interiorul se distinge prin mai multe picturi murale in encaustica, purtand semnatura Ceciliei Cutescu-Storck.

IMG_0454

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este singurul observator public al municipiului București si a fost construit între anii 1908-1910, pentru a servi ca Observator Astronomic al Societății Astronomice Romane „Camille Flammarion”, societate înființată de către Victor Anestin.

Observatorul

Una dintre cele mai cool cafenele din Bucuresti se afla pe Lipscani. Este vorba despre Origo – un loc care nu mai are nevoie de nicio prezentare. E ca si cum vorbim despre teatru independent jucat in Bucuresti si amintim de Green Hours.

Origo

Pe strada Stirbei Voda, langa Parcul Cismigiu, se afla una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti. Palatul a fost construit la inceput de secol XX-lea – anul 1902 – sub supravegherea lui Petre Antonescu, desemnat de Elena Cretulescu sa reconstruiasca resedinta istorica a familiei. Palatul Cretzulescu este o prezenta arhitecturala notabila in peisajul capitalei prin stilul sau eclectic imbogatit cu proeminente tuse din zona renasterii franceze. In perioada interbelica, casa a adapostit Muzeul de Arta Religioasa. Din 1972 este sediul UNESCO-CEPES (Centrul european de Studii Superioare UNESCO). Palatul a fost renovat în anul 2003.

Palatul Cretulescu

Pasajul Macca-Villacrosse face legătura intre Calea Victoriei si Strada Lipscani. Istoria pasajului incepe în 1843, atunci cand romanul de origine catalana Xavier Villacrosse, arhitect-sef al Bucurestilor, intre anii 1840-1850, s-a casatorit cu Polixenia, una dintre fiicele dragomanului Petrache Serafim. Pasajul este acoperit cu sticla galbena, pentru a crea o atmosfeaă de intimitate, si este foarte bogat ornamentat cu stucaturi, ornamente arhitectonice in relief. La intrarea dinspre strada Eugen Carada, este realizat un portal monumental. Rotonda de dupa intrare are un acoperis cu vitraliu de sticla.

pasajul villacrose 4

Point este dintre cele mai uber cool locuri noi din oras. Locul are un design foarte modern si gazduieste spectacole de teatru, expozitii de pictura, fotografie si concerte. Adresa? Strada General Eremia Grigorescu la numarul 10.

Point

In gang-ul de la Universitate, foarte aproape de Calea Victoriei se afla unul dintre cele mai colorate locuri din Bucuresti. Asta datorita faptului ca pasajul este plin de umbrele multicolore.

umbrele

Cladirea de mai jos este una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti: Casa Assan sau Casa Oamenilor de Știinta. Casa Assan, ridicata in anii 1906-1914, se gaseste în Bucuresti in Piata Lahovari nr. 9, sector 1 (care are in centru Statuia lui Alexandru Lahovari). A fost comanditata de inginerul si industriasul Bazil G. Assan si ridicata in stil neoclasic francez de arhitectul roman Ion D. Berindey. Cladirea a intrat in patrimoniul Academiei Romane si din 1945 a devenit Casa Oamenilor de Stiinta.

Casa Oamenilor de Stiinta

Palatul Universul este o cladire superba, situata în apropierea Parcului Cişmigiu, pe strada Ion Brezoianu 23-25, în care a funcționat in prima jumatate a secolului XX ziarul Universul.  Aici se afla unele dintre cele mai cool locuri din Bucuresti: cafeneaua Beans&Dots, barul Fix Me A Drink si Apollo111 un loc foarte cool in care se joaca teatru.

Universul


29 Comments

  1. ramona
  2. Pasat Agrepina
    • Gica
  3. Pissiota
  4. Olivia
  5. Dino
  6. Nicholas Adams
  7. Magda
  8. Suzana Black
    • Otrava
  9. DODO
  10. Elena
  11. Anca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.