BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

25

September 2018

1

COMMENTS

3 filme premiate la Cannes 2018 pe care trebuie sa le vezi

Written by , Posted in Film

Aud de la foarte multi oameni din jurul meu intrebarea asta: “Unde pot vedea filmele care au fost nominalizate si cele au castigat premii la Cannes?” Exista doua variante mari si late. Un festival care aduce cam toate filmele care au fost la Cannes – si care se numeste Les Films de Cannes à Bucarest si o casa de distributie care aduce in Romania cat mai multe filme premiate – si care se numeste Independenta Film. Asa ca in prima faza trebuie sa va luptati pentru un bilet la festival. Daca nu apucati – fuga in cinema la filmele premiate pe care aveti sansa sa le vedeti in Romania.

Am o veste buna pentru toti cei care sunt pasionati de filme si vor sa vada ce a fost la Cannes. 3 dintre cele mai asteptate titluri proiectate la Festivalul de la Cannes de anul acesta, printre care Shoplifters, în regia lui Hirokazu Kore’eda, câștigătorul Palme d’Or 2018, vor fi lansate de Independența Film în România până la finalul anului.

Climaxmusical-ul horror al lui Gaspar Noé, cel de-al doilea titlu ce va avea premiera toamna aceasta,  i-a adus regizorului IrréversiblePremiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai). Pentru Cold War, povestea inspirată de iubirea tumultoasă a părinților regizorului Pawel Pawlikowski, film care va fi lansat în România în decembrie, cineastul a primit Premiul pentru Cel mai bun regizor al celei de-a 71-a ediții a Festivalului de la Cannes.

Shoplifters – Regia: Hirokazu Kore’eda – Cu: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Kairi Jō – Palme d’Or, Cannes, 2018. Shoplifters va rula în avanpremieră în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (19-28 octombrie). Detalii gasiti AICI. Premiera în România: 26 octombrie

Povestea. După ce comit o serie de furturi, Osamu și fiul său întâlnesc o fetiță, în frig. Deși la început refuză să o primească, soția lui Osamu află că micuța este maltratată de părinți și se hotărăște să aibă grijă de ea. Par să trăiască fericiți, chiar dacă sunt o familie săracă și supraviețuiesc cu greu din banii obținuți prin jafuri și alte infracțiuni. Însă un incident neprevăzut va scoate la iveală secrete nebănuite și va pune la încercare legăturile care îi unesc de atâta vreme.

Cineastul japonez Hirokazu Kore’eda s-a aflat anul acesta pentru a şaptea oară în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, unde mai fusese premiat, în 2013, pentru Like father, like son (Premiul Juriului şi Menţiune specială a Juriului ecumenic). Legăturile de familie se numără printre principalele teme pe care le abordează în filmele sale, ceea ce i-a determinat pe critici să-l compare cu regizorul japonez Yasujirō Ozu.

Născut în 1962, Hirokazu Kore’eda și-a început cariera regizând programe documentare produse de TV Man Union. Maborosi, primul lungmetraj pe care l-a semnat, a  fost premiat în 1995, la Veneția. Distincția a deschis o lungă serie de succese de critică și de public, filmografia sa incluzând nenumărate titluri nominalizate și premiate la festivaluri precum Cannes, San Sebastián sau Vancouver.

Climax  – Regia: Gaspar Noé – Cu: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maull,  Giselle Palmer, Taylor Kastle, Thea Carla Schøtt, Sharleen Temple, Lea Vlamos, Alaia Alsafir, Kendall Mugler, Lakdhar Dridi, Adrien Sissoko, Mamadou Bathily, Alou Sidibe, Ashley Biscette, Mounia Nassangar, Tiphanie Au, Sarah Belala, Alexandre Moreau, Naab, Strauss Serpent, Vince Galliot Cumant

Premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai), Cannes 2018. Premiera în România: 16 noiembrie.

Povestea. O trupă de dansatori se adună să repete într-o noapte de iarnă, departe de ochii curioșilor, în clădirea unei școli părăsite. Petrecerea lor se transformă într-un coșmar halucinant, după ce consumă accidental droguri psihedelice.

Acțiunea din musical-ul horror scris și regizat de Gaspar Noé se întâmplă în 1996 și este inspirată din evenimente reale. Rivalitățile și tensiunile specifice generațiilor de dansatori de hip-hop degenerează în cel mai nou film al cineastului francez într-o paranoia generală, care le dezintegrează mințile protagoniștilor, intepretați de dansatori și vloggeri în trending, în frunte cu Sofia Boutella.

Nu este primul film în care Gaspar Noé pornește de la situații în care protagoniștii pierd controlul propriei imaginații. Prezent pentru a șaptea oară în Competiția de la Cannes, cineastul s-a aflat de două ori pe lista favoriților la Palme d’Or, una dintre nominalizări fiind chiar pentru celebrul Enter the void, în care moartea ajunge să se confunde cu halucinațiile prersonajului central.

Cold War – Regia: Pawel Pawlikowski – Cu: Joanna Kulig, Tomasz Kot – Premiul pentru cel mai bun regizor, Cannes, 2018 – Premiera în România: 14 decembrie.

Povestea. În timpul războiului rece, între Polonia stalinistă și Parisul boem al anilor ’50, un muzician îndrăgostit de libertate și o tânără cântăreață trăiesc cu pasiune o iubire imposibilă, într-o epocă imposibilă. Totul pare să îi despartă: trecutul, temperamentul, opiniile politice, imprerfecțiunile fiecăruia și loviturile constate primite de la soartă. Cu toate acestea, sunt condamnați definitiv să rămână împreună.

Regizorul Pawel Pawlikowski a dedicat filmul părinților săi, ale căror nume au fost împrumutate și de protagoniștii poveștii de iubire care a emoționat Juriul Cannes 2018. Părinții lui au murit în 1989, chiar înainte de căderea Zidului Berlinului. Au petrecut patruzeci de ani împreună, separându-se de mai multe ori pentru a se regăsi mai bine unul pe celălalt, căutându-se reciproc în timp ce se pedepsesc unul pe celălalt, de pe cele două părți ale Cortinei de fier. Povestea lor complicată și tulburătoate l-a inspirat, însă cineastul a rescris viețile protagoniștilor.

Pawel Pawlikowski este regizorul și co-scenaristul Ida, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film străin, în 2015. Deși este absolvent de Literatură și Filozofie, cineastul polonez și-a început cariera cu filmele documentare realizate pentru televiziunea britanică. Last Resort, cel de-al doilea lungmetraj al său, i-a adus și renumele internațional.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.