5 greseli pe care le facem in sala de forta!
Written by Otrava, Posted in Diverse
De luni ma apuc de sala. De la 1 ma apuc de sala. De la anul ma apuc de sala. Mereu spunem asta. Motiv? Nu am timp. Pe bune? Se numeste comoditate sau lene. In fine. Revenind. Postarea de astazi este pentru cei care se apuca de sala. Pentru cei care si-au faut abonament si vor sa inceapa treaba. Mai ales ca vreme s-a racit si ne pregatim pentru vara lui 2020 🙂
Cum ne antrenam?
Stretchingul este extrem de important pentru sanatatea muschilor si a ligamentelor. Dupa 25 de ani, un om normal incepe sa isi piarda mobilitatea si nu o mai poate dezvolta la maxim. Stretchingul nu inseamna doar sa-ti intinzi muschii ci sa-i aduci in starea si in lungimea lor naturala. Dupa ce te-ai incalzit, incearca sa mentii timp de 30 de secunde muschii intinsi in diferite poziti (aplecari, fandari, etc).
Aceasta este una dintre cele mai des intalnite greseli in sala de forta. Pentru a scapa cat mai repede de la antrenament si pentru a economisi timp, multi dintre cei care merg la sala renunta la incalzire. Multe studii au demonstrat ca sportivii care se incalzesc inainte de antrenament au o rezistenta mai buna si depun mai putin acid lactic in muschi (febra musculara) decat cei care nu se incalzesc. Prin urmare 5-10 minute de incalzire pentru articulatii si muschi sunt obligatorii inainte de orice fel de antrenament.
Una dintre cele mai mari greseli pe care multi oameni le fac cand merg la sala este sa faci mereu acelasi antrenament sau aceleasi exercitii. Poti alterna alergatul pe banda cu antrenamentul cu gantere. Nu este rau daca esti incepator, insa daca nu progresezi, inseamna ca nu te antrenezi corect. Pentru a progresa in fitness trebuie sa ridici mereu stacheta. Plafonarea apare la 3 saptamani dupa ce ai inceput sa alergi si nu ai crescut greutatile sau intensitatea efortului pe care il faci pe banda de alergat. Si nu uita sa incerci sa cresti greutatile in timp. Daca nu incerci sa cresti greutatile, muschii tai vor castiga calitate insa nu vor creste in volum.
Atentie la accidentari.
Este normal sa ne dorim rezultate rapide, insa, in practica, acestea sunt doar o fata morgana. Ai rabdare si mult mai important, ai mare grija la accidentari. Daca ele apar, va recomand ceva ce am descoperit recent si mi s-a parut o solutie foarte eficienta si usor de utilizat. Cam ce ne dorim toti. Sa treaca durerea si sa fie cat mai simplu de folosit. Un emplastru cu ibuprofen pe care il pui pe zona unde au aparut durerile musculare si durerea se amelioreaza pentru o zi si o noapte. L-am incercat pentru intinderi musculare si luxatii si chiar imi place pentru ca are un efect de lunga durata, este discret si il pot purta fara probleme in timul zilei dar si in timpul noptii.
Asa stiu ca imi pot continua programul de sport linistit. Apoi, un al doilea lucru la care ar trebui sa fim atenti: Ce mancam?
Alimentatia este foarte importanta. Recomand sa mergi la un nutrutionist. Eu am facut treaba asta si a mers foarte bine. “Evaluarea initiala de nutritie are ca punct de plecare starea de sanatate, echilibrul sau dezechilibrul minte-trup-suflet al fiecaruia dintre noi. Afectiunile, simptomatologia curenta sunt deosebit de importante atunci cand se elaboreaza un program de nutritie personalizat, aici existand aceasta diferenta majora intre nutritia medicala si nutritia perceputa ca o moda. Dieta nu are moda, are numai aplicabilitate, iar nutritia reprezinta determinantul starii de sanatate. Raportandu-ne la starea de sanatate a fiecaruia dintre noi identificam alimentele cu rol functional, care reprezinta factori favorizanti ai vindecarii, ai echilibrului, precum si alimentele care perturba starea noastra de sanatate, iar analizele de sange, de urina reprezinta oglinda sanatatii noastre.” Sunt cuvintele nutritionistei mele Alina Stoica. Ai mare grija ce mananci.
Nu uita ca pentru a progresa trebuie sa stii ce si car sa mananci. Expertii spun ca daca ai terminat antrenamentul cu greutati si maine te gandesti sa iesi la alergare, trebuie sa te asiguri ca rezervele de glicogen din corp sunt refacute. Daca abia ai terminat antrenamentul si stii ca nu o sa ajungi la sala decat peste 2-3 zile, nu e necesar sa mananci doua batoane proteice si sa bei doua sticle de energizant in timpul antrenamentului. Multi incepatori consuma mai multe calorii inaintea antrenamentului decat reusesc sa arda in timpul lui.
Nutritia este extrem de importanta si pentru a progresa trebuie sa stii ce ai facut bine si ce nu. Iti dau o idee: noteaza-ti intr-un carnetel tot antrenamentul pe care l-ai facut si cum te-ai simtit la final. Pastreaza o evidenta a seriilor si a repetarilor pe care le-ai facut, pentru a intelege care este tipul de antrenament de care corpul tau are nevoie si la care raspunde cel mai bine. Asta inseamna sa iti cunosti corpul. Astfel iti vei putea masura mai usor progresul si vei stii cand si unde ai gresit.
Sunt sfaturi foarte bune de stiut. Multumesc pentru acest articol!
Alta greșală ce o facem e că nu mergem la sală.
Aia e cea mai mare.