BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

1

April 2018

19

COMMENTS

50 cele mai bune filme inspirate din fapte reale

Written by , Posted in Film

Am tot facut postari despre filme si mi-a spus un prieten ca nu am scris niciun articol despre filme facute dupa fapte reale. Am prins curaj si am adunat 50. La lista de mai jos as putea sa mai adaug oricand filme precum Loving, Dallas Buyers Club, Ray, Raging Bull, Pearl Harbor, The Queen, Titanic, The Zookeeper’s Wife, Wolf of Wall Street, Sully, The Theory of Everything, Hacksaw Ridge, Erin Brockovich, Moneyball, Snowden, Eat Pray Love, J. Edgar, Labyrinth of Lies, Gia, Men of Honor, My Left Foot, Changeling, Seabiscuit…

A beautiful mind

Este drama intensă a unui geniu adevărat, a unui matematician în viață, pe nume John Forbes Nash. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă,însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări, care i-ar fi pus la pământ pe alții, Nash revine la viață și în activitate datorită ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994.

Hachiko: A Dog’s Story

Remake al filmului japonez Hachiko Monogatari, din anul 1987, și inspirată dintr-o poveste reală, petrecută în Japonia în prima parte a secolului al XX-lea, drama Hachiko: A Dog’s Story urmărește relația specială, apărută spontan între un profesor universitar și un câine pe care îl găsește pe stradă și îl duce în casa lui.

Ani de-a rândul, loialul animal Hachiko își însoțește în fiecare dimineață stăpnâul la stația de cale ferată și îl așteaptă în fiecare seară la aceeași oră și în același loc să se întoarcă de la serviciu. Într-o zi nefastă, însă, profesorul moare subit în urma unui atac de cord. Timp de 9 ani, Hachiko merge zi de zi la gară pentru a-și întâmpina stăpânul, uimindu-i pe localnici prin devotamentul lui și predându-le acestora o lecție despre iubire, loialitate și compasiune.

A Dangerous Method

În pragul primului război mondial, Zurich și Viena sunt locațiile unei povești sumbre despre descoperiri sexuale și intelectuale. Inspirat după evenimente reale, METODĂ PERICULOASĂ aruncă o privire asupra relației turbulente dintre psihanalistul fără experiență, Carl Jung, mentorul său, Sigmund Freud și Sabina Spielrein, tulburata, dar frumoasa tânără care a intervenit între cei doi. Printre ei, mai apare Otto Gross, un pacient desfrânat hotărât să forțeze limitele. Pe fondul acestei explorări a senzualității, ambiției și înșelăciunii se pregătește momentul culminant când Jung, Freud și Sabina se găsesc și se despart, schimbând pentru totdeauna chipul gândirii moderne.

Darkest Hour

La începutul celui de-al doilea război mondial, când capitularea Franței era iminentă, Marea Britanie are de luat o decizie care va schimba soarta acestui război. Fiindcă forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei occidentale se află în mâinile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill (Gary Oldman).


Acesta duce o luptă pe două fronturi – pe cel intern, trebuie să facă față mașinațiunilor rivalilor săi politici, iar pe plan extern are de luat decizia de a duce negocieri de armistițiu cu Hitler, salvând, astfel, națiunea britanică de costul unui război, sau de a merge înainte cu războiul, deși acesta pare deja pierdut.

The Danish Girl

Este anul 1910, iar pictorița Gerda Gottlieb așteaptă un model. Acesta întârzie să apară, așa că Gerda îl roagă pe soțul ei, Einar, să îmbrace desuuri de damă pentru a-i poza. Niciunul dintre ei nu știe că acest eveniment minor le va schimba viețile: Einar se va reinventa treptat sub numele de Lili Elba, iar două decenii mai târziu va deveni primul bărbat din lume care va suporta o operație de schimbare a sexului.

Hotel Rwanda

1994. In mijlocul tulburărilor care cuprinseseră teritoriul Rwandei, un bărbat a promis să-și apere familia – și a sfârșit prin a fi un adevărat erou, salvând peste 1200 de oameni. “Hotel Rwanda” este o poveste adevărată, al cărei erou este Paul Rusesabagina (Don Cheadle), un director de hotel din Rwanda, care își folosește curajul și viclenia pentru a adăposti peste o mie de refugiați, amenințați cu moartea. În timp ce restul lumii ignoră situația, Paul și-a deschis inima și a dovedit că până și un singur om poate schimba ceva.

Catch Me If You Can

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) a lucrat ca doctor, avocat şi copilot la o companie aviatică populară – toate înainte de a împlini 21 de ani. Maestru al înşelăciunilor, el a fost şi un foarte bun falsificator, reuşind să câştige milioane de dolari cu ajutorul unor cecuri false. Agentul FBI Carl Hanratty (Tom Hanks) şi-a stabilit drept prioritate să-l prindă pe Frank şi să-l aducă în faţa justiţiei, dar Frank se află întotdeauna cu un pas înaintea sa, silindu-l să-şi continue urmărirea.

Anna and The King

Cand profesoara englezoaica Anna Leonowens ajunge in tinutul exotic al Siamului sa le predea copiilor regelui Mongkut, obiceiurile ei vestice intra in contradictie puternica cu cele orientale. Tensiunea se acumuleaza pe masura ce Mongkut invata despre fortele exterioare care conspira impotriva regimului sau. Intriga politica este gata sa exlodeze, iar Anna si Regele trebuie sa se alieze intr-o lupta indrazneata pentru a salva Siamul de dusmani.

Kon-Tiki

Exploratorul norvegian Thor Heyerdahl a traversat Oceanul Pacific cu o plută din lemn de balsa în 1947, împreună cu cinci oameni, pentru a dovedi că sud-americanii în epoca pre-columbiană ar fi traversat oceanul pentru a se stabili în insulele polineziene. După obținerea fondurilor din împrumuturi și donații a fost pregătită expediția. Epopeea avea să dureze 101 zile de-a lungul a peste 8000 de kilometri și întreaga lume a așteptat să vadă cum se va termina călătoria. Expediția a fost numită Kon-Tiki după numele vechi al lui Virococha, zeul soarelui la incași. Heyerdahl a filmat toate momentele expediției, filmul fiind premiat ca documentar în 1951, de asemenea a scris și o carte care s-a tradus în peste 70 de limbi și a fost vândută în mai mult de 50 de milioane de exemplare.

Milk 

Harvey Milk a fost primul politician gay ales într-un consiliu orășenesc american, în 1977. După o campanie care a pus pe jar întregul oraș, dar și câteva decizii foarte pe placul comunității gay, Milk stârnește furia și resentimentele unui alt membru al consiliului. Care va fi reacția acestuia în fața popularității crescânde a rivalului său?

Intouchables

În urma unui teribil accident cu parapanta, Philippe (Francois Cluzet), un artistocrat înstărit, e nevoit să angajeze un asistent personal și, surprinzător, îl alege pe Driss (Omar Sy), un tânăr din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Pe scurt, cea mai nepotrivită persoană pentru job. Lăsând la o parte lipsa lui de experiență, când vine vorba despre umor lucrurile se schimbă radical. Și astfel, toate barierele dispar, lăsând loc celor mai nebunești, ciudate și incredibil de amuzante aventuri, în care Philippe și Driss se antrenează constant, clădind o prietenie puternică, deși improbabilă. Pentru că pe cei doi tocmai ceea ce îi desparte îi transformă în Invincibilii, doi prieteni capabili să mute munții împreună, să-l facă pe Vivaldi să trăiască din nou alături de Earth, Wind and Fire, într-un cuvânt să creeze cu foarte mult umor un univers comun din două lumi aparent incompatibile.

Spotlight

Spotlight spune povestea incredibilă, dar adevărată, a echipei “Spotlight, constituită din câţiva jurnalişti de investigaţii de la Boston Globe, care au obţinut Premiul Pulitzer pentru cutremurătoarea lor dezvăluire, din 2002, privind muşamalizarea sistematică de către Biserica Catolică a numeroase acte de pedofilie comise de peste 70 de preoţi ai săi. Când noul editor Marty Baron (Liev Schreiber) soseşte în vara anului 2001 de la Miami pentru a prelua conducerea ziarului Boston Globe,  el trimite echipa Spotlight să investigheze o ştire despre un preot local care fusese acuzat că timp de 30 de ani  a abuzat sexual de mai mulţi minori, enoriaşi de-ai săi. Perfect conştienţi de faptul că această demascare a Bisericii Catolice din Boston va avea şi alte consecinţe majore, editorul Spotlight, Walter “Robby” Robinson (Michael Keaton), reporterii Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) şi Michael Rezendes (Mark Ruffalo), cât şi cercetătorul Matt Carroll (Brian d’Arcy James) încep să dezvolte o investigaţie profundă asupra acestui caz.

The King’s Speech

Bazat pe o poveste adevărată, filmul descrie relația de prietenie care se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea și Lionel Longue, un logoped mai puțin obișnuit. Chinuit de dificultatea de a articula cuvintele, și, prin urmare, și de teama de a apărea în public, George (Colin Firth) se vede nevoit să facă față îndatoririlor regale după ce fratele său abdică în urma unui mariaj nedorit de casa regală. Cel care îl va ajuta să-și articuleze gândurile în fața națiunii și să conducă țara prin cel de-al doilea Război Mondial este excentricul Lionel (Geoffrey Rush), un logoped care face apel la metode bizare, dar cu rezultate miraculoase.

Boys Don’t Cry

Băieții nu plâng niciodată este inspirat de povestea adevărată a unei fete care a fost omorâtă pentru că și-a dorit să fie băiat. Într-o seară, Teena Brandon (Hilary Swank) și-a tăiat părul, și-a băgat o pereche de șosete în pantaloni, a exersat în fața oglinzii câteva grimase băiețești, și-a dres vocea și a ieșit în lume să-și încerce norocul sub chipul lui Brandon Teena. Căpătând încredere în deghizarea sa, în 1993, Brandon se mută în Falls City unde o întâlnește pe Lana (Chloe Sevigny), de care se îndrăgostește și pe care o cucerește cu candoarea și delicatețea de care dă dovadă. Femeile din Falls City încă își mai aduc aminte că se purta ca un gentleman adevărat. El se înțelege însă bine și cu prietenii Lanei, John și Tom, abia ieșiți din pușcărie și veșnic puși pe harță. Deși ar vrea să scape de ei, Lana nu are încotro și trebuie să le îndure compania, căci în Falls City nu ai unde să te ascunzi. Iar când dintr-o întâmplare secretul lui Brandon iese la iveală, John și Tom sunt cei care se înfurie cel mai tare și acționează cu o ură irațională care va avea consecințe devastatoare. Poate că într-o metropolă povestea lui Brandon nu s-ar fi transformat în tragedie, dar într-un orășel cum e Falls City din Nebraska, atât de mic că nici măcar n-apare pe hartă, un secret ca al lui devine o ofensă de neiertat.

Blow

Din 1970, doar in cativa ani, cocaina pulbere s-a transformat dintr-un drog relativ necunoscut intr-o afacere internationala de multe miliarde. Multa lume cunostea faptul ca in spatele valului de popularitate al acestui drog erau cartelurile columbiene hotarate sa faca bani. Dar ceea ce nu stiau cei mai multi oameni era faptul ca acei capi ai mafiei columbiene aveau o legatura americana care facea ca totul sa devina posibil : George Jung, un baiat dintr-un mic orasel care a decis sa urmeze visul american dar in felul lui – devenind primul american care importa pe scara larga cocaina in America ajungand in scurt timp sa se scalde in bani. Dar orice ar fi facut, el nu a putut niciodata sa obtina singurul lucru pe care il dorea cu adevarat: o dragoste numai pentru el. “Visul Alb’’ dezvaluie povestea fascinanta a lui George Jung – urcusul si caderea – despre felul in care acesta si-a folosit si ultima picatura de ingeniozitate, ambitie si curaj doar pentru a-si vedea toate visurile innecate in lacomie.

Argo

Bazat pe evenimente reale, thrillerul dramatic Argo prezintă o operațiune sub acoperire, pe viață și pe moarte, de salvare a șase americani. Acțiunile au avut loc în timpul atacului iranian soldat cu luare de ostatici, filmul concentrându-se pe rolul mai puțin cunoscut pe care l-au jucat CIA și Hollywood, informații declasificate la mulți ani după eveniment. Pe 4 noiembrie 1979, când revoluția iraniană atingea punctul său critic, militanții atacă ambasada americană din Teheran, luând 52 de americani ostatici. În mijlocul acestui haos, șase americani reușesc să scape și să se ascundă în casa ambasadorului canadian, Ken Taylor. Realizând că este doar e chestiune de timp până când cei șase vor fi găsiți și, cel mai probabil, uciși, atât guvernul american, cât și cel canadian, roagă CIA să intervină. Agenția apelează la specialistul de top în “exilări”, Tony Mendez, cerându-i să vină cu un plan ca să îi scoată în siguranță pe cei șase din țară. Un plan cu adevărat incredibil, parcă rupt din filme.

A torinói ló

În timp ce călătorește prin Torino, în 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche asistă la biciuirea unui cal. Pentru a-l proteja, acesta își aruncă brațele în jurul gâtului calului, după care se prăbușește. La mai puțin de o lună de la acest incident, Nietzsche este dignosticat cu o boală mentală care îl va reduce la tăcere și îl va țintui la pat pentru următorii 11 ani, până la moartea sa la vârsta de 65 de ani. Dar ce s-a întâmplat cu calul? Filmul explorează viața stăpânului, a fiicei sale și chiar a calului.

Quills

Un film despre marchizul de Sade ar trebui să stârnească interesul cinefililor din două motive evidente: 1. foarte puțini știu câte ceva despre acest controversat personaj, iar ceea ce știu este deformat; 2. din punct de vedere cinematografic se pare că este primul film în care marchizul de Sade apare așa cum a fost și a trăit. În lucrarea poetului eseist Octavio Paz, laureat al premiului Nobel, intitulată “Erotic Beyond Sade” se spune: opera sa a fost extraordinară în comparație cu viața sa. A suferit pentru ideile sale, a fost victima filozofiei sale sadice. De asemenea, a fost o persoană generoasă chiar și cu dușmanii și persecutorii săi. Rolul principal este asigurat de Geoffrey Rush, candidat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol principal, premiu pe care nu l-a obținut. Celelalte roluri sunt interpretate de mari actori ai ecranului. Astfel îl veți revedea pe Joaquin Phoenix, Kate Winslet, Michael Cain etc.

The Last King of Scotland

Trebuia sa fie o aventura neobisnuita intr-o tara indepartata dar cand un tanar doctor naiv soseste in Uganda in 1970 – sperand sa se distreze, sa aiba parte de soare si sa dea o mana de ajutor – se regaseste in schimb intr-o calatorie socanta in cel mai intunecat taram de pe pamant: inima umana. Aceasta este povestea filmului Ultimul rege al Scotiei, un thriller puternic care recreeaza pe ecran lumea Ugandei sub dictatura cumplita a lui Idi Amin. Amestecand cu indemanare faptele cu fictiunea si rezonand in mod surprinzator cu lumea de astazi, filmul prezinta un tur de forta din partea lui Forest Whitaker in rolul lui Amin si zugraveste doua portrete de neuitat: cel al carismaticului, dar psihopatului dictator care si-a devastat propria tara si cel al unui martor al istoriei, care isi face in cele din urma curajul sa ia o atitudine.Totul incepe atunci cand chipesul doctor scotian Nicholas Garrigan (James McAvoy), proaspat iesit de pe bancile facultatii de medicina, ia un avion spre Uganda, in cautarea aventurii, idilelor romantice si bucuriei de a ajuta o tara care are cu adevarat nevoie de iscusinta sa medicala. La scurt timp dupa sosirea sa, Garrigan e chemat la locul unui accident bizar: Idi Amin, noul conducator al tarii, a intrat cu masina sa Maserati intr-o vaca. Luand cu curaj controlul asupra situatiei, Garrigan il impresioneaza pe Amin, avand aceeasi franchete neobrazata. Deja obsedat de istoria si cultura scotiana, Amin il place pe Garrigan si la scurt timp ii ofera slujba improbabila de a fi doctorul sau personal.

American Gangster

Detectivul Richie Roberts (Russell Crowe) are o sarcină: să curețe străzile New York-ului de puternicii traficanți de droguri. Cel mai important adversar al lui se dovedește a fi Frank Lucas (Denzel Washington), cel mai mare traficant din Harlem, care a transformat contrabanda cu heroină într-o adevărată artă: praful alb a fost pus în sicriele soldaților americani uciși în Vietnam. Personalități violente, fiecare cu obsesiile lui, cei doi transformă New York-ul într-un oraș prea mic pentru lupta lor.

Dunkirk

Povestea filmului Dunkirk surprinde trupele britanice şi ale aliaţilor înconjurate de inamici pe plaja franceză şi forţate să facă faţă unui asalt aproape imposibil de rezistat. Filmul reuneşte o distribuţie impresionantă din care fac parte actorii Tom Hardy („Mad Max: Drumul furiei”), Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy şi debutantul Fionn Whitehead. Filmul este produs de Christopher Nolan şi Emma Thomas, iar Jake Myers este producător executiv.

American Sniper

Chris este trimis în Irak cu unica misiune de a-și proteja camarazii pe câmpul de luptă. Acuratețea țintei sale a salvat multe vieți, motiv pentru care colegii de arme l-au supranumit „Legenda”. Însă povestea lui a ajuns dincolo de liniile inamicilor, care au pus preț pe capul său și l-au transformat în țintă râvnită pentru insurgenți. Cu toate dramele războilui, Chris se mai lovește și de datoria de a fi soț și tată model pentru familia care îl așteaptă acasă. Rolul principal îl prezintă pe Bradley Cooper în interpretarea lui Chris Kyle, cel mai eficient lunetist din istoria militară a S.U.A.

Cinderella Man

 In mijlocul Marii Crize, cand America, deja cuprinsa de problemele economice devastatoare, era aproape ingenuncheata, a aparut un erou neobisnuit, care a facut publicul sa aclame ridicandu-se in picioare. Acest om a dovedit cat de mult poate munci cineva ca sa castige o a doua sansa pentru sine si pentru familia sa.  Acest erou provenit dintr-un om de rand era James J. Braddock, supranumit “Cinderella Man”, cel ce avea sa devina o legenda sportiva surprinzatoare, care urma sa inspire lumea. La sfarsitul anilor ’30, fostul boxer era invins, batut, ghinionist, ca mai toata populatia americana. Ca multi altii, Braddock nu mai stia ce sa faca. Cariera lui parea incheiata, nu isi mai putea plati facturile, iar singurul lucru care mai conta pentru el, familia, era in pericol. Chiar a fost fortat sa accepte ajutoare sociale. In sinea lui, Jim Braddock a ramas insa la fel de hotarat. Condus de iubire, onoare si o doza incredibila de curaj, a incercat sa transforme in realitate un vis imposibil.

Goodfellas

O poveste clasica cu gangsteri, in care ne este prezentata povestea unor prieteni din copilarie, care trebuie sa creasca si sa se adapteze unui cartier si unei vieti in care legile mafiei dicteaza mersul lucrurilor. Filmul nu este moralizator si nu incearca sa prezinte personajele bune vis-a-vis de cele negative, ci doreste sa surprinda o stare de fapt, cit se poate de reala. 1955 – Mafiotul Truddy se ocupă de micuțul Henry. Acesta va lucra pentru el, va face trafic cu țigări și nu numai. Arestat, poliția este mituită iar “copilul” revine in afaceri. Anii trec, Paulie este la conducerea mafioților. Jimmy cu Tommy și Henry devin recuperatori ai Mafiei. Henry merge cu Jimmy la femei, ca acesta să o cucerească pe evreica , Karen. Henry se însoară cu Karen și au doi copii. 1970 – un mafiot al altui clan, este ucis iar cadavrul este ascuns. Henry iși ia amantă pe Janice Rosi, se ceartă cu Karen iar Mafia intuiește problema și-l cheamă la raport, pentru afacerile amoroase și nu numai.

Foxcatcher

O dramă inspirată de fapte reale care se concentrează pe povestea de viață a lui John Du Pont (Steve Carell), moștenitorul companiei de produse chimice Du Pont care suferea de o formă de schizofrenie paranoidă și care ajunge să-l ucidă pe prietenul lui de-o viață, Dave Schltz (Mark Ruffalo), un luptător de wrestling premiat cu aur la Jocurile Olimpice.

The Founder

Filmul „Fondatorul” urmăreşte despre povestea adevărată a lui Ray Kroc (Michael Keaton), un agent de vânzări din Illinois, şi cum i-a cunoscut el pe Mac şi Dick McDonald (Nick Offerman şi John Carroll Lynch), care conduceau o afacere cu burgeri în California de Sud a anilor ’50. Impresionat de sistemul rapid de preparare a mâncării de la standul cu hamburgeri din San Bernardino, dar şi de mulţimea pe care o atrăgea, Kroc a întrezărit imediat un imens potenţial de francizare. El a găsit o modalitate de a ajunge într-o poziţie în care să poată obţine compania de la fraţii McDonald, creând un imperiu de miliarde de dolari. Şi aşa s-a născut McDonald’s.

127 Hours

127 de ore este povestea adevărată a remarcabilei aventuri a alpinistului Aron Ralston (James Franco) pentru a se salva după ce un bolovan a căzut și i-a zdrobit brațul și îl blochează într-o fantă izolată dintr-un canion din Utah. Pe întreaga durată a călătoriei sale, Ralston își amintește prieteni, iubite (Clémence Poésy), familie și pe cele două excursioniste (Amber Tamblyn și Kate Mara) pe care le-a cunoscut înainte de accident.

Schindler’s List

Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.

Braveheart

William Wallace, eroul filmului, este, asa cum declara chiar interpretul sau, Mel Gibson, unul dintre oamenii care au schimbat cursul istoriei. Iar “Inima neinfricata” este o poveste incredibila despre curaj, loialitate, onoare si despre brutalitatea razboaielor. Si mai este acest film o miscatoare poveste de dragoste.

Monster

Charlize Theron joacă în “Monster”, un film extrem de tensionat din punct de vedere emoțional, care prezintă secretele ascunse în spatele titlurilor de senzație legate de Aileen Wuornos, ucigașa în serie care ura bărbații și care a fost executată în anul 2002 în Florida. Regizoarea Patty Jenkins dezvăluie o poveste de dragoste înfiripată în ciuda ororilor și a patologicului care le caracterizează pe cele două protagoniste cu probleme de adaptare socială: Wuornos, o prostituată ratată, care își ucide majoritatea clienților, și Selby Wall (Christina Ricci), pe care părinții au trimis-o să locuiască la o mătușă din Florida pentru “a se vindeca de homosexualitate”. Cufundată într-o depresie cu tendințe sinucigașe, Aileen nimerește din întâmplare într-un bar, unde o întâlnește pe Selby, de care se îndrăgostește imediat. Pentru a putea păstra relația cu Selby, ea continuă să se prostitueze, ceea ce-i va alimenta furia ucigașă, din ce în ce mai puternică, pe care n-o mai pot astâmpăra decât omorurile care se țin lanț, în timp ce presa o numește prima femeie ucigaș în serie – un monstru.

Rush

Acțiunea filmului Rush: Rivalitate și Adrenalină are loc în epoca de aur a curselor Formula 1 și relatează povestea adevărată a doi dintre cei mai cunoscuți piloți din această competiție, rivali: James Hunt versus Niki Lauda, dar și lupta dintre echipele lor, McLaren și Ferrari. Filmul urmărește viețile celor doi, iubirile lor, dar și extraordinarul sezon de Formula 1 din 1976, în timpul căruia ambii șoferi au fost dispuși să riște totul pentru a fi campioni în sportul care nu permite erori: dacă faci chiar și cea mai mică greșeală, îți pierzi viața.

The Aviator

Una dintre cele mai impunătoare figuri ale secolului 20, Howard Huges a fost un inovator remarcabil, un industriaș cu simțul realității, un producător de filme plin de farmec, întruchiparea americanului care știe să-și asume riscuri dar, mai presus de orice, el s-a considerat un aviator. Prin Aviatorul, regizorul Martin Scorsese a țesut firul poveștii în jurul celei mai prolifice etape din viața lui Hughes: perioada cuprinsă între jumătatea anilor ’20 și până în anii ’40 când cutezanța și pasiunea pentru zbor i-au canalizat eforturile atât către aviație, cât și către film, începându-și pionieratul. O vreme a marilor inovații, a povestilor de dragoste tumultuoase și a luptelor sălbatice; acesta a fost și momentul când înălțătoarele ambiții ale lui Hughes au cunoscut prețul care trebuie plătit pentru faimă, succes și propria obsesie pentru perfecționism.

Bonnie and Clyde

Producția Bonnie și Clyde se bazează pe fapte reale. Clyde Barrow, recent eliberat din închisoare, decide să se ocupe de jefuirea băncilor. El o întâlnește pe Bonnie Parker, iar împreună formează nucleul unei bande de spărgători de bănci care terorizează sud-vestul Americii anilor 1920.Dedicați aventurii, Clyde și Bonnie sunt doi tineri îndrăgostiți. Împreună au parte de o serie de aventuri neașteptate, totul culminând cu un final care merită vazut.

Unbroken

Filmul spune povestea lui Louis Zamperini, maratonist olimpic și aviator în Al Doilea Război Mondial, care a supraviețuit fără mâncare sau apă și a făcut față unor nenumărate pericole vreme de 47 de zile după prăbușirea avionului său în Oceanul Pacific. Ajuns pe uscat, pe una dintre insulele japoneze, soldatul american a fost capturat și încarcerat ca prizonier de război. A fost supus torturilor japonezilor vreme de doi ani. Povestea sa a fost sursa de inspirație a romanului “Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption”, ecranizat acum în regia faimoasei Angelina Jolie.

Walk the line

Povestea începe în Arkansas, în perioada marii depresiuni economice, în copilăria lui Cash, continuă cu turneurile sale răsunătoare alături de pionerii rock and roll-ului – Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis și Waylon Jennings – și atinge punctul culminant cu memorabilul concert de la închisoarea Folsom, din 1968. Cash s-a bucurat de un succes enorm, vânzând mai multe discuri decât Beatles. Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash este cronica nașterii unui nou tip de artist american, care a suportat ravagiile dependenței de droguri și a rezistat tentațiilor celebrității, lăsând moștenire generațiilor viitoare o voce inconfundabilă, interpretând o muzică cu teme universal umane: iubirea, moartea, trădarea, păcatul, speranța și credința.

Saving Private Ryan

Capitanul John Miller (Tom Hanks) trebuie sa-si duca oamenii in spatele liniilor inamice, pentru a-l gasi pe soldatul James Ryan, ai carui trei frati au fost ucisi pe front. In fata unor forte inamice coplesitoare, soldatii pun la indoiala ordinele. De ce isi risca viata opt soldati, pentru a salva unul singur? Inconjurati de brutalitatile razboiului, fiecare dintre ei trebuie sa gaseasca singur raspunsul si puterea de a triumfa cu onoare si curaj.

The Pianist

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască.

The Pursuit of Happiness

În filmul În căutarea fericirii, Chris Gardner (Will Smith) este un familist care încearcă din răsputeri să supraviețuiască. În ciuda bravelor sale încercări de a-și menține familia pe linia de plutire, mama (Thandie Newton) fiului său în vârstă de cinci ani, Christopher (Jaden Christopher Syre Smith) cedează nervos sub presiunea constantă a lipsurilor financiare. Nemaifiind capabilă să le facă față, decide cu jumătate de inimă să plece.  Chris, devenit acum singurul părinte, continuă cu încăpățânare să caute o slujbă mai bine plătită folosindu-se de toate trucurile de marketing pe care le cunoaște. Este acceptat ca stagiar la o prestigioasă firmă de agenți de bursă și, deși nu este plătit, lucrează totuși în speranța că la sfârșitul stagiului va obține o slujbă și va avea parte de un viitor promițător. Rămași fără niciun fel de protecție financiară, Chris și fiul său sunt în curând dați afară din apartament și obligați să doarmă în centre pentru cei fără adăpost, în stații de autobuz, toalete sau oriunde pot găsi un refugiu în timpul nopții. În ciuda necazurilor sale, Chris continuă să se achite de datoria sa de tată iubitor și grijuliu, folosind afecțiunea și încrederea pe care fiul său o are în el ca un stimulent pentru a depăși obstacolele cu care se confruntă.

Joyeux Noel

Filmul este inspirat dupa o poveste adevarata, care s-a petrecut in Ajunul Craciunului in 1914, in timpul Primului Razboi Mondial in multe locuri diferite de-a lungul liniei frontului.  Cand a izbucnit razboiul in vara lui 1914, a luat prin surprindere milioane de barbati si i-a aruncat in vartejul lui. A venit Craciunul, cu zapada, si o multime de familii si soldati s-au reunit. Dar surpriza nu va veni din inimile generoase care stau in transeele franceze, scotiene sau germane. In acea noapte, un eveniment extraordinar va schimba destinul a patru personaje: un preot scotian, un locotenent francez un tenor german deosebit si iubita acestuia si partenera de scena, o minunata soprana daneza. Ei se vor afla in miezul unei fraternizari fara precedent intre trupele germane, britanice si franceze. In acel Ajun de Craciun inimaginabilul s-a intamplat: armele au fost lasate in transee si s-au facut pasi catre “inamici” pentru a le strange mainile, a schimba tigari sau cate o bucatica de ciocolata si a-si ura unul altuia “Craciun Fericit!”…

Into the wild

Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Christopher McCandless decide la 24 de ani să întrerupă legăturile cu familia, să renunțe la conturile bancare și să plece în sălbăticie. Ajuns în Alaska, Christopher renunță la mașină, își arde și ultimii bani și decide să se decurce singur în ținuturile pustii, vânând și mâncând rădăcini. Corpul lui a fost găsit cu câteva luni de zile mai târziu, cauza decesului fiind probabil inaniția.

A Mighty Heart

“In munca sa, Danny s-a luptat sa stea departe de dogme, sa faca compromisuri. Nu a reprezentat o tara sau un steag, ci doar a urmarit adevarul. A fost cel ce a tinut o oglinda si a fortat oamenii sa se uite in ea. Care ar o alta cale mai buna de a respecta lumea?” (Mariane Pearl) In cei 5 ani care au trecut de la moartea lui Daniel Pearl au mai murit 230 de jurnalisti aflati la datorie. Pe 23 ianuarie 2002, viata Marianei Pearl s-a schimbat definitiv. Sotul ei, Daniel, seful biroului din Asia de Sud al ziarului Wall Street Journal facea cercetari in legatura cu un terorist Richard Reid.

Invictus

Președintele nou ales Mandela știe că, din punct de vedere rasial și economic, țara sa a rămas divizată din cauza apartheid-ului. Convins că își poate unifica poporul prin intermediul limbajului universal al sportului, Mandela se asociază cu liderul echipei sud-africane de rugby în scopul câștigării incredibilei competiții din 1995, de la World Cup Championship.

The Social Network

Fiecare epocă își are vizionarii și geniile ei, care lasă în urma lor o lume nouă, schimbată radical. Dar asta nu se întâmplă, aproape niciodată, fără o luptă acerbă cu oamenii și sistemul pe care vor să le schimbe prin creația lor. În Rețeaua de socializare, regizorul David Fincher și scenaristul Aaron Sorkin ne dezvăluie momentul în care a fost creat Facebook, cel mai revoluționar fenomen informatic de socializare de la începutul acestui nou secol – prin perspectiva oamenilor super-inteligenți, care pretind, fiecare în parte, că ei sunt inventatorii. Rezultatul este o dramă în care se luptă cu forțe egale atât creația cât și distrugerea; o luptă în care nu ni se prezintă un singur punct de vedere, ci poveștile contradictorii, ideile diametral opuse și relațiile sociale în plină metamorfoză, care definesc lumea noastră de astăzi.

I, Tonya

Tonya Harding a dominat scena patinajului internațional prin calitățile sale fizice excepționale. A dominat și prima pagină a jurnalelor, din cu totul alte motive. Filmul spune povestea patinatoarei Tonya Harding, campioană naţională a Statelor Unite, de două ori laureată a Olimpiadei. Numele său a ajuns însă în presa internaţională şi datorită unui scandal imens petrecut la Olimpiada din 1994, când oponenta sa directă a fost atacată şi rănită în timpul unui antrenament. S-a dovedit apoi că agresorul fusese aganjat de soţul patinatoarei, Harding fiind apoi eliminată din competiţie. Eu, Tonya este povestea uneori absurdă, alteori tragică, dar şi comică a celei care s-a situat în centrul celui mai mare scandal din istoria sportului.

Selma 

Personajele centrale ale filmului vor fi Martin Luther King, soția sa – Coretta Scott King – și Președintele Lyndon B. Johnson, povestea concentrându-se pe relația dintre King și Johnson, precum și asupra celor trei incursiuni din segregatul oraș Selma (Alabama) către Montgomery, în 1965, pentru a se obține susținerea Mișcării pentru Drepturi Civile.

Big eyes

Tim Burton se îndepărtează de genul fantastic cu acest film biografic despre Margaret Keane (Amy Adams), pictoriță americană ce s-a bucurat de un fenomenal succes în anii ’50, când portretele ei scoase în evidență de ochii supradimensionați erau extrem de populare, vândute sub numele soțului pictoriței, Walter Keane (Christoph Waltz). Artista va începe o bătălie legală pentru a-și putea semna lucrările cu propriul nume, iscând unul dintre cele mai faimoase procese din justiția americană.

The imitation game

Benedict Cumberbatch are șanse la Oscar cu interpretarea lui Alan Turing, genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial după ce sparge codul Enigma, reușită ce permite Aliaților să afle planurile de război naziste. Într-una dintre cele mai dureroase răsturnări de imagine ale istoriei, în 1952 lui Turing îi va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieții sale.

Le scaphandre et le papillon

Jean-Dominique Bauby are 43 de ani și este un tată de familie fericit. Dar suferă un atac cerebral și, după ce se trezește din comă, își dă seama că a rămas paralizat complet. Bărbatul nu mai poate decât clipi. Cu ochiul stâng. Clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, Bauby scrie o carte, Scafandrul și fluturele, frescă a trăirilor sale din trupul care nu-i mai este decât o închisoare.  “Oare înainte am fost orb și surd sau a fost nevoie de lumină necruțătoare a dezastrului, ca să îmi pot găsi adevărata natură?”, se întreabă Jean-Dominique Bauby, adresându-se atât lui însuși, cât și nouă, tuturor. E nevoie să suferi de “sindromul locked-in” pentru ca o ființă omenească să devină conștientă și să îi facă pe ceilalți să empatizeze? Trebuie să ne îmbolnăvim, pentru ca îngerii să apară și să ne ajute?

All The President’s Men

Ecranizarea cartii scrise de jurnalistii Bob Woodward si Carl Bernstein, inspirata din marele scandal de presa Watergate, care a dus la demisia presedintelui Richard Nixon, aflat la a doua legislatura. In vara anului 1972, doi reporteri de la Washington Post, care in alte circumstante n-ar fi putut colabora, intra pe firul unui story incendiar. In urma unei spargeri la Hotelul Watergate, se descopera ca oamenii presedintelui american in exercitiu au pus sub ascultare opozitia. Si asta nu e tot. Campania de realegere se face cu fonduri ce provin din surse suspecte. Redactorul sef promite publicarea articolelor daca vor contine probe instrumentate, asa incat cei doi reporteri apeleaza la ajutorul unei contabile republicane, infricosata de repercursiuni, si al unui personaj din umbra, care le furnizeaza date secrete…

Dupa dealuri

„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte atașată. Voichița și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâștige afecțiunea Voichiței, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forța care o animă.


19 Comments

  1. sipos mihaiela
  2. Dan
  3. Navigator
  4. Anca
  5. Yna
  6. eugen
  7. Andreea B
  8. Nicole
  9. Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.