BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

13

June 2018

1

COMMENTS

7 din 10 romani nu au facut niciodata treaba asta!

Written by , Posted in Diverse

Se spune ca acceptarea bolii este primul pas catre vindecarea sau catre incetinirea evolutiei. Si dincolo de toate lucrurile atitudine pe care o ai in fata bolii este cea care separa invingatorii de invinsi. Depinde doar de tine ca la finalul luptei sa ridici mainile sus ca un adevarat invingator.

Insa primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la un specialist. Stiu ca majoritatea dintre noi mergem la medici doar cand ne doare ceva. Si mai stiu ca foarte multi din preajma mea doar la nivel declarativ spun ca e bine sa iti faci analizele anula si ca mersul la medic nu este un lucru de neglijat. Si mai stiu ca inainte de toate constientizarea este cea mai importanta. Si asta vine prin educatie, prin sfaturile primite de la cei din jur. Postaterea de astazi este despre o boala de care sufera peste 6,4 milioane de persoane in lumea asta. Dintre care in Romania 73.000 de persoane sufera de Boala Parkinson. Afectiunea nu mai este de mult considerata de medicii neurologi una a celor de varsta a treia, tocmai din cauza faptului ca debuteaza in multe cazuri chiar si la persoane cu varste intre 40 si 50 de ani.

Boala Parkinson este o afectiune progresiva, care incepe cu multi ani inaintea debutului clinic si care are o evolutie continua. Boala se manifesta cu pana la 10 ani inainte de aparitia simptomelor motorii, vizibile, iar la început simptomele pot fi confundate cu procesul normal de imbatranire. Boala are un impact major asupra calitatii vietii pacientilor si a familiilor acestora. Si de aceea este imperios necesar sa mergem la un consult neurologic. Si aici vine partea aia despre care trebuie sa vorbim mai mult. Momentul ala in care trebuie sa constientizam ca organismul nostru are un motor care din cand in cand mai trebuie dus la un doctor. Nu doar masina are parte de service. Nu doar ea trebuie “consultata” din cand in cand. Si daca facem treaba asta din ce in ce mai des si daca le spunem celor de langa noi cat de important pentru noi este sa facem asta…viata noastra o sa fie mai frumoasa.

Depistarea precoce a Bolii Parkinson, vizitele regulate la medicul neurolog, urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecarui stadiu al bolii, o alimentatie adecvata si activitatea fizica zilnica imbunatatesc calitatea vietii pacientilor. Un studiu aparut recent si facut de Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson arata ca doar 30% dintre romani se implica activ in ingrijirea sanatatii membrilor familiei. Ceea ce mi se pare foarte putin. Mi se pare ca in goana asta dupa a face o gramada de lucruri uitam care e esenta pe lumea asta. Sa ducem o viata frumoasa noi si cei din jurul nostru. Si daca noi suntem ok sa facem tot posibilul ca si cei de langa noi sa duca o viata cat mai frumoasa. Depinde doar de noi. E grav, alarmant si trist faptul ca 7 din 10 respondenti nu au fost vreodata la un consult neurologic si aproximativ jumatate dintre acestia ar merge la recomandarea medicului de familie, dar si la aparitia unor simptome suparatoare, precum durerile de cap repetate (40% dintre respondenti) sau probleme legate de miscare si echilibru, in cazul a 30% dintre participanti. Incercati sa fiti mai atenti si mai receptivi la cei din jur. Mai atenti, mai aproape de nevoile celor din jurul vostru.

Si nu uitati cel mai important lucru: cheia succesului in absolut orice tratament este ca persoana bolnava sa nu renunte la lupta si sa incerce sa isii vada mai departe de viata la fel ca un om sanatos – asta cu ajutorul celor din jur si cu atentia si grija celor de langa el.

“As dori sa va amintiti de omul care a castigat de trei ori titlul la categoria grea, care a avut umor si care i-a tratat pe toti corect. Un om care nu i-a privit de sus pe cei care se uitau la el, care s-a ridicat in picioare pentru convingerile sale, care a incercat sa uneasca toata omenirea prin credinta si iubire. Si daca e prea mult, mi-ar placea sa fiu amintit ca un mare boxer care a devenit un lider si un campion al poporului sau. Si nici macar nu m-ar deranja daca oamenii au uitat cat de frumos am fost” Muhammad Alicampion de box care s-a luptat timp de 30 de ani cu boala Parkinson.

Aceasta postare este un undemn. O rugaminte pe care o am fata de voi. Va rog sa va uitati la bunicii sau parintii vostri si daca au simptomele mentionate mai sus sa ii trimiteti la specialist cat mai repede. In ceea ce priveste implicarea în mod activ în deciziile legate de sanatate pe care le iau membrii seniori ai familiei, doar 30% dintre respondenti au declarat ca fac acest lucru, in timp ce alti 30%  recunosc ca nu sunt suficient de implicati in asistarea membrilor familiei. Cu toate acestea, 80% dintre participanti au spus ca ar face tot posibilul să isi ajute parintii daca ar fi diagnosticati cu Boala Parkinson, iar jumatate dintre respondenti au declarat ca s-ar informa cat mai mult despre aceasta afectiune, in cazul in care ar afecta un membru al familiei.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.