9 evenimente pe care nu trebuie sa le ratezi in luna mai
Written by Otrava, Posted in Film, Music, Teatru
4 piese de teatru pe care le recomand din toata inima, 3 festivaluri de film si 2 concerte pe care nu trebuie sa le ratati in luna mai. Va fac un program incarcat. Ca sa aveti de unde alege 🙂
Desteptarea primaverii de Frank Wedekind – regia si scenografia: Vlad Cristache
Este unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care le-am vazut in ultima vreme. Mi-a placut atat de tare incat l-am vazut de 2 ori la intreval de 3-4 saptamani. „Deșteptarea Primăverii” este o dramă satirică, fiind centrată pe ”conflictul dintre generații” și contradicțiile interioare ale tinerilor, aruncând în aer norme, limite și secrete ale vârstei adolescentine. Tinerii visează la un paradis artificial care se opune universului adulților, se revoltă împotriva ipocriziei și a falselor valori în lipsa unor țeluri mai înalte sau a unui vis spre care să se îndrepte. Autorul însă, își caracteriza textul drept ”o reflectare luminoasă a vieții, în care am căutat să dau fiecărei scene tot umorul ei degajat, care se putea obține”. Spectacolul se joaca pe 3 si 4 mai la Teatrul Mic.
O interventie de Mike Bartlett
Ce-i aia o prietenie? E treaba aia când doi oameni se intâlnesc de mai multe ori şi vorbesc între ei? E genul ăla de intimitate împărţită in doi? Ar trebui să mă simt altfel dacă am prieteni? Mai reponsabil, mai fericit, mai împlinit? Câţi prieteni am cu adevărat? Mai ştiu eu ce-i aia o prietenie? Amic sau camarad, sau coleg, sau cum? Undeva în adâncul sufletului îmi amintesc că imi eşti prieten pentru că pot să râd cu tine, pentru că pot să te cert, să te înjur şi, cel mai important, îmi eşti prieten pentru că ştiu că vei fi disponibil la orice oră din zi şi din noapte, atunci când voi avea nevoie de tine. Spectacolul se joaca pe 5 si 15 mai de la 19:30 la Teatrul Act.
Constelatii de Nick Payne cu Radu Iacoban si Ana Ularu
“Constelații” are marea calitate de a sparge bariere. De a emoționa fără a fi lacrimogen, de a amuza fără a arata cu degetul. Avem un cuplu în toate variantele lui de eroare – un cuvânt greșit, o atitudine prea rece sau prea explozivă, nepăsare, infidelitate. Dar, spre deosebire de eșecurile din viață, cele de pe scenă se desfășoara în multivers, iar în realitățile lor diferite cei doi primesc mereu altă șansă. Un el și o ea se întâlnesc. Mințile, corpurile, sentimentele lor converg, se complementează, se îmbină, se resping și, cel mai important, coexistă în timpuri și spații diferite simultan. Textul lui Nick Payne este o partitură excelentă pentru actori și o provocare continuă pentru spectatori. Spectacolul se joaca pe 18 si 19 mai de la 19:30 la Teatrul Act.
Omul perna de Martin McDonagh
Un proiect realizat de Fundatia Calea Victoriei, conceput de Roxana Crișan și finantat de ArCuB prin programul cultural “Esti Bucuresti” 2015
Într-un stat totalitar fictiv, un sciitor anonim (Ionuț Grama) este interogat în legătură cu poveștile lui macabre și asemănările dintre acestea și o serie de crime petrecute în oraș. Timp de două ore, publicul devine martorul anchetei conduse de doi detectivi excentrici (Lucian Iftime și Cătălin Babliuc) într-o comedie (foarte, foarte) neagră ce îmbină suspansul lui Hitchcock cu umorul lui Tarantino și lumea magică și întunecată a lui Tim Burton. O poveste cu răsturnări de situație neașteptate, în care basmul se confundă cu realitatea, iar personajele nu sunt nici pe departe ceea ce par a fi.
“este o arta poetica pentru ce inseamna contemporaneitatea in teatru sau in literatura, in acest moment. Construit sub forma unei povesti pe jumatate naive, o poveste fantastica de groaza despre un scriitor de astfel de povesti,este un labirint de rasturnari de situatie, ca o ghicitoare al carei raspuns se transforma in continuu, transformand odata cu el si datele ghicitorii. Sub aparenta copilareasca sta un manifest implicit, care pledeaza pentru o arta nepretentioasa, pentru inventie si pentru libertatea de a crea fara vesnica cenzura a unor reguli presupuse. E un manifest subtil, ironic, pentru dreptul de a incalca orice regula, in favoarea placerii pe care o provoaca jocul, de orice fel ar fi acesta.” – Eugen Gyemant, regizor
Este creația artistică o experiență profund personală, adeseori întunecată și introspectivă, sau un mijloc de a-i seduce pe alții și a crea modele? Unde este limita dintre realitate şi ficţiune şi ce se întâmplă când această graniţă se estompează? “Omul-Pernă” nu își propune să răspundă la aceste întrebări, dar cu siguranţă le trezeşte în mintea spectatorului.
“Omul pernă” este cea mai cunoscută piesă a lui Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi britanici contemporani. Textul a câştigat Premiul Olivier pentru Cea mai bună piesă în 2004 și are o nominalizare la Premiul Tony în anul 2005. Martin McDonagh a fost distins cu premiul Critics’ Circle Theatre Awards pentru debut în dramaturgie în 1996, iar în 2006 a câştigat premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt-metraj de acţiune, cu filmul “Six Shooter”, scris şi regizat de el. Eugen Gyemant. Spetacolul se joaca pe 25 mai de la 19:30 la Teatrul Act.
BT Live: Grimus / Next Ex la Club Control
Mi se pare o idee extrem de buna asta pe care o promoveaza Banca Transilvania. O trupa foarte cunoscuta aduce in fata oamenilor o trupa mai putin cunoscuta. Grimus a impartit a cantat pe aceeasi scena cu Red Hot Chili Peppers, Moby, Motorhead, Kasabian, Prodigy, Eros Ramazzotti, Garbage, Placebo, Roxette sau Hurts și are la activ patru albume: “Panikon” (2008), “Egretta” (2011), “Emergence” (2014) și “Unmanageable Species” (2018). Next Ex este o trupă din București, cu influențe electro pop alternativ, care a debutat ca un proiect de studio în vara anului 2016 cu single-ul “Hey Girl”. Piesa a avut un feedback foarte bun din partea ascultătorilor în urma difuzărilor pe numeroase posturi de radio. Concertul are loc pe 10 mai in Club Control. Bilete gasiti aici.
Avishai Cohen la CinemaPro
Votat tip de trei ani consecutiv drept „Rising Star” de către prestigioasa DownBeat Jazz Magazine – Cohen a devenit recunoscut la nivel mondial ca un muzician cu un sunet individual și un spirit iscoditor, un tot mai creativ interpret-compozitor deschis la mai multe genuri jazzistice precum și un activ șef de formație sau sideman. Prestigioasa publicație The New York Times l-a descris ca fiind „un trompetist extravagant de înzestrat, relaxat și sentimental… combinând cu dexteritate sensibilitatea și flerul”, în timp ce Chicago Reader l-a considerat ca fiind „probabil cel mai interesant muzician de jazz israelian din lume”. Concertul are loc pe 8 mai de la ora 20:00.
American Independent Film Festival, ediția a 2-a
Între 27 aprilie și 3 mai, American Independent Film Festival aduce la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București o selecție a celor mai recente producții independente și filme americane de artă, un tip de cinema bazat pe tradiția marilor filme narative americane. Woody Allen, Todd Haynes, Sean Baker, Greta Gerwig, Craig Gillespie, Chloé Zhao, John Carroll Lynch sunt doar câteva dintre numele regizorilor ale căror filme în premieră vor fi proiectate la American Independent Film Festival 2018! Mai multe detalii gasiti aici iar de aici va puteti cumpara bilete.
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.
Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF a reușit să devină foarte repede cel mai important eveniment dedicat filmului din România și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zonă. A primit titulatura de membru CENTEAST – Alianta Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii. Mai multe detalii gasiti aici.
Festivalul Filmului Francez
Pentru cea de-a 22-a sa ediție, Festivalul filmului francez din România face o mică revoluție și alege primăvara: din 24 aprilie până pe 6 mai, în 9 orașe din România (București, Cluj, Iași, Timișoara, Arad, Brașov, Constanța, Buzău si Sfantu Gheorghe). Din program: competiția, ce prezintă filmele cineaștilor debutanți sau aflați la cel de-al doilea lungmetraj și care pune în lumină o nouă generație de regizori curajoși și creativi; Săptămâna Cahiers du cinéma în parteneriat cu celebra revistă franceză cu tema din acest an „De la scène à l’écran ” ; Panorama cu filmele de succes ale publicului și ale criticii din ultimele luni (Madame Hyde, Jusqu’à la garde, etc). Regizorii și actorii vor fi prezenți pentru a-și prezenta filmele. Această ediție va prezenta în egală măsura o secțiune inedită pentru a sărbători cea de a 50-a aniversare a evenimentelor din Mai ’68 în Franța : ficțiuni și documentare ne vor întoarce în această perioadă măreață a istoriei cinematografiei franceze. Bilete gasiti aici.
American Independent Film Festival Ana Ularu BT Live: Grimus / Next Ex la Club Control Deșteptarea primăverii Festivalul Filmului Francez Festivalul Internațional de Film „Transilvania” Martin McDonagh Mike Bartlett O interventie Omul perna Radu Iacoban Steven Soderbergh