BLOGU LU' OTRAVĂ

Saturday

9

February 2019

3

COMMENTS

9 zile de vis in insula din Oceanul Indian: Cea mai buna recomandare de traseu in Sri Lanka! (I)

Written by , Posted in Travel

Oameni primitori care sunt mereu pregatiti sa te ajute cu orice pentru a iti face cat mai placuta sederea in tara lor, peisaje de vis, un drum cu trenul prin niste locuri minunate, plaje, animale salbatice, coline superbe pe care se cultiva ceaiul, vegetatie exuberanta, mancare buna si o liniste si o relaxare pe care nu o poti exprirma in cuvinte. Cam asta iti ofera tara asta. Si va invit pe toti sa mergeti acolo pentru ca o sa va placa foarte tare.

Vechiul Ceylon a fost ocupat pe rand de portughezi – in 1517 de olandezi in 1658 si de englezi in 1796 – fiind declarat colonie britanică în 1802. La 4 februarie 1948 si-a proclamat independenta iar din 14 decembrie 1955 devine memra ONU. Conform constitutiei promulgate la 7 septembrie 1978, Sri Lanka este republică prezidentiala. Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 8 obiective din aceasta tara. Am vizitata si noi cateva dintre ele. Clima este tropicala, iar in regiunea de sud-vest si in cea muntoasa, unde musonii aduc precipitatii bogate, vegetatia este luxurianta. O sa vedeti asta cand o sa ajung in Ella. Mancarea traditionala in Sri Lanka este orezul cu curry. Orezul este consumat la toate mesele zilei. Acesta reprezinta si cele mai intinse culturi din Sri Lanka, cu aproximativ 400 de tipuri de orez. Sa nu uitam nici de condimente – folosite din abundenta in fiecare fel de mancare. Dintre fructe amintim bananele, nucile de cocos, pepenii, ananasul, papaya, mango si capsunile. In ceea ce priveste bautura nationala aceasta este ceaiul. Chiar in fotografia de deschidere a acestui articol este o plantatie de ceai. La Pedro 🙂 O sa vedeti foarte des terenuri de cricket pline de jucatori – acesta este sportul cel mai popular in Sri Lanka. O sa gasiti si replici ale tricourilor nationalei la fiecare colt de strada.

Cum ajungi in Sri Lanka?

Qatar are cea mai buna varianta de calatorie cand vine vorba de Colombo. Zborul pleaca din Bucuresti la 12:15 si dupa 4:45 de minunte ajungeti in Doha. Zborul din Doha spre Colombo este la 19:30 si dupa 4:40 de minute ajungeti in capitala Sri Lankai. De la aeroport nu ezitati sa chemati un Uber si va recomand sa il folosit cu incredere pe toata durata sederii in Colombo.

Colombo este cel mai mare oras din Sri Lanka, cu o populație de 737.396 în oraș si 2.234.289 in zona metropolitana.

Cartela de telefon

Pentru ca tarifele de telefonie si internet sunt foarte mari – va recomand sa va luati cartela cand ajungeti pe aeroportul din Colombo. O cartela cu 9 Giga si minute incluse costa in jur de 10 dolari si o sa va fie foarte utila in sederea in Sri Lanka. Moneda este Rupia srilankeza – 100 rupii = 2,3 lei.

Ziua 1: Colombo

Unde stam in Colombo? Noi am ales sa ne petrecem cele 2 nopti in Colombo la Jetwing Colombo Seven – un hotel de 5 stele care arata foarte ok, conditiile sunt foarte bune si pretul e decent. L-am ales si pentru privelistea spectaculoasa pe care o are de la piscina aflata la ultimul nivel. Pretul este in jur de 150 de euro cu mic dejun inclus.

Templul Gangaramaya este unul din cele mai importante temple budiste din Sri Lanka. Este un mix de arhitectura moderna cu arhitectura clasica si daca ajungeti in capitala merita vizitat. Este deschis in fiecare zi de la 6:00 pana la 20:00 iar intrarea costa 300 rupii. In luna mai are loc Vesak, sau Festivalul Luminilor, sarbatoarea budista dedicata nasterii, iluminarii si mortii lui Gautama Buddha. Lacasul se afla foarte aproape de lacul Beira si se spune ca insusi Buddha a predicat aici.  Templul nu este folosit doar pentru venerarea lui Buddha ci si ca un centru de invatare.

Sri Kailasanathar Swami Devasthanam sau Kapikaawatha Shivan Temple este unul dintre cele mai vechi temple hindu din Colombo. Dedicat zeitatilor hindu Ganesha si Shiva, templul este unul dintre cele mai frumoase din Colombo. Locul este cu adevarat spectaculos se poate vedea si in fotografia de mai jos.

Jami Ul-Alfar Masjid (Red Mosque) Aflata pe strada Pettah – una dintre cele mai cunoscute din Colombo – moscheea Jami Ul-Alfar nu poate fi ratata. Red Mosque a fost construita in 1909 de catre cominutatea musulmana din Pettah si va asteapta pentru a o vizita. Caramizile pictate manual rosii si albe sunt spectaculoase. Daca sunteti imbracati spre sumar o sa vi se ofere la intrare o haina lunga care va acopera din cap pana in picioare. Intrarea este gratuita.

Nu ratati nici piata Pettah – zona de promenada Galle Face Green, Primaria si Parcul Viharamadevi cu tot cu Monumentul Independentei. Exista Uber si este pretul este foarte ok. Poti sa iti comanzi si Tuk-Tuk 🙂

Unde mancam in Colombo?

Recomand din toata inima 2 restaurante. The Nuga Gama sau Banyan Village este un restaurant in aer liber unde mancarea este pur si simplu exceptionala.

Restaurantul se afla in incinta Cinnamon Grand (foto jos) si ofera un bufet din care te poti delecta cu absolut tot ceea ce iti trece prin cap in tot ceea ce inseamna gastonomie asiatica. O masa in 4 persoane cu 2 feluri de mancare si desert plus cate un pahar de vin sau un gin a costat 10.000 rupii – aproximativ 220 de lei. De incercat si la Flamingo House (foto sus) – un restaurant foarte cool unde am mancat un orez cu fructe de mare genial.

Ziua 2: Vizita la elefanti

Am plecat cu o masina din Colombo si dupa un drum de 2 ore am ajuns la destinatie.

Millennium Elephant Foundation (MEF) este un loc unde poti vedea elefantii, ii poti da de mancare si ii poti spala la rau. MEF a fost fondata in was 1999 in memoria lui Sam Samrasinghe. Intrarea costa 5000 de rupii – in jur de 115 lei dar merita cu prisosinta fiecare banut. Am fost si la Orfelinatul de elefanti din Pinnawala insa nu e o imagine prea placuta. Diferenta este destul de mare. Cum sunt tratati elefantii si pur si simplu cum arata. Intrarea la orfelinat costa 3000 de rupii – 69 de lei. Nu va recomand sa mergeti aici. Nici nu am atasat fotografii de acolo.

Temple of the Tooth

Nu ai cum sa ajungi in Kandy si sa nu vizitezti acest templu. Templul Dintelui ascunde poate cea mai importanta relicva a budistilor, unul din caninii lui Buddha pastrat intr-un altar pe o floare de lotus din aur masiv. Templul a fost construit in secolul XVII si atrage peste un milion de credinciosi in fiecare an. Intrarea costa 1500 de rupii si neaparat trebuie sa fiti imbracati in pantaloni lungi.

Am gasit si un loc mega cool in Kandy. Se numeste Helga’s Folly si are o terasa foarte tare. Si locul arata interesant. Va las mai jos niste fotografii sa va faceti o idee.

Ziua 3: Vizita la Sigiriya

Sigiriya (Stanca Leului) a fost pentru o scurta perioada capitala Sri Lankai mediavale. Orasul este construit din piatra masiva si este impodobit in interor cu fresce ce ilustreaza infatisarea fecioarele ce ar fi facut parte, conform miturilor, din haremul imparatului. Sigiriya fost folosita ca refugiu de catre calugarii budisti din secolul al III-lea inainte de Hristos, dovada stau inscriptiile din pestera. Stanca a fost abandonata in 1155 si a fost redescoperita de englezi in 1828. Intrarea costa 30 de dolari si va recomand sa mergeti. Sa fiti pregatiti pentru cele 1200 de trepte. Incaltari cat mai comode, un rucsac in care sa aveti o sticla cu apa si imbracaminte cat mai lejera.

Dambulla Cave Temple

Este unul dintre cele mai vechi temple din Sri Lanka si are 153 de statui care-l reprezinta pe Buddha. Templul Pestera Dambulla este cel mai mare si mai bine conservat complex de pesteri din Sri Lanka. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO cu peste 80 de pesteri. In Pestera 1 o sa gasiti un Budha culcat de 14 metri – este una dintre cele mai celebre statui care il intruchipeaza. Spre deosebire de celelalte decoratiuni si statui cioplite in stanca, aici statuile sunt facute din gips si caramida. Intrarea este 1500 de rupii la care mai adaugi inca 25 pentru ca iti lasi pantofii la intrare.

Sri Muthumariamman Temple este un templu aflat in Matale. Extrem de colorat si plin cu tot felul de personaje – acest templu merita vizitat daca este in drumul dumneavoastra.

Ziua 4: Bahiravokanda Vihara Buddha Statue.

Sederea in Kandy nu putea sa nu includa si o vizita la acest templu celebru datorita acestei statui gigantice care il reprezinta pe Buddha. Statuia are nici mai mult nici mai putin de 88 feet inaltime si este una dintre cele mai mari din Sri Lanka. Intrarea este 250 de rupii de persoana.

Vizitat la Pedro Tea Factory

Dupa drumul de aproximativ 2 ore cu masina din Kandy – am ajuns in Nuwara Eliya. Chiar daca este vorba de o distanta de 60 km – temperatura este mult mai scazuta. Am trecut de la 33-34 de grade direct la 18. Daca ajungeti in zona sa nu ratati o vizita la fabrica de ceai. E mega tare. Regiunea Nuwara Eliya este casa unora din specialitatile faimoase de ceai din Sri Lanka. Crescut pe plantatii aflate la peste doua mii de metri altitudine, ceaiul de aici este unul de cea mai buna calitate. Am luat si acasa.

The Grand Hotel

Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Nuwara Eliya. Un loc extrem de pitoresc unde va puteti caza si unde puteti beneficia de conditii minunate si de un loc de poveste. Hotelul are o gradina botanica de toata frumusetea, un restaurant cu specific thailandez unde se mananca foarte bine, cafeanea si o sala cu trei mese de snooker cu o vechine de 100 de ani. La fel si bilele cu care se joaca. Hotelul are 156 de camere si 6 apartamente iar cladirea reprezinta o capodopera arhitectonica. La cafenea un ceai costa 350 de rupii iar la retaurantul thailandez o masa pentru 4 persoane a costat 10.000 de rupii (cam 50 de euro).

Nuwara Eliya Post Office

Cladirea oficiului postal din Nuwara Eliya este unul dintre cele mai cool locuri de vizitat. Aflat in centrul orasului acest oficiu postal este cel mai vechi din Sri Lanka si a fost inaugurata in anul 1894. Cladirea este construita in stilul Tudor – un stil care isi are originile, undeva, in timpul Angliei medievale si reprezinta ultima etapa a arhitecturii acestei perioade. Denumirea vine de la Dinastia Tudorilor (1485 — 1603), intemeiata de regele Henry al VII-lea.

Ziua 5: Mers cu trenul din Nuwara Eliya pana in Ella.

Drumul dureaza 3 ore si jumatate iar experienta este de departe una dintre cele mai tari ever. Nu se poate compara cu nimic. Biletul de tren costa 40 de centi la clasa a III-a si doar acolo o sa gasiti. Adica 80 de rupii. Exista 2 trenuri pe ruta asta. Unul la 9:30 si altul la 12:00. Ideea e ca la clasa I biletele se dau din vreme si cam acelasi lucru se intampla si la clasa a doua. Trenul cu care am mers avea 3 vagoane, lumea sta in picioare, pe scara de la usa trenului, peste tot. Ne-am distrat foarte, foarte tare pe drum si recomand tuturor care ajung in Sri Lanka sa nu rateze mersul cu trenul regional.

Peisajul pe care il intalnesti pe parcursul drumului este fabulos. Vai extrem de adanci, dealuri, podusuri, plantatii de ceai, poduri, tunele si coline. In fiecare statie in care opreste o sa vina niste baieti care va alune si tot felul de chestii de rontait. Sa va organizati bine la plecarea din gara. Sa va urcati cat de repede puteti pentru a prinde loc. Noi nu am facut asta 🙂 Dar oricum e fost bestial.

Citeste si continuarea: 9 zile de vis in insula din Oceanul Indian: Cea mai buna recomandare de traseu in Sri Lanka! (II)

Cat a costat toata excursia? 1193 dolari toate cazarile + 360 dolari transferurile. La toate si mai adauga biletele de avion. Cam 1500 de dolari pentru 2 persoane.

Daca vreti un consultant care sa va ajute sa nu ezitati sa imi spuneti. Am omul potrivit care va poate face vacanta ideala la bani putini: Flamingo Travel Consultant.


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.