BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

25

February 2014

2

COMMENTS

“Berlinul e un oras pe care sunt furioasa.” Interviu cu Cosmina Stratan

Written by , Posted in Film

“Dupa dealuri” este unul dintre cele mai corecte si mai de bun simt filme care s-au facut vreodata in Romania. Mi-a placut foarte tare ca Mungiu a fost undeva la mijloc cand a spus povestea maicutelor de la Tanacu. Nu a dat vina doar pe biserica sau doar pe medici pentru moartea fetei. Astazi vorbim despre una dintre cele doua actrite premiate la Cannes.

Berlinul vazut prin ochii Cosminei Stratan, noul Shooting Star romanesc

“Berlinul e un oras pe care sunt furioasa”, spune actrita Cosmina Stratan (Dupa dealuri) la intoarcerea de la Festivalul International de Film de la Berlin, unde a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectati in prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a (8-10 februarie).

Prezenta Cosminei Stratan in cadrul programului Shooting Stars a fost sprijinita de Centrul National al Cinematografiei si de Institutul Cultural Român din Berlin.

01

Cosmina Stratan isi explica “furia” prin faptul ca de fiecare data cand a ajuns la Berlin, a fost cu treaba. “Nu mi-am facut niciodata vacanta aici, iar de cate ori am fost, aveam mereu prea multe de făcut. Sunt sedusa de curtile interioare ale Berlinului, ticsite cu cafenele si de terase cu cate doua mese, cel mult. Ultima data am reusit sa fac cel mai neconventional tur al orasului: de pe bancheta din spate a unui taxi. Ne-am plimbat de-a lungul ramasitelor Zidului si mi-au ramas foarte clar intiparite cateva imagini. A fost singura varianta care s-a potrivit programului”, spune Cosmina, cea care in urma cu doi ani primea la Cannes premiul pentru “Cea mai buna interpretare feminina” pentru rolul din După dealuri, in regia lui Cristian Mungiu, film prezentat de ICR Berlin în 2012, la Berlin, in cadrul festivalului de film romanesc “Rekonstruktion Rumänien”, ediția a doua.

Programul Shooting Stars se adreseaza tinerilor actori. Anul acesta, din 27 de nominalizati, au fost selectati cei 10, printre care si Cosmina.“A fost cel mai aglomerat festival la care am participat”, povesteste actrita. “Alergam  dintr-o parte in alta cu bigudiuri in cap, treceam de la un jurnalist la altul, de la un fotograf la altul, de la o masina la alta. Aveam impresia ca n-o sa ajungem sa le facem pe toate intr-o zi”.

Cel mai emotionant moment? Repetitia pentru gala.“Ne uitam fiecare la filmuletele de prezentare ale celorlalti in timp ce rulau pe eranul de pe scena si eram deja mandri. Plus ca s-a mers pana la capat cu repetitia: ni s-a dat chiar si cate o sticla de apa plata in loc de trofeu. Si faceam fiecare cate o plecaciune ciudata, pe care n-am avut curaj s-o mai facem si cu sala plina.”

02

Programul intensiv de trei zile a culminat cu ceremonia de decernare a Premiilor Shooting Stars de la Berlinale Palast. Cele 10 tinere talente au fost introduse pe scena de Stellan Skarsgård si Bruno Ganz, protagonistii filmului Kraftidioten – In Order of Disappearance, aflat în competitie.

“Zece tineri nu vor uita Berlinul anul acesta”, Cosmina Stratan

Shooting Stars este si un bun prilej pentru tinerii actori europeni de a cunoaste personalitati din domeniul cinematografic. “Am cunoscut foarte multa lume la Berlin si cu siguranta asta imi va fi de folos. Poate vor aparea contracte noi si colaborari cu regizori straini, insa un lucru ramane sigur: zece tineri actori nu vor uita Berlinul de anul acesta”, spune Cosmina Stratan.

Programul Shooting Stars (Berlin)

Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Programul este organizat de European Film Promotion (EFP), în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre Shooting Stars și actorii selecționați sunt disponibile pe site-ul www.shooting-stars.eu

Alături de Cosmina Stratan, din programul de anul acesta au mai făcut parte Danica Curcic (On The Edge, Danemarca), Maria Dragus (Summer Outside, Germania), Miriam Karlkvist (South Is Nothing, Italia), Marwan Kenzari (Wolf, Olanda), Jakob Oftebro (Victoria, Norvegia), Mateusz Kościukiewicz (In The Name Of, Polonia), Nikola Rakocevic (Circles, Serbia), Edda Magnason (Waltz For Monica, Suedia), George MacKay  (For Those In Peril, Marea Britanie).

Cosmina Stratan – biografie

Actriţa Cosmina Stratan a jucat atât roluri de film, cât şi de teatru. Deşi rolul Voichiţa din După dealuri a fost prima ei apariţie într-un lungmetraj, Cosmina a fost protagonistă într-o serie de scurtmetraje precum: Retur (2013), de Emanuel Pârvu, Te iubesc de mâine (2010), de Călin Ilie, Noi doi (2010), de Cătălina Bălan şi Căutare (2011), de Andrei Boruzescu. Recent, a interpretat rolul Dorinei în serialul Rămâi cu mine, o producţie HBO, în regia lui Constantin Popescu şi Mihai Bauman.

Cosmina Stratan a mai urcat pe scenele diferitelor teatre din Bucureşti, în piese precum: “Lear(a)”, de Andrei Şerban, la Teatrul Bulandra, “Livada cu vișini”, de Gelu Colceag, “Pygmalion”, de Bogdana Darie şi Mirela Gorea, la Nottara şi altele.

Alături de premiul pentru cea mai bună interpretare feminină din După dealuri, primit la Cannes, în 2012, Cosmina a obţinut premiul pentru cea mai bună intepretare feminină la absolvirea UNATC I.L. Caragiale pentru rolul Varia, din “Livada cu vişini”, de Gelu Colceag, după A.P. Cehov şi premiul “Cea mai bună actriţă” la Best film fest 2013, pentru rolul din După dealuri.

Festivalurile internaţionale la care Cosmina Stratan a participat cu lungmetrajul de Palme d’Or sunt: Cannes Film Festival, Sarajevo Film Festival, Viennalle Film Festival, Ghent Film Festival (Belgia), Morelia International Film Festival (Mexic), Romanian Film Festival in London (UK), Romanian Film Festival in New York (SUA), Rekonstruktion Film Festival in Berlin (Germania), Around the world in 14 movies, (Berlin, Germania).

Credit foto: Oana Popa/ICR Berlin


2 Comments

  1. Andreea-Liv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.