Cand iti e dor de Italia…da o fuga la Sciccheria!
Written by Otrava, Posted in Bucurestiul meu
De la insorita coasta Amalfi pana la Cortina dʼAmpezzo, din Puglia si pana in Toscana si din Capri pana in Lombardia…toata Italia spune o poveste. Toata Italia este istorie, fiecare oras este un muzeu in aer liber. De la minunata Roma pana la cel mai mic oras. Nu exista tara care sa se mandreasca cu atatea orase frumoasa.
Si imi vin in cap doar cateva orase precum Siena, Matera, Piacenza, Lecce, Palermo si lista e lunga. Pe langa locuri superbe Italia mai are inca ceva care o face aparte. Gastronomia italiana a depasit orice granita, mananci pizza si paste de la Sydney pana la Montevideo si de la Reykjavík pana in Bali. Nu exista bucatarie mai celebra ca cea italieneasca. Simpla si autentica. Care pune in valoare ingredientele proaspete. Daca mergi la Franco Pepe – cel mai celebru pizzaiolo din lume – o sa iti spune ca pizza cea mai buna e Margherita si Marinara. Acolo se simt cel mai bine ingredientele. Blatul de pizza, Mozzarella si sosul de rosii. Asa e si cu locul despre care o sa va povestesc astazi. Este despre intoarcere la origini, la mancatea sanatoase si gustoasa de care te poti bucura alaturi de cei dragi. Gamberi gatiti la temperatura scazuta cu caviar negru tobiko si crema din lapte de cocos, Agnoloto black and white cu tartar de creveti, Cannolo siciliano sarat cu ragu si pecorino, Millefeuille de ton rosu cu chips riso si tapioca.
Sciccheria – caci asta este locul despre care va vorbesc astazi are un meniu bazat pe una dintre cele mai bune si sanatoase reguli: sezonalitate. Am inteles asta de acum multi ani in urma cand un prieten care avea un restaurant grecesc facea treaba asta si nu ma puteam bucura mereu de anumite preparate. Si am inteles cat de important este sa pui pe masa oaspetelui bucate proaspete, cu gust, de sezon. Mai ales cand vorbim despre o bucatarie care se bazeaza pe ingrediente. Astfel meniul de la Sciccheria va fi modificat o data la 2-3 luni, pentru a folosi fructele si legumele specifice fiecarui anotimp, in momentele cheie. Si mai e un lucru care imi place la bucataria italiana.
Bucuria de a transmite din generatie in generatie placerea de a gati. In restaurantul lui Franco Pepe din Caiazzo, m-a impresionat cel mai mult o fotografie cu el alaturi de tatal si de bunicul sau intr-o bucatarie. Asa e si in cazul de fata. Michael Passarelli a dus mai departe bucuria gatitului de la tatal sau Antonio Passarelli – unul dintre oamenii pe care ii admir foarte tare pentru naturaletea si bucuria de a face ce ii place. Si se vede asta pe fata lui.
Am fost la deschiderea restaurantului si l-am vazut cat de tare se bucura cand se uita la oamenii care mancau din farfuriile gatite de el si de fiul sau, dar si cand a pus mana pe microfon – si ca un italian autentic – a inceput sa cante alaturi de Dan Bittman. Ce mai e de mentionat la Sciccheria este faptul ca sprijina sectorul microantreprenorial, multe dintre ingrediente fiind atent selectionate de la artizani si producatori romani la carr se adauga produse italienesti cu renume, precum pestele Callipo, branzeturile Beppino Occelli, pastele artizanale Marulo, uleiurile QuattroCiocchi sau inghetata artizanala de la Sicilia Gelateria Artigianale.
Ca intr-un loc italienesc autentic pe toate cele enumerate mai sus le gasiti si in sectiunea de bacanie situata in interiorul restaurantului, impreuna cu o sectiune de produse realizate in bucataria Sciccheria, cum sunt porchetta, inghetata artizanala, paine, grisine, biscuiti si ciocolata. Sprijinirea micilor producatori locali si italieni este redata si de meniul de bauturi, de unde puteti alege dintr-o gama generoasa de vinuri, prosecco si sampanie, de la branduri Recas, Davino, Purcari, Oprisor, Gitana, Antinori, Frescobaldi, Luce della vite, Stefano Farina, Moet, Veuve sau Dom Perignon. Asa ca va astept pe toti in Italia din Pipera sa va bucurati de bucataria fina, autentica, cu preparate gustoase si bogate nutritiv, intr-un decor prietenos fix ca in Italia cu parcare privata.
Pe langa mancare si bautura trebuie sa amintesc despre prietenii mei buni de la PickTwo Studio care au facut un loc in care sa iti vina sa stai la o poveste pana dimineata. Plantele, elemente de decor integrate intr-o cromatica perfecta, fac din locul asta unul senzational de relaxare. Sciccheria se afla in zona Metropolitana a Bucureștiului, pe bulevardul Pipera 46, in Voluntari. Aveti si loc de joaca pentru cei mici…plus supraveghere video, jocuri si personal dedicat pentru ca asta e o intrebare pe care o aud tot mai des in ultima vreme 🙂 Restaurantul are o capacitate de 90 de persoane, parcare și spațiul de joacă dedicat copiilor si în weekend optează pentru muzică live. Ci vediamo presto la Sciccheria 🙂
Gustul specific italian este doar in peninsula, dar cand ai un dor specific gasesti cateva ingrediente gutoase si la restaurantelete cu specific, e drept.