BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

17

December 2018

2

COMMENTS

Cand tu cauti pe net boala pe care o ai dupa simptome…un doctor chiar te poate face bine daca il vizitezi!

Written by , Posted in Diverse

Acum ceva vreme in urma vorbeam cu cineva fix despre treaba asta. Persoana cu care m-am intalnit mi-a spus are diabet. Am intrebat de cata vreme a aflat. Mi-a spus ca nu a aflat de la un doctor ci pur si simplu de pe net. “Cum de pe net?” – am intrebat surprins. Si mi-a spus ca bea destul de multa apa in ultima perioada si a cautat pe net pur si simplu asa “beau multa apa”.

Si unele dintre raspunsuri era ca e posibll sa ai diabet. De aici a tras concluzia ca deja il are. Mi s-a parut ireal insa apoi am vazut la destui de multi oameni procedeul acesta. Simti ceva, ti-a aparut ceva pe piele, te mananca in cot…mergi la google si il intrebi. Si el iti raspunde. E un soi de Radio Erevan al vremurilor noastre. Si la fel ca si in bancurile cu Radio Erevan nu este foarte departe sa ajungem sa intrebam cum se spune corect Iran sau Irak? Asa e si cu bolile pe care le avem . Ajungem sa intrebam o burta de balena care acumuleaza pur si simplu informatie si nimic mai mult. Cum pentru momentul in care iti contuiesti casa ai nevoie de un om care se ocupa cu asta si cum atunci cand te tunzi mergi la un salon special pentru asta…asa si se face si cu sanatatea ta. Mi se pare paradoxal ca pentru toate lucurile gasim timp si loc unde sa mergem…mai putin pentru cel mai important lucru pe lumea asta nu gasim. Sanatatea trebuie sa pe primul plan. De curand am citit ca cineva chiar a facut o campanie pornind de la tampenia asta de cautat pe google “ce se intampla cand am dureri de cap?”

Oamenii de la Vice au primit provocarea celor de la Regina Maria si au s-au bagat in plin examen de Rezidențiat cu Google, ca sa arate exact cate informatii iti ofera internetul, fata de cate informatii ai avea nevoie ca sa iei decizii medicale legate de starea ta de sanatate. Care este simptomul tipic in insuficienta cardiaca cronica? Pai nu stie google care este? Stie, cum sa nu stie. Si asa a inceput treaba. Rezidentiatul este unul dintre cele mai complexe examene din invatamantul superior romanesc si contine 200 de intrebari, cu mai multe variante de raspuns, si multe sunt capcane. Ai 4 ore sa-l termini, dar multi doctori spun ca nu iti ajunge timpul. Mihai Popescu de la Vice a facut rost de subiectele de la examen in aceeasi zi cu Rezidentiatul, a acoperit raspunsurile date de studenti, ca sa nu fie influentat de ele, si s-a pus pe treaba la doar cateva ore dupa examenul real. Si a terminat la 13 minute inainte de finalul examenului. Raspunsurile lui Mihai au fost corectate cu grila de examen, postata online in aceeasi zi. Rezultatul? A picat cu 36 de intrebări corecte din 200. Asta reprezinta inca o dovada ca, oricat de util ti s-ar parea sa faci pe doctorul cand o arzi pe Google, cand ai o problema medicala cu adevarat reala ar trebui sa consulti un medic. Si asta o zice toata lumea. Doar medicul stie ce ai si ce trebuie sa faci sa te faci bine. Google vs Rezidentiat” este o campanie care iti arata, daca mai era nevoie, cum Internetul nu poate inlocui 6 ani de Medicina.

Problema e destul de grava si tratatul asta dupa ureche are niste cifre alarmante. 7 din 10 romani prefera sa nu mearga la un control medical rutina si aă se rezume la diagnosticele de pe net, cand vine vorba de simptome minore. Romanul ajunge la doctor de obicei cand il arde, cand e groasa. Cateodata prea tarziu. Trei sferturi din romani iau medicamente fara sa consulte medicii. Noi luam de 2 ori mai multe pastile fara reteta decat media UE. Si beleaua e ca medicametele pe care le luam ne fac mai mult rau. Asta e si mai nasol. Ca tratamentul asta dupa ureche poate sa agraveze boala. Si mai grav este ca jumatate dintre parinti isi trateaza copiii dupa ureche cu medicamente total nepotrivite. Un sfert dintre romance nu merg niciodata la ginecolog, desi suntem lideri europeni la cancer de col uterin. Cifrele sunt alarmante si daca nu facem ceva in aceasta privinta o sa ne plangem de mila. Ideea e simpla. Constructorul face case, mecanicul auto repara masina, cofetarul face dulciuri, croitorul face haine. Hai sa il lasam si pe doctor sa isi faca treaba. Ca nu degeaba l-a uitat Dumnezeu pe bancile facultatii atatia ani si nu degeaba a citit atatea carti.


2 Comments

  1. Sorn
  2. Criss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.