BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

29

May 2015

1

COMMENTS

Cannes 2015: “Dheepan”, de Jacques Audiard, a castigat trofeul Palme d’Or.

Written by , Posted in Film

Independenta Film va distribui in Romania castigatorul prestigiosului Palme d’Or 2015, Dheepan, in regia lui Jacques Audiard, desemnat aseara, la editia cu numarul 68 a Festivalului International de Film de la Cannes. Este cel de-al doisprezecelea lungmetraj castigator de Palme d’Or adus in Romania de Independenta Film.

Casa de distributie va aduce de asemenea pe ecranele romanesti si filmul care a primit premiul pentru “Cel mai bun regizor”, Nie Yinniang / The Assassin, in regia lui Hou Hsiao Hsien, precum si lungmetrajul care a avut parte de una dintre cele mai calduroase primiri zilele trecute la Cannes, La giovinezza / Youth, al lui Paolo Sorrentino, in care joaca si Madalina Ghenea. Independenta Film va lansa in cinematografele din Romania noua dintre filmele prezente anul acesta la Cannes, programate pentru finele lui 2015, inceputul lui 2016 (lista completa, la finalul materialului).

Duminica, 24 mai, la ceremonia de inchidere a Festivalului, juriul Competitiei condus de fratii Joel si Ethan Coen au inmanat premiul Palme d’Or regizorului francez Jacques Audiard pentru filmul Dheepan.

DHEEPAN_regizor Jacques AUDIARD © Eponine Momenceau

Actorul din Dheepan, el insusi un fost Tigru Tamil

Dheepan spune povestea unui luptator pentru independenta (un Tigru tamil) care fuge in Franta, pe finalul razboiului civil din Sri Lanka. Ia cu el o femeie si o fetita, ambele necunoscute, in speranta ca, parand o familie, pot obtine mai usor azil politic. Cei trei fugari ajung la Paris, unde el isi gaseste o slujba. Asa-zisa familie incepe sa-si croiasca o viata noua, insa violentele din cartier ii redeschid ranile razboiului, rani pe care Dheepan si le dorea cicatrizate. Instinctele de luptator se trezesc din nou. De data asta el nu va mai lupta pentru independenta, ci pentru a-si proteja ceea ce spera sa devina “familia” sa reala.

Rolul lui Dheepan este jucat de actorul Antonythasan Jesuthasan, a carui copilarie se suprapune in mare parte cu povestea personajului sau din film. Inrolat in armata Tigrii Tamil inca de la varsta de 16 ani, Antonythasan a luptat pentru aceasta factiune armata din Sri Lanka pana la varsta de 19 ani. In 1989 a fugit in Thailanda, unde a locuit 4 ani, apoi a ajuns in Franta, in 1993. Avea 25 de ani cand a aplicat pentru azil politic, pe care l-a si obtinut. A avut diverse locuri de munca, de la vanzator in supermarket si bucatar pana la hamal intr-un hotel din DisneyLand Paris.

In tot acest timp el a scris. Gorilla este primul sau roman aparut in 2001. Cel de-al doilea, Traitor, a fost publicat in 2004. Ambele povestesc viata de luptator pentru eliberare, precum si abuzurile guvernului din Sri Lanka din anii ’80.

The Assassin, un film wuxia in stil propriu

Nie Yinniang / The Assassin, “Cel mai bun regizor” – Hou Hsiao Hsien, este un film cu arte martiale care ne poarta in China secolului IX. Fiica in varsta de 10 ani a unui general este rapita de un calugar. Este initiata in artele martiale si transformata intr-un veritabil asasin. Misiunile sale sunt justitiare: acelea de a lichida guvernatorii corupti. La un moment dat, una din misiuni o intoarce acasa, acolo unde trebuie sa-l omoare chiar pe cel pe care-l iubea in copilarie, un barbat ajuns acum un mare lider militar. Nie Yinniang va avea de ales: il sacrifica pe cel pe care-l iubeste sau abandoneaza pentru totdeauna cariera sacra de asasin profesionist.

THE ASSASSIN ©SPORTFILMS THE ASSASSIN_regizor © Yao Hung-I

Regizorul Hou Hsiao Hsien dezvaluie cateva amanunte despre cel mai recent film al sau: „Cand eram pusti, in Taiwan-ul anilor 50, biblioteca scolii mele era intesata de asa numitele romane wuxia. Le-am iubit si le-am citit din scoarta-n scoarta. Asa cum am citit si literatura straina. Spre exemplu, imi amintesc in mod special cartile lui Jules Verne. Desigur ca existau tot atunci si filme wuxia din Hong Kong, cunoscute in Vest sub numele de kung fu. Le-am descoperit in tinerete si m-am indragostit de ele. Mi-am zis ca, la un moment dat, poate incerc si eu un film din acesta. Dar in felul meu. Nu sunt genul care sa am de-a face cu luptatori care zboara prin aer. Nu e genul meu. Eu prefer sa stau cu picioarele pe pamant.”

Primire calduroasa pentru La giovinezza lui Paolo Sorrentino

De o primire speciala a avut parte filmul lui Paolo Sorrentino, La giovinezza / Youth. La proiectia de miercuri, dupa terminarea filmului, sala a aplaudat frenetic si a strigat „Bravo!” pe tot parcursul derularii genericului final, pana cand ecranul s-a stins. Apoi a inceput din nou. La giovinezza / Youth va fi distribuit in Romania de Independenta Film. Din distributie fac parte Rachel Weisz, Michael Caine, Jane Fonda, Harvey Keitel si Madalina Ghenea. Modelul roman in varsta de 26 de ani joaca rolul unei Miss Univers.

Youth © Gianni FIORITO Youth_afis Youth_regizor Paolo SORRENTINO © Gianni FIORITO

Filmul spune povestea a doi batrani prieteni – un dirijor si compozitor, pe de o parte, si un regizor, pe de alta parte -, care se gandesc la cat timp le-a mai ramas de trait, in timp ce isi petrec vacanta in Muntii Alpi. Filmul urmareste eforturile celor doi de a se intoarce la cariera lor, precum si relatiile pe care le au cu copiii lor, dar si modul in care acestia interactioneaza cu ceilalti oaspeti ai hotelului la care sunt cazati.

Lista completa a celor noua filme de la Cannes 2015 pe care Independenta Film le va distribui in Romania:

Dheepan / Dheepan (r. Jacques Audiard) – In Competitie. Palme d’Or

Nie Yinniang / The Assassin (r. Hou Hsiao Hsien) – In Competitie. Cel mai bun regizor

La Tête haute / Standing Tall (r. Emmanuelle Bercot) – in deschiderea festivalului

La giovinezza / Youth (r. Paolo Sorrentino) – In Competitie

Umimachi Diary / Our Little Sister (r. Hirokazu Kore-Eda) – In Competitie

Love (r. Gaspar Noe) – in afara Competitiei, sectiunea Midnight Screening

Amy (r. Asif Kapadia) – in afara Competitiei

Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) – Quinzaine des Realisateurs

Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael) – Quinzaine des Realisateurs


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.