BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

18

November 2018

5

COMMENTS

Cea mai frumoasa tara vizitata

Written by , Posted in Travel

Cu o populația cât un cartier din București (330.000 de cetățeni) și cu in relief unde fiecare om iubitor de natura trebuie sa ajungă măcar o data in viata, Islanda este locul pe care îl recomand din toata inima pentru o deconectare departe de lumea dezlănțuita. Dacă va doriți o vacanța pe liniște, dacă sunteți iubitor de natura și de tot ce a putut sa facă mai frumos ea – acesta este locul in câre trebuie neaparat sa ajungeți. De azi înainte o sa fiu cel mai mare susținător al acestei tari și o se recomand tuturor prietenilor sa meargă in locul asta de vis. Islanda este o țara total atipica creată de forțele naturii și locuită de un popor extrem de civilizat și de bun simt. Oameni care se opresc pe autostrada sa îți zică sa parchezi intr-un loc mai sigur pentru a evita un accident.

In primul rând Islanda este fascinanta înainte sa ajungi acolo. Este țara in care 100% dintre locuitorii ei au net acasă și tot 100% este și indicele de alfabetizare. La fel de interesant este faptul ca islandezii citesc cel mai mult din lume, urmăresc cele mai multe filme din lume (o medie de 5,1 bilete de cinema pe cap de locuitor pe an – dublu faţă de media vest-europeană) și tot ei sunt au cei mai mulți scriitori. În Islanda, fiecare al zecelea om e scriitor și fiecare locuitor vorbește engleză. De menționat faptul ca aproape toți oamenii din Islanda au profiluri pe Facebook, potrivit celui mai recent  sondaj, Islanda este cea mai activă țară pe Facebook.

Islanda este o ţară verde – datorita cantităţii mari de precipitaţii vegetaţia abundă. O sa vedeți cea mai interesantă vegetație ever. Si paradoxal cu toate astea in Islanda exista o singura padure – cu suprafata de 740m patrati – care afla in partea de Est a insulei, si se numeste Hallormsstaðaskógur. Islanda are cei mai mulți vulcani de pe planetă (aproximativ 200) marea majoritate activi. In Islanda exista aproximativ 3000 de izvoare fierbinti, guri de abur, vulcani noroiosi si gheizere. Printre ele se afla si craterele noroioase sulfuroase, clocotinde de la Namaskard, in nord.

Islanda este singurul stat NATO care nu are armată, nu are marină şi nici forţe aeriene, securitatea este susținută doar de flota maritima și paza de coasta. Interesant este și faptul ca poliția din Islanda nu poarta arme iar infracționalitatea aproape ca nu exista. Ușile caselor de aici de multe ori nu sunt încuiate, iar cheia la mașină poate fi lăsată in contact. Este tara in care oamenii au cele mai multe ore de munca pe săptămâna – potrivit unor sondaje, islandezii sunt printre cei mai mulţumiţi europeni – și prima democrație autentică din lume, așa cum este cunoscută ea azi. Parlamentul islandez a luat ființă acum mai bine de 1000 de ani. Conform indexului de dezvoltare umana, care cuprinde nivelul de viaţă, longevitatea şi educaţia, Islanda este cea mai dezvoltată ţară din lume. Primul colonist al Islandei a fost norvegianul Ingolfur Arnarson care in 874 s-a oprit într-un golf şi impresionat de aburii calzi din atmosfera a fondat Reykjavik, “Golful care fumegă”, capitala Islandei de azi.

Islandezii sunt foarte deschiși pe partea de arta. Cu tot ceea ce înseamnă ea. De la muzica la teatru, film sau arta plastica. Se zice ca fiecare al doilea barman are o trupa de muzica 🙂 Tot in Islanda exista o aplicație care îți spune dacă la un date ai dat peste cineva care ar putea sa îți fie ruda 🙂 pe langa aplicație exista și la primarii Íslendinhabók – o bază de date a familiilor din Islanda.  Introduci numele si vezi cine e persoana respectiva. Asta ca eviti incestul.

Vigdís Finnbogadóttir este o politicianul din Islanda care, in perioada 1 August 1980 – 1 August 1996 a deținut funcția de președinte al țării. Fiind astfel prima femeie președinte in Europa și prima femeie din lume aleasă în funcția supremă în stat prin alegeri libere.

Cum sta treaba cu frigul și cu soarele!

Nu va panicați prea tare in ceea e privește temperaturile. In Islanda în timpul iernii nu este la fel de rece precum credeam noi, temperatura scade rareori sub -6 grade. In ceea ce privește soarele – zilele de vară şi nopţile de iarnă sunt lungi – pe 21 decembrie soarele răsare la 11:30 şi apune la 3:30, iar pe 21 iunie soarele apune pe la miezul nopţii şi răsare la ora 3:00 dimineaţa. Noi am fost la jumătatea lunii Noiembrie și soarele răsărea pe la 9:30 și apunea in jur de 16:30.

Cum ajungi in Islanda?

Nu exista cursa directa din România către Reykjavik. Așa ca am luat avionul – alături de Diana – pana la Timișoara și de acolo, împreuna cu prietenii noștri Dana și Silviu, am mers cu mașina la Budapesta. Am luat cazare la un hotel in aeroport și a doua zi dimineata am plecat cu Wizz spre Islanda. Aeroportul International Keflavik este principala poarta de intrare in tara insulara și se afla la 45 km de Reykjavik. De aici am închiriat o mașina pe toata durata șederii noastră in Islanda. Este cea mai buna varianta pe care o puteți alege.

Unde te cazezi?

Noi am găsit pe Booking o căsuța ca din povesti in Reykjavik – capitala cea mai nordică din lume, cea mai curată și in care trăiesc 60% din populația Islandei. Căsuța are un etaj și este ideală dacă sunteți 4 persoane. Pe langa cele 2 dormitoare mai are o camera care are un pat așa ca intra și 5 oameni. Este situată pe o strada foarte centrală și puteți ajunge in 2 minute pe străzile principale ale capitalei Islandei. O sa va placa foarte țara faptul ca este foarte cald in casa. Asta pentru ca Islanda asigură 85% din energie din surse regenerabile, în special hidroenergie și energie geotermală. Apa de robinet este pompată din izvor direct în casele islandezilor, este foarte pură ca să nu necesite nici o filtrare. Apa caldă din casele islandezilor provine din gheisere şi izvoare calde. Astfel facturile pentru întreținere sunt foarte mici. Exista și un banc care zice ca islandezii nu dau niciodata caldura mai incet, daca le este cald, deschid geamurile in casa.

Gazele naturale și benzina sunt folosite aici doar pentru a alimentarea mașinii și bărcilor, și asta pentru că mașinile electrice nu sunt prea solicitate de localnici. O sa vedeți pe strada multe Dacia Duster și foarte multe mașini mari. Jeep-uri sau pick-up-uri cu roti foarte mari. Asta pentru ca vântul bate destul de tare și e nevoie de mașini cu stabilitate mare.

Cum sunt prețurile in Islanda?

Orice este Islanda mai puțin o țara ieftină nu. Moneda nationala este coroana islandeza. Chiar aveam o gluma cu Silviu și ziceam ca nu poti sa cumperi absolut nimic cu 100 de coroane. Asta înseamnă cam 4 lei. O bere la restaurant e in jur de 1200 de coroane Iar la magazin in jur de 3 euro. Intrarea la toaleta pe autostrada e 200 de coroane (aproximativ 8 lei). O porți de mâncare la restaurant este in jur de 2000-5000 de coroane.

Ce sa vizitezi in Islanda?

Cascada Gullfoss sau Cascada de Aur  datorita culorii aurite a apei in care se reflecta razele soarelui.

Cascada este una dintre principalele atracții ale insulei și se afla in partea de SV. După Geysir este a doua cea mai populara atractie turistica de pe Golden Circle. Fotografiile vorbesc de la sine si explica cel mai bine cât de frumos este acest loc. Ca la fiecare atracție a insulei, exista un loc de parcare unde poti lasă mașina și apoi sa mergi pe jos pana la cascada. Cascada curge in 3 trepte pe o distanță de 2,5 km, printr-un canion de 70 metri adâncime şi 20 lăţime. Dacă vreți sa face fotografii de foarte aproape va recomand sa va imbracati bine. O geaca impermeabilă este ideală. Asta e valabilă in toata șederea pe insula. Exista o poveste potrivit căreia la început de secol XX niste investitori straini au dorit sa valorifice puterea cascadei in vederea producerii de electricitate. In 1907 un englez a vrut sa cumpere cascada de la un fermier. Fiica fermierului a angajat un avocat ca sa evite începerea construcțiilor. Se pare ca a pierdut procesul dar cu toate asta chiriașul nu a plătit și construcția nu a mai demarat. In 1940 cascada a intrat in posesia statului iar 39 de ani mai târziu a devenit obiectiv natural protejat.

Secret Lagoon

Este unul dintre locurile in care te poti relaxa și te poti bucura in liniște de piscina cu apa termala din micuțul sat Fludir. Peisajul din jurul piscinei este foarte natural, aburul care urcă din apă dă o senzație unica. Piscina cu apa termală este menținută la o temperatură constantă de 38/40 ° C – în orice moment al anului. Locul este extrem de frumos, beneficiază de toate condițiile necesare și va oferă o experiența unica. Piscina a fost creată în anul 1891, iar în 1909 primele lecții de înot au fost predate în piscină. Va puteți imagina cât de mult a schimbat acest loc micuțul sat islandez.

Friðheimar

Ați mancat vreodată intr-un restaurant aflat într-o seră? Supă de roșii și pâine proaspătă, precum și alte feluri de mâncare, într-un mediu fermecător printre plante.  E poti sa îți dorești mai mult. Și a fost cea mai buna supa de roșii mâncata vreodată. In aceasta sera se cultiva 4 soiuri de roșii și te poti bucura de ele fix in locul in care cresc. La ieșire exista și o zona in care poti sa călărești. Caii astia superbi de mai jos va așteaptă.

DC Plane Wreck – celebra epava de avion de langa orașul Vik.

Pana la avion trebuie sa mergi pe jos cam 45 de minute din parcarea aflată la sosea. Nu exista indicatoare însă parcarea e plină mereu așa ca o sa îți dai seama unde se afla avionul prăbușit în anii ’70. Este vorba despre un Douglas R4D-8 -Super DC-3. Aeronava s-a prăbușit în Sólheimasandur miercuri, 21 noiembrie 1973, la ora 14:00. La bord se aflau 7 membri ai echipajului. Nimeni nu este sigur de ce avionul s-a prăbușit. Exista mai multe teorii unele care zic ca a fost vorba despre o eroare umană, altele ca au existat probleme tehnice. Important este ca nu au existat răniți. Avionul a aterizat pe gheata unui rau și nu s-a scufundat.

Hrunalaug Hot Springs

Este un loc unic pe care trebuie să-l vizitați neaparat. Izvoarele termale din Hrunalaug sunt ascunse în munții din sudul Islandei și oferă o atmosferă mică și extrem de intimă. Cum sa faci baie la 0 grade intr-o cada cocoțată pe marginea unei stânci. Pot intra pana la 15 persoane și e tare faptul ca nu sunt foarte turistice. Aceste sunt mai populare printre localnici care vin sa se relaxeze in weekend. Prețul este la alegerea turistului. Poti dona cât vrei. Poti ajuta cu 10 euro.

Craterul vulcanic Kerið

Craterul Kerið este situat in sudul insulei si face parte dintr-o suita de caldere. Zona este cunoscuta sub numele de Regiunea Vulcanica de Vest a Islandei. Caldera are 3000 de ani și este cel mai tanar crater vulcanic, cu o eroziune nu foarte pronuntata. In 2008, zona a fost inchisa publicului, ulterior a fost redeschis iar intrarea costa 400 coroane islandeze (aproximativ 2 EURO), Kerið devenind primul obiectiv turistic al Islandei supus unei taxe de vizitare.

Jökulsárlón este cel mai popular ghețar din Islanda. Asta și pentru ca este foarte ușor să ajungi la el – este la 15 metri de drum. Locul este situat la 400 de kilometri de Reykjavik. Este unul dintre cele mai adânci lacuri din Islanda (250 m) și a luat naștere in anii 1920. Bucățile de gheata care se desprind zilnic pică in lac și de aici pornesc spre mare. Peisajul este fantastic.

Gheizerul Strokkur – cel mai cunoscut și mai popular din întreaga Islanda.

Aflat in partea se SV – aici se afla și cea mai activă zonă de izvoare termale – circa 100 de gheizere. Cu mașina din Reykjavik se ajunge cam intr-o ora și jumătate. Strokkur aruncă apa la o înălțime de 30 m la fiecare 7-10 minute, lucru care transformă această activitate naturală într-un real spectacol. Marele Geysir arunca jeturi fierbinţi la 70-80 de metri înaltime de 3 ori pe zi.  Exista și un centru expozitional care se poate vizita. Spațiul este delimitat prin panouri informative și e indicat sa nu depășiți zona ca sa nu va răniți din cauza temperaturii ridicate a apei. Cel mai apropiat spital este la 60 de km distanta.

Seljalandsfoss – cea mai populara cascada din Islanda.

Cascada are 65 de metri inaltime si este superba. Este singura cascada din lume prin spatele careia este posibil sa te plimbi. Sa nu uiți de geaca impermeabilă. Aici ai cea mai mare nevoie de ea asta pentru ca vaporii de apa te vor stropi in întregime. La cascada ajungi destul de ușor. Din Reykjavik mergi in direcția orașului Vik si cam in doua ore ești la destinație. Este vizibila de la sosea așa ca pur și simplu nu ai cum sa o ratezi. Nu o poti rata, intrucat este vizibila de pe sosea. Sa va opriți și la cascada Seljalandsfoss. Merita. Și încă ceva. Cele mai spectaculoase fotografii se pot face de pe poteca care urcă prin spatele perdelei de apă.

Reynisfjara

Înainte sa ajungem la plajele celebre cu nisip negru am făcut o escala la farul din Dyrholaey. Se vedeau perfect stâncile si valurile oceanului. Se poate observa asta din fotografiile de mai jos. Dyrhólaey este un loc pur și simplu minunat. Aici aveți posibilitatea sa vedeți una dintre marile minuni pe care natura le-a facut pe insula – este vorba de celebrele formaţiuni stâncoase create de o eruptie vulcanica submarină acum 80 mii ani. Coloanele bazaltice de la Reynisdrangar pur și simplu zici ca sunt sculptate. Iar plajele cu nisip negru de origine vulcanica arată ca in filmele cu vikingi. Atentie mare la valuri. Sunt foarte, foarte puternice. Se ajunge foarte ușor – de pe Ring Road (Route 1) mergi pe drumul 215 pana la parcare.

Diamond Beach – plaja neagra cu diamante

Diamond Beach se află in SE, la doar câțiva metri depărtare de ghețarul Jökulsárlón. Blocurile de gheata ajung pe o plajă cu nisip negru, dând impresia că este acoperită cu foarte multe diamante. Fotografiile de mai jos vorbesc de la sine. Locul este superb. Atenție mare la valuri. Dacă te duci prea aproape de mal Riști sa faci o baie care o sa fie cam rece 🙂

Blue Lagoon

La doar 40 minute distanță cu mașina de capitala Reykjavik se află unul dintre cele mai tari spa-uri geotermale din lume. Locul a fost inaugurat in 1976 și este celebru în toata lumea pentru apa turcoaz fierbinte și pentru faptul ca este în aer liber. Apa atinge temperaturi de pana la 39 grade Celsius. Locul dispune de sau e, camere de relaxare, restaurante și magazine.

Hallgrímskirkja

O construcție care îți taie respirația. Hallgrímskirkja este un reper modern important al capitalei Reykjavik – leagănul creştinismului în Islanda. Este cea mai înaltă și cea mai recognoscibilă clădire din Islanda. Poti urca pana in turnul înalt de 73 m de unde poti vedea tot orașul. Arhitectura este inspirata de Cascada Neagră, o formațiune de bazalt, una dintre minunile naturale ale Islandei. În faţa bisericii este statuia lui Leif Erikson, un explorator islandez-norvegian, considerat drept primul european care a pus piciorul pe pământul Americii de Nord.

Aurora boreală e una dintre cele mai populare atracții din Islanda. Noi am tot gonit dupa ea in fiecare zi. E indicat sa mergi la marginea orasului, unde e cat mai putina lumina. Este un fenomen unic care se poate vedea doar in anumite locuri de pe planeta. Norvegia, Canada si Islanda sunt cateva dintre aceste locuri. Nu exista garantia ca o prinzi insa merita sa incerci. Si vanatoarea de Aurora e ok 🙂 Aurorele sunt legate de vânturile solare, sunt rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din soare. Perioada in care e indicat sa mergeti in Islanda este septembrie – aprilie.

Foto: Alex Conu

În Islanda sunt peste 700.000 de ovine și foarte mulți cai care aleargă pe campurile insulei. Islandezii cresc cai încă din vremea vikingilor, iar clima şi natura aspră i-au făcut curajoşi, rezistenţi şi agili. Te feresc de curenţii înselatori ai râurilor sau de alunecările de roci.

Ce sa cumpărați din Islanda?

Toți islandezii poartă lopapeysa – un pulover tricotat de lână cu figura națională distinctivă. Sunt destul de scumpe însă extrem de călduroase și foarte calitative.

Ce mănânci in Islanda?

Peste. In toate felurile. In toate modurile preparat. Mâncarea este mega curată, Ingredientele sunt super bune la gust. Somonul are cu totul și cu totul alt gust. Așa ca și la capitolul asta țara asta e geniala. Recomand restaurantele din port. Kopar și Kofinn. Însă toate au mâncare foarte buna.

Încă un motiv de respect pentru Islanda:

In 2008 Islanda a trecut printr-un moment istoric. Au făcut Revoluția din Bucatarie – asta după ce banca centrală a țării a fost naționalizată și Islanda a intrat în faliment. O dovada de independenţă şi pragmatism unica in lumea asta in care trăim. Ca urmare a protestelor marile bănci au fost naționalizate şi primul ministru a fost judecat pentru proasta gestionare a crizei economice. Da. Exista așa ceva. Pare un film, pare ceva ireal, pare rupt din alta lume, alt univers. Cetăţenii au hotarât prin referendum, să nu se plătească datoria de 3,5 miliarde de euro creată în Marea Britanie și Olanda. Asta ca tot am trecut și noi prin referendum. Dar la ei chiar era despre un subiect. In plină criza, Islanda a avut nevoie de banii FMI pentru a depăși momentul. Cu banii primiți islandezii nu au dat nici măcar o coroana pentru a ajuta cele 4 bănci din țară să supraviețuiască. Le-a lăsat să falimenteze. Mai mult, e singura țară care și-a băgat la închisoare bancherii considerați responsabili de criza financiară. De atunci pana acum Islanda merge din ce in ce mai bine. Asta pentru ca aloca cea mai mare parte a bugetului pentru educaţie, sănătate şi tehnologii moderne.


5 Comments

  1. Dau
  2. Ioana Hosu
  3. Ioana Timis
  4. Dalia
    • Otrava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.