Cea mai puternica forma a memoriei
Written by Otrava, Posted in Diverse
Am copilarit pe culoarele si in cabinele Teatrului de Comedie, din Bucuresti, unde tatal meu era actor. M-au fascinat mirosul din teatru, recuzita, costumele actorilor, scartaitul podelelor din lemn, piesele de teatru pe care le vedeam de foarte multe ori. Erau spectacole pe care le vedeam de 10-15 ori. Stiam replicile, stiam tot ce urma sa se intample pe scena. Intreaga atmosfera de acolo mi se parea magica. Era lumea mea.
Lumea in care tatal meu m-a introdus de mic si in care am ramas. Ca spectator, ca iubitor de teatru, ca pasionat de arta spectacolului. Mi se pare o lume magica, fascinanta, un soi de incursiune in Tara Minunilor. De fiecare data cand intru intr-o sala de teatru, mirosul imi aminteste de copilarie, de tatal meu, de prima experienta in acest spatiu minunat.
Chiar vorbeam zilele trecute cu un prieten depre genul acesta de amintire. Despre tot ce tine de olfactiv, despre miros si despre legatura rapida pe care o face creierul cu asta. Cu siguranta mirosul de detergent ne aduce aminte de hainele proaspat spalate pe care mama le aducea in casa dupa ce stateau la uscat pe balcon.
Mirosul ne trezeste amintiri puternice pentru ca intra in partile emotionale si ale memoriei, de la nivelul creierului, la fel cum cuvintele ajung in partile de gandire. Exista momente cand simti un miros si imediat il asociezi cu unele amintiri, unele trairi.
Simtul olfactiv are un impact puternic asupra amigdalei care proceseaza emotiile. Si uite asa, un simplu miros de tei iti aminteste de copilarie. La fel si in cazul meu cu mirosul de lemn al scenei de teatru combinat cu parfumul actorilor si mirosul hainelor pe care le poarta. Este un mix care imi trezeste amintiri foarte placute. Cu siguranta toti avem astfel de amintiri.
Am citit o treaba potrivit careia amintirile olfactive ne urmaresc chiar si atunci cand dormim. Se pare ca partea creierului, care proceseaza mirosurile, este intr-adevar o solutie-cheie pentru formarea amintirilor de lunga durata. In urma unui studiu realizat de Universitatea Yale, 200 de oameni au avut de identificat 80 de arome cunoscute. Astfel, cel mai recognoscibil miros se pare ca este cafeaua. In acelasi top se regasesc si ciocolata, bananele, fumul de tigara, naftalina, guma de mestecat, scortisoara si creioanele.
Si pentru ca vorbim despre mirosuri, trebuie sa le si simtim puternic. Si asta se poate face doar daca avem grija de igiena nazala. Igiena nazala este la fel de importanta; precum igiena dentara sau cea a urechilor. Nasul este prima bariera impotriva infectiilor, poluarii, si, daca este ingrijit cum trebuie, el va actiona ca un purificator natural al aerului pe care il respiram. De asta trebuie ingrijit zilnic.
Cu toate ca parca despre treaba asta nu stim atat de multe ca in cazul igienei dentare, incercam sa ne educam… Din mers 🙂 Prin urmare, igiena nazala consta in curatarea narilor si a mucoasei nazale cu apa de mare sau cu solutii bogate in sare, pentru a ajuta la imbunatatirea functiei de filtrare. Igiena nazala ajuta la mentinerea sanatoasa a nasului, a urechilor si a gatului… si ne previne de boli precum gripa si raceala, rinita cronica si otita. Ca tot auzim din ce in ce mai des, in jurul nostru, despre oameni care au astfel de boli.
Prin urmare, prin postarea de astazi va fac cunostinta cu Nosette Classic. Numai bun pentru igiena zilnica a nasului, pentru curatarea si hidratarea zilnica a nasului. Dintre toate produsele cu apa de mare, Nosette Classic este solutia ideala pentru igiena nazala zilnica, fiind 100% natural, pe baza de apa de mare din Marea Adriatica, una dintre cele mai curate mari din lume.
Pentru mine, confirmarea ca produsul este ce trebuie, vine din partea Dianei. Ea foloseste acest spray nazal. Mai mare confirmare ca e bun, nu exista 🙂 Voi ce amintiri aveti legate de un miros anume?