“Cel mai benefic lucru este sa-ti urmezi creativitatea si sa gasesti o forma de a o exprima!”
Written by Otrava, Posted in Diverse
Cu ceva vreme in urma eram la o masa cu mai multi prieteni. Era o onomastica la care ne-a invitat un prieten foarte bun si vorbeam despre evenimentul asta. La un moment dat unul dintre prietenii mei propune sa ii luam ceva prietenului respectiv de ziua lui. Toata lumea de la masa apreciaza gestul si incepem sa discutam despre faptul ca ne face placere sa ii luam ceva respectivului de ziua lui. De aici incepe o discutie interminabila plina de opinii care mai de care in contradictoriu despre cadoul respectiv.
Ce sa fie? Bilete de avion? Nu ii place sa zboare cu avionul. CD-uri cu muzica.?Nu mai are unde sa le asculte. Carti? Omul e foarte pretentios la capitolul asta si e greu de ghicit ce o sa ii placa. Un parfum? Are o tona si e greu sa ghicesti asta cu parfumul. Si atunci discutia se transforma radical de la placerea de a face un cadou la chinul de a alege ceva sa ii si placa.
Am facut introducerea asta pentru a vorbi despre un cadou cu care mergi la sigur la femei. Adica cand habar nu ai ce masura poarta la rochie, cat are la pantofi, ce parfum sa cumperi, ce carte sau ce dulciuri sa ii iei iti vine in cap ideea asta care la femei merge. INTOTDEAUNA. Un buchet de flori te duce la liman indiferent ca este ziua ei de nastere, 1 martie, 8 martie, ziua de nume sau una dintre multele sarbatori de care femeile se tot bucura pe durata intregului an calendaristic. La barbati a incercat cineva sa faca o zi de nastere dar cred ca niste femei au pus de o ordonanta si au scos repede in ilegalitate ziua respectiva.
Dar ce flori? Cum sa fie buchetul? Ce culori? Ce ambalaj alegi? Ce faci cu florile cand le aduci acasa si instant se pleostesc? Si uite ca treaba incercata astazi trebuie experimentata de toata lumea. Fie ca este vorba despre barbati sau femei. Azi am luat parte la un workshop care a avut ca scop fix asta: alegerea unui buchet de flori pentru o persoana draga. In cazul de fata sotia mea. Si am avut un spijin de nadejde in treaba asta pe Carmen Baboian, creatoarea din spatele brandului Petalia, cu care am ras tare din prima clipa in care am ajuns la atelier pana cu mult timp dupa ce buchetul era deja gata.
Am inceput de la baza. Ce flori alegi? Ce culoare? Am avut de ales din 7-8 sortimente de flori de sezon. Am plecat de la ideea de a face un buchet alb si de aici ne-am jucat si cu flori de alte culori. Dupa ce am facut selectia le-am pus pe masa de lucru si am inceput sa le curatam de frunze si de alte flori mai mici care erau pe tulpina pentru ca mi-a spus Carmen ca astfel o sa reziste mai mult pentru ca toata apa o sa mearga doar la floarea principala. Nu stiam treaba asta. La fel cum mi-a zis ca dupa ce ajungem acasa cu buchetul trebuie taiat din tulpina cam 2 centimentri cu ceva ascutit pentru a nu deteriora tulpina, atfel ca florile sa nu se pleosteasca cand le punem in vaza. Cat traiesti inveti. Apoi m-a intrebat care as vrea sa fie floarea principala, care imi place cel mai mult, care este vedeta buchetului. Cu florile care ne plac cel mai mult incepem treaba, ele sunt miezul buchetului si de aici incepe joaca. Floarea mea de baza a fost ranunculus iar in buchet am mai avut lalele, genista, anemone, mathiola, un pic de eucalipt si sa ii dam drumul la treaba.
In timp ce adaugi florile una cate una buchetul se ruleaza sa vezi cum stai dupa fiecare fir de floare adaugat. Si uite asa buchetul a crescut din ce in ce mai mare apoi am taiat tulpinile la egalitate si daca buchetul sta perfect pe masa de lucru inseamna ca ti-ai facut treaba bine.
La mine a stat. Adica la Carmen 🙂 Am folosit pentru prima data foarfeca de gradina, apoi am ales impreuna ambalajul, funda si pentru a nu mai taia din tulpini cand ajung acasa – Carmen a pus buchetul in apa si l-am transportat perfect pana acasa.
“Cateodata nu este usor sa mai visezi cand gasesti mult gri in jur. Cotroceniul imi aduce linistea de care aveam nevoie eu si florile mele. Este locul florilor cu poveste, Petalia.”
Am ras mult si mi-a placut foarte tare ideea. Si binenteles de Carmen – o femeie cu o poveste misto. A teminat facultatea de inginerie constructii nave si acum are un atelier floral in Cotroceni. Mi-a explicat despre nebunia ei, despre pasiunea pentru flori, despre momentul cand a decis sa plece din tara si sa faca un curs de specialitate la Paris, despre faptul ca rezoneaza cu stilul natural de a aranja florile a lui Chaterine Muller si despre Paula Pryke care a fost pentru Carmen motorul ideilor neconventionale, care i-a aratat ca arta nu are limite prin modul de a imbina florile cu dulciurile, fructele sau legumele. M-am simtit extraordinar de bine in locul ala care emana o energie foarte misto si pe care va invit sa ii treceti pragul. Nu este despre flori ci despre cum florile pot sa spuna povesti. Despre ce inseamna sa oferi un buchet de flori cu poveste unei persoane dragi. Carmen asta face. Iti “fura” ideile si le transpune intr-un buchet de flori cu poveste.
“Am observat ca sunt doua categorii de oameni care ofera flori: cei care o fac din placere si cei care o fac pentru a obtine ceva in urma acestui gest. Acestia din urma sunt persoane care simt nevoia de recunoastere, validare, iertare in fata celui care ii ofera flori. Este foarte interesant si cum aleg oamenii sa cumpere dintr-un loc si nu din altul. Ca oricare alta achizitie care tine de validare in fata cuiva, alegerile sunt subiective si emotive. Pentru cineva care tine la imaginea lui alegerea va fi un brand cu care se identifica si nu florile de la coltul strazii.”
Interesant si punctul asta de vedere. Chiar nu m-am gandit niciodata la asta. Iti multumesc Carmen pentru lectia oferita la atelierul tau de creatie florala si promit ca data viitoare o sa fac un buchet si mai frumos. Ma bucur ca am luat parte la #MuseumofEmotions – o idee care pleaca de la faptul ca florile rar intalnite se aseamana cu operele de arta din marile muzee. Fix asa este. Un buchet de flori facut la un atelier care se ocupa cu asta este o opera de arta in sine.
Si inca ceva. Am ras tare pe tema asta. Va rog sa mergeti la atelier si sa va explice Carmen cum sta treaba cu trandafirii rosii. Cum scapa femeile de cliseul in care el vine acasa over and over again cu un buchet de tradafiri rosii :)))))) Mi-a placut tare asta.
Sfaturi de la Carmen:
– Poti sa te joci culorile din buchete dar nu foarte mult. Si daca alegi albul sa fie prioritar nu arunca 3 fire de flori rosii doar din dorinta de a pune “o pata de culoare”.
– E foarte important cand alegi florile sa te gandesti la personalitatea persoanei careia vrei sa i le oferi: care sunt culorile preferate, materialele preferate, florile preferate.