BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

13

January 2017

2

COMMENTS

“Cel mai important este sa fii sincer cu tine in primul rand. Sa vrei sa vezi ce e cu tine, si daca esti bine tu cu tine, poti fi bine si cu cei din jur.” Interviu cu Tudor Aaron Istodor

Written by , Posted in Film, Teatru

Este cel mai pe val actor de la noi, il puteti vedea la Godot in mai multe spectacole – printre care “Happy End”, “Carpathian Garden”, “Testosteron”, “Cupluri”, “Cineva ca tine”, “Iulius Cezar”, in “Iluzii” sau “XXL” la Act sau “Hagi Tudose” la Metropolis. Eu imi amitesc cu drag de un rol exceptional facut in “(Cu)Cuieinfrunte” dupa un text exceptional scris de Eric Bogosian sau in “Ziua fututa a lui Nils” de Peca Stefan – ambele jucate in spatiul unic plin de poveste de la Green Hours. Pe langa toata aste este unul dintre cei zece tineri artisti europeni selectați in programul Shooting Stars, organizat de European Film Promotion si joaca in cel mai noiu film facut de Adrian Sitaru, “Fixeur”. Doamnelor si domnilor la “Romania mea” stam de vorba cu Tudor Aaron Istodor.

“Fixeur”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, va rula în cinematografele din București și alte 25 de orașe din 27 ianuarie 2017.

Cand m-am gandit sa fac un interviu cu tine fix asta mi-a venit in cap. Mise pare unul dintre cele mai frumoase clipuri romanesti si una dintre celemai emotionante piese din limba romana. Cum a fost pentru tine sa filmeziclipul “Tata” de la Timpuri Noi?

„Timpuri Noi” e formatia mea de suflet. Tin minte, eram mic mic si tata a adus o caseta audio, cu o poza cu un bebelus care radea pe coperta, si era o melodie “Perfect” care imi placea la nebunie. Mai tarziu am crescut, si am inceput sa inteleg si ce spun versurile 🙂 Dupa asta i-am vazut in concert la Szeget si eram singurul care canta cu ei versurile melodiilor, dupa mult timp cand i-am cunoscut, si-au adus aminte de pustiu ala care canta cu ei la concert. Cand am ascultat prima oara “Tata”, m-a emotionat tare. Tare tare.

Mi s-a parut una din cele mai sensibile si frumoase melodii pe care le ascultasem. Si cand mi-au propus sa fiu in clip, normal ca m-am bucurat ENORM. La filmari a fost simplu: ascultam melodia, m-am emotionat rau de tot, m-a luat plansu’, si nu puteau sa filmeze ca plangeam incontinuu. Chiar asa a fost. Era si tata acolo, au inceput sa ma napadeasca ganduri, cum ar fi daca… In fine. Pana la urma am filmat si l-am luat pe tata in brate cu tot dragul din lumea asta si a ramas si in clip. E o piesa tare tare frumoasa.

“In deriva” este unul dintre cele mai tari seriale romanesti, “Din dragoste cu cele mai bune intenții” este un film infiorator de real, “Domestic” este o comedie romaneasca pura pana in maduva oaselor iar „Ilegitim” este un film tulburator care te pune pe ganduri si iti pune multe semne de intrebare. Cum e sa lucrezi ca Adrian Sitaru?

Perfect. Ca sa-i citez pe Timpuri Noi. Ok, poate perfect nu exista, dar si mie imi placeau foarte mult filmele lui si imi doream sa lucrez cu el, si mi-a placut foarte mult. Adica stie ce vrea, face filme cu sinceritate si despre lucruri care il macina si il intereseaza. Si lucreaza foarte misto cu actorii. Adica pot sa spun ca iubeste actorii, si cred ca asta e calitatea numarul unu a unui regizor. M-am dus cu el pana la capat, adica am avut incredere maxima in el. Si cred ca si el a avut in mine:)  Stiam ca niciodata nu o sa zica stop, trecem la urmatoare secventa, pana nu iesea secventa pe care o filmam. A fost o secventa pe care am refilmat-o a doua zi, pentru ca pur si simplu nu iesise. Ne-am dus la hotel dupa filmare, ne-am mai gandit, am experimentat si pana la urma ne-am dat seama ce lipsea. Si a doua zi a iesit. Mi-a placut mult sa lucrez cu el.

Citeste si: “Lumea are nevoie sa incetineasca un pic. Sa se opreasca din alergatura asta spre un viitor mai bun. Ne-am pierdut pe noi undeva intre vis si realitate.” Interviu cu Raluca Aprodu

„Spotlight” este unul dintre filmele care mi-au placut tare in 2016. Povestea lui Radu are mica legatura. Omul e jurnalist si face o ancheta. De ce in Romania nu exista acest tip de jurnalism? In afara de Tolontan si “Romania, te iubesc!” niciun un trust mare nu investeste in asta.

Recunosc, n-am vazut Spotlight. Dar o sa-l vad, si iti zic atunci.

Pana cat poate merge un ziarist pentru a isi atinge scopul si a afla adevarul intr-un caz?

Pai cred ca depinde de la om la om, de la ziarist la ziarist. Cred ca unii pot sa calce peste cadavre si la figurat si la propriu si altii nu. Si cred ca sunt unii care isi risca viata. Si unii care risca viata altora.

Fixer_05 (1)

“Cred ca daca esti iubit cand esti mic iti e mai usor sa-ti exprimi iubirea.”

Ai spus intr-un interviu ca te ghidezi dupa bunul simt. Care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat in viata? Care sunt reperele tale?

Iubirea. Sa iubesti. Sinceritatea. Sa fii sincer cu tine in primul rand. Sa vrei sa vezi ce e cu tine, si daca esti bine tu cu tine, poti fi bine si cu cei din jur. Suna a clisee dar chiar cred asta. Bunatatea. Profesionalismul. Si umorul. Neaparat umorul.

“Iubirea adevarata vine chiar in liniste si e ca… o mangaiere de mama.” Sunt vorbele lui Andi Vasluianu. La tine cum a venit iubirea?

Nu stiu. Am fost un copil iubit. De parinti, de bunici, de strabunici. Cred ca daca esti iubit cand esti mic iti e mai usor sa-ti exprimi iubirea. E clar ca la fiecare e altfel. Stiu ca m-am intrebat cum e la mine, dar la Coltrane a venit “A love supreme”. L-am dat de exemplu pentru ca îi iubesc “A love suprem”-ul.

Citeste si: “Cred ca esential in viata e sa stii sa te bucuri de detalii.” Interviu cu Rodica Lazar

Ai fost nominalizat intre cei 10 tineri actori europeni in programul Shooting Stars. Felicitari. Poti sa imi spui mai multe despre treaba asta?

Multumesc. In fiecare an se face o selectie de catre un juriu, si in urma selectiei asteia, care presupune ca juriul sa se uite la filmele pe care le-ai facut, din nu stiu cati actori, raman 10 care participa la acest Shooting Stars, care are loc in timpul Festivalului de la Berlin in februarie. Sunt 4 zile in care cei zece se intalnesc cu agenti, directori de casting, persoane importante din industria filmului. Deci e o super sansa pentru un actor sa aiba vizibilitate internationala, sa lege niste contacte, sa I se intample ceva in viitor. Nu e nici o garantie ca voi fii un star dupa asta, dar ma bucur in primul rand ca e o recunoastere muncii mele si poate fii o sansa sa se intample ceva foarte misto dupa.

Tudor Istodor, credit photo Andrei Runcanu

(Foto: Andrei Runcanu)

Am citit un inteviu cu tine si dadeai cea mai corecta definitie a unui actor: “Când intru pe scenă sunt si încerc sa; fiu viu.” E greu sa fii viu?

Pai cateodata e foarte greu. Mai ales cand iti vin tot felul de paraziti in minte. Sau cand nu esti destul de concentrat la ce ai de facut. Cand iti fuge mintea in alta parte, sau te gandesti “cum” ar trebui sa faci nu stiu ce, in loc sa fii pur si simplu. Cateodată e foarte greu doar sa stai. Pur si simplu. Imi vine sa joc ceva 🙂 Dar cand esti viu, esti viu, si se vede, orice ai face.

Citeste si: “Ii sfatuiesc pe cei care se plang de job-urile pe care le au sa inchida ochii si sa-si dea seama pana la ce varsta se vad facand meseria aia.. sa lupte pentru crezul lor.” Interviu cu Marius Manole

Mi-a placut statusul asta de pe Facebook la final de 2016: “Happy End. Adica Final Fericit. Final fericit e atunci cand iei 10 in teza la mate, si daca luai 10 puteai sa mergi cu prietenii la cabana. Final fericit e cand bagi cosul de 3 puncte in ultima secunda si echipa ta era condusa cu 72 la 70. E atunci cand de mult astepti momentul, inima iti bate ca un cutremur de 10,6 , iti iei inima in dinti si te apropii sa o saruti pentru prima oara si ea..te saruta si ea. Final fericit e cand ea care te-a crescut mare de cand erai mic, la tara si te trimitea cu caprele si iti spunea ca e bun caimacul de la lapte si ai vazut-o fericita ca esti mare acum, si ea nu mai e. Final fericit e cand omul langa care traiesti vine acasa dupa repetitii si mananca sarmale cu mamaliguta langa pisicile care vor sa stea cu ea si cu tine , si ea se uita la tine ca si cum daca acum, in momentul asta s-ar termina lumea, asta e cel mai fericit final.” Ce status ai pune fix acum pe Facebook?

Ma bucur ca ti-a placut. A fost sincer. Si sincer, acum n-as pune nici un status pe Facebook. Oricum stiu ca n-as pune nimic cu zapada, lopata, before and after, ia uitati–va cum am scos eu masina de sub zapada. Asta chiar nu.

Tudor Istodor 2

Fanny Ardant mi se pare una dintre cele mai fascinante actrite din lume.Cum e sa lucrezi cu ea?

Tocmai m-am intors de la Paris, de la premiera ultimului film al ei “Le divan de Stalin  in care am jucat. Am lucrat foarte bine cu ea de la primul film “Cendre et Sang”. Ce mi-a placut cel mai mult la ea a fost energia si faptul ca vrea sa faca cum vrea ea. Adica iti transmitea o energie absolut uriasa, si o forta foarte mare, pe care daca o luai si nu te puneai de-a curmezisul simteai ca spargi munti. Pe bune. Si imi place ca face lucrurile cum le simte ea. Nu cum trebuie. Nu cum se face. Doar cum simte si crede ea. Si in ultimul film, daca vrei sa vezi o biografie a lui Stalin, il vezi degeaba. E o poveste. Spusa intr-un fel al ei. Mie imi place foarte mult.

O sa inchei cu un citat care imi place foarte tare. Si nu sunt subiectiv 🙂 “Lumea are nevoie sa incetineasca un pic. Sa se opreasca din alergatura asta spre un viitor mai bun. Ne-am pierdut pe noi undeva intre vis si realitate.” Sunt vorbele Ralucai Aprodu. Tu de ce crezi ca are nevoie lumea in clipa de fata?

Da, frumos a spus. Ce sa zic, numai chestii utopice imi vin in minte, sa se opreasca terorismul, sa se iubeasca si sa se accepte unii pe altii… Cred ca lumea are nevoie in clipa de fata de arta. Acum chiar mai mult ca oricand.

Fixeur Poster

Despre „Fixeur”

„Fixeur” a avut premiera mondială, în toamna anului trecut, în cadrul Toronto International Film Festival. Cel mai nou lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, „Fixeur” a câștigat luna trecută, Premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Tudor Istodor, și Mențiune Specială a Juriului în cadrul Les Arcs European Film Festival.

Pelicula, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

Fixeur Still

Din distribuție fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca.

Imaginea a fost semnată de Adrian Silișteanu, montajul de Mircea Olteanu, de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, scenografia Gina Călin, costume Adina Bucur, producători Anamaria Antoci și Adrian Silișteanu, co-producător Jean des Forêts.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.