BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

15

April 2018

0

COMMENTS

Cele mai bune filme ale lui Milos Forman

Written by , Posted in Diverse

Si-a pierdut parintii in lagarele naziste, a facut parte din noul val al cineastilor care militau impotriva regimului comunist din fosta Cehoslovacie in anii ’60 si ii placea berea, tenisul si Cannes-ul. “Ziceti adevarul, acesta este totul” s scris Gilles Jacob pe Twitter. Postarea de astazi este una care sa va reaminteasca de unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile: Milos Forman.

Amadeus (1984)

Amadeus este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri care la bătrânețe este vizitat de un preot pentru a se spovedi. Ca mod de filmare este clasic și obiectiv, aproape toate cadrele sunt fixe iar personajele sunt întotdeauna încadrate simetric, dinamica sau dezordinea reieșind din jocul actoricesc sau muzică, de altfel ritmul secvențelor este constant și lent.

“Foarte mult din ceea ce ofera filmul arata ca o supraelaborare din unghiul teatruluia ceea ce era, din acelasi unghi, mult mai exaltat in original. In acelasi timp, e greude identificat vreun element interpretativ care sa nu faca parte din prelucrarea proteica la care Shaffer si-a supus tema.” – Richard Combs – 1985 (Monthly Film Bulletin)

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Patrick McMurphy (Jack Nicholson) se indragosteste de o fata de 15 ani si ajunge in inchisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, McMurphy se preface ca ar fi nebun si reuseste sa fie trimis intr-un azil. Dar constata ca nici in acest loc viata nu este deloc usoara. Asistenta – sefa, Mildred Ratched (Louise Fletcher) se dovedeste a fi mult mai periculoasa decat bolnavii pe care ii persecuta. In dorinta de a incalzi putin atmosfera apasatoare din ospiciu, McMurphy ii corupe pe colegii lui la jocuri de carti si de basket, reusind astfel sa ii mai scoata din starea lor generala de letargie.  Dar iarasi apar complicatiile. McMurphy da o petrecere, care se sfarseste din pacate tragic: unul dintre internati se sinucide si necazurile incep sa se tina lant.

“Un erou de proportii supraomenesti incearca sa reintrduca respectul de sine si simtul individualitatii intr-un grup de dezmosteniti infranti si lipsiti de personalitate. Filmul reda un conflict simbolic intre bine si rau, dorinta si abstinenta, individ si autoritate; un cosmar kafkian al omului normal inchis printre nebuni. El este o alegorie politica a revolutiei impotriva autoritatii, caracteristica Americii anilor ’60.” – J. J. Dawson – 1975 Cinemagia

The People vs. Larry Flynt (1996)

Filmul redă povestea lui Larry Flynt, americanul care a fondat revista pentru adulți “Hustler”, o apariție ce ignoră moralitatea societății și nu ține cont de niciun tabu. Acuzați din toate direcțiile, Flynt, împreună cu avocatul său, încearcă să apere nu numai revista, care i-a adus celebritatea, dar și dreptul de liberă exprimare într-o țară democratică.

Man on the Moon (1999)

Evocare a vietii cunoscutului si extravagantului comic Andy Kaufman, celebru in America anilor ‘’70. De cand se stie, Andy Kaufman a facut haz de toata lumea, dar si de el insusi, caci si-a inventat un alter-ego nesuferit si zgomotos. Ii place genul ciudat de comedie sarcastica pe care o juca adesea si in viata de toate zilele. Dar cand o boala incurabila ii va intrerupe brusc cariera, ii va fi greu sa lupte cu realitatea si soarta.

Ragtime (1981)

Situata in New York actiunea se desfasoara pe mai multe planuri. Totul porneste de la un incident rasial. Coalhouse Walker Jr. este un cantaret de jazz de culoare care ajunge bogat si celebru datorita talentului sau iesit din comun. Faima sa ii infurie pe niste xenofobi notorii care, intr-o buna zi, ii vandalizeaza casa si ii distrug masina pe care abia si-o cumparase. Dupa ce isi revine din soc, Walker cere dreptate, dar nu o obtine, din cauza coruptiei si mentalitatilor intolerante.  In paralel, filmul urmareste destinele nefaste ale altor personaje. Un artist imigrant de origine evreica incearca din greu sa ajunga regizor iar un arhitect este ucis de un psihopat care incearca sa puna mana pe o femeie superba.

Taking Off (1971)

O adolescentă decide că viața în familia ei este un chin, așa că își face bagajele și părăsește casa părintească. Gestul fetei îi aduce pe părinți în situația de a-și revizui dramatic stilul de viață. Pelicula regizorului ceh Milos Forman, reprezentant al noului val, este prima în limba engleză și spune povestea unei adolescente fugare. În vreme ce Jeannie Tyne (Linnea Heacock ) încearcă să își găsească locul prin New York, părinții, Lynn (Lynn Carlin) și Larry (Buck Henry), își caută disperați fiica dispărută. În cele din urmă, Jeannie se întoarce, însă, ceea ce găsește aici, nu mai semănă deloc cu ceea ce lăsase înainte de a pleca. Părinții săi se înscriu în Asociația Părinților Copiilor Fugari și au parte de o serie de experiențe la care nu s-ar fi așteptat vreodată. “Desprinderea” a primit șase nominalizări la premiile BAFTA, o nominalizare și un premiu la Festivalul de Film de la Cannes și o nominalizare la Writers Guild of America.

Horí, má panenko (1967)

Departamentul pompierilor dintr-un orășel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraș este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumusețe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase. Probabil cel mai cunoscut film cehoslovac din toate timpurile!

Goya’s Ghosts (2006)

Pictorul Francisco Jose de Goya, barbat respectat si influent, intra in legatura cu Inchizitia spaniola dupa ce muza lui, Ines, este arestata de biserica sub acuzatia de erezie. Thomas, tatal acesteia, constient de relatia pictorului cu Fratele Lorenzo, caruia ii pregateste un portret, ii cere ajutorul pentru eliberarea prea tinerei si frumoasei lui fiice, Ines.

Hair (1979)

Film muzical, inspirat dintr-un cunoscut spectacol de pe Broadway din anii ’60. Claude, un tanar din Oklahoma soseste la New York si se imprieteneste cu un grup hippie, condus de Berger. El se indragosteste de Sheila, o tanara dintr-o familie bogata. Fericirea lor este scurta: Claude trebuie sa plece in razboiul din Vietnam. Film cult, cu o muzica de neuitat, o realizare ireprosabila si actori fantastici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.