Cele mai bune filme din 2016
Written by Otrava, Posted in Film
A fost un an foarte bun in ceea ce priveste fimele. Am vazut niste adevarate capodopere in 2016. Asa ca imi este foarte greu sa fac o lista. Nici macar nu am facut un top. Am ales 25 de filme care mi-au placut.
Mal de Pierres de Nicole Garcia
Gabrielle locuiește într-un sat din sudul Franței, într-o epocă în care visul ei de a-și găsi iubirea adevărată e considerat scandalos. Sau semn de nebunie. Părinții ei o căsătoresc cu José, un muncitor sezonier cinstit și harnic care, cred ei, o va transforma într-o femeie respectabilă.
În ciuda devotamentului lui José, Gabrielle se jură că nu-l va iubi niciodată și trăiește ca o prizonieră constrânsă de regulile societății de după al doilea război mondial. Totul până în ziua în care este trimisă în Alpi, la o cură termale pentru pietre la rinichi. Mai multe gasiti aici.
Julieta de Almodovar
Julieta trăiește în Madrid și tocmai și-a pierdut soțul. Fiica sa a împlinit 18 ani și a decis să plece de-acasă fără nicio explicație. Julieta face tot posibilul să o găsească însă singurul lucru pe care îl află este cât de puțin își cunoștea fiica.
Fire at sea de Gianfranco Rosi
Samuele are 12 ani și trăiește pe o insulă în mijlocul mării Mediterane. Merge la școală și adoră să tragă și să vâneze cu praștia. Îi plac jocurile pe pământ, deși totul în jurul lui vorbește despre mare și despre bărbați, femei și copii care încearcă să o traverseze ca să ajungă pe insula sa. Pentru că nu este o insulă ca oricare alta. Este insula numită Lampedusa și a devenit o frontieră simbolică a Europei, traversată în ultimii 20 de ani de milioane de emigranți în căutarea libertății.
Paterson Jim JARMUSCH
Paterson trăiește în Paterson, New Jersey, acest oraș al poeților – de la William Carlos Williams la Allan Ginsberg – azi în decădere. Șofer de autobuz, el duce o viață simplă, în rutină, alături de Laura, care-și înmulțește proiectele și experiențele cu entuziasm, și de buldogul lor englez. În fiecare zi, Paterson scrie poeme într-un carnețel de care nu se desparte niciodată… Filmul observă în tăcere victoriile și înfrângerile vieții cotidiene, precum și poezia care zace în cele mai mici detalii.
Loving de Jeff Nichols
Mildred și Richard Loving se iubesc și decid să se căsătorească. Nimic mai firesc – doar că el este alb, iar ea este de culoare în America segregate a anului 1958. Statul Virginia, în care cei doi decid să locuiască, îi urmărește în justiție: cuplul e condamnat la închisoare, cu suspendare doar dacă părăsesc statul. Conștienți că li se încarcă un drept civil, Richard și Mildred luptă pentru el în tribunal. Vor merge până la Curtea Supremă care, în 1967, le dă dreptate. De atunci, cazul „Loving vs. Virginia” simbolizează dreptul oricui de a se iubi, indiferent de rasă și origine.
Sieranevada de Cristi Puiu
Probabil cel mai bun film romanesc din ultimii 10 ani. La 40 de zile după moartea tatălui său, un doctor de 40 şi ceva de ani se pregăteşte să meargă la reuniunea de familie prilejuită de comemorarea răposatului. Masa de parastas degenerează însă într-un conflict de proporţii. Mimi Branescu face un rol senzational iar Puiu coloreaza in cel mai pur stil romanesc un eveniment atat de real si de des intalnit in aproape toata familiile.
Citeste si: 10 filme pe care sa le vezi in 2016
Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.
Juste la fin du monde de Xavier Dolan
După 12 ani de absență, un scriitor se întoarce în orașul natal, plănuind să-și anunțe familia cu privire la moartea sa iminentă. Lucrurile nu decurg așa cum plănuiește – o serie de conflicte vechi ies la iveală, alimentate de singurătate și îndoieli, în timp ce toate încercările de empatizare sunt sabotate de incapacitatea oamenilor de a asculta și de a iubi.
I, Daniel Blake de Ken Loach
Pentru prima dată în viața lui, Daniel Blake, un tâmplar de 59 de ani, e constrâns de împrejurări să apeleze la ajutorul social, din cauza unor probleme cardiace. Dar chiar dacă medicul îi interzice să lucreze, este obligat să-și caute de lucru, sub amenințarea unor sancțiuni. De-a lungul drumurilor sale regulate la „job center”, Daniel se intersectează cu Rachel, mamă singură a doi copii, constrânsă să accepte o locuință la 450 de km depărtare de orașul ei natal, pentru a nu fi plasată într-una adăpost social.
Prinși amândoi în ițele aberațiilor administrative din sistemul britanic de astăzi, Daniel și Rachel vor încerca să se descurce împreună.
American Honey de Andrea Arnold
Star (Sasha Lane), o adolescentă care provine dintr-o familie cu probleme, fuge cu un grup de tineri care vând abonamente la o revistă, din ușă în ușă, de-a lungul coastei americane. Acaparată de stilul de viață al găștii în care se află și Jake (Shia LaBeouf), Star devine prinsă într-un amețitor carusel al petrecerilor fără sfârșit, al intrigilor amoroase și al ilegalităților.
Son of Saul de László Nemes
Son of Saul este plasat în lagărul morții de la Auschwitz – Birkenau în 1944, iar un evreu maghiar prizonier, pe nume Saul (jucat de Géza Röhrig) este membru al Sonderkommando, un grup de prizonieri cărora li s-au dat privilegii umilitoare și iluzorii ca oameni de încredere, cu creșteri minore în rația alimentară, iar ei, în schimb, cară cadavrele din camerele de gazare în locul în care să fie arse, apoi duc cenușa departe ca să fie aruncată. Sarcina este realizată într-un ritm frenetic, mereu accelerarat, pe măsură ce aliații se apropie.
Fantastic Beasts and Where to Find Them de David Yates
Fantastic Beasts and Where to Find Them o face pe autoarea J.K. Rowling să se întoarcă în universul Harry Potter! Eroul este Newt Scamander, autorul cărții omonime din care studiază Harry în timpul primului an la Hogwarts, iar filmul îi prezintă aventurile, căci Newt nu se lasă până nu devine cel mai celebru magizoolog din lume. Călătoriile sale îi vor scoate în cale cele mai fantastice creaturi, unele dintre ele deosebit de periculoase!
Spotlight de Tom McCarthy
Spotlight spune povestea incredibilă, dar adevărată, a echipei “Spotlight, constituită din câţiva jurnalişti de investigaţii de la Boston Globe, care au obţinut Premiul Pulitzer pentru cutremurătoarea lor dezvăluire, din 2002, privind muşamalizarea sistematică de către Biserica Catolică a numeroase acte de pedofilie comise de peste 70 de preoţi ai săi.
Room de Lenny Abrahamson
Joy Newsome, cunoscută și drept Ma (Brie Larson), este ținută captivă împreună cu băiețelul ei în vârstă de doar cinci ani într-un șopron din grădină. Totul a început în momentul în care Old Nick (Sean Bridgers) a păcălit-o pe Ma să îl ajute să găsească un câine ce se pierduse. Ea a fost răpită atunci și adusă în „Cameră” – șopronul din grădina casei lui Old Nick. Șapte ani mai târziu, Ma și Jack (Jacob Tremblay) sunt încă prizonieri în acea Cameră și își doresc nespus să scape de acolo.
Lungmetrajul lui Maren Ade, filmat aproape integral în România, singura peliculă lansată în 2016 inclusă recent în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture, reprezintă și propunerea Germaniei la Premiile Oscar. În plus, celebra publicație americană Indiewire consideră că pelicula este un candidat serios pentru titlul de Cel mai bun film străin.
“TONI ERDMANN” a fost proiectat în premieră mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât și spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici și jurnaliști. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a celei de-a 69 ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or.
Mustang de Deniz Gamze Ergüven
Este începutul verii. Într-un sat din nordul Turciei, Lale și cele patru surori ale sale se întorc de la școală, jucându-se cu un grup de băieți. Jocurile lor, considerate necuviincioase de familie, provoacă un scandal cu consecințe neprevăzute. Progresiv, părinții lor transformă casa într-o închisoare. Treburile casnice înlocuiesc activitățile școlare și căsătorii sunt aranjate. Cele cinci surori, conduse de dorința de libertate, răstoarnă limitele impuse de către familia lor.
Tale of tales de Matteo Garrone
Au fost o dată ca niciodată trei regate vecine, fiecare cu un castel magnific în care locuiau regi și regine, prinți și prințese. Un rege era întruchiparea libertinajului, altul era captivat un animal misterios, în timp ce una dintre regine era obsedată de dorința ei de a avea un copil. Vrăjitori și zâne, monștri feroce, căpcăuni și bătrâne spălătorese, acrobați și curtezane sunt protagoniștii adaptării primei cărți de basme din lume, Pentamerone, de Giambattista Basile (1600).
Nocturnal Animals de Tom Ford
O poveste într-o poveste: Susan primește un manuscris de la fostul soț, pe care l-a părăsit în urmă cu 20 de ani, acesta cerându-i opinia. Manuscrisul “Nocturnal Animals” urmărește un bărbat, plecat în vacanță cu familia, sfârșind tragic. Povestea continuă cu Susan, trezindu-se cu amintiri din primul mariaj și confruntându-se cu un adevăr întunecat despre ea.
Hail, Caesar! de fratii Coen
Acțiunea filmului are loc în anii ’50 și se concentrează pe povestea unui bărbat pe nume Eddie Mannix, a cărui slujbă este aceea de a se asigura că starurile de la Hollywood nu își prejudiciază imaginea din cauza abuzului de droguri, aventuri ilicite sau a altor comportamente neacceptate.
Cei de teapa lui Mannix erau de obicei aleși de marile studiouri din rândul detectivilor privați și aveau sarcina să îi țină pe actori departe de scandal prin orice mijloace posibile. Unele dintre aceste practici vizau supravegherea ilegală cu ajutorul microfoanelor, intimidarea și mituirea martorilor.
Elle de Paul Verhoeven
Michèle pare indestructibilă. Șefă a unei companii de jocuri video, ea pare să se comporte la fel de distant și de crud și în viața sa personală, nu doar în cea profesională. Faptul că este atacată în propria casă îi schimbă viața pentru totdeauna. Când îl găsește pe bărbatul care a asaltat-o, amândoi sunt atrași într-un joc curios și incitant – un joc cu reguli care poate degenera în orice moment.
Arrival de Denis Villeneuve
Douăsprezece nave misterioase aterizează în locuri diferite de pe glob, stârnind panică. Înainte doar imaginați sau contestați, extratereștrii sunt acum aici, dar nimeni nu știe de ce au venit și ce planuri au. Lumea întreagă lansează imediat supoziții, iar marile puteri amenință să atace „invadatorii”. În acest context, Dr. Louise Banks (Amy Adams), specialistă în lingvistică, este angajată de Guvernul SUA să descifreze limbajul “intrușilor” pentru a le afla intențiile.
Modul în care aceștia comunică este însă diferit de orice cunoaște omenirea, astfel încât Banks și colegul fizician Ian Donnelly (Jeremy Renner) se folosesc deopotrivă de cifre, litere, sunete și mimă în incercarea de a relaționa cu doi reprezentanți ai oaspeților nepoftiți. Miza: soarta planetei. Scopul: de a afla cât mai curând ce îi frământă pe toți: Ce caută extratereştrii pe Terra?
The Lobster de Yorgos Lanthimos
O poveste de dragoste neobișnuită, plasată într-o lume distopică în care persoanele fără partener sunt arestate și cazate într-un hotel neospitalier. Acolo, deținuții sunt obligați să-și găsească perechea în 45 de zile. Dacă eșuează, sunt transformați în animale și eliberați în pădure.
Love & Friendship de Whit Stillman
Ecranizarea nuvelei lui Jane Austen “Lady Susan”, Dragoste și Prietenie o are în centrul atenției pe frumoasa si vicleana Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) care vizitează proprietatea rudelor sale așteptând cu nerăbdare zvonuri pline de culoare ale relațiilor sale romantice de odinioară și totodată să găsească soți pentru ea și fiica ei, Frederica (Morfydd Clark) dar, doi bărbați tineri, frumosul Reginald DeCourcy (Xavier Samuel) și bogatul Sir James Martin (Tom Bennett) îi coplică foarte mult planurile.
Moonlight de Barry Jenkins
Un tânăr de culoare își caută locul în lume. Chiron provine dintr-o familie destrămată. La școală este timid, nu îi place să iasă în evidență. Colegii îl batjocoresc și îl poreclesc piticul. La nouă ani, Chiron vede în Juan, un dealer de droguri cubanez, o figură paternă. Juan îl ia pe Chiron, neglijat de mama sa dependentă de droguri, sub aripa sa.
Colegul său de clasă Kevin este singurul care îl încurajează să îi înfrunte pe cei care își bat joc de el. În adolescență, viața lui Chiron nu este mai bună, chiar din contră. Încă nu a reușit să își dea seama cum să își exprime cele mai puternice sentimente, nu și-a găsit orientarea sexuală. Va reuși Chiron să își găsească un loc în această lume crudă?
The Witch de Robert Eggers
Un horror înspăimântător plasat în lumea primilor coloniști americani aruncați într-o lume unde spaimele (și nu doar cele reale, ci și cele imaginate) îi înconjoară de pretutindeni. O familie foarte credincioasă se stabilește la marginile unei păduri întunecate, neatinse. Prin acțiunile unei forțe exterioare și prin propriii lor demoni, ajung ca, în scurt timp, să fie terorizați de o ființă malefică. Pe măsură ce suferințele și misterele se adună, personajele oscilează între furie și acuzații reciproce.
Everybody Wants Some!! de Richard Linklater
Everybody Wants Some!! estep ovestea câtorva studenți din echipa de baseball a facultății care fac primii pași spre viața de adult, experimentând libertățile și responsabilitățile specifice “oamenilor mari”.
Abia astept sa vad „Manchester by the Sea”, „La La Land”, „Fences” si „Silence”.
pana sa dau de recomandare “Fantastic Beasts” chiar am crezut ca stiti ce faceti..
au fost efecte bine lucrate dar a fost un film foarte slab, fara cinestie ce plot si cu replici simpliste
mie mi s-a parut un film genial. ca mesaj, ca realizare…nu mai vorbim despre actori. genial.