BLOGU LU' OTRAVĂ

Saturday

16

October 2021

0

COMMENTS

Cele mai bune filme horror din toate timpurile

Written by , Posted in Film

Unii nu se pot uita la ele, altii sunt fascinati de acest gen de filme. Pentru ca ii tin cu sufletul la gura pe toata perioada filmului. Filmele de groaza au un public aparte…dar pe langa fanii genului cam toata lumea a vazut filme clasice din aceasta categorie. Pentru ca tot e perioada acum cu Halloween, cei de la Indie Wire au facut un top al celor mai bune 100 filme horror din toate timpurile. O sa va las mai jos care sunt primele 20 din top.

The Fly (David Cronenberg, 1986)

Acest film înfricoșător, dar extrem de emoționant și romantic îl aduce în prim plan pe Jeff Goldblum în rolul unui om de știință foarte ambițios care devine jumătate muscă pe parcursul unui experiment ciudat de teleportare. O ziaristă ambițioasă (Geena Davis) care se îndrăgostește de el în timp ce îi urmărea experimentul, se trezește că are sentimente pentru o creatură oribilă a cărei jumătate insectă începe să preia gradual controlul.

Get Out (Jordan Peele, 2017)

Chris (Daniel Kaluuya, Sicario) și iubita sa, Rose (Allison Williams, Girls), au ajuns în relația lor la etapa în care acesta urmează să cunoască părinții fetei, pe Missy (Catherine Keener, Captain Phillips) și Dean (Bradley Whitford, The Cabin in the Woods). La început, Chris crede că amabilitatea exagerată a părinților fetei este doar emoție provocată de eforturile acestora de a se obișnui cu idea că aceasta e într-o relație interrasială, dar, pe măsură ce trece timpul, o serie de descoperiri bizare și din ce în ce mai tulburătoare îi dezvăluie un adevăr atât de cumplit cum nu și-ar fi putut imagina vreodată.

Tacerea Mieilor (Jonathan Demme, 1991)

O tânără agentă practicantă FBI, Clarice Starling este însărcinată cu investigarea unui caz criminalistic deosebit de dificil, „Buffalo Bill“ un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică a lui fiind fiica unui senator american. Victimele criminalului căutat sunt femei, de pe care el, din motive necunoscute, desprinde bucăți de piele. Deoarece în investigațiile ei, agenta nu face nici un progres, va recurge la o tactică neobișnuită. La rezolvarea cazului va căuta să folosească cunoștințele lui Hannibal Lecter, un criminal periculos care își devora victimele. Criminalul psihopat Hanibal, care este de profesie psihiatru, poate să se transpună în situația ucigașului urmărit și să prevadă acțiunile lui în viitor. Soarta face ca el să fie singurul care are indicii relevante referitoare la psihopatul aflat în libertate, supranumit Buffalo Bill pentru că obișnuiește să-și jupoaie victimele. Un târg pe muchie de cuțit se impune între fragila Jodie Foster, înterpretând o tânără și ambițioasa agentă FBI și monstrul obsedat, deși amândoi știu că nu pot avea încredere unul în celălalt.

Nosferatu (F. W. Murnau, 1922)

Ecranizare după romanul Dracula de Bram Stoker, subintitulat o simfonie a ororii, filmul redă confruntarea dintre un tânăr om de afaceri dintr-un orășel german și contele Orlock, alias Nosferatu, stăpânul-vampir al unui castel din Carpați, care va deveni flagelul lui Dumnezeu, răspândind ciuma și nu va putea fi anihilat decât prin sacrificarea soției tânărului. – Cristina Corciovescu, Bujor T. Ripeanu – 1989 (Secolul cinematografului)

Jaws (Steven Spielberg, 1975)

“Adaptare stralucita dupa un best seller Falci este un thriller captivant despre un rechin care terorizeaza o zona de coasta din Noua Anglie. El a costat doar 8,5 milioane de dolari si a obtinut 130 de milioane profit numai din inchirierile de casete video in America de Nord. Acest film a schimbat conceptia despre productia de filme. Epoca filmelor de buget mare a apus si a aparut o noua matematica prin care costurile au fost evaluate in functie de castigurile potentiale.” – Ephraim Katz Film Encyclopedia, 1994.

Cat People (Jacques Tourneur, 1942)

Simone Simon joaca rolul unei fermecatoare femei de origine sarba care – convinsa fiind ca stramosii ei s-au ocupat cu ritualuri oculte legate de animale salbatice – se transforma intr-o sangeroasa pantera ori de cate ori sentimentele ii sunt zgandarite.

28 Days Later (Danny Boyle, 2002)

Un grup de militanți pentru drepturile animalelor descoperă într-un institut de cercetare a primatelor mai mulți cimpanzei care, închiși în cuști și imobilizați în lanțuri, sunt obligați să privească niște ecrane pe care se derulează scene de o violență extremă. Ignorând spusele cercetătorilor îngroziți, conform cărora cimpanzeii ar fi infectați cu un virus periculos, ei eliberează animalele, ca imediat apoi să fie atacați de ele. 28 de zile mai târziu… Jim (Cillian Murphy), curier de meserie, se trezește din comă într-un spital pustiu din Londra. Nedumerit, străbate coridoarele și saloanele goale și, negăsind pe nimeni, iese pe străzile orașului în căutare de ajutor. La căderea serii, se adăpostește într-o biserică, în care are surpriza neplăcută să găsească o mulțime de cadavre, unul peste altul, pe podea. Deodată, un zgomot îi atrage atenția, dar apariția preotului este departe de a-l liniști. Văzând privirea însângerată și auzind răcnetele violente ale acestuia, Jim fuge din nou în stradă. Acolo, panica îi sporește când constată că o întreagă adunătură de ființe ciudate și amenințătoare este pe urmele lui.

Audition (Takashi Miike, 1999)

La sapte ani de la moartea sotiei sale, producatorul de televiziune Shigeharu Aoyama este incurajat de fiul sau adolescent sa-si gaseasca o noua sotie. Un prieten ii sugereaza sa organizeze o auditie pentru un film inexistent, ocazie excelenta de a o ochi printre candidate pe femeia ideala. Aceasta nu intarzie sa apara. Sfioasa Asami are 24 de ani, e fosta balerina silita sa renunte la cariera din cauza unei neplaceri la coapsa, are multa clasa si, mai presus de orice, este obedienta, asa cum se “cuvine” sa fie orice sotie. Dupa un inceput de relatie promitator, fata dispare, iar cautarile scot la iveala povesti infricosatoare. Spre nenorocul lui, indragostitul Aoyama nu pare infricosat…

Dawn of the Dead (George A. Romero, 1978)

In urma unei epidemii, ce transforma populatia pamantului in zombi, doi membri ai unei echipe SWAT, un reporter si prietena lui se izoleaza intr-un mall sperand la supravietuire…

Deep Red (Dario Argento, 1975)

Marcus Daly, muzician, este martorul unei crime. Cu ajutorul unui reporter, el incearca sa descifreze misterul care invaluie crima. Pe masura ce ancheta inainteaza, ei sunt tot mai prinsi in plasa enigmelor altor crime. Datorita originalitatii bizarelor lui scenarii, regizorul Dario Argento este adesea comparat cu Alfred Hitchcock.

Night of the Living Dead (George Romero, 1968)

Radiația de la un satelit căzut i-a făcut pe cei decedați de curând să se ridice din mormânt și să pornească în căutarea celor vii pentru a-i folosi drept hrană. Câțiva oameni s-au baricadat în interiorul unei case din mediul rural în încercarea de a supraviețui nopții. Afară sunt hoarde de zombi care pot fi omorâți doar împușcându-i în cap.

Alien (Ridley Scott, 1979)

Povestea dramatică a navei Nostromo care, pe drumul înapoi spre Pământ, interceptează un mesaj S.O.S., îşi modifică traiectoria şi descoperă epava unei navete spaţiale ce adăposteşte nişte paraziţi misterioşi. Atunci când aceştia atacă un membru al echipajului, misterul abia începe. De acum înainte, nimic nu va mai fi la fel.

The Thing (John Carpenter, 1982)

Autorul acestui remake este un maestru al horror-ului, John Carpenter, care a făcut uz de efecte speciale extrem de elaborate, dintre cele mai înfricoșătoare făcute vreodată de magicienii Hollywood-ului, lăsând în plan secund povestea în sine și personajele sale. 

Eyes Without A Face (Georges Franju, 1960)

Faimosul chirurg Dr. Génessier a distrus fața fiicei lui iubite într-un accident de mașină. Nefericitul eveniment l-a făcut să-și piardă mințile. Acum Génessier răpește fete cărora le ia fața pe care încearcă să o pună fiicei lui. Dar experimentul eșuează de fiecare dată și din ce în ce mai multe tinere nevinovate sunt ucise.

Psycho (Alfred Hitchcock, 1960)

Anthony Perkins îl interpretează pe Norman Bates, ale cărui casă și motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ți petrece o seară liniștită. Nimeni nu știe asta mai bine decât Marion Crane (Janet Leigh), ghinionista călătoare a cărei drumeție ia sfârșit în celebra scenă din duș, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch. Mai întai un detectiv privat (Martin Balsam), apoi sora lui Marion (Vera Miles) pornesc în căutarea ei până când suspansul și teroarea ating cote maxime, în momentul demascării ucigașului.

Halloween (John Carpenter, 1978)

Filmul clasic de groază Halloween își concentrează acțiunea în jurul omorurilor săvârșite de Michael Myers, devenit o figură foarte cunoscută în rândul ficțiunii horror. La vârsta de doar șase ani, în noaptea de Halloween a anului 1963, Michael își ucide sora mai mare și, ca urmare, e internat într-un spital de psihiatrie. De îngrijirea băiatului se ocupă psihiatrul pediatru dr. Sam Loomis (Donald Pleasence). Opt ani de tratament îl convinge pe acesta că Michael Myers reprezintă răul pur, un adevărat “Boogeyman”. După încă șapte în care este ținut închis, într-o încercare de transfer a acestuia, el reușește să evadeze. Și, în noaptea de Halloween, se întoarce acasă, unde începe să terorizeze tineri, precum Laurie Strode (Jamie Lee Curtis).

The Exorcist (William Friedkin, 1973)

Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină 3 scenarii într-o temă de success. O fetiță de 12 ani este posedată de demoni și numai un exorcist o poate salva. Ea locuiește împreună cu mama ei în Georgetown, Washington și trăiește simptome ciudate, care îi pun în pericol viața. Ajutorul medical nu îi poate fi de niciun folos, singura soluție rămânând căutarea unui exorcist care să alunge demonii. “Exorcistul este primul film de acest gen care a avut un asemenea succes de public. Mizând pe realism, regia lui Wiliam Friedkin este de o eficacitate exemplară care îmbină perfect climaxul, de la teroare la masca de groază a eroinei posedate de Diavol, ceea ce constituie cheia naturalului din spectacol.” – Gerald Lanne – 1991 (Dictionnaire des Films)

Rosemary’s Baby (Roman Polanski, 1968)

După ce se mută într-un apartament dintr-o clădire rău famată, Rosemary Woodhouse începe să aibă vise ciudate. Iar soțul ei, Guy, se împrietenește cu doi bătrâni, Roman și Minnie. Rosemary află că este însărcinată, deși soțul ei s-a îndepărtat de ea. Minnie se oferă să o îngrijească pe viitoarea mamă și astfel îi oferă o poțiune despre care îi spune că este bună pentru copil. Rosemary se simte din ce în ce mai rău.

The Texas Chain Saw Massacre (Tobe Hooper, 1974)

Cinci prieteni ajunși în vizită la casa bunicului unuia dintre ei devin ținta vânătorii unui criminal mascat, înarmat cu o drujbă, și a familiei lui de canibali, profanatori de morminte…

The Shining (Stanley Kubrick, 1980)

Ingenioasa ecranizare de către Stanley Kubrik a romanului omonim a lui Stephen King a adus faimă durabilă atât scriitorului, cât și regizorului și l-a propulsat pe Jack Nicholson printre superstarurile Hollywoodului. Răcnetul său rău prevestitor ‘Heeeeeeeeere’s Johnny!’ a devenit una dintre cele mai faimoase scene din istoria cinematografului, una care ne îngheață sângele în vine. Jack Torrance (Jack Nicholson), un alcoolic care vrea să se lase de băutură, îi ia cu sine pe soția sa Wendy (Shelley Duvall) și pe fiul lor Danny (Danny Lloyd) în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși de care a fost angajat să aibă grijă în afara sezonului turistic. Pe măsură ce săptămânile trec, fiecare membru al familiei are episoade de halucinații terifiante. Danny, înzestrat cu puteri psihice deosebite, este primul care își dă seama că hotelul a fost scena unor crime sângeroase cu mulți ani înainte. Apoi, Jack începe să se afunde tot mai adânc în nebunie. Deși nu-și recunoaște crizele, cu fiecare halucinație, comportamentul devine din ce în ce mai instabil, mai violent și mai brutal. Derutată de atitudinea interiorizată a lui Danny și de purtarea iraționala a lui Jack, Wendy este ultima care rezistă. În final ea devine dureros de conștientă de pericolul care îl amenință și, în ciuda spaimei sale isterice, reușește să supraviețuiască împreună cu copilul.

Restul de 80 de filme le gasiti AICI.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.