BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

3

May 2015

1

COMMENTS

“Cereti si vi se va da…cautati si veti afla.”

Written by , Posted in Film

Dupa ce vezi Gegen die WandCrossing the Bridge: The Sound of Istanbul, Soul Kitchen sau Garbage in the Garden of Eden nu ai cum sa nu vrei sa vezi cel mai nou film facut de Fatih Akin. 

The Cut / Taietura (2014), cel mai recent film in regia lui Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven, Soul Kitchen), cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film. The Cut / Taietura a participat in Competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Venetia, 2014. Este a treia parte dintr-o trilogie in care regizorul german cu radacini turce abordeaza trei teme: dragostea, moartea si diavolul. Primul din trilogie a fost Head-On / Gegen die Wand (2004), iar al doilea The Edge of Heaven / Auf der anderen seite (2007).

The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava

Pentru Head-On / Gegen die Wand (al patrulea lungmetraj al sau), Fath Akin a primit o serie de premii importante, printre care si Leul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin din 2004. Celalalt, The Edge of Heaven / Auf der anderen seite, a luat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, in 2007. Dupa ce, in primele doua filme din trilogie, Fatih Akin a explorat patria in care s-a nascut el, Germania (Head-On / Gegen die Wand) si, ulterior, patria parintilor sai, Turcia (The Edge of Heaven / Auf der anderen seite), cu acest al treilea film (The Cut / Taietura), regizorul care se declara “un cetatean european” plonjeaza pe un teren extrem de sensibil pentru turci: genocidul armenilor din 1915-1917. Intrebat cum de s-a incumetat sa aleaga acest subiect inca tabu in Turcia, ecranizarea unei povesti din perioada genocidului armean, regizorul Fatih Akin a raspuns:

“Nu eu am ales tema, ci ea m-a ales pe mine. Parintii mei sunt turci, asa ca acest subiect m-a abordat pe mine, tocmai pentru ca era tabu. Mereu ma simt atras in mod special de ceea ce se spune ca e interzis. Ma face sa vreau sa aflu mai multe. Asa am descoperit o gramada de lucruri care inca nu au fost explorate sau consumate.”

The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava

O suta de ani de la genocidul armean din 1915

Saptamana trecuta, pe 24 aprilie 2015, lumea intreaga a comemorat implinirea a o suta de ani de la Genocidul armean din 1915 in care au fost omorati aproape 2 milioane de armeni (sute de mii fiind deportati) de catre armata turca, pe-atunci parte a Imperiului Otoman. Pe 23 aprilie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat in premiera condoleantele Turciei “nepotilor armenilor ucisi in 1915” in timpul masacrelor impotriva acestei comunitati, comise in timpul Imperiului Otoman. In schimb, liderul turc nu a recunoscut “genocidul” contra armenilor. Doua zile mai tarziu, Erdogan a criticat tarile care au participat la ceremonia de la Erevan, respectiv pe liderii Germaniei, Rusiei si ai Frantei. El le-a indemnat sa-si vada de propriul trecut: ”Intai, ei trebuie sa curete petele de pe propriile lor istorii. Am fi dorit ca nici Putin, nici Hollande sa nu mearga in Armenia. Ultimele tari care ar trebui sa vorbeasca despre genocid sunt Germania, Rusia si Franta”.

The_Cut_bloguluotrava The_Cut_bloguluotrava

The Cut. Sinopsis

Mardin (oras din sud-estul Turciei – n.red.), 1915. Intr-o noapte, autoritatile turce executa o razie si ii aresteaza pe toti barbatii armeni din oras, inclusiv pe tanarul fierar Nazaret Manoogian (rol interpretat de actorul Tahar Rahim). Dupa cativa ani, reusind sa supravietuiasca ororilor genocidului, tanarul afla ca cele doua fiice ale sale inca traiesc. El devine obsedat de ideea de a le gasi. Cautarea il poarta de la deserturile Mesopotamiei, prin Havana (Cuba), pana in preeriile din North Dakota (America). In aceasta odisee a sa, Nazaret intalneste o varietate intreaga de oameni: personaje angelice si suflete mari, dar si genul diabolic, insusi incarnarea diavolului. Durata filmului: 138 min.

afis The Cut rsz


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.