BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

23

December 2019

1

COMMENTS

Colmar, taramul de basm pentru petrecerea Craciunului

Written by , Posted in Travel

Colmar are 70.000 de locuitori, e situat în estul Franţei, prefectura departamentului Haut-Rhin, în regiunea Alsacia, la doar 64 de kilometri de Strasbourg, în regiunea Munţilor Vosges. Denumit inițial Colombarium, în anul 1226 așezarea a fost ridicată la rangul de oraș liber imperial. Acest oraș devine francez în 1648 datorită Tratatului de pace din Westfalia. În 1789 Colmar avea o populație de 11.000 loc. Între anii 1940-1945 Colmar a fost ocupat de către Germania.

Parțial cruțat de distrugerile Revoluției Franceze și a războaielor din 1870-1871, 1914-1918 și 1939-1945, imaginea orașului vechi-Colmar este omogenă și este renumită printre turiști. Zona străbătută de canalele râului Lauch este numită acum La Petite Venise, Mica Veneție. Imaginea urbană a Colmarului și a localității vecine lui – Riquewihr – a servit ca model pentru scenografia filmului japonez de desene animate Mutarea Castelului Howl.

Aspectul orașului este dominat de îmbinarea armonioasă între arhitectura franceză și cea germană. Îmbrăcat în decorațiuni spectaculoase, Colmar atrage an de an în luna decembrie peste un milion de turiști din toate colțurile lumii si inca 500.000 in restul anului. Craciunul este spectaculos in Colmar pentru ca anual se organizeaza o competitie privind decorarea caselor de Craciun si ca cea mai mare parte a localnicilor investesc substantial bani, timp, si mai ales suflet, pentru ca locuintele lor sa fie cat mai frumoase in perioada Craciunului. Aici toata lumea este unita si implicata. Primăria îi sprijină pe locuitori să-și aranjeze casele de sărbătoare și îi amendează pe cei care nu respectă regulile.

Citeste si: Satul preferat al francezilor

Processed with VSCO with l8 preset
Processed with VSCO with l8 preset

De la an la an Colmar devine o destinatie din ce in ce mai cunoscuta, asta si pentru ca este al doilea cel mai frumos târg din Europa, dar primul în Franța. Apoi New York Times l-a așezat printre destinațiile care trebuie văzute măcar o dată în viață. European Best Destinations îl consideră printre cele mai interesante orașe medievale, pe prima poziție, chiar de Paște in timp ce Tripadvisor l-a pus alături de cele mai romantice destinații din lume.

Târgurile de Crăciun din Colmar sunt 6 la numar si sunt amenajate în șase mari piețe diferite. Programul de functionare este – in timpul săptămânii sunt deschise de la 10 la 7 seara, iar în weekend de la 10 la 8 seara.

Citeste si: Strasbourg, capitala Craciunului!

Ce e de vizitat in Colmar

Cartierul Krutenau (Mica Venetie) – cel mai pozat colț al acestui orășel. Și asta datorită caselor de poveste, situate de o parte și de cealaltă a răului Lauch. Aici, în fiecare sâmbătă la ora 17 copiii din Colmar îi colindă pe turiștii.

Plimbare prin centrul vechi al orasului.

Si aici ma refer la strazile Rue des Tetes, Rue des Clefs si Rue de Marchands, situate in imediata apropiere de Place de la Cathedrale – este suficient pentru a intelege cu adevarat frumusetea acestui oras alsacian si a va bucura din plin de sarbatoarea Craciunului in acest loc idilic.

Cartierul Tanners este un alt loc renumit in Colmar. Aici va puteti bucura de casele multicolore tipice alsaciene cu fatade de lemn foarte vechi. O alta atractie importanta a acestui cartier o reprezinta Piata si Palais de Justice ce dateaza din secolul al XVIII-lea.

Mancarea din Alsacia

Toata lumea stie cel putin un preparat culinar care are originile in Alsacia. Celebrul foie gras (inventat la Strasbourg in anul 1780), baeckeofe – un fel de mancare preparat din trei tipuri de carne marinata cu cartofi si vin alb, tocana Rin, coq au Riesling, turta dulce, aluatul dulce cu stafide macerat in kirsch, branza Munster, Choucroute – mâncarea tradițională care conține varză călită cu mai multe feluri de carne si celebra Tarte Flambée sau Flammekuechen – aluat subțire care se servește în mod tradițional cu ceapă și brânză de Münster.

Si inca ceva. In Colmare se afla casa natală a sculptorului Frederic Auguste Bartholdi, cel care a realizat celebra Statuie a Libertătii din New York.

Cum am ajuns in Colmar

Am luat trenul de la Strasbourg si in cam o jumatate de ora eram in gara din Colmar. O superbitate construita la inceputul anilor 1900.

Unde ne-am cazat in Colmar

Tot Diana s-a ocupat si de aceasta cazare. James Boutique Hotel Colmar este un boutique hotel aflat chiar la intrare in centrul vechi al orasului si la 7-8 minute de gara.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.