“Cred ca din ce in ce mai mult se vor cerne oamenii care vor trece de clisee si vor vedea putin mai mult de un ambalaj sau de o chestie pe care societatea incearca sa ti-o bage pe gat cu forta.”
Written by Otrava, Posted in Music
In plina pandemie am vazut un clip din “Fantoma de la Opera” in care canta alaturi de Adrian Nour si Florin Ristei si l-am vazut de zeci de ori. Mi-a placut foarte tare. A fost pe repeat seri la rand. Apoi am inceput sa vad mai multe clipuri cu ea si sa o vad live la un concert. Mi-a placut foarte tare si ma bucur ca la Podcastul Cronicari Digitali a vrut sa participe. Doamnelor si domnilor..Irina Baiant.
Am citit un interviu în care spuneai ceva despre frumusețe- că e un motiv în plus de a lupta cu percepțiile, despre clișee și despre tipare de care ne tot lovim- crezi în asta?
„Pentru mine frumusețea are alte standarde; frumusețea e o stare, e ceva ce transmiți; în lumea artistică e bine și e indicat cumva să fie plăcută și ochiului; dar, fiecare om percepe frumusețea cum percepe orice formă, orice lucru în felul lui; de foarte multe ori e o problemă pentru că oamenii tind să te catalogheze dupa faptul că ești frumoasă și acolo punem punct.
Cred că din ce în ce mai mult se vor cerne oamenii care vor trece de aceste clișee și vor vedea puțin mai mult de un ambalaj sau de o chestie pe care societatea încearcă sa ți-o bage pe gât cu forța.”
Cum a intrat muzica în viața ta?
„Mi-a plăcut muzica dintotdeauna; muzica în viața mea a fost mâna destinului; pentru că am fost și pe punctul de a renunța la muzica de mai multe ori și cumva tot muzica m-a ales.
După ce am început să cânt și am făcut primele ore de canto profesoara mea mi-a spus: “daca vrei sa mergi pe drumul ăsta ai toate șansele să faci o carieră strălucitoare, dar trebuie să fii conștientă că o iei de la zero, practic înveți un nou limbaj de exprimare artistică , total diferit de ce ai facut până acum”
Cum arată o zi din viața unei soprane?
„Nu există zi în care să nu am un set de exerciții vocale pe care să le fac și un set de exerciții de respirație; astea sunt ca igiena, ca spălatul pe dinți pentru un cântăreț de muzică clasică.
Sunt foarte multe mituri: băutul șodoului, miere cu lapte cu ou – mituri care fac deliciul unei lumi mai nișate în care nu ai acces și îți imaginezi că se întamplă cine știe ce.
E important sa ai un antrenament fizic bun, un tonus muscular bun pentru că ceea ce tu susții în timpul unui concert te poate doborî fizic.”
În Londra există un turism pe zona asta de musical; la noi nu ți se pare ca le numeri pe degetele de la o mână?
„Zona de musical -nișa de musical- chiar nu este deloc avansată în România; sunt câteva titluri care se joacă ; noi nu avem o școală de musical; însă …speranța moare ultima.
Oamenii se pot educa; cerință este; trebuie să știi să îți alegi oamenii potriviți, să împachetezi din punct de vedere al marketingului bine și să ajungă la cât mai mulți oameni.”
Tu din ce îti hrănești entuziasmul și creativitatea?
„Îmi hrănesc entuziasmul și creativitatea din bucuria oamenilor, din faptul că ceea ce văd că îmi face mie plăcere am invatat cumva sa transform si sa dau si oamenilor mai departe, iar reacțiile sunt fantastice.
Eu nu sunt ascultată pentru că am știut eu să mă plasez ca un produs modern; eu sunt ascultată pentru că mesajul meu emoționează.
Muzica mainstream și tot ce ține de radio e pentru trup; iar muzica clasică/ simfonică împachetată într-o formă mai suavă este pentru suflet; și cum trupul fără suflet nu există – clar trebuie ambele echilibrate.”
Cum poate un artist să folosească întâlnirile cu oameni importanți din viață și să le transforme în ceva bine- acum știi unde bat- la întâlnirea cu domnul care cred ca e cel mai urât personaj în momentul de față in lume.
„Să ne raportăm la momentul în care l-am cunoscut! L-am cunoscut acum mulți ani când nu era un personaj blamat la modul cum este acum; l-am cunoscut prin colaborarea pe care am avut-o și o am în continuare cu Vladimir Cozma și cumva Federația Rusă fiind iubitoare în tot ce înseamnă zona artistică de cultura franceză a avut această invitație de a susține un concert la palatul Kremlin (la ziua președintelui Rusiei); la momentul respectiv a fost onorant; acum- raportându-mă la ce s-a întâmplat atunci- nu am ce să regret ; a fost o experiență pe care nu am de gand nici sa o blamez în vreun fel pentru că a facut parte din parcursul meu.”
foarte interesant acest articol!