Cum poate salva o viata textul pe care il citesti chiar acum!
Written by Otrava, Posted in Diverse
Daca intrebi un om tanar ce isi doreste cel mai tare exista mai multe raspunsuri. Unii isi doresc un job mai bine platit, altii o vacanta in Maldive. Unii isi doresc o chitara electrica noua si mai performanta, altii o racheta de tenis.
Daca intrebi un om matur ce isi doreste cel mai mult pe lumea asta o sa iti raspunda simplu si la obiect: sanatate. Despre asta vorbim astazi. Despre cel mai important lucru care exist ape lumea asta. Si nu sunt vorbe mari. Pana cand nu ajungi intr-un spital sa vezi cum este o sa ti se pare un lucru nu foarte important. Cand ajungi acolo o sa iti schimbi radical toata perceptia asta…si o sa raspunzi din prima si fara sa stai pe ganduri daca te intreaba cineva ce iti doresti cu acest cuvant: sanatate. Astazi vorbim despre o problema cu care se confrunta multi oameni. Astazi vorbim despre trigliceride. O sa va explic in 5 pasi cum sta treaba cu asta. Pentru mai multe informatii va rog sa intrati pe www.misiunea150.ro. E fix pentru binele VOSTRU.
1. Monitorizarea nivelului trigliceridelor din sange este la fel de importanta precum cea a colesterolului sau a tensiunii arteriale, iar un nivel normal al trigliceridelor NU trebuie sa depaseasca 150 mg/dl
2. De ce nu e bine sa avem trigliceridele mari?
Nivelul de “grasimi rele” (LDL colesterol si trigliceride) din sange poate furniza informatii despre sanatatea inimii si a vaselor de sange.
Excesul de trigliceride poate face ca peretele interior al vaselor de sange sa fie îmbracat cu grasime. Aceste depozite (sau placi de grasime = ateroscleroza) îngusteaza spatiul prin care curge sangele în vase, astfel ca, mai putin sange ajunge la tesuturi. Cu alte cuvinte, hipertrigliceridemia creste riscul cardiovascular, putand genera infarct sau accidente vasculare cerebrale.
Riscurile la care esti expus atunci cand nivelul trigliceridelor din sangele creste:
1. Pancreatita – Pancreasul este un organ care produce enzime necesare digestiei alimentelor. Trigliceridele crescute pot determina cresterea în volum a pancreasului, ceea ce duce la dureri severe la nivelul abdomenului, varsaturi si febra.
2. Diabetul zaharat de tip 2 – Valorile foarte mari ale trigliceridelor cresc riscul de diabet zaharat tip 2. Exista o afectiune numita sindrom metabolic care include cresterea tensiunii arteriale, dezvoltarea în exces a grasimii de pe abdomen, cresterea glicemiei si modificarea profilului lipidelor, fiind prezente trigliceride crescute si HDL (colesterolul „bun”) scazut. În plus, trigliceridele crescute, alaturi de oricare doua dintre celelalte conditii, cresc de cinci ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 (Gasesti mai multe detalii chiar aici.)
3. Bolile de inima – Valorile crescute ale trigliceridelor din sange determina cresterea riscului de boli ale inimii si vaselor (boli cardiovasculare). S-a demonstrat o corelatie între cresterea valorilor trigliceridelor si infarctul miocardic sau accidente vasculare cerebrale, care pot afecta toate categoriile de varsta – cu cat valoarea TG este mai mare, cu atat creste numarul de infarcte miocardice
4. Accidentul vascular cerebral – Accidentul vascular cerebral reprezinta o afectare a creierului determinata de scaderea alimentarii cu sange a celulelor creierului. Trigliceridele crescute pot afecta vasele de sange care alimenteaza creierul. La femeile în varsta, trigliceridele crescute reprezinta un factor de risc important pentru accidentul vascular cerebral.
5. Ficatul gras non-alcoolic – Grasimea acumulata în ficat este o cauza a bolii hepatice cronice. De asemenea, printre cauzele unei afectiuni numite ficat gras non-alcoolic sunt diabetul zaharat, obezitatea si trigliceridele crescute.
6. Afectiuni ale picioarelor – Cresterea nivelului grasimilor din sange poate determina formarea de depozite în arterele de la nivelul picioarelor, ceea ce ar putea duce la aparitia unei afectiuni numita boala arterelor periferice (PAD). PAD poate provoca dureri si amorteli la nivelul picioarelor, în special la mersul pe jos. De asemenea, creste riscul de infectie la nivelul picioarelor. Sindromul metabolic si trigliceridele crescute reprezinta factori de risc pentru PAD.
7. Dementa – Dementa reprezinta pierderea functiei cerebrale. Ea poate afecta memoria, gandirea, limbajul si comportamentul. Varsta este un factor de risc important pentru dementa, dar la fel sunt si trigliceridele foarte mari. Nivelele crescute ale trigliceridele pot afecta vasele de sange de la nivelul creierului, determinand acumularea unei proteine toxice numite amyloid.
3. Ce poate determina cresterea nivelului de trigliceride?
– diabetul zaharat tip 2
– viata sedentara, fara activitati zilnice sportive sau fara miscare
– alte afectiuni cardiologice – hipertensiune, de exemplu
– alimentatia bogata in grasimi sau carbohidrati în exces
– consum de alcool, chiar daca în cantitati reduse
– dulciurile si alimente dulci consumate în exces
4. Ce trebuie sa facem dupa ce aflam ca avem aceasta problema?
1. Recomandari pentru un stil de viata sanatos
In tratarea hipertrigliceridemiei (HTG), stilul de viata corespunzator este esential; astfel, sunt cateva reguli de care trebuie sa tii cont:
• Evita sau limiteaza consumul de alcool; contine mult zahar si poate determina cresteri ale trigliceridelor.
• alimentatie echilibrata trebuie sa fie bogata în acizi omega-3 si grasimi sanatoase mononesaturate (vegetale)
• Incearca sa eviti pe cat posibil grasimile (mai exact alimente precum lactatele integrale sau galbenusul de ou).
• Mentine-ti constant o greutate normala, fara a face excese calorice.
• Evita alimentele dulci, sunt bogate în calorii si cresc semnificativ numarul trigliceridelor din sange.
• 30 de minute de activitate fizica în fiecare zi contribuie la scaderea trigliceridelor.
2. Tratament corect
Daca rezultatele analizelor au aratat valori crescute ale trigliceridelor, pasul urmator este intalnirea/discutia cu medicul de familie sau cu medicul specialist. Ei sunt singurii care pot face cele mai bune recomandari pentru îmbunatatirea stilului de viata.
Medicii pot explica importanta unui stil de viata echilibrat, atat din punct de vedere fizic, cat si din punctul de vedere al alimentatiei si pot pune la dispozitie informatii despre cum se poate reusi.
De asemenea, medicii sunt cei care pot recomanda si un tratament medicamentos, daca este necesar.
Atunci cand modificarea stilului de viata si dieta nu sunt suficiente pentru a normaliza valorile trigliceridelor, este necesara instituirea unei medicatii specifice. Exista mai multe clase de medicamente care scad grasimile din sange (hipolipemiante) si anume: statinele, fibratii, inhibitorii selectivi ai absorbtiei colesterolului, acizii grasi omega-3 polinesaturati. Tratamentul medicamentos trebuie întotdeauna început doar la indicatia medicului, deoarece doza si tipul de medicament se stabilesc în functie de factorii de risc si de bolile asociate. Medicul poate explica efectele pozitive pe care medicamentele prescrise le vor avea asupra sanatatii tale si, mai ales, despre importanta continuarii tratamentului (uneori unele tratamente necesita administrare.
5. Cat costa sa ne facem analizele si daca avem nevoie de ceva din partea medicului de familie?
Profil lipidic (colesterol, colest HDL, LDL, trigliceride) costa aproximativ 40 RON.
Doar trigliceridele: app 12 RON
Pacientii pot merge direct la laborator pentru recoltare si achita suma de mai sus. Daca merg la medicul de familie, pot beneficia de recomandarea de testare din partea medicului, care poate fi gratuita in contextual monitorizarii diverselor boli.
Pentru mai multe informatii va rog sa intrati pe www.misiunea150.ro.
Fotografiile sunt facute de Silviu pe care il gasiti aici.
Mai multe poze gasiti pe Siluk Photography.