BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

2

October 2022

3

COMMENTS

Cum poti avea o viata sanatoasa prin materiale de constructie sanatoase!

Written by , Posted in Diverse

E 7:00 dimineata. Ne intalnim in Aeroportul Otopeni pentru a pleca cu o cursa Austrian Airlines la Viena ca sa vizitam sediul si fabrica unde s-a nascut Baumit. Am fost norocos sa nimeresc intr-o gasca misto, alaturi de oameni pe care ii stiam dar si de oameni pe care ii stiam din vedere dar de care am avut ocazia sa ii cunosc si mi-a facut o mare placere. Si nu sunt cuvinte mari. Ei stiu asta 🙂 In doar o ora si jumatate am aterizat in capitala Austriei. 

Viena este unul dintre cele mai frumoase orase in care am fost vreodata. Arhitectura superba, locuri cool de descoperit si multa istorie, multe povesti frumoase. Asa am si inceput vizita asta in Viena. Cu un tur organizat de doi frati cu origini braziliene..care ne-au purtat prin niste locuri mai putin cunoscute din oras. Am bagat niste snitele, strudele si multe beri ca sa ne incarcam bateriile pentru ziua a doua. Prima oprire a fost la Lugeck – un restaurant cu specifilc austriac – unde am mancat un snitel cat palma lui Ghita Muresan, o salata de cartofi dulci si ceva placinta delicioasa cu branza. Cina a fost o adevarata experienta culinara in toata puterea cuvantului la The Bank Brasserie – un restaurant absolut superb. Am tras rapid pe dreapta pentru ca a doua zi trebuia sa ne trezim foarte devreme.

La 7:30 eram deja in masina in drum  spre VIVA Park, parcul de cercetare Baumit, Din primul moment m-a surprins autenticitatea locului unde astazi se afla fabrica – este amplasata peste drum de o fosta scoala, o scoala in care a invatat – cand era copil – actualul proprietar al fabricii – Robert Schmid. Cand vorbesc despre sediul lor, cei de la Baumit spun la scoala pentru acolo chiar si astazi se fac cursuri pentru angajatii companiei. In prezent exista putine concluzii stiintifice despre efectele materialelor de construcție asupra sănătății şi stării de bine a locatarilor unei clădiri. Prin urmare, în 2015 a fost lansat un proiect unic de cercetare la nivel European, Baumit Viva Park, cel mai mare centru de cercetare comparativă a diferitelor tipuri de materiale de construcție din Europa. 

VIVA Park, parcul de cercetare Baumit, este cel mai mare centru de cercetare din Europa, dezvoltat pentru compararea diferențelor dintre diferite materiale de construcție și a metodelor de construcție. Aici există 13 case de cercetare construite special, acestea variind de la construcții masive, beton și cărămidă, până la cherestea și structura ușoară de lemn. Acestea au fost finisate cu diferite sisteme de materiale interioare și exterioare, pentru a efectua cercetări și a observa impactul materialelor de construcție asupra climatului interior. Pentru a ne apropia de realitate în case, comportamentul utilizatorilor este simulat: de exemplu, obiceiurile de ventilație și apariția umidității datorate dușului, gătitului sau transpirației pot fi reproduse.

Există peste 30 de senzori de măsurare în fiecare casă, care înregistrează o gamă largă de parametri fizici non-stop. Diferitele materiale de construcție utilizate sunt examinate pentru interacțiuni toxicologice, influența asupra stării de bine, confort și efecte asupra sănătății. Datele măsurate sunt înregistrate și stocate prin intermediul calculatorului pe un server intern. Rezultatele sunt supuse și unei analize externe a partenerilor de cercetare, cum ar fi Institutul Austriac pentru biologia și ecologia clădirilor (IBO), Universitatea de Științe Aplicate Burgenland şi Universitatea de Medicină din Viena. Rezultatele cercetării permit înțelegerea viitoarelor soluții optime în piața materialelor de construcții. După mulți ani de cercetare intensivă, analizând și evaluând 5 milioane de date, este clar că metodele de construcție şi materialele de construcție utilizate au un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Astfel, a luat naștere gama de produse Healthy Living.

Baumit lucrează pe tema subiectului „Healthy Living” de peste 27 de ani şi a lansat pe piaţă numeroase produse inovatoare în acest domeniu. Locul arata impecabil, inconjurat de natura, oamenii cu zambetul pe buze si …paradoxal fara un fir de praf 🙂 Totul este SF. Peste tot se simte căldura și energia unei afaceri de familie dusă mai departe de fiecare generație.

Pentru ca am vorbit despre treaba asta o sa va zic si voua despre cum putem avea o viata sanatoasa prin materiale de constructie sanatoase! Mai ales ca traim in orase poluate si asta este un lucru destul de important – sa stim ce sa facem pentru a respira un aer mai bun. 

Sănătatea noastră se bazează pe trei piloni importanţi: nutriţie, exerciţii fizice și stilul de viaţă. Stilul de viaţă și spaţiul de locuit sunt strâns contectate între ele. Cu metoda de construcţie potrivită și materialele de construcţie potrivite, poţi crea ceea ce îţi dorești, în modul cel mai optim.

Aproape fiecare a treia persoană suferă de alergii. Boli precum iritarea nazală, strănutul, dificultăţi de respiraţie sau tuse pot fi cauzate de polen. Baumit Ionit ajută la crearea unui spaţiu de viaţă sănătos.Plecând de la studiile realizate la nivel mondial conform cărora ne petrecem aproximativ 90% din viață în interior, respirând 11.500 de litri de aer pe zi și de la faptul că ionii de aer sunt o componentă naturală a aerului nostru,  Baumit a creat produsul inovator Ionit, care are drept scop echilibrarea umidității din încăpere și înmulțirea ionilor din aer, astfel încât aerul să fie mai sănătos, chiar dacă este vorba despre spații închise.

Baumit Ionit este o inovație în domeniul renovării și amenajărilor interioare, singurul sistem funcțional care imbunatateste activ aerul din interiorul camerei. Sistemul consta in doua straturi, glet și vopsea, care curăță aerul de polen și praf și echilibrează nivelul de umiditate, crescând confortul spațiilor închise. Sistemul Baumit Ionit  este alcătuit din două componente: gleturile Baumit IonitFino și Baumit IonitFinish, care reglează activ umiditatea, și vopseaua minerală Baumit IonitColor, care generează ioni în aerul interior, nu conține substanțe nocive și este disponibilă în 65 de nuanțe. Astfel, mineralele naturale din interiorul vopselei Baumit IonitColor utilizează umiditatea camerei pentru a genera  ioni naturali în aer, care, într-un număr mare, pot reduce semnificativ praful fin, poluarea și polenul din interiorul caselor sau spațiilor închise. Un aer uscat duce la deshidratarea căilor respiratorii și la declanșarea proceselor inflamatoare sau la încurajarea dezvoltării bacteriilor, de aceea reglarea umidității cu ajutorul gletului Baumit Ionit  sporește gradul de confort, previne dezvoltarea mucegaiurilor sau a diferitelor boli respiratorii. 

Noile produse Baumit IonitFino și Baumit IonitFinish sunt singurele gleturi în strat subțire care care contribuie la reglarea numărului de molecule de apă din aerul din cameră. Vopseaua Baumit IonitColor, pe bază de silicat, activează aceste molecule de apă și creează ioni de aer natural, care vor funcționa ca un magnet pentru particulele de praf fin sau polen, pentru ca încăperea în care este aplicat să fie cât mai aproape de calitatea aerului exterior. Sistemul Baumit Ionit  poate fi utilizat pe aproape toate suprafețele obișnuite în cazul clădirilor noi sau renovărilor interioare, cu condiția ca acestea să fie uscate, curate și stabile.   

Concluzia e una simpla si o sa citez din ce a zis colegul Omid: “Nu cred că este cazul să explic de ce este necesar să respirăm un aer bun și cât de greu este de realizat asta în contextul termoizolării clădirilor pentru limitarea consumului și emiterii de CO2. Fiind eu însumi o persoană alergică, tată al unui copil alergic cu astm, vopseaua cu ioni de la Baumit, Ionit Color, chiar este o descoperire. Studiile din Viva Park arată că prin creșterea numărului de ioni din aerul respirat, vopseaua de la Baumit reduce cantitatea de praf și polen din aerul interior și este inhibitor de mucegai. În același timp este un produs ecologic, fără solvenți, plastifianți, conservanți. Ce să vă mai spun? Am plecat de acolo cu gândul la următoarea renovare, începând cu camera copiilor mei. Să fim fericiți și să trăim sănătoși.”


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.