“Daca ea nu reuseste sa fie cel mai bun, darnic, altruist om, credinta umanitatii in zei piere.”
Written by Otrava, Posted in Teatru
Ana Ularu are rolul principal in spectacolul Omul cel bun din Seciuan, in regia lui Andrei Serban, dupa un text de Bertolt Brecht, piesa care va avea premiera oficiala la Teatrul Bulandra in stagiunea din toamna. Pana atunci, o puteti vedea in piesa In parc, in regia lui Radu Iacoban, vinerea aceasta, 25 iulie, de la ora 22 si joia viitoare, 31 iulie, de ora 21:30, la Godot Café-Teatru.
Andrei Serban monteaza textul lui Bertolt Brecht pentru a doua oara in Romania. Prima data a regizat Omul cel bun din Seciuan in 1968, anul in care a absolvit IATC Bucuresti. Din distributia de atunci ii mentionam pe Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Carmen Galin si Boris Petroff. Intre timp, regizorul a mai montat o data piesa, dar in alta cheie, si in alta locatie: la New York, unde s-a stabilit, sub forma unui musical comic. Dupa 46 de ani, Andrei Serban il va aduce din nou pe Omul cel bun din Seciuan pe o scena romaneasca, intr-un context geopolitic asemanator: daca in 1968 intrau tancurile sovietice in Praga, acum fierbe Ucraina vecina.
In 2014, actorii din piesa regizata de Andrei Serban sunt: Ana Ularu, Alexandra Fasola (cea care joaca alternative cu Ana rolul principal), Vlad Ivanov, Rodica Mandache, Catalin Babliuc, Adela Bengescu, Ciobanu Adrian, Manuela Ciucur, Ana Covalciuc, Mirela Gorea, Marcela Motoc, Daniela Nane, Silvana Negrutiu, Mihai Nita, Simona Pop, Alexandru Potocean si Profira Serafim.
Rolul cel bun din Seciuan
Ana Ularu joaca rolul lui Shen Te, o prostituata care primeste si are grija de niste oaspeti, fara sa le banuiasca identitatea de zeitati. “Shen Te e un om bun”, spune Ularu, “dar impovarat de zei cu responsabilitatea de a <<salva>> un cer care se naruie prin bunatatea ei. Daca ea nu reuseste sa fie cel mai bun, darnic, altruist om, credinta umanitatii in zei piere. Asa ca poate supravietui doar dedublandu-se. Alter-ego-ul pe care si-l creeaza e intruchiparea pragmatismului aproape canibalistic, figurativ vorbind, al cruzimii. Tema e uriasa…”
Urgent, un taxi pentru Bulandra!
Ana Ularu povesteste cum a primit acest rol: “A fost un moment neasteptat. Radu Iacoban era la proba si domnul Andrei Serban l-a intrebat cu cine a facut spectacole ca regizor si dramaturg. Radu si-a numit distributiile iar la numele meu a urmat o mica exclamatie. Mai dadusem o auditie in urma cu 3-4 ani pentru un spectacol de-al domnului Serban… ma tinea minte probabil. Asa ca, doua minute si un telefon mai tarziu ma imbracam frenetic, cu oja neuscata pe maini si alergam dupa un taxi ca sa ma aduca la Bulandra.”
Ana spune ca la proba s-a simtit foarte bine: “Doza de <<impromptu>> mi-a facut bine. Nu apucasem sa dezvolt emotii sau sa cerebralizez prea tare intalnirea, mi-a dat exact indicatiile, cu verb si vector de care aveam nevoie, indicatii pe care prea putini regizori stiu sa le dea si sa fie tragaci pentru imaginatia actorului. Mi-am castigat dreptul la a doua runda de auditii. Acolo am mers cu emotii, dar uite ca de data asta a fost sa fie. Si ma bucur enorm, sunt mandra si flatata si imi iubesc rolul si spectacolul! Am invatat mult si am avut o intalnire excelenta!” Spectacolul este trecut ca fiind “interzis publicului sub 16 ani”. Actrita din rolul principal este de parere ca din cauza cruzimii, a sacrificiului, a luptei pentru supravietuire. “Nu e nimic indecent, in sensul acceptat cotidian”, spune Ana Ularu. “Sunt insa si teme mult mai profunde, puternice si poate inspaimantatoare. Sub forma unei comedii pe alocuri, musical in alte parti, cu energia unui concert rock”.
Piesa “In parc”, cu Ana Ularu, se joaca la Godot Café-Teatru
Data si ora: vineri, 25 iulie (ora 22) si joi 31 iulie (ora 21:30)
Durata spectacolului: o ora si zece minute.
Pretul biletului: 30 de lei
Rezervari pentru un loc “In parc”: 021.31.61.682, 0736.414.244
Textul si regia: Radu Iacoban
Cu: Ana Ularu/Rodica Lazar si Istvan Teglas
Scenografia: Mihaela Ularu
Afis: Ana Maria Moldovan
1 Comment