BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

11

September 2020

0

COMMENTS

Despre filme vazute din barci care plutesc pe lac si despre filme care lasa urme

Written by , Posted in Diverse

Mergeam la filme, la concerte, mergeam in vacante, dansam pana dimineata la festivaluri, la evenimente. Eram fericiti si nu stiam. Vorba celebra din pandamia asta. Imi era dor de filme, imi era dor sa vad filme pe un ecran mare, sa ma bucur de ele si altfel nu acasa. Cu totii avem nevoie de asta. Postarea de astazi este despre niste oameni curajosi care nu incercat sa duca mai departe povestea pe care o spun de ani de zile.

Asa ca am ajuns la Sibiu la o noua editie a Astra Film Festival – in conditiile date. Si uite asa descoperim lucruri noi si ne bucuram de descoperile facute. De filmele in aer liber, de concertele si de intalnirile cu oameni. Ediția 27 a festivalului se desfasoara in aer liber si online și va avea două părți: Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie – Muzeul Astra și în Centrul Istoric al Sibiului) și Astra Film Festival Online (16-25 octombrie). Formatul AFF 2020 pune în prim plan măsurile de protecție necesare pentru ca festivalul să ofere condiții de siguranță pentru participanți.

M-am bucurat ca am fost invitat la un debate – alaturi de Alexandra Tănăsescu (culturaladubă.ro) și Leah Iuliana Cornelia (ANITP Alba Iulia) – unde am vorbit despre capcanele internetului dupa vizionarea unuia dintre cele mai tulburatoare filme pe care le-am vazut in ultima vreme.

„În plasa prădătorilor sexuali”, de Vít Klusák, Barbora Chalupová, un film șocant care scoate la iveală abuzurile online asupra minorilor. Filmul regizat de Vít Klusák si Barbora Chalupová a stabilit un record absolut la box-office în Cehia – 115.000 de bilete vândute în primul weekend de proiecție, depășind Joker sau Fast&Furious. În plasa prădătorilor sexuali/ Caught in the net (eng) Vít Klusák, Barbora Chalupová, Cehia, Slovacia, 2020 este un film documentar care arată abuzurile online asupra minorilor de către bărbați.

Trei actriţe, zece zile şi 2.458 de prădători sexuali. Un experiment care dezvăluie cât de gravă şi urgentă este problema abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet. Trei actriţe cu înfăţişare adolescentină spun că au 12 ani pe conturi false de pe reţelele de socializare. Vorbesc cu bărbaţi de toate vârstele, iar cei mai mulţi dintre ei le invită la video sex, le trimit poze cu penisul erect sau link-uri către filme porno. Unii chiar vor să le şantajeze. Şi ce se întâmplă dacă aceşti bărbaţi îşi întâlnesc victimele faţă în faţă? Filmul „În plasa prădătorilor sexual” este un nerecomandat minorilor.

Am vazuti recomand cu drag “Come Find Me”. Despre linistea sufleteasca. Despre dramele traite la intelsintate maxima. Despre intrebari si raspunsuri. Cum reactionezi cand vrei raspunsul la niste intrebari care te macina? Cum arata mama ta? De ce te-a vandut pe 3500 de dolari si un video unor straini? O poveste de viata care te macina. Nori are 30 de ani si nu si-a cunoscut niciodata mama. Traieste in America si are o gramada de intrebari. Cum arata mama ei naturala? Mai are frati, surori?

Dupa caderea regimului comunist in 1989, lumea a descoperit ca nu mai putin de 100,000 de orfani traiau in casele de copii din Romania. Multi nici macar nu erau orfani, ci doar rezultatul interdictiei de a face avorturi si de a folosi metode contraceptive. Acesti copii au devenit victimele traficului de carne vie sau au ajuns sa fie abuzati si neglijati in orfelinate. Documentarul retraseaza itinerariul unuia dintre ei, Nori, care vine din tara adoptivă, Statele Unite, pentru a-si redescoperi familia pierduta cu aproape trei decenii in urma. Intalnirea cu fratii din fata magazinului Unirea, cu rudele din satul saracacios de langa Buzau si calatoria la mama ei aflata in Grecia este fascinanta si dureroasa. “Come Find Me” este un film pe care trebuie sa il vedeti. Lasa urme. Adanci.

Foto: Vlad Eftenie

M-am bucurat de vizionarea filmului in cadrul proiectului Valluri AFF. Spectatorii de la Valuri AFF nu primesc locuri pe scaune, ci locuri în bărci și hidrobiciclete, iar spațiul nu este o sală de cinema, ci un lac aflat în mijlocul celui mai frumos muzeu în aer liber din Europa. Programul se desfășoară pe parcursul a trei zile. Spectatorii se vor “îmbarca” pentru proiecțiile care va avea loc pe un ecran imens, plasat între morile de vânt din Muzeul ASTRA. Au fost proiectate trei filme din care eu am prins MOTHER NATURE (Natura), iHUMAN – un film tulburator despre realitatea pe care o traim si despre cat de nepasatori si lipsiti de orice responsabilitati cand vine vorba despre natura inconjuratoare.

Foto: Alex Damian

Am vazut apoi “Secrete de familie” – un documentar tulburator. Susanne Kovács este nepoata unor supravieţuitori ai Holocaustului. Mama nemţoaică a lui Susanne şi tatăl evreu s-au căsătorit crezând că războiul e un capitol închis şi că trecutul lor foarte diferit nu le va afecta viitorul împreună. Dar se înşelau. Când Susanne se naşte, în ochii bunicilor evrei ea este copilul inamicului, o neîncetată aducere aminte a trecutului dureros cu care ei nu s-au împăcat niciodată. Acum, Susanne vrea să rupă tăcerea. Are ea voie să sape în istoria familiei, o istorie bântuită de atâtea fantome înfiorătoare? Şi oare adevărul nu are mai multe feţe?

Va recomand sa vedeti si “Tatal nostru” – cel mai nou filn semnat de Andrei Dăscălescu. Regizorul, Andrei, şi iubita lui, Paula, află că vor fi părinţi. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa modelelor de urmat în familia ei destrămată, viitorul tată alege să-şi caute tatăl înstrăinat şi devenit între timp călugăr pe muntele Athos. Vizitele lui Andrei la mănăstire încearcă să dezlege misterul plecării tatălui pe când fiul său nu avea decât şase ani. Dar îl va face asta pe Andrei să devină un tată aşa cum şi el şi-a dorit întotdeauna?

„Într-o perioadă plină de incertitudini, un lucru a rămas mereu cert: Astra Film Festival va fi prezent și în acest an la întâlnirea cu publicul. Vă invit să începem toamna cu o sărbătoare a cinematografiei și să trecem împreună printr-o experiență unică, la fel de nouă pentru publicul nostru și pentru noi, organizatorii”, spune regizorul Dumitru Budrala, director fondator al festivalului.

Asa ca daca sunteti prin Sibiu sau daca vreti sa va bucurati de un weekend plin de filme bune in aer liber va recomand sa mergeti la Astra Film Festival. Aici aveti toate detaliile de care aveti nevoie https://www.astrafilm.ro/program-2020/#rdv-calendar

UPDATE: Astra Film Festival – online în perioada 16-25 octombrie

După o ediție de colecție desfășurată în aer liber, în centrul istoric al Sibiului și în locații din miraculosul Muzeu Astra, Festivalul Internațional de Film de la Sibiu își cheamă spectatorii pentru a doua parte a festivalului, care va avea loc în online, în perioada 16-25 octombrie. Provocarea e mare: 41 de filme bune în 10 zile. Dintre aceste filme, 10 concurează în Competiția „Voci emergente ale documentarului”, iar alte 10 în Competiția „Europa centrală și de Est”. În plus, publicul mai poate alege să vadă 10 dintre cele mai apreciate filme ale ediției Astra Film Festival 2020 Open Air și alte 11 filme din Arhiva de aur a Festivalului. Detalii pe site: https://www.astrafilm.ro/filme-online

Pentru a viziona online filmele, cinefilii, trebuie să se afle pe teritoriul României. Pentru un film se plătesc 2 euro, iar abonamentul care permite vizionarea întregului program costă 20 euro. Plata se face online.  


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.