Dialogul este hrana pentru omul flamand
Written by Otrava, Posted in Diverse
M-a dus pentru prima data intr-un teatru, la Ateneu la primul concert de chitara clasica, m-a invatat cum sa inot bras, fluture si crawl, mi-a pus sa ascult primul vinil cu Duke Ellington si am fost cu el la doua concerte pe care o sa le tin minte toata viata: Michael Jackson si Ray Charles. Am zis si o sa repet ca pentru mine el inseamna toata credinta mea si ca in mare parte ii datorez ceea ce sunt azi. Lui, mamei si Dianei. Dar azi, despre barbati.
Despre legatura puternica dintre fiu si tata. Despre momentele in care mergeam impreuna la circ, despre serile in care ma ducea in parc la Icoanei sa ma plimbe cu sania, despre filmele vazute impreuna, despre berea aia bauta cu el, despre mometele in care ma sfatuia ca bauturile nu se combina daca a doua zi nu vreau sa ma doara capul, despre atatea si atatea lucruri care ne legau. Dar si momentele in care nu vorbeam despre unele lucruri extrem de importante. Legate de sanatate in primul rand.
Despre momentele in care incerca sa ma protejeze si nu deschidea anumite subiecte. Iar eu regret ca eram mult prea tanar ca sa discut si sa il provoc sa vorbeasca despre asta. Regret ca nu am apucat sa discut cu el lucruri mai serioase despre viata, regret ca nu am fost mereu acolo cand poate avea mai mare nevoie. Regret ca poate uneori l-am judecat fara sa il intreb de ce a facut lucrul X sau Y. Am invatat in timp ca doar dialogul poate schimba lucrurile in bine. Doar prezenta dialogului poate misca lucrurile din loc. Poate face minuni. E valabil in orice caz.
Postarea de astazi este una in care va indemn sa vorbiti cu tatii vostri despre problemele cu care se confrunta ei, sa ii intrebati orice lucru legat de sanatate si sa nu faceti din asta un subiect tabu. Am citit zilele trecute un studiu care m-a pus serios pe ganduri:
- – Peste 70% dintre cei chestionati declara ca si-ar dori o comunicare mai consistenta cu parintii lor.
- Mai bine de jumatate dintre adulti si tinerii adulti declara ca au o relatie apropiata sau foarte apropiata cu tatii lor, insa doar 2 din 10 respondenti au abordat in discutiile lor cu acestia subiectul cancerului de prostata, cea de-a treia cauza de deces in randul barbatilor, dupa cancerul pulmonar si cel colo-rectal.
- 2 din 10 romani ajunsi la maturitate isi vad tatal cel mult o data la 6 luni
- 7 din 10 participanti la studiu declara sa le telefoneaza zilnic
Tocmai din dorinta de a incuraja dialogul dintre generatii despre subiectele legate de sanatate, in special despre sanatatea barbatului, care, stim bine, este un subiect tabu in multe dintre familiile de la noi, toamna aceasta, s-a lansat o campanie care incurajeaza comunicarea intre tinerii adulti, odinioara copii, si tatii lor.
„Vorbeste cu tatal tau despre cancerul de prostata!” – o campanie realizata la initiativa Janssen, Companie Farmaceutica a Johnson & Johnson Romania, cu sprijinul Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România – porneste de la necesitatea de a incuraja barbatii sa discute cu cei apropiati despre probleme care tin de sanatatea lor si despre cancerul de prostata, a treia cauza de deces in randul barbatilor. Mai multe informatii despre aceasta afectiune, puteti afla AICI.
Asadar, sa nu ne mai punem bariera de comunicare, mai ales cu cei atat de apropiati noua. Regret ca eu nu am facut treaba asta atunci cand ar fi trebuit si sper ca oamenii sa invete ceva din experienta celor care nu au vorbit atunci cand era momentul. Si acum va intreb pe voi si va invit la un exercitiu de imaginatie. Imi puteti enumera 3 subiecte despre care ati fi vrut sa puteti vorbi cu tatal vostru?
„Si avem atat de multa treaba;
Si totul pare important;
Parintii tai mereu te asteapta;
Chiar daca tu i-ai mai uitat
Imi e dor de tine tata
Vreau sa ne vedem mai des;
Sa vorbim de una alta;
Vreau sa mai copilaresc” Smiley – Confesiune
Daca ai cu cine purta un dialog. Mai ales intr-o tara in care celalalt stie el mai bine ce si cum.