“E mai dificil sa te prefaci ca ai sentimente atunci cand nu ai, decat sa te prefaci ca nu ai sentimente atunci cand ai.”
Written by Otrava, Posted in Film
In 2009 un prieten imi recomanda un film care la vreme aia a facut furori in toata lumea: Dogtooth este despre un tata care isi baricadeaza familia de tot ceea ce inseamna contactul cu exteriorul. Toti traiesc intr-o casa inconjurată de gard inalt, iar copiii n-au iesit niciodata din curte. O familie in care cei mici reprezinta un experiment al parintilor. Cred ca avioanele de pe cer sunt jucării si ca zombie sunt flori mici, galbene.
Regizorul Yorgos Lanthimos castiga cu acest film premiul Un Certain Regard la Cannes si in apoi filmul primeste o nominalizare la Oscar la categoria Cel mai bun film strain. Yorgos Lanthimos nu se opreste aici. In 2015 realizeaza unul dintre cele mai bune filme ale anului. The Lobster castiga Premiul juriului la Cannes in 2015, este nominalizat la Palme d’Or si primeste premii ale Academiei Europe de Film si multe nominalizari la premiile Bafta. Filmul are o distributie fabuloasa Rachel Weisz, Léa Seydoux, John C. Reilly,Colin Farrell si Ben Whishaw.
Citeste si: 7 filme cu si despre femei puternice
The Lobster (Homarul) este genul de film care ori iti place la nebunie si vrei sa il revezi cu cea mai mare placere din lumea asta ori ti se pare cea mai mare porcarie ever. Vreau sa zic ca filmul asta mi s-a parut genial. Intru cu siguranta in prima categorie si chiar ma bucur foarte tare ca Cinemax il da pe TV atat de repede. Filmul este programat prima data pe 18 decembrie de la 21:00. Vedeti AICI cand mai este programat filmul.
Citeste si: O capodopera care nu trebuie ratata
The Lobster este o metafora iar absurdul si suprarealismul se intalnesc fix pentru a crea aceasta superba metafora. Filmul lui Yorgos Lanthimos prezinta un univers distopic in care oamenii singuri trec printr-un proces prin care trebuie sa isi gaseasca parteneri in timp de 45 de zile. Filmul este o metafora complexa despre viitor. O bucata de adevar dureroasa despre existenta noastra pe pamant.
Citeste si: “Cel mai uman film al anului 2015 si nu joaca nici macar un singur om in el.”
The Lobster este o poveste de dragoste cu un umor negru în care găsirea iubirii este o chestiune de viață și moarte. O poveste de dragoste care se petrece în viitorul apropiat, unde, potrivit regulilor orașului, oamenii singuri sunt arestați și transferați în Hotel. Acolo sunt obligați să-și găsească un partener în 45 de zile. Dacă nu reușesc, sunt transformați într-un animal la alegere și eliberați în pădure. Un bărbat disperat evadează din Hotel și fuge în pădure, unde trăiește un grup de rebeli numit Singuraticii. Acolo se îndrăgostește, deși e împotriva regulilor.
Citeste si: 5 povesti emotionante despre un nou inceput
“Ideea pentru acest film a pornit de la discutii despre felul in care oamenii simt ca ar trebui sa fie implicati intr-o relatie, cum sunt vazuti cei care nu reusesc sa faca acest lucru, cum esti considerat inferior daca nu poti fi cu cineva, eforturile pe care acestia le fac pentru a fi cu cineva, temerile si toate acele lucruri care ne urmaresc in momentul in care incercam sa fim cu cineva”, Yorgos Lanthimos.
Citeste si: 10 filme pe care trebuie neaparat sa le vezi toamna asta
Filmul este absurd dar te face sa te gndesti profund la diferite lucruri care trebuie rumegate mai intens. The Lobster este si despre cum oamenii cauta unii la altii defectele, despre cum unii dintre noi vedem partea goala a paharului si cum aceste defecte pot sa ii apropie. The Lobster este si despre “drama” pe care multi dintre oamenii societatii noaste o traverseaza – “drama” singuratatii. “Ce o sa zica mama daca raman singura?” sau “Cum o sa ma priveasca vecinii?”. Din pacate treaba asta functioneaza extrem de bine. Unii dintre noi sunt dispusi la multe compromisuri tocmai pentru a nu ramane singuri. Asta pentru ca le este frica pentru ca societatea ii judeca. The Lobster transmite un mesaj simplu si extrem de profund: relatia inseamna mai mult decat niste credinte si idealuri comune.