Evenimentele pe care nu trebuie sa le ratezi in octombrie
Written by Otrava, Posted in Film, Music, Teatru
Daca in septembrie am fost la Timisoara pentru Red Bull Soapbox Race, apoi ne-am bucurat de concertul sustinut de LP si Asaf Avidan si am mancat pe rupte la primul festival din Bucuresti dedicat street foodului, e momentul sa vedem ce facem si in octombrie.
FILM
Așa cum și-a obișnuit publicul în cele șase ediții, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră la București cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Nume precum Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Asghar Farhadi, Jeff Nichols sau Andrea Arnold vor ajunge pe marile ecrane între 14 și 23 octombrie.
Copilul-minune al cinematografiei contemporane, Xavier Dolan a câștigat anul acesta Marele Premiu la Cannes și premiul Juriului Ecumenic cu Juste la fin du monde/ It’s Only the End of the World. Adaptare după o piesă de teatru, filmul urmărește vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absență și cu un anunț definitiv: mai are foarte puțin de trăit. În distribuție, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux. „Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncțiilor dintr-o familie”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian, continuând: „Să-l vezi, să-l asculți e ca și cum ai ține capul într-o boxă la un concert Motörhead”. La doar 27 de ani, Xavier Dolan a regizat deja șase lungmetraje, toate multi-premiate.
O altă premieră în România va fi American Honey, pentru care regizoarea Andrea Arnold a obținut al treilea Premiu al juriului din carieră. „Cel mai intens și proaspăt film despre tinerii din America, de la Kids al lui Larry Clark încoace”, cum a fost descris de The Film Stage, a lansat în forță cariera unei actrițe talentate, Sasha Lane, într-un film complex, intens și provocator despre aventurile unei adolescente care călătorește prin țară cu o echipă de vânzări. Shia LaBoeuf are unul dintre rolurile centrale. Pentru Indiewire.com, Andrea Arnold este unul dintre cei mai buni regizori ai momentului.
Inspirat de o poveste de dragoste fascinantă, care a făcut istorie în SUA, Loving, în regia lui Jeff Nichols, celebrează curajul a doi îndrăgostiți, Richard și Mildred Loving, care s-au căsătorit, au fost arestați din cauza legii care interzicea mariajul interrasial și au petrecut apoi nouă ani în justiție pentru dreptul de a fi împreună. În 1967, cazul Loving vs. Virginia a ajuns la Curtea Supremă și a schimbat astfel destinele a milioane de cupluri. Joel Edgerton și Ruth Negga joacă rolurile principale. Loving a concurat pentru Palme d’Or, iar la București va fi proiectat înaintea premierei din SUA, programată în noiembrie.
Jean-Pierre și Luc Dardenne, doi dintre favoriții Cannes-ului, revin cu un film plin de suspans: La fille inconnue, „diamantul brut al fraților Dardenne”, cum îl numește revista Les Inrockuptibles. Într-o seară, după ce programul s-a terminat și cabinetul s-a închis, o doctoriță aude soneria, dar nu răspunde. În ziua următoare, poliția o informează că o tânără a fost găsită moartă la ușa ei. Actrița Adèle Haenel face un rol excelent, intens, într-un film care te ține cu sufletul la gură. La fille inconnue este cel de-al zecelea film al celebrilor regizori, premiați deja cu Palme d’Or de două ori, pentru L’Enfant și Rosetta.
Dintre marii premianți la Cannes, vor rula în premieră în festival și I, Daniel Blake (r. Ken Loach), câștigătorul Palme d’Or, The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiția oficială distins cu două trofee – scenariu și cel mai bun actor (Shahab Hosseini). Renumitul regizor israelian Eran Kolirin își va prezenta la București Beyond the Mountains and Hills, iar cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi despre debutul Album, co-produs de România și distins cu France 4 Visionary Award în secțiunea Semaine de la Critique. Tot în premieră va rula Clash, al regizorului Mohamed Diab. Mai multe cititi AICI.
TEATRU
Festivalul National de Teatru
Cea de-a 26-a ediție a FNT care se va desfășura la București, între 21 și 30 octombrie, va arăta, în cele zece zile, valoarea din acest moment a teatrului autohton prin 40 de spectacole românești selecționate, care vor fi prezentate pe scenele instituțiilor partenere din București.
Ediția din 2016 a Festivalul Național de Teatru “a fost gândită ca un manifest împotriva distrugerii aristocrației culturii, a valorilor civice, a lumii profunde, normale și așezate. Un altfel de a fi împreună, o vreme, ca să ne păstrăm verticalitatea, moralitatea și visele’, spune Marina Constantinescu. Pe lângă producțiile teatrale naționale, trei creatori străini de elită: Lev Dodin, Angelin Preljocaj și Carolyn Carson vor fi prezenți cu operele lor în Capitală, în calitate de invitați speciali ai FNT. Mai multe citesti AICI.
Ilinca Manolache a fost recompensată în acest an cu Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru cum a jucat în „Anul dispărut. 1989“. E de părere, totuşi, că nu există roluri secundare în acest spectacol. Nu mai ştie de câte ori a fost în FNT, dar încă nu s-a plictisit să participe. Dimpotrivă. #replicaFNT
FESTin pe Bulevard
Teatrul Nottara a iniţiat, în anul 2013, un festival care poartă titlul de Fest(in) pe Bulevard, proiect cultural care este organizat anual. El are două secţiuni principale şi mai multe secţiuni şi activităţi conexe. Astfel, pentru că, în următoarea perioadă, la Sala Horia Lovinescu se va monta, cu precădere, comedie de bună calitate, specie extrem de apreciată şi dorită de către public, vom avea Secţiunea Bulevardul Comediei, şi vom încerca să selectăm comedii de mare succes, din ţară şi din străinătate, la care se adaugă producţii ale teatrului gazdă. Cea de-a doua secţiune, extrem de importantă, va avea, în fiecare an, o temă de actualitate. Această secţiune se va desfăşura la Sala George Constantin şi va fi competitivă. Dorim, în felul acesta, să ţinem pasul cu elementele acute, pe care le resimţim cu toţii în plan cotidian. Teatrul este o artă vie şi care trebuie să rămână cât mai aproape de public, de cetăţeni, aducându-le şi relaxare, dar şi teme apropiate care să-i facă să gândească, să-şi pună întrebări.
Festivalul se va desfăşura în cele două săli ale Teatrului Nottara, de pe Bulevardul Magheru. Sala George Constantin, Sală Studio cu 100 de locuri, şi Sala Horia Lovinescu, cu 339 de locuri. Mai multe detalii gasiti AICI.
International Tattoo Convention Bucharest 2016
Cei mai buni artiști tatuatori din toată lumea sunt disponibili pentru tatuaje sau piercing-uri timp de 3 zile în București la International Tattoo Convention Bucharest 2016, ediția a 7-a. Anul acesta evenimentul are loc pe 14, 15 și 16 octombrie, într-o locație elegantă și maiestoasă: Crystal Palace Ballrooms din București, în apropierea Palatului Parlamentului, cu intrare din Calea Rahovei nr.198A.
Supranumit de revista Rolling Stone drept Regele Tatuajelor Rock’n’Roll, Paul Booth este responsabil de imaginile de pe pielea membrilor Slipknot, Mudvayne, Slayer, Pantera, Soulfly, sau Sepultura. Booth folosește aerograful pe orice de la mașini la motociclete și deține un studio Art Fusion în New York și va avea inclusiv un seminar pentru cei interesați, cu înscriere prealabilă.
Death Do Us Part Danger Show sunt Charlie și Rachel Atlas, un duo care forțează limitele unui Vaudeville modern. Cei doi soți readuc la viață un show de aruncări de cuțite, menit să te țină cu sufletul la gură.
Emilio Gonzales, maestru în arta modificărilor corporale, nelipsit în ultimii patru ani de la edițiile convenției, îți pregătește un show inedit alături de frumoasa.
MUZICA
Garou
Luni, 31 octombrie 2016, de la ora 19:30, Garou revine în concert la Sala Palatului din Bucureşti, dar de data aceasta, în cadrul turneului „Fly Me To The Moon”.
„Ca artist, eşti în legătură constantă cu copilul din tine, cu acea stare de fascinaţie pe care o simt aceştia când descoperă lumea. Este vorba despre acea fascinaţie care îi face pe oameni să iubească viaţa. Ăsta este şi motivul pentru care îmi place să cânt”, a declarat Garou.
Cântăreţ, compozitor, instrumentist şi actor de origine canadiană, Garou a debutat în 1997 şi până în prezent a lansat 10 albume de studio şi 14 single-uri şi EP-uri. De-a lungul carierei sale, Garou a colaborat cu mai mulţi artişti de renume, precum: Celine Dion, Michel Sardou, Marilou, Jean-Jacques Goldman şi Pacal Obispo. De asemenea, artistul este recunoscut şi pentru rolul „Quasimodo” din drama muzicală „Notre Dame de Paris”.
The Cat Empire
Pe 23 octombrie australienii revin la Bucuresti la Arenele Romane (cort incalzit) pentru a-si prezenta noul album “Rising With The Sun” in cadrul turneului cu acelasi nume. Muzica lor colorata a facut inconjurul lumii si este dificil de descris si foarte greu de categorisit. Reputatia trupei s-a construit pe un show live haotic si puternic, show vazut in 2015 de peste jumatate de milion de fani care si-au cumparat bilete la concertele trupei.
O data cu noul album “Rising With The Sun”, trupa a pornit intr-un nou turneu mondial. Solistul Felix Reibl descrie albumul ca o lume explozica plina de artificii si arome exotice alaturi de un ritm foarte adanc. The Cat Empire scrie cantece care fac oamenii sa danseze si muzica ce-ti da impresia ca tocmai ai fost furat si introdus intr-o parada mare si colorata.
Roman Kim
Pe 25 octombrie 2016, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează la Ateneul Român a 9-a ediţie a Concertului Regal caritabil. Concertul eveniment va fi oferit de către violonistul Roman Kim, alături de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de maestrul Tiberiu Soare, în scopul de strângerii de fonduri în beneficiul programului Tinere Talente.
Invitatul special, Roman Kim, este, la numai 24 de ani, unul dintre cei mai apreciați violoniști ai lumii, comparat de critici cu Niccolo Paganini, prin prisma talentului, creativității și realizărilor sale remarcabile pentru vârsta pe care o are. Acesta nu este numai un virtuoz al viorii, ci și compozitor și inventator, reimaginând chiar maniera în care această artă se poate dezvolta în era tehnologiei.
Ohoo, ce de noutati. Ce de lucruri si locuri de vazut! Multumim pentru stiri!