BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

3

April 2015

0

COMMENTS

“Familia nu este un lucru important; este totul.”

Written by , Posted in Diverse

“Sa imi fii sanatos, e tot ce imi trebuie, ca de restul ne ocupam sa le stricam si singuri.” Am auzit de curand replica asta de la o colega. Chiar daca pare un sfat care vine de la un batran..treaba asta cu sanatatea este cu siguranta cea mai importanta in viata. Cand ai sanatate esti un om bogat. Astazi vorbim despre o boala care afecteaza 72.000 de romani.

Boala Parkinson este cea de-a doua afectiune neurologica degenerative si afecteaza atat pacientul, cat si familia, fiind una dintre afectiunile cu implicatii pe toate nivelurile: fizic, psihic si emotional, dar si social si economic. La nivel mondial 6,4 milioane de persoane sufera de Parkinson, iar incidenta este in crestere. Vestea cea mai trista este ca Parkinson se declanseaza cel mai frecvent in intervalul de varsta 50-70 de ani, dar UNA din 20 de persoane prezinta primele simptome in jurul varstei de 40 de ani.

Citatul din titlu ii apartine lui Michael J. Fox, una dintre personalitatile lumii diagnosticate cu boala Parkinson, alaturi de Muhammad Ali, Linda Ronstadt, Johnny Cash, Papa Ioan Paul al II-lea, Robin Williams sau Salvador Dali.

‪#‎gradinacusperante‬ ‪#‎lalelerosii‬ ‪#‎covordinlalele‬‪ #‎covordinflori ‪#‎gradinacusperante‬ ‪#‎lalelerosii‬ ‪#‎covordinlalele‬‪ #‎covordinflori Care sunt simptomele?

Parkinson este o boala degenerativa provocata de distrugerea lenta si progresiva a neuronilor care produc dopamina; zona afectata avand un rol important în controlul miscarilor. Printre simptomele tipice prezente la persoanele cu Parkinson se numara: tremorul (tremuraturi la nivelul membrelor si fetei), rigiditatea (muschii devin duri si rigizi), lentoarea miscarilor (coordonarea muschilor devine din ce în ce mai dificila, odata cu evolutia bolii) sau tulburari de echilibru (alternanta sau disparitia reflexelor care ajusteaza pozitia corpului). De multe ori simptomele Parkinson sunt confundate cu cele specifice inaintarii in varsta, de aceea pacientii ajungand la medicul specialist mai tarziu.

‪#‎gradinacusperante‬ ‪#‎lalelerosii‬ ‪#‎covordinlalele‬‪ #‎covordinflori

Ce faci in weekend-ul asta?

Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson, in parteriat cu Societatea de Neurologie din Romania demareaza in luna aprilie o campanie sociala de informare si educare. Luna aprilie este luna de lupta impotriva bolii Parkinson – pe 11 fiind ziua Internatioanala de lupta impotriva bolii Parkinson. Campania are in centru laleaua rosie, simbolul Parkinson la nivel international.

‪#‎gradinacusperante‬ ‪#‎lalelerosii‬ ‪#‎covordinlalele‬‪ #‎covordinflori ‪#‎gradinacusperante‬ ‪#‎lalelerosii‬ ‪#‎covordinlalele‬‪ #‎covordinflori

Povestea acestei asocieri a inceput in 1980, in Tarile de Jos, atunci cand J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de Parkinson a creat un soi nou de lalea rosie-alba, pe care a numit-o ulterior laleaua “Doctor James Parkinson“, pentru a-l onora pe cel care a descris pentru prima data afectiunea.

 

Vino in ‪#‎gradinacusperante sa vezi primul ‪#‎covordinflori, realizat din 15.000 de ‪#‎lalelerosii, in perioada 3 – 5 aprilie 2015 in zona pietonala Lipscani-Smardan, in fata B.N.R. Eu o sa fiu acolo. Impreuna sustinem bolnavii de Parkinson din Romania. Te invitam sa impartasesti cu noi gandurile tale bune pentru bolnavii de Parkinson, iar noi vom crea primul covor din flori pentru a sustine aceasta cauza.

‪#‎gradinacusperante‬ ‪#‎lalelerosii‬ ‪#‎covordinlalele‬‪ #‎covordinflori

Fiecare gand bun inseamna o lalea in plus in #gradinacusperante. Mai multe detalii gasesti pe facebook.com/parkinsonromania si www.asociatia-antiparkinson.ro iar event-ul pe Facebook il gasesti AICI.


No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.