BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

23

June 2014

3

COMMENTS

“Fericirea este talentul de a nu complica lucrurile.” Romania mea cu Lia Bugnar!

Written by , Posted in Diverse, Teatru

Prima data am auzit de ea in 2006 dupa ce am vazut “Fir’mituri” la Green Hours. Era o combinatie letala: Chiriac – Buhagiar – Bugnar – Ivanov – Vlaicu Golcea. Una dintre cele mai tari combinatii care existau la vremea aia in teatru. Apoi am vazut “Jocul de-a adevarul” la Metropolis, au urmat alte piese la Green. Este actrita, scrie teatru, regizeaza si are mereu cuvintele la ea: fie ca este vorba despre interviuri sau retele de socializare. Agassi spunea in cartea autobiografica ca “uraste tenisul” – Lia Bugnar spune ca nu ii place sa scrie cu toate ca o face extrem de bine. In primul episod din “Romania mea” o sa stau de vorba cu Lia Bugnar.

Care este sfatul pe care l-ai primit de la parintii tai si vrei sa il impartasesti copiilor tai?

Sfatul pe care l-am primit de la ai mei are si o mica istorie care, culmea, tine de istoria Romaniei. Eu am copilarit pe vremea lui Ceausescu. Nu se gasea mincare. Ai mei erau sefi de Alimentara. Se simteau destul de aiurea ca noi aveam ce minca si majoritatea populatiei, nu. Asa ca imi repetau destul de des “Daca esti la cineva acasa si vezi ca pune masa, pleci.” Am aplicat asta mereu. Si in ziua de azi, cind ma nimeresc pe la cite un eveniment public unde toata lumea se inghesuie cu farfuria in mina, eu, oricit mi-ar fi de foame, simt un blocaj si nu ma pot atinge de nimic. Nu i-am sfatuit pe copiii mei acelasi lucru, intre altele si pentru ca nu am copii.

Care este cea mai emotionanta intamplare prin care ai trecut? Poti sa o povestesti?

Eram intr-o tabara in clasa a opta. O uritenie de localitate care nu mai stiu cum se chema si care n-avea nimic care sa indreptateasca pe cineva sa organizeze o tabara in ea. Intr-o zi, la cantina, inainte sa mincam, o doamna organizatoare de acolo ne-a spus sa nu plecam dupa ce se termina masa, ca e un domn care vrea sa ne citeasca ceva dupa aia. Era un barbat batrin, inalt si slab, foarte distins, imbracat in costum. Avea niste foi in mina pe care le tot citea si le aseza in ordine. Dupa ce s-a terminat masa, copiii s-au ridicat rind pe rind si au iesit. Uitasera, cred. Mosuletul ii privea scurgindu-se pe usa si nu spunea nimic. Am mai ramas doar eu cu vara-mea, Cristina. Ne uitam la el si nu stiam ce sa facem. As vrea sa spun ca am ramas acolo sa-l ascult. N-a fost asa. Mi s-a facut o combinatie de mila cu rusine si am plecat si eu. Cu vara-mea cu tot. Dupa aia am plins amindoua ca niste retarde ce am fost.

Emil Cioran spunea ca “Tuturor femeilor inzestrate, nefericirea in dragoste le-a fost o zestre divina.” Tu ai simtit asta pe pielea ta?

N-as spune despre Emil Cioran ca a avut talentul fericirii. Cumva, dimpotriva. Pentru mine, nefericirea e nefericire si atit. Si cred ca noi sintem artizanii ei, nu prea are legatura cu divinitatea. Dragostea e ceva bun, nu vad cum ar putea ea sa provoace nefericire. Daca o provoaca, asta e exact semnul dupa care poti sa-ti dai seama ca te inseli si ca acolo nu e dragoste. Poate e obsesie, poate e incaptinare, poate e orgoliu. Dragostea este o cauza a fericirii, nu o piedica in calea ei. Cel putin la mine.

Lia Bugnar

Lia Bugnar

Ne pierdem in detalii si de multe ori uitam esenta. Care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat in viata?

Conteaza azi. Ne agitam mult pentru ieri si pentru miine. Ieri s-a dus, iar miine nu stim sigur daca vine. Azi e singura certitudine. Azi, acum.

“Il iubesc si pentru ca problemele mele devin problemele lui si invers.”? Care sunt motivele pentru care il iubesti pe omul de langa tine?

In nici un caz nu-l iubesc pe omul de linga mine pentru problemele lui. De-asta si pun umarul sa le rezolvam, ca sa pot iubi un om cit mai liber de necazuri.

Crezi in bucuria lucrurilor simple? Care sunt lucrurile simple care te fac fericit?

Pai, toate lucrurile din viata mea sint destul de simple. Cind se complica le descurc. Si cind nu ai complicatenii in viata, totul e o componenta a fericirii: omul de linga tine, catelul de linga tine, mama, prietenii, cartile, filmele, teatrul, soarele, mincarea, locuinta, trecatorii de pe strada, cuvintele, banii, chiar si lipsa lor. Cam tot.

Paleologu spunea ca “frica de a nu suferi il face pe om sa nu mai iubeasca.” De ce am ajuns aici? Ai avut un moment in care ai luat tototul de la zero? Care a fost si care au fost pasii parcursi pentru a ajunge iar pe linia de plutire.

Eu n-am ajuns aici. De la o virsta incolo nu prea mai poti lua totul de la zero. Pentru ca oricite lcururi ar disparea din viata ta, iti ramii tu, care ai adunat cite ceva in tine de cind esti pe lume. Si ce-ai adunat e o buna zestre pentru a porni pe alt drum. Ca sa o iei de la zero trebuie sa nu fi trait nimic pina atunci.

Lia Bugnar

Lia Bugnar

Stefan Iordache spunea ca “Femeia este cea mai mare minune pe care a lasat-o Dumnezeu pe Pamant. Ea alege, ea cheama, cucereste si domina!” Ce este femeia?

Stefan Iordache spunea asta pentru ca el era un cuceritor si atunci avea generozitatea omului care a avut mereu lipici la femei. Eu, una, nu cred ca femeia e vreo minune mai mare decit barbatul. Astia doi nu merg decit impreuna, altfel s-ar incheia toata povestea asta cu omenirea. Ce e femeia? Pai, se ia un om la intimplare. Daca nu e barbat, in mod sigur e femeie.

“Fericirea este aptitudinea de a lasa dezamagirile in trecut si obiectivele pe care ti le doresti atinse in viitor.” Toata lumea vorbeste despre ea…Unii au trait sentimentul, altii nu. Ce este fericirea pentru tine?

Pentru mine, fericirea este talentul de a nu complica lucrurile. Uneori iti trebuie curaj ca sa alegi calea simpla. Asta-i motivul pentru care foarte multi oameni traiesc vieti complicate si, implicit, nefericite.

Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai auzit despre tine din gura unui barbat?

Te iubesc.

Lia Bugnar

Lia Bugnar

Ai spus cuiva pana acum: “Tu esti ultima fila a vietii mele”?

Sa zicem ca nu ma exprim in viata de zi cu zi asa de metaforic. Totusi, am trecut de etapa in care credeam ca viata mea e un mare roman. Mi-am dat seama ca e compusa din brosuri.

“Sa ai incredere in celalalt…sa te deschizi in totalitate si sa te abandonezi complet in bratele lui cu siguranta si daruire…sa va lasat apoi purtati de iubire in iubire cu iubire…impreuna… Aceasta este imaginea perfecta a unei relatii complete si autentice.” Tu care crezi ca este imaginea perfecta a unei a unei relatii complete si autentice?

Cind esti cu celalalt si ai senzatia ca esti cu un fel de tine mai simpatic.

Exista un film la care ai plans sau care te-a emotionat tare?

Ma emotionez mereu la filme.

Care este melodia care te emotioneaza cel mai tare si de ce?

Nu ma emotionez la melodii. Ma emotionez cind cineva cinta atit de frumos incit se vede clar acolo mina lui Dumnezeu. Mai ales cind vad copii care cinta ireal de bine. Atunci devin penibila si incep sa pling. O fi si de ciuda ca eu cint relativ prost.

Lia Bugnar

Lia Bugnar

FOTO: Oana Monica Nae, Andrei Runcanu, Catalina Flaminzeanu.

Cred ca multi actori au o problema in a incerca sa vorbeasca cu publicul fix pe limba lui. E un soi de bariera. Intentia lor este buna insa cred ca uneori finalitatea nu este fix cea pe care actorii o doresc. Lia Bugnar are mereu textele la ea. Acesta este un exemplu.

Lia Bugnar

“N-aveti idee cite bilete cumparate de voi a halit acest catel in cele 11 luni de viata pe care le-a trait. Calciu pentru indreptat piciorutele din spate (care nu s-au indreptat, pare ca e pe tocuri sau ca face balet profesionist si, intr-un tirziu, veterinarul s-a incumetat si mi-a zis “sper ca sinteti totusi pregatita sa-l iubiti si daca nu i se indreapta, da?”), mingi pentru pierdut in parc, pungute pentru strins cacaul produs pe strada, nu mai zic ca acum l-am si racit ca m-a lovit brusc o mila pentru nedreptatea blanii lui pe caldura de zilele trecute si l-am bagat in cada si l-am udat cu dusul spre fericirea lui de moment si raceala ulterioara crunta, deci veterinari, injectii, leacuri, nu mai zic de educatia lui care pur si simplu m-a adus la sapa din material lemnos (ce-i drept, s-a amortizat fiecare banut, stie sa faca reverente, nu rigiie si, daca doamne fereste, o face totusi, isi cere scuze ore in sir, isi aduna singur parul de prin casa si il duce la cosul de gunoi, e educat brici). Deci v-ati facut o idee cam cit a costat sa-l duc din poza a in poza b, da? Ei bine, acum postez anuntul asta pentru ca miine jucam “O piesa desantata” la Green Hours de la ora 9 si, daca ati face suficiente rezervari, as putea sa-l trimit intr-o tabara de baschet. Am uitat sa va spun ca e un mare talent la baschet si ca nici asta nu-i o distractie ieftina. Deci, rezervari la 0788452485 sau teatru@greenhours.ro. Sa nu oprim din drum acesti Ghita Muresan canin lup.”

Lia Bugnar

Mama si Facebook-ul

“Maica-mea si-a facut pagina de facebook ca sa poata sa vada postarile mele, poze cu mine si cum ma mai lauda cite cineva. A adunat vreo 72 de prieteni in 6 luni (cei mai multi de-ai mei) si treaba mergea binisor, sa zicem, in sensul ca nu ma mai suna zilnic sa ma intrebe pe ce sa apese si sa imi citeasca litera cu litera ce-i spun aia de la fb in engleza si sa luam o decizie impreuna. De curind s-a dus cu o prietena si si-a cumparat un telefon aproximativ smecher pe care a dat o caruta de bani, ca sa poata urmari mai bine fb-ul, ca avea o rabla de computer. A dat pe telefonul ala mai mult decit am dat eu pe laptopul pe care, in secret, i-l luasem ca sa i-l duc azi cadou de ziua ei. Am uitat sa spun ca mama e covrigareasa. Nu face covrigii cu mina ei, dar are o covrigarie si niste covrigari, toti mai buni internauti decit e ea. I-au pus fb-ul pe telefon si am constatat azi cu stupoare ca maica-mea are acum doua pagini diferite de fb. Una cu cei 72 de prieteni adunati cu truda timp de 6 luni si una cu vreo 4 prieteni, tot din aia 72, bineinteles. Probabil e singura persoana complet anonima si nepopulara care a simtit nevoia celei de-a doua pagini de fb. In fine, ea nici nu cred ca stie ca are doua. In orice caz, cum va spuneam, azi e ziua ei, implineste 66 de ani. As vrea pe aceasta cale sa anunt pe toti prietenii mei care intentioneaza sa-mi spuna “la multi ani” pe 4 ianuarie, ca ii donez toate lamultianurile maica-mii. Deci, asa cum omul harnic isi face iarna car si vara sanie, eu va rog sa urati “la multi ani” pentru la iarna astazi, in plina vara, pe pagina Zenovia Bugnar. Pe una din cele doua pagini, la alegere. Multumesc.”

Lia Bugnar

Lia Bugnar

Pe Lia o puteti vedea in “Noi 4”, “ O piesa desantata”, “7 dintr-o lovitura”, “Doua liniute”, “Aici nu se simte”, “Oase pentru Otto”.  Poti sa iti faci rezervari chiar aici: www.godotcafeteatru.ro


3 Comments

  1. asd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.