BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

30

September 2016

0

COMMENTS

Fiecare OM are o POVESTE (ce ramane)

Written by , Posted in Diverse

1 din 6 romani sufera de depresie, conform Eurobarometrului 2015. Proiectul Fața ascunsă este un documentar interactiv despre depresie, așa cum se vede și se ascunde ea în București, în anul 2016. Iniţiativa își propune destigmatizarea depresiei, o afecţiune pe cât de frecvent întalnită, pe atât de marginalizată în societate, prin expunerea mărturiilor a 15 persoane de vârste și sexe diferite care au acceptat să-și facă publice poveștile. In paralel doi specialiști în sănătate mintală vorbesc despre miturile care înconjoară depresia, dar și despre ce soluții au la dispoziție persoanele afectate de această boală.

Dizabilităţile mintale şi psihice ocupă primul loc în topul dizabilităţilor la români, iar cea mai răspândită problemă de sănătate mintală din România este depresia. Unul din șase români suferă de depresie, iar numărul este în creștere.  În România, lipsa programelor naționale de cercetare, prevenție și diagnosticare este acutizată de percepția opiniei publice,  negativă și adeseori greșită, asupra depresiei.

ProiectulFaţa ascunsă – o cercetare subiectivă asupra depresiei|” reprezintă un demers de investigare a depresiei, așa cum se vede sau se ascunde ea în prezent, în București. Scopul proiectului este de a familiariza locuitorii capitalei cu această temă concretă, prezentă în spaţiul urban, dar cu o față nevăzută, neînțelesă și neacceptată social.

Cele 15 interviuri cu bucureșteni sunt publicate pe platforma web www.fataascunsa.ro, sub forma unui documentar interactiv. Arhiva video de aproximativ 80 de ore, adunată pe parcursul unui an și jumatate de cercetare, a fost structurată și re-organizată în functie de subiectele generale si particulare abordate de persoanele intervievate. Astfel, vizitatorul poate interacționa cu tematica depresiei ușor și în diverse moduri.

Ideea a pornit de la experiența personală cu depresia a inițiatoarei proiectului, artista Cinty Ionescu. “Principala mea motivație pe parcursul acestei documentări au fost  oamenii din spatele acestor istorii, care au ales să vorbească deschis despre un subiect intim considerat adeseori un tabu. Am fost întrebată dacă a fost greu să-i fac pe oameni să vorbească întrucât acest lucru presupune mult curaj. Cred, așa cum spun și mulți dintre acești oameni minunați pe care i-am intervievat, că nu este vorba de curaj, ci mai degrabă de dorința normală și nevoia reală de a vorbi deschis pe această temă.

Pentru că singura armă în lupta pentru viețile celor afectați de depresie este conștientizarea, la nivel de societate, a realităților acestei boli. Mă înclin în fața lor că și-au povestit istoriile și mi-au dat șansa să înțeleg mai multe despre ei, despre mine, despre boala noastră și, astfel, au reprezentat un ajutor real și constant în procesul meu de recuperare. Prin Fața ascunsă încerc să diseminez informația primită, în  speranța că va fi și altcuiva de ajutor”, afirmă Cinty Ionescu.

fata-ascunsa

Fata ascunsă – o cercetare subiectivă asupra depresiei în București are intenţia de a reprezenta episodul pilot al unui proiect mai amplu, pe termen lung, care dorește să adune artiști, antropologi, sociologi, specialiști  – medici psihiatri și psihoterapeuți, instituții, asociații și fundații, cu viziunea  comună de a adresa problematica depresiei în toate straturile sale: educare, destigmatizare, prevenţie, diagnosticare, tratare.

Foto: www.siluk.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.