BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

28

February 2018

2

COMMENTS

Filmul care aduce o gura de aer proaspat in cinema-ul romanesc

Written by , Posted in Film

Sunt doi dintre cei mai talentati actori din Romania, un regizor care mi-a placut teribil cand a facut “Romona”, alti actori care imi sunt tare dragi si un prieten, coleg si om mega talentat in persoana lui Marius Leftărache. Abia astept sa vad filmul asta.

“Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, va fi lansat în cinematografele din România pe 8 iunie 2018. Filmul este distribuit în România și Republica Moldova de Kinosseur.

La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puțin. “Charleston” e povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love story neconvențional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoție, un soundtrack eclectic și chiar un intermezzo dansant.

Din distribuția filmului fac parte Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiția Vlădescu, Vlad Galer și Alina Berzunțeanu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălășoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli iar sound design-ul îi aparține lui Marius Leftărache. Coloana sonoră a filmului conține piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Désir și Pipe’s Not Dead!.

“Charleston” a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Locarno, în august 2017. Ulterior, filmul a fost proiectat în cadrul festivalurilor de film de la Chicago, Varșovia, Braunschweig, Zagreb, Salonic, Cairo, Bilbao și Minsk, unde a și câștigat un premiu special din partea juriului „pentru că aduce o gură de aer proaspăt în cinema-ul românesc.” Cele mai multe dintre aceste proiecții au fost sold out –  în urma reacției entuziaste a publicului, festivalul de la Locarno a organizat chiar o proiecție suplimentară. „Turneul festivalier 2018” a început în februarie, când filmul a fost prezentat în cadrul festivalului Travelling, de la Rennes, și continuă în martie/aprilie, când “Charleston”, va fi proiectat în cadrul competitiței festivalului Kino Pavasaris, de la Vilnius, ajuns la ediția cu numărul 23.

„Mai rar un film românesc cu un asemenea potențial de public” consideră site-ul cineuropa.org, în timp ce publicația americană „Chicago Sun-Times” găsește că „“Charleston”, este mai puțin cinic decât filmele Noului Val Românesc și mai degrabă tandru.” „“Charleston” este un film reușit, nu în ultimul rând datorită recitalului actoricesc impecabil al protagoniștilor Șerban Pavlu și Radu Iacoban” (nonsolocinema.it); „Comparația cu „Magnolia” lui P.T. Anderson poate părea un sacrilegiu, dar îndrăznețul “Charleston” ține piept provocării cu ambiție și mândrie” (otroscineseuropa.com); ”„Charleston” este foarte inteligent, adeseori teribil de amuzant, mereu sincer și cald” (nospoilerreviewz.com); „Andrei Crețulescu pășește pe urmele unor Jarmusch și Kaurismaki” (zelluloid.de); „Un suprarealism tandru, filmat cu aceeași rigoare obsesivă de la primul la ultimul cadru, ”Charleston” se poate povesti în aceeași măsură în care se poate dansa. Adorabil!” (pascalgavillet.ch) – sunt doar câteva dintre considerațiile cronicarilor europeni și americani. „O serie de reflecții filosofice pigmentate cu sarcasm amuzant (…) „Charleston” este deopotrivă nostim și tușant”, concluzionează prestigioasa revistă online „Senses of cinema”.

Fost critic de film și fost producător creativ HBO România, Andrei Crețulescu a înfiinţat compania de producţie Kinosseur în 2011. A regizat scurtmetrajele „Bad Penny” și „Kowalski”, acesta din urmă distins cu trofeul Festivalului de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu Premiul de Regie şi de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film de la Lille, în 2015. „Ramona”, cel de-al treilea scurtmetraj al său, a câștigat în 2015 premiul Canal+ la Semaine de la Critique – Cannes, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, Premiul II la Festivalul de Film de la Chicago și premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului. În 2017, Andrei Crețulescu a încheiat o nouă trilogie de scurtmetraje, începută cu „Șapte luni mai târziu” în 2016. Noile scurte, „În umbra bărbaților” și „Parabellum”, își vor începe traseul festivalier în cursul acestui an.


2 Comments

  1. Cirstea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.