BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

8

October 2014

3

COMMENTS

Filmul cu cele mai multe trofee la Cannes si Jean-Luc Godard in 3D, in premiera la Bucuresti

Written by , Posted in Film

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de o proiectie-eveniment cu cel mai recent film al cineastului francez Jean-Luc Godard, Adieu au langage. Este cel de-al saptelea film al sau care concureaza pentru Palme d’Or si primul lungmetraj al sau in 3D.

Filmul a castigat Premiul Juriului la editia de anul acesta. Noul experiment vizual al regizorului in varsta de 83 de ani are in centru un cuplu adulterin si un caine – chiar cainele lui Godard, Roxy. „O injectie cu adrenalina pentru creier”, cum il descrie „Variety”, Adieu au langage este o inventiva si provocatoare meditatie despre lumea de astazi si posibilitatile imaginii. Ca de obicei in ultimii ani, Godard a refuzat invitatia de a veni la Cannes.

Adieu au langage1

In premiera va fi proiectat si Les Combattants, de Thomas Cailley, filmul de debut care si-a adjudecat cele mai multe premii la Cannes – patru, in Quinzaine des Réalisateurs, inclusiv trofeul sectiunii si pe cel al criticii (FIPRESCI). Comedie romantica, cronica a vietii de provincie, film de aventuri si apocaliptic, potrivit „Les Inrockuptibles”, Les Combattants introduce un regizor foarte talentat. Surprinzator si amuzant, filmul urmareste relatia dintre un tanar care preia cu jumatate de inima o mica afacere de familie si Madeleine (Adèle Haenel), obsedata de armata, sfarsitul lumii si tehnici de supravietuire.

Les Combattants

Un alt titlu excelent primit de critica internationala este Force Majeure/ Tourist, in regia lui Ruben Östlund, castigator al Premiului Juriului in sectiunea Un Certain Regard si propunerea Suediei la Oscar. Un tata care-si petrece vacanta intr-o statiune din Alpi isi abandoneaza sotia si cei doi copii in fata unei avalanse care se dovedeste ulterior a fi una controlata. Gestul sau de lasitate ii va schimba insa pentru totdeauna relatia cu familia. „Force Majeure e un film infricosator. Indeparteaza stratul de suprafata care ne inconjoara si ne dezvaluie asprul adevar de dedesubt”, scria „The Guardian”, comparandu-l pe Östlund cu Lars von Trier.

Force majeure

Actorul francez Mathieu Amalric va putea fi vazut la Bucuresti in La Chambre bleue, o ecranizare a romanului lui Georges Simenon, pe care o semneaza ca regizor. Amalric a revenit la Cannes, in Un Certain Regard, la patru ani dupa ce a castigat Premiul de regie in competitie cu Tournée. Actiunea este mutata din anii 60 in ziua de azi, in sala unui tribunal in care un sot (Amalric) este anchetat pentru moartea suspecta a sotiei sale (Léa Drucker). Acesta marturiseste ca a avut o aventura extraconjugala cu o prietena din copilarie. „Mathieu Amalric tocmai a intrat in liga creatorilor care stiu sa lege literatura si cinema-ul”, noteaza „Le Monde”.

Jauja_Viggo MortensenJauja_Viggo Mortensen1

Preferatul criticii internationale (FIPRESCI) in Un Certain Regard a fost Jauja, drama de epoca a unui regizor cult, argentinianul Lisandro Alonso (Freedom, Los muertos, Liverpool). Titlul filmului e dat de locul mitic, El Dorado-ul pe care conchistadorii il cautau in Peru. Viggo Mortensen (Lord of the Rings, The Hunt) are un rol memorabil, al unui capitan danez care pleaca prin Patagonia, undeva in secolul al XIX-lea, in cautarea fiicei sale, care a fugit cu un soldat. Una dintre marile amenintari este legendarul Zuluaga, un ofiter trecut de partea bastinasilor si nemilos cu colonialistii. Calatoria lui plina de mistere devine un prilej de reflectie despre existenta, imperialism, barbarism, civilizatie.

Beautiful Youth

Premiul Juriului Ecumenic in Un Certain Regard i-a revenit dramei spaniole Hermosa Juventud/ Beautiful Youth, de Jaime Rosales. Inteligent, subtil si plin de tensiune, filmul exploreaza dilemele generatiei tinere din Spania, marcata de somaj si deziluzii. Doi tineri care locuiesc cu mamele lor afla ca vor avea un copil. Fara loc de munca si fara bani, cei doi decid sa filmeze un porno de amatori. Presa straina a laudat felul in care cineastul combina imaginile conventionale de film cu cele de pe camera telefonului sau alte device-uri care ii absorb pe tineri intr-o lume virtuala.

La Jaula de Oro

Despre (dez)iluzii vorbeste si La Jaula de Oro, un film mexican care a adunat peste 60 de premii, incepand cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat intregii distributii. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semneaza unul dintre cele mai bune filme lansate in ultimul an, o drama hiperrealista si plina de suspans despre patru adolescenti – jucati de actori non-profesionisti – care decid sa plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cantec mexican ce deplange soarta emigrantilor care se trezesc prinsi intr-o „cusca de aur”, dupa ce au trecut granita.


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.