La vita è bella
Written by Otrava, Posted in Film
Italia este cea mai productiva tara din Europa cand vine vorba de filme premiate la festivalurile importante de film. De la Cannes la Oscar si de la Leul de Aur de la Venetia pana la al nostru TIFF – filmele italienesti au fost mereu in centrul atentiei. Imagini emblematice din filmele italienesti ne-au ramas intiparite in memorie si nu au cum sa iasa de acolo. De la Marcello Mastroianni si Anita Ekberg si celebra imagine cu ei doi in Fontana di Trevi in La dolce vita, pana la Gabriele Ferzetti si Monica Vitti in L’Avventura filmul lui Michelangelo Antonioni.
Italia a dat mereu filme bune si nici in perioada asta nu sta mai rau. Cred ca toata lumea a ramas cu gura cascata dupa ce au vazut ce a putut sa faca Paolo Sorrentino in The Young Pope si cu siguranta cu totii ne-am regasit in “Perfetti sconosciuti” – un film care vorbeste despre faptul ca fiecare dintre noi are trei vieti: una publica, una privata si una secreta. Pentru ca italienii sunt pasionati de viata frumoasa, traita cu rafinament si stil, pentru ca sunt topiti dupa mancare buna si pentru ca mananca cinema pe paine, pentru cele 14 premii Oscar pentru cel mai bun film, mai mult decat orice alta tara – cineva s-a gandit la o rasplata. Pana pe 12 Noiembrie, #CasaPeroni invita in fiecare duminica toti pasionatii de maiestria filmelor italiene si nu numai! Cinema Peroni e locul unde Italia ti se arata asa cum e ea, cu contradictii si dileme, in operele cineastilor contemporani. E un parcurs de la cinematografia lui Fellini la tinerii regizori italieni de astazi.
Duminica asta am vazut “Sagre Balere” – un documentar despre viata fascinanta a unei trupe în turneu prin salile de dans din nordul Italiei. O lume necunoscuta, noua, si pe cale de disparitie, documentata de cel mai cunoscut radio italian dedicat acestui tip demanifestari. Un film multipremiat în 2017 si a carui cariera e abia la început. Apoi am vazut America. Acelasi regizor (Alessandro Stevanon) ca si la documentarul de mai sus, filmeaza un poem cinematografic în 12 minute în care onirismul si imaginatia debordanta a autorului plasmuiesc o lume cu alte reguli.
Mai jos aveti programul pentru duminica 5 noiembrie:
L’Ombra di Caino (30 min) Antonino de Palo semneaza un mediu metraj care frizeaza la sfârsit stiintifico-fantasticul. Disparitiile repetate de copii sunt investigate de o mama direct vizata si de realizatorul unei emisiuni de radio nocturne. Ce descopera e aproape un soc.
An Afterthought (18 min) Lumea trebuie, din când în când, adusa cu picioarele pe pamânt. Miturile de sute de ani se transforma pâna la irecognoscibil. Cine e Peter Pan? Matteo Bernardini încearca un recurs la ceea ce Peter Pan a fost initial ca personaj.
Chernobyl (20 min) Un cuplu adopta; un copil din Cernobâl. Altruism? De multe ori, altruismul ascunde în spate suferinte si intentii care nu se pot dezvalui. Regizorul Franco Dipietro arata cum altruismul este, în fond, un construct al mintii noastre si ca egoismul e, de fapt, singurul motor al lumii moderne.
Inscrie-te la cinema Peroni completand formularul chiar AICI. Atentie, te poti inscrie o singura data! Ne vedem duminica.